Неприличното предложение на Макрон

Неприличното предложение на Макрон

Френското предложение за “сваляне на ветото” е едно доста неприлично предложение.

Защо?

Защото:

1. Няма вето. Тоест няма какво да се сваля. Ако имат предвид отмяна на Договора от 1 август 2017 г и безотговорно освобождаване на РСМ от официално поети държавни ангажименти - нека го кажат ясно, да оставят настрана евфемизмите, тези така удобни лексикални лубриканти.

Ако имат предвид България сама да се отрече от себе си, а българите да коленичат пред скопския политически псевдоелит - както поиска някой си Мицко/ски, нека ясно го кажат. Само че думата за това, което следва след колениченето изненадващо не е френска, а японска и се казва харакири. Но нека поне Япония да не намесваме в този междугалактически сблъсък на един и същи народ. Япония е напълно невинна.

2. Възниква въпросът откога френският президент има законодателна инициатива в българският парламент? Откъде-накъде която и да е държавна институция на която и да е друга страна ще разполага с правото? Че то българският държавен глава няма право на законодателна инициатива, та френският?! Разбира се, лесно е да упрекнем Макрон - Франция има работа в този спор със Северна Македония, колкото България има работа в Нова Каледония. Още повече, че България не е зацапвала нищо в Нова Каледония - за разлика от ролята на Франция в Ньойския договор. Но друго е по-важното.

3. Българският премиер не е чужд куриер, да препраща френски хабери през Министерски съвет към парламента. Това е незапомнено институционално унижение и за това Макрон не ни е виновен. Виновна е вечната българска илюзия за ”новите, дето ще оправят работата”. Е, хубаво я оправиха. Катастрофа.

Но да попитаме и още нещо: Може ли утре премиерът на Гърция да внесе предложение да му даваме вода без пари? Понеже през 2025 г изтича междудържавният договор с Гърция за водите от българските реки и язовири.

Така ли ще я карат ”новите”? Така ли ще я кара България?

Защото натам сочи този грозен и опасен прецедент с недопустимото и нелегитимно изпращане на някакво квази законодателно предложение от някаква/която и да е чужда държавна институция!

Че утре Ким Чен УН може да изпрати предложение да си складира у нас ядрените отпадъци?! Пак ли ще го разглеждат у нас в парламента?!

Не става така тази работа. Не става.

Добре е да се осъзнаят и Кирчо, и Кокорчо, и всичките други соросоидни бегемоти около тях.

България не е днес стартираща частна фирмичка.

България е хилядолетна държава, стартирала преди близо 1400 години.

Видяла е много възторг и много скръб, много слава и много сълзи.

И този позор, който изживяваме днес - тази подигравка с хилядолетната българска държавност ще остане завинаги свързан с имената на тези, които й го причиняват.

А те са Кирил Петков и Асен Василев.

 

Източник: Фейсбук

 

 

 

 

Коментари

 • за нов морал в международните отношения!

  19 Юни 2022 15:51ч.

  Народното събрание може да покани Макрон да обясни какво има предвид с това предложение. Такава "процедура" може да се завърти, чак до зимата. Контра-предложения, разисквания, допитвания до народа... Но няма хора с цвички, ленти, бухалки и топки! Всичко живо гази с гумените ботуши по калната улица и мирише на лук и вкиснало. А някои се уригат на кокаин!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  20 Юни 2022 18:03ч.

  Според нашия слънчев календар в България сега е 7526 година, но пратените да учат на запад чеда на ЦК на БКП знаят само да преразпределят чужди пари !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Точно казано

  19 Юни 2022 15:55ч.

  Макрон и франция се изложиха жестоко, както и америка с цялата си политика спрямо нас. Естествено и по-зле може, но и това е достатъчно за един нормален човек да се отврати.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  19 Юни 2022 17:04ч.

  Забрави КУрнелия Нинова и Ристю Бойкикеф ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Gen Gurko

  19 Юни 2022 17:53ч.

  Не мога да го напиша по-добре. ЕС в лицето на Франция че и на Германия се отнесе с пренебрежение и недостойно с българския народ. Помним кои са виновниците за съдбата на България и за възникването на тази " държава" и няма да забравим НИКОГА и това. При съответните гласувания няма да ми трепне ръката и да ми мигне окото.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Алекс

  19 Юни 2022 19:37ч.

  Не само "ролята на Франция в Ньойския договор". Но и ролята на Франция, Германия и Обединеното кралство в Берлинския конгрес, който е първопричината за всичко това.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  20 Юни 2022 18:05ч.

  ............. и все пак Фюрера ни подари всички наши територии през 1941 г !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Живка Павлова

  19 Юни 2022 20:10ч.

  В ЕС, ако не се лъжа, са изпращани документи за ревизия на Ньойския договор по повод изтичане на стогодишния му срок, да направим на Макрон насрещно предложение да ги придвижи в спешен порядък, хем да се отчете за успешното председателство? https://www.eurochicago.com/2014/12/yotov-nyoyski-dogovorv/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Браво!

  20 Юни 2022 0:27ч.

  Това е!. Единственото, което мога да допринеса е да уча децата ми на любов към род и минало и омраза към крадци и предатели (с удоволствие ползвам примера за простокиро и Кокорчо). Ако не аз, те ще се погрижат за справедливото наказание за всеки родоостъпник.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Такава "процедура" може да се завърти, чак до зимата.

  20 Юни 2022 0:28ч.

  ... на 2285- та.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Doktor

  20 Юни 2022 13:06ч.

  Съвсем точно казано!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Омуртаг

  20 Юни 2022 16:06ч.

  Не е виновен който яде баницата,виновен е който му позволява да прави това.Добър вариант е Народното събрание да остави разглеждането на това предложение за след лятната ваканция.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • воланд

  21 Юни 2022 22:49ч.

  къде е маргарита ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи