"Нешънъл интерест": След края на войната в Украйна, Русия трябва да бъде интегрирана в европейското семейство

"Нешънъл интерест": След края на войната в Украйна, Русия трябва да бъде интегрирана в европейското семейство

Автор: Джерлад Хайман, nationalinterest.org Следвайте "Гласове" в Телеграм

Съюзниците от НАТО, както и самата Украйна, трябва да намерят приемлив план за ангажиране с Русия след войната

На скорошно събитие високопоставен член на парламента на държава от НАТО и представител на политическа партия бе попитан какви планове неговата страна би подкрепила или предложила за отношения с Русия след като конфликтът ѝ с Украйна приключи. Той отговори: „Никакви. Поне не и докато Путин е на власт.“ Това би било сериозна грешка, не само заради вътрешните особености на Русия, но и заради нейните отношения с други страни, особено (но не само) с Китай. Съюзниците от НАТО, както и Украйна, трябва да намерят приемлив план за ангажиране с Русия след войната.

Осезаемата ярост към Кремъл на Украйна и съюзниците от НАТО определя тяхната политика спрямо Русия. Не сме виждали подобна умишлена, преднамерена, безразборна, варварска атака, превръщаща цели области и градове, болници, училища, детски ясли, жилища и електроцентрали в гробища от отломки и бетон от нападението на Вермахта над Полша и Съветския съюз.

Президентът Володимир Зеленски заяви недвусмислена украинска цел: „Ще спрем, само когато възстановим границите на страната ни от 1991 г. Ще върнем украинското знаме във всяко кътче на Украйна.“ Тази разбираема амбиция почти сигурно е отвъд възможностите на украинските сили. Но и Русия едва ли ще постигне целта на Владимир Путин да прекрати независимостта на Украйна, да обезглави правителството ѝ, да окупира отново цялата, или почти цялата, страна и да я абсорбира в рамките на Велика Русия. В момента изглежда невероятно дори да завземе отново целия Донбас. Освен ако не прибегне до използване на тактическия си ядрен арсенал, тя няма военния ресурс – войски, оборудване, амуниции, лидерство, стратегия и устрем – за да го направи. Въпреки това нито една от страните (засега) не е готова за споразумение за прекратяване на огъня и както през Първата световна война, двете сили копаят до безкрай в окопите, опасващи половината Донбас.

Зеленски с право отбеляза, че 2023 г. е ключова за целта на Украйна. В рамките на тази година украинските сили трябва да успеят да обърнат посоката и да направят значителен напредък в изтласкването на руските сили на изток и на юг. Ако не успеят, приливът на войната ще се обърне срещу тях и в полза на Русия или на проточване. Украинският народ не може до безкрай да издържи опустошението, което го сполетя. Тяхната забележителна решимост, издържливост и гранитна съпротива не могат да траят до безкрай, нито пък техните собствени активи или икономическата, политическата и военната подкрепа от съюзническите страни. Нищо от това не предвещава руска победа, но означава, че поне части от Донбас и вероятно по-голяма част, ако не целият Крим, ще останат в руски ръце, което значи, че де юре границите рано или късно ще се коригират спрямо де факто реалностите. Съюзниците на Украйна трябва да работят с Киев за създаване и поддържане на реалистична стратегия за 2023 г. и по възможност за някаква приемлива и постижима от украинците победа.

Но въпреки възмущението на НАТО от руската агресия и зверства, международният остракизъм не е разумна рецепта за отношенията, особено с толкова голяма и важна страна като Русия, след като безсмисленото кръвопролитие приключи или намалее. Истинското държавничество изисква мъдър поглед върху дългосрочните, както и върху непосредствените отношения. Русия няма да изчезне, единствено Путин би могъл.

Ако гневът и враждебността ще бъдат запазената марка на страните от НАТО в политиката им спрямо Русия, резултатът ще бъде линия на враждебност от Баренцово море, надолу по източната граница на Норвегия, Финландия, Естония, Латвия и Украйна до Черно море, и в зависимост от разположението на Турция, чак до Средиземноморието – което на практика е пресъздаване на Студената война 450 мили на изток. Това ще представлява граница на неприязън между две цивилизации, всяка с огромна армия и икономика, както и с ядрени оръжия, способни взаимно да се превърнат в пулверизирани (и радиоактивни) отломки. Отпразнуването на края на Студената война преди трийсет години и заместването ѝ с мир, макар и груб и условен, ще бъдат заличени. Това със сигурност не е единствената, още по-малко пък най-добрата, възможност.

Справедливият гняв срещу Русия не трябва да заслепява политиците за реалността – експанзивна страна с огромни човешки и природни ресурси; федерация от републики; най-голямата страна в света, простираща се през 11 часови зони; действително, един вид самостоятелна империя. Освен това, тя има дълга история и съразмерно чувство за себе си като велика сила в Евразия и имперска хроника на три столетия. Тя управлява значителни въоръжени сили, колкото и изтощени да са те сега, и ядрени оръжия и системи за изстрелване, които могат да заличат противника, дори и самата Русия да бъде също унищожена в този процес. В добавка, дори и Русия да може да бъде остракирана от Запада, тя не може да бъде отделена от останалата част на света, и независимо че ще плати огромна цена ако бъде изолирана от Запада, това ще важи и за изолиращите страни. И накрая, няма как да е в интерес на САЩ да видят Русия в обятията на Китай, което би изправило САЩ пред два колоса, обединени в един противник. Русия не е някой едва населен тихоокеански атол и би било безразсъдно и арогантно, дори самоунищожително, да се правят опити да се третира като такъв.

Засега най-добрата стратегия е, ако е възможно, да се предизвика Путин (или неговият наследник), заедно с изнервените му сили и икономика, да преговаря за приемливо решение и да се предложат ясни ползи от предприемането на подобно нещо. Сред тези ползи би било връщането в глобалната търговия, край на санкциите и, за разлика от края на Студената война, третиране като глобална сила, каквато тя е, вместо унижението, на което беше подложена през 1990-те години. Вместо „никакви отношения“, Русия – със или без Путин – трябва да бъде интегрирана колкото е практически необходимо в европейското семейство и то не като просител, търсещ снизхождението на господаря си. Тези неща не налагат ограничение в подкрепата за Украйна сега или въздържан отговор на руската варварска агресия. Изисква се единствено в процеса да има и морков, освен пръчка, както и съюзниците от НАТО да са наясно, че целта е по-добро статукво, а не по-лошо.

Джералд Хайман е старши съветник в Центъра за стратегически и международни изследвания от 2007 г. Заемал е различни постове в USAID от 1990-2007, включително директор на центъра за демокрация и управление от 2002 до 2007. Автор на множество статии в много издания.

Източник: nationalinterest.org

Превод за "Гласове": Екатерина Грънчарова

 

 

 

Коментари

 • След края на войната,

  28 Апр 2023 8:36ч.

  Украйна нема да я има, Бог да я прости !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • След края на войната т.нар. "Европа" няма да я има, огън да я гори.

  02 Май 2023 6:14ч.

  Няма да ни липсва.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Капитан Кук

  28 Апр 2023 9:09ч.

  Тоест, идеята на автора е Русия да повярва на Атлантическата анаконда и да се хвърли в прегръдките й. Но времената на тъпия ахмак Горбачов и на тъпия алкохолик Елцина отминаха. Времената на ДОВЕРИЕТО бяха унищожени от курабийките на Виктория Нюланд.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • целта на Владимир Путин да прекрати независимостта на Украйна

  28 Апр 2023 9:43ч.

  Путин никога не е декларирал такава цел. Путин ясно декларира целите на СВО в речта си в нощта на инвазията - 24-ти февруари 2022. Не лъжете и не си измисляйте.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bot

  28 Апр 2023 10:00ч.

  бошлаф статия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не знам от какъв зор сега хамериканците се натискат

  28 Апр 2023 10:31ч.

  отново да интегрират РОССИЯ в тяхната орбита!До вчера пищяха че ще де колонизират таз империя,че трябва да да я разпарчелосат на 34 мини държавици и днес им идва ъкъла че трябва да оста единна но в рамките на т.н. Западен свят!товаявно е някаква подавка към руската 5-а колона около Медведев и новопръкналите им капиталисти ала Чубайс,Дерипаска,Абрамович и &!Друго обеснение поне засега няма!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Викт

  28 Апр 2023 10:55ч.

  Статия, която показва паралелната реалност, в която живее авторът и, нищо общо с действителността.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ретранслатора

  28 Апр 2023 12:55ч.

  "След края на войната в Украйна, Русия трябва да бъде интегрирана в европейското семейство"?! Да не стане инак-"След края на войната в Украйна, Европа трябва да бъде интегрирана в евроазийската общност? Колкото до статията с нищо не изненадва. Поредната опорка на евроатлантиците, Русия е приравнена с Нацистка Германия и т.н.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Само да не се получи така, че да трябва да интегрирате "европейското си семейство" в РФ.

  28 Апр 2023 13:14ч.

  Всичко се случва...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А, колегата по-горе вече е писал/а за подобна ситуация

  28 Апр 2023 13:18ч.

  Лоши времена...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • MMN

  28 Апр 2023 17:03ч.

  Доброжелателно, снизходително и малоумно. Вс

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • MMN

  28 Апр 2023 17:04ч.

  *Все пак, човекът е от USAID

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 007

  28 Апр 2023 19:43ч.

  "Не сме виждали подобна умишлена, преднамерена, безразборна, варварска атака, превръщаща цели области и градове, болници, училища, детски ясли, жилища и електроцентрали в гробища от отломки и бетон от нападението на Вермахта над Полша и Съветския съюз."...Дайте им очила, че да видят най-накрая 500 000 избити цивилни само в Ирак?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Супер

  28 Апр 2023 22:47ч.

  Точно на място разкрито поразителното им лицемерие.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 500000 не бяха ли само ДЕЦАТА, избити и умрели от глад ,и какво ли не там, в Ирак?

  29 Апр 2023 12:38ч.

  Имаше тогава една "добра жена", Мария Яна Корбелова / "Мадлин Олбрайт", нещо като министърка на външните работи на Бил Клинтън, която смело и решително просветли света, че за нея и за тях си е струвало животът на тези 500000 иракски деца да бъде жертван за техните цели и също, решимостта им да унищожават хората и инфраструктурата на Ирак "докато е нужно". Не се препоръчва за гледане или слушане - youtube.com/watch?v=RM0uvgHKZe8

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Омуртаг

  28 Апр 2023 23:29ч.

  Тоя чичо няма никаква идея какво е Русия. Писаницата прилича на,да покажем моркова отново та дано да ни върже,защото с план А сме до под кривата круша. Май много са зорлий за преговори,но времето за преговори е минало.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Късно е, чадо,

  29 Апр 2023 18:58ч.

  по-рано трябваше добре да помислите и да не дразните мечката. При желание винаги можеше да се намери правилното мирно решение и за двете страни. Сега резето хлопна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Маги

  02 Май 2023 14:39ч.

  Може на някои да им се иска, но руснаците да не са луди да влизат в такава скапана задруга "орел, рак и щука", и без това може да се разпадне, както върви...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кака са омъжи...

  03 Май 2023 9:50ч.

  Кой ...л , ...л ! Кака са омъжи ... В превод към ситуацията ---> Отивайте и се нареждайте на опашката пред индийските петролни рафинерии. Да чакате за гориво, руско гориво !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи