Никакви политически успехи няма да помогнат на кабинета „Денков“, заченат с предателство

Никакви политически успехи няма да помогнат на кабинета „Денков“, заченат с предателство

Снимка: БГНЕС

Нормалнaта политическа практика е, когато смяната на едно управление отразява промяната в обществените настроения. У нас обаче се случи нещо друго. Новото правителство на акад. Денков се яви продукт на смяната на настроенията на политиците. Борисов се изплаши, а тези от ПП-ДБ предпочетоха властта днес пред бъдещето си утре. И основната жертва на тази комбинация се оказаха тъкмо ангажиментите към избирателите. Факт, който извършителите се опитват да прикрият, като ни плашат с Путин, инфлацията, бюджета, примамват ни с Шенген и еврозоната, но тяхното „престъпление“ тепърва ще се превръща в определящ фактор за политическото статукво у нас.

Защото предателството към избирателите бе прекалено голямо, а неприязънта между партньорите в новата коалиция няма как да бъде погребана, за да може новото правителство, със самата си поява, да внесе някакво успокоение в страната. Напротив, всяко негово действие само ще задълбочава подозренията и ще усилва недоволството. Да не говорим, че ПП-ДБ, а донякъде и ГЕРБ, изпуснаха определен електорален ресурс, за чието придобиване ще се води люта битка.

От друга страна, новите управленци ясно са калкулирали, че може би те вече са политически трупове и са настроени да властват като за последно. Следвайки принципа, че наглостта е второто щастие. Което означава, че те ще игнорират всяка проява на недоволство, критика или изобличаваща ги информация. Отношението им към записания от Радостин Василев разговор бе показателно.

В този смисъл конфронтацията между институциите и в обществото ще играе ролята на стабилизиращ фактор на това управление. Острите сблъсъци трябва да формират сюжети на все нови противопоставяния, достатъчно автентични и ни, че да се отклонява постоянно вниманието от цялата уродливост на вече функциониращата коалиция. Като се добави и неизлечимото ѝ дамгосване чрез двата гласа на подкрепа от ДПС, може да си представим какви усилия ще представлява нейното „гримиране“.

И никакви политически успехи няма да помогнат да се преодолее изначалния порок на кабинета „Денков“. Дори влизане в Шенген няма да умилостиви измамените избиратели. Нека си спомним, как СДС се сгромоляса, след като извади страната ни от тежка икономическа криза, след това НДСВ се провали, въпреки че ни вкара в НАТО, после тройната коалиция пропадна след като влязохме в Европейския съюз. Урокът е, че когато българите са отвратени от начина на управление, те игнорират и положителните резултати от това управление.

А за първи път имаме правителство, което стана отвратително поради самия факт на своето създаване. От политическа гледна точка, то е обречено още от първия си ден и единственият въпрос е как ще се разпределят щетите и кой ще инкасира печалба от неговото пропадане.

В момента се намираме в ситуация, когато от гледна точка на мейнстрийма не е престижно да залагаш срещу днешното статукво, но здравата логика показва, че точно това е печелившото поведение. ПП от електорална гледна точка вече са младши партньор на ДБ, последните също ще понесат щети от колаборацията си с ГЕРБ, а пък самите ГЕРБ няма как вътрешно да не се разяждат от мисълта, че играят ролята на „патерица“ и „златен пръст“ за да властват хора, които те дълбоко ненавиждат.

БСП и ИТН бързо се позиционираха в ролята на яростна опозиция на кабинета на Денков, но новата им роля ще страда от дефицит на автентичност. Трудно двете формации ще изтрият спомена за това, как се самопредлагаха на ГЕРБ и сега държанието им наподобява поведението на обзета от ярост отхвърлена любовница.

"Възраждане", напротив, са абсолютно праволинейни в своето поведение и оправдано изглеждат като основния бенефициент от случилото се. Проблемът при тях е, че сравнително бавно протича процесът, при който разочарованието от управлението и по-общо от политическото ни статукво се преобразува в евроатлантически скептицизъм. А това е схемата, по която расте тяхната популярност.

Вероятно някаква полза ще инкасират „Спаси София“ и „Ние идваме“, които могат да се окажат разумна алтернатива за хората, настроени анти-ГЕРБ, чувстващи се предадени от ПП-ДБ, но силно ангажирани към сегашното геополитическо позициониране на България.

Прави впечатление обаче, че в сегашната суматоха, някак си е налице един много ограничен поглед към действията на президента. В които се съзира само елементарен стремеж да продължи да управлява чрез служебни правителства и в отнемането на тази му „привилегия“ се търсят причините за радикализираното му поведение.

А всъщност, това което се представя като цел за Румен Радев, представлява негово средство. Служебните кабинети не са просто инструменти за безконтролно властване, а начин да се представи пред обществото ни един алтернативен модел на управление. Не толкова на президента, колкото персонално на Радев.

Той се нуждаеше от по-дълъг период без редовно правителство, за да може хората да имат достатъчно време да усетят стила му на управление и да съхранят спомена си за него. От тази гледна точка няма нищо по-хубаво, когато след служебното, дойде на власт правителство, подобно на това на Денков. Заченато с предателство, сформирано алогично, подкрепено от лицемерие и страх и решено да управлява с брутални методи. В допълнение- действащо разрушително върху двете най- големи политически формации в страната.

Това все още не е рецепта за появата на президентска република. Към момента е илюзорно да се мечтае, че  ще се появи необходимата политическа и обществена подкрепа за подобно нещо. Но условията за създаването на силен про-президентски проект са налице.

Обективно погледнато, вакумът, който ще отворят ПП-ДБ и в някаква степен ГЕРБ, както и процесът на непрестанно спихване на БСП, способства за появата на една силна лявоцентристка сила, която да обере обществената резистентност от прекаленото залитане вдясно и в посока на евроатлантизма, които днес са налице.

Въпросът е как ще бъде конструиран подобен субект от гледна точка на лицата и маркетинга. Ако трябва да се търси слаба черта при Радев, тя е точно тук. Той досега успешно громеше враговете си, но плодовете на победата му се изплъзваха, поради предателството на собствените му протежета.

Ако той реши този свой проблем, тогава политическия му хоризонт ще може да се измести много напред във времето. И никаква президентска република не му е необходима. Ако управляващата партия е вярна на своя лидер, той може да властва в страната, независимо от поста, който заема. Който не вярва, да проучи опита на съвременна Полша и Грузия.

Свързана статия: Политически потрес (ПП)

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

 • Политическа Порнография са ПП

  08 Юни 2023 11:30ч.

  Що за закърнени усещания има тоя народ, за да им повярва!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ала-бала са изборите

  08 Юни 2023 11:52ч.

  От години гласуването няма отношение към състава на парламента.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  08 Юни 2023 11:47ч.

  Френската революция е организирана от тези, които са свършили на гилотината... всяко зло за добро! ГРОБ ПП ДБ и ДПС се приключиха сами, ние ще издържим!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Френската революция е организирана от Лондон

  08 Юни 2023 11:57ч.

  "Това ни струваше 17 милиона лири стерлинги" - Уйлям Пит Младши като премиер пред парламента (по време на френските събития е канцлер на хазната, пост, контролиран от лондонското Сити).

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  08 Юни 2023 12:05ч.

  Имаш сериозни пропуски по темата... ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Официалната история има сериозни пропуски по темата

  08 Юни 2023 13:17ч.

  Салатите как са в това отношение засега не става ясно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  08 Юни 2023 12:05ч.

  Кой е организирал френската революция не е толкова важно, колкото фактът, че хиляди невинни граждани и селяни са били избити като животни, жени и деца, без изобщо да имат представа за какво става дума.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  08 Юни 2023 12:18ч.

  И тук така ще стане, защото ще посегнат на децата ни... неизбежно е! Ние няма какво друго да губим.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери, не пропускайте и милионите руснаци избити

  08 Юни 2023 16:38ч.

  по време на ПЪРВАТА съвременна цветна революция - ЧЕРВЕНАТА, проведена от "избраните" Ленин, Тротски И ХИЛЯДИТЕ КОМИСАРИ които са вършали в СССР. Болшевишките комисари, предимно етнически *азари, са унищожили между 60 и 70 МИЛИОНА руснаци... https://www.bitchute.com/video/hON2zotis3Jl/.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гринго

  08 Юни 2023 20:36ч.

  А колко индианци бяха избити при заграбването и "цивилизоването" на земите им нейде там, отвъд океана? Шшшшшшт! Тихо!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • д-р Гилотен

  09 Юни 2023 0:57ч.

  По- важно е, че тъпите инатливи френски боляри, считащи се (без значение с основамие или не) за потомци на франките, завладяли Галия и подчинили гало-римското население, са дали като процент от себе си повече жертви в сравнение с простите според бъдещите "арийци" "пейзани", заради надменност и глупост.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • това, което липсва на РР е мощен геополитически гръб

  08 Юни 2023 12:55ч.

  от страна на Русия и Китай, които заформят във взаимоизгодно сътрудничество два нови супермощни блока на развитие. Подкрепата оттам за Президента трябва да бъде пряка,откровена и подплатена с преки гаранции, за да може той да поведе спящия 60-процентов непредставен електорат, да изпревари с една обиколка конюнктурните политически субекти и проекти. Президентът е човекът, който може да обнови тематиката на политическия разговор в страната, осъвремени дневния ред на българското общество, нанесе краските на една принципно нова картина за бъдещето на България. Но най-важният ефект от работата му би бил избягване тъжния финал на поредната в исторически план национална катастрофа на българите, постигната в сътрудничество с нашия заклет враг запада.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • В Добавка

  08 Юни 2023 13:22ч.

  Може би не случайно или като задължителен атрибут, и за премиер е сложен един от най-наглите, двулични и крадливи типове от академичната и научноизследователска общост. А може би всичко е негово дело и затова и така изглежда отстрани. Идеален за лице на Подмяната и Измамата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • истината

  08 Юни 2023 14:16ч.

  професор, академик и генерал на територията е “диагноза” или синоним на “синергетични” накупени сламени чучули, с общ знаменател: изпълнители на геноцида

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Александрова

  08 Юни 2023 14:47ч.

  Питат: "Кой е вашият премиер?" Отговарям: "Двуглав смешник." У нас е комедия и трагедия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Какво означава "политически успехи "

  08 Юни 2023 15:04ч.

  Народа не се интересува от нечии "политически успехи". Интересува се от ИКОНОМИЧЕСКИ успехи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ще гласувам за тоя който ни извади от блатото на ЕС и НАТО

  08 Юни 2023 15:45ч.

  Ако това е “Възраждане”, така да бъде! Ако е БСП (в което се съмнявам), така да бъде! Йоло Денев да е, пак ще гласувам и за него, само и само да се оттървем веднъж завинаги от тая отровна сган. Може да мизеривам, да гладувам, да студувам, ще го понеса, но искам да съм свободен човек и да не съм слуга на идиоти. Човек има една чест и достойнство и не бива да ги дава на всеки, който ги поиска.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Много добре казано!

  09 Юни 2023 11:03ч.

  Подкрепям!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • SIMO

  11 Юни 2023 13:03ч.

  Ма Вие сигурно варвате и в "Дядо Мраз".........."Свобадата на човека е сам да си избира оковите......." М. Твен.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Аз на мястото на американците, никога не бих повярвал, че сме им съюзници

  08 Юни 2023 15:57ч.

  Това, че управляващите ги лъжат, че е така, не означава абсолютно нищо. Верно е, че народът български е глупав и непрекъснато избира негодници да го управляват, но той не ги избира за да ги подкрепя, а за да може после да си ги шамаросва (такива са обичаите по тия места). Нищо не е такова, каквото е! Твърде много сови!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ама Вие още ли вЕрвате

  08 Юни 2023 16:31ч.

  че народът избира нещо и някой си!?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • кирчо

  08 Юни 2023 16:23ч.

  Най-после някой да напише нещо смислено и умно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ем Ти Ем Аз

  08 Юни 2023 18:28ч.

  Въпросните избиратели са лумпенизирана, политически развратена маса.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи