Нинова дължи отговор на българските социалисти за оръжието, което изнесе за режима в Киев

Нинова дължи отговор на българските социалисти за оръжието, което изнесе за режима в Киев

Автор: Светлана Шаренкова, "Червен ефир"

Премиерът в оставка Кирил Петков заяви пред британския вестник „Гардиън“, че се страхува от нов служебен кабинет, съставен от президента Румен Радев, защото той, видите ли, „щял да води преговори за доставки на природен газ от „Газпром“ и да спре доставките на българско оръжие за Украйна през Полша“!?

Подобна политика К.П. определя като „загуба на лидерска позиция на България в ЕС и НАТО“. Уволненият премиер очевидно бърка лидерството със слугинажа на чужди интереси. „Храни куче да те лае“ е най-мекото определение за поведението на К.П. спрямо президента Радев. Защото преди да бъде назначен на 11 май 2021 г. за служебен министър на икономиката от същия този президент, К.П. беше поредният емигрант и дребен бизнесмен, един от многото протестиращи. Същото важи и за редица новопоявили се „спасители“ от кабинета в оставка. Без Радев бившият премиер щеше да си остане „Господин Никой“. Наред с това президентът преля авторитет и доверие на К.П., които му позволиха не само да избегне скандала за нарушената Конституция, но и да създаде партия с претенциозното име „Продължаваме промяната“. Име, изпразнено от съдържание, но ясно признаващо, че темелите на промяната са поставени от президента и служебните кабинети на Стефан Янев!

Грозната неблагодарност, съчетана с клеветничество и опит да доносничи и „натопи“ българския държавен глава пред чужди медии показват, че К.П. не може да бъде носител на промяната – нито в държавата, нито в личния си морал. Но наред с нападките към президента, „откровенията“ му поставят редица остри въпроси пред БСП и председателката Корнелия Нинова – вицепремиер и министър на икономиката в оставка! Признанието, че България е изнасяла оръжие за Полша, предназначено за Украйна, освети не просто една търговска геополитическа схема, но и показа, че Нинова съзнателно е прекрачила многократно повтаряната „червена линия“ на социалистите – срещу износа на оръжия за киевския режим. Безкрай пъти Нинова се кле, че като министър няма да допусне и един патрон да замине за Украйна, иначе ще подаде оставка, а БСП ще напусне коалицията. Как днес ще обясни пред Националния съвет на БСП и редовите социалисти думите на К.П.!? Защото каквито и опровержения да пуска правителственият пресцентър, тези твърдения пред британския вестник не предполагат увъртания и оправдания. Лъсна голата и нелицеприятна истина, че някой на най-високо ниво откровено е лъгал българите през последните месеци за оръжията за Украйна. И това се случваше, въпреки че всекидневно излизаха факти и снимки в украински и западни медии, които открито изобличаваха тази лъжа и демонстрираха българско оръжие, постъпило на „служба“ на украинския режим и насочено срещу руската армия. БСП отстъпи съзнателно или в най-добрия случай се скри зад процедурни парламентарни хватки от типа: „Ние искаме, но мнозинството ни наложи“, от почти всички свои заявени принципи. И за антируските санкции, и за оръжията за Киев, и за Северна Македония, и за приемането на команден център на НАТО във Варна, и за ръста на доходите. Единствената засега „удържана“ червена линия е тази за Истанбулската конвенция, и то защото на К.П. все още не са поръчали тя да бъде приета и ратифицирана.

Докога свиващият се социалистически електорат ще търпи подобни политически игри на партийното ръководство, подчинени единствено на желанието на шепа хора да останат на всяка цена на власт? Желание, което е на път да занули важните цели на социалистическата, миролюбива и русофилска политика на партията, завещана ни отпреди 130 години? БСП няма място в подобна коалиция, защото тя изпълнява социалните политики половинчато, а ръстът на доходите не догонва ширещата се инфлация, защото далаверите с газа, купуван чрез посредници, осъжда на гладна и студена зима левите избиратели – бедните, пенсионерите, хората на наемния труд. Защото с българско оръжие и задкулисни ангажименти България се превръща в прифронтова държава срещу славянска, православна Русия. Тази политика е в разрез с мнението на 80% от българите. Дори К.П. цитира пред „Гардиън“, че 20% одобряват руската политика, а 60% не желаят да заемаме страна в конфликта. Колкото до социалистите – 100% от тях са на това мнение. Част от електората на БСП все още търпи подобна безпринципност, защото за пръв път от 9–10 години БСП е на власт, но и това е до време. Как левият избирател ще прости коалицията с десните „умно-красиви“ русофоби, соросоиди и привърженици на гей парадите? Как ще прости търговията с оръжие, което убива руски войничета? Или липсата на отношение към хората на Духа и българската култура? Ами далаверите с газа, отказът за преговори с „Газпром“ и явната зависимост от чужди посолства, които диктуват ежедневната работа на кабинета? Назначенията от квотата на БСП на ключови властови позиции на младежки активисти на СДС, на хора с десни и русофобски възгледи!? ЛЪЖАТА, превърната в заместител на политиката, не може и не бива да бъде прощавана!? Защото тази лъжа и политическо лицемерие ще доведат социалистическата партия на следващите избори да се бори за жалките 4%, за да влезе в парламента.

Време е за отговори и за действия! За скъсване на срамния съюз с К.П. и компания! За реална социална програма за ръст на доходите и справяне с кризите. За външна политика, която ще постави България до държавите, които се стремят към деескалация на конфликта, към мирни решения и диалог, към балансирани и уважителни отношения в новия многополюсен свят.

Само така бавно и полека би могло да се върне доверието в БСП. Оставането в коалиция с „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ ще е краят на една системна и държавостроителна 130-годишна партия, оцеляла във времена на насилие, терор, фашизъм, репресии и отрицание. Ще позволим ли алчността за власт и демагогията на шепа хора от ръководството (назначени от Нинова в министерства и бордове с високи заплати) да унищожат мечтите, идеалите, морала и достойнството на поколения честни социалисти!?

 

Източник: che-bg.com

 

Коментари

 • Уилт

  27 Юни 2022 14:08ч.

  Тази е по-голяма русофилка от Коцето.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Свали си очилата, Уилт.

  28 Юни 2022 8:27ч.

  Костадинов е българофил.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Жалко е

  27 Юни 2022 14:16ч.

  Жалко е да се гледа този сблъсък на идеи и прагматизъм. Искрено съчувствам на редовите членове на БСП които са там по вяра, макар че вождицата им прагматично ги омайва с индексиране на пенсии които отдава са изядени от самото правителство.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • да разкъсаме нинова

  27 Юни 2022 14:31ч.

  хвърлете я на вълците, малоумна лъжкиняяяяяя!!!!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бандеровка

  27 Юни 2022 15:10ч.

  Прочетох изследване за отношението на българите към Русия в Дневник. За 30% то е позитивно, от тях за 13% е силно позитивно. Тия ужасяващи лъжи за 80% русофили са направо престъпни. От 10 българи само трима са русороби.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Русофобията е психическо заболяване

  27 Юни 2022 18:50ч.

  А в "Дневник" всички са за психиатрия. Който чете "Дневник, остава без мозък.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Великолепен и точен материал,

  27 Юни 2022 15:53ч.

  Поздрави за автора!И Нинова вън от тази партия+близкото и обкръжение!Като пиша обкръжение веднага се сещам за отрочетата на бившите ни комунистически водачи като Станишеци,Дъбов’ци или оня сопол Кирил Добрев!Нинова ги нарита за да сложи новите измикяри на тая славна някога партия!Това е факт!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Живка Павлова

  27 Юни 2022 17:44ч.

  О, Шаренкова, къде беше, добрутро, ти се уокна и се зае да размиташ за брюкселските ви светила ли? Ще се пробвате със същите басни, с които Нинова лъга хората? Не мисля, че има кой да ви повярва, един дол дренки сте, а ако не сте, кажете го ясно и недвусмислено, не става с хъката-мъката „деескалация, мирни решения и диалог“.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бошлаф

  27 Юни 2022 17:58ч.

  Шаренкова е бизнес дама. Много добре познава силата на парите. Как си представя България да забрани непрекия износ на оръжие за Украйна (а според злите езици и за Русия през Оман). Ще й стиска ли, ако е на мястото на Нинова, да затвори военните заводи, да остави 50 хил. българи без работа и да позлати ВПК-тата на другите бивши соцдържави.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гестапото

  27 Юни 2022 20:09ч.

  Преди години, когато Първанов беше президент, Станишев - премиер, а С. Паси - външен министър, България участваше във въоръжаването на Грузия против Русия. Обаче Шаренкова знаеше, но си траеше.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • злобар

  28 Юни 2022 9:47ч.

  Браво за статията . Лошото е че има доза оптимизъм вътре . С БСП е свършено вече, това е бита карта и отговорноста е не само на Нинова но и на всички които са й гласували доверие и издигнали на този пост откъдето изсра едно огромно рядко ако не само в/у електората но и в/у държавата , такова нещо лесно не се забравя. Ние българите може и да сме наивни но никога не лижем плюнките си .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Светлана Шаренкова, "Червен вятър"

  28 Юни 2022 22:44ч.

  Как забравихме старата синя любов, атлантическите копнежи, капиталистическите мечти, ех…

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • майска

  01 Юли 2022 13:34ч.

  Сега още повече трябва да напусне поста си след инсталирането на Кокорчо за премиер! Време е БСП да се озапти от вътрешните си дрязги и да обяви, че е истинска левица за социална държава, каквато беше доскоро Германия и да вземе властта!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи