„Не се подиграваме на религиите“: архиепископът на Тулуза предизвика спор във Франция

„Не се подиграваме на религиите“: архиепископът на Тулуза предизвика спор във Франция
В интервю за France Bleu монсеньор Робер Льо Гал заяви, че е против разпространението на религиозни карикатури. Архиепископът на Тулуза коментира, че "свободата на изразяване има граници" и че "не можем да си позволим да се подиграваме на религиите, виждаме резултатите, до които това това". Ден след атентата в Ница, при който трима души бяха убити в църква, думите на монсеньор Льо Гал по France Bleu Occitanie бяха разкритикувани от лидера на "Непокорната Франция" Жан-Люк Меланшон и регионални социалистически лидери.

 

"Понякога наливаме масло в огъня с тези въпроси за карикатурите на "Шарли Ебдо", посочи архиепископът. "Това би трябвало да се успокои, защото тези карикатури са срещу мюсюлманите, но и срещу християнската вяра също", добави той.

 

Трябва ли да спре разпространението на тези карикатури, особено в училище? "Така смятам. Виждаме последствията, наливаме масло в огъня и след това той ескалира. Свободата на изразяване има граници, както всички човешки свободи. По-добре би било да изтъкваме републиканския девиз за братството", заяви монсеньор Льо Гал. Според него трябва да се наблегне на "свободата да бъдем заедно, да говорим заедно, свободата да бъдем братя заедно, а не да се обиждаме". На въпроса дали защитава свободата на богохулство срещу религията, монсеньор Льо Гал отговори: "Не, аз лично не мисля така. С религиите не се подиграваме безнаказано. Не можем да си позволим да се подиграваме с религиите, виждаме резултатите, до които това води".

 

Лидерът на "Непокорната Франция" Жан-Люк Меланшон реагира остро на думите архиепископа на Тулуза. "Дигите са вдигнати. Епископ извинява престъпленията. Робер Льо Гал, архиепископ на Тулуза, свободата да се богохулства срещу религиите е под въпрос", написа Меланшон в Туитър.

 

Според председателката на Социалистическата партия във френската област Окситания "светският характер, свободата на изразяване и правото да се критикува всяка религиозна институци са неделими от нашия демократичен и републикански договор. Това не може да се договаря!".

 

"Съжалявам за думите на архиепископа на Тулуза, които са отстъпление от процеса на секуларизация на католическата религия", подчерта от своя страна Жорж Мерик, председател на Социалистическата партия в департамент От Гарон. "Свободата да се богохулства не е неприличен акт, а принадлежи на правото на нашата Република, която потвърждава свободата на мисълта и изразяване. В нашето общество има процес на секуларизация на религиите, който трябва да доведе дотам нито една вяра да не управлява съвместния живот", добави Жорж Мерик. 

 

Коментари

 • незнайко

  31 Окт 2020 16:52ч.

  Не вярата, не религията , не божественото трябва а и се окарикатурява. Окарикутурява се двуличието и фалша на привидно религиозните тарикати.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Карикатурите са тъпи.

  31 Окт 2020 18:07ч.

  Не виждам хумор в това да се изгавриш с жертвите на падналия самолет, или да "осмееш" Ердоган с глупава рисунка. Тия от Шарли Ебдо имат странно чувство за хумор. Не го разбирам, архиепископът е напълно прав, че наливат масло в огъня. Побъркан свят!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • незнайко,

  31 Окт 2020 18:20ч.

  когато се окарикатурява папата, става това, за което пишеш. когато се окарикатурява бога - се плюе вярата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • observer

  31 Окт 2020 18:29ч.

  Думите на един почтен човек предизвикали спор във Франция? Оспорил неотменното право на пожелалите да унижават низшестоящите? Жалко за Франция тогава.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ashurbanipal

  31 Окт 2020 18:48ч.

  Тия от Шарли Ебдо имат странно чувство за хумор. Не го разбирам, архиепископът е напълно прав, че наливат масло в огъня.//////////////// Ми вземай сатъра и тичай в редакцията. Или, може би е по-лесно, не им гледай и коментирай карикатурите и остави на тези, които купуват списанието им, сами да преценяват струва ли си. А и думите на попа не наливат ли също масло в огъня? Само дето лее маслото в услуга на ползвателите на сатъри.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Аз не съм Шарли, аз съм монсеньор Робер льо Гал !!!

  31 Окт 2020 18:58ч.

  Съвършено точни и премерени слова на монсеньора ! Гаврата с религията, която и да е тя , е провокация и търсене на социален хаос и насилие. Какво да очакваме от реакциите на левите кретени и милионера-комунсит Меланшон ? Мръсен смрадливец с миришещи чорапи, комунист - но безкрайно богат ! Както казват за такива -"Un communiste qui ne partage pas"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ...............

  31 Окт 2020 19:05ч.

  Новината от днес е за гръцки свещеник, по който е стреляно, когато е заключвал гръцката православна църква в Лион. Нападателят е избягал. Дано да го спасят човека- 40 годишен e.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Попът

  31 Окт 2020 21:01ч.

  се прави на улав. Ислямът не е просто религия, а тоталитарна политическа доктрина, каквото впрочем е било и християнството преди Просвещението. Битката в случая е за това, кой определя правилата - френската конституция или исляма. В културните традиции на светската държава е осмиването на религиозната диващина още от времето на Волтер. Това важи за всички религии, не само за исляма. Тъкмо защото вярата е нещо лично и свято, тя е недосегаема по определение за подигравките. Карикатурите са насочени не срещу вярата в Бог на отделните хора, а срещу малоумните църковни доктрини и митове, които палят клади и режат глави.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • до Попът

  31 Окт 2020 21:10ч.

  Християнството било "тоталитарно"? Интересно, а АТЕИЗМЪТ какво е бе, глупак? Има ли нещо по-тоталитарно от дивашкия ги атеизъм? Случайно да познаваш в цялата история на човечеството общество без религия? Тъпанар!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ДО Попа (2)

  31 Окт 2020 21:22ч.

  човече просто си жалък

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вашите имена /задължително/

  31 Окт 2020 21:24ч.

  Горката Франция, докато си спорят, ги колят, тъжна европейска картина

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ala_Bala

  31 Окт 2020 21:25ч.

  " Свободата на изразяване има граници, както всички човешки свободи. По-добре би било да изтъкваме републиканския девиз за братството". Много добре какзано. Браво! Кога Франция ще се извини за страданията на поробените от нея народи!?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Във мюсюлманска държава,

  31 Окт 2020 21:40ч.

  ако пренебрегнеш и най-малкото правило на поведение, може да платиш с живота си. Французите, а и европейците сега се налага да се съобразяват с правила и поведение, които са им чужди и като нрав и като манталитет. ДО ТАМ СЕ ДОКАРАХМЕ ДА СЕ ЧУВСТМАМЕ ВИНОВНИ ЕДВА ЛИ НЕ ЗА ВСИЧКО. В Англия мюсюлманска общност се беше опълчила на близката църква, която им пречела на религиозните чувства като я гледали и искали да бъде премахната. И се огъваме и ги търпим, защото сме християни. Докато не спрем да се огъваме, защото просто в дин момент ще ни се качат на главите даже вече са го направили - докато не им покажем, че ние сме домакините, а те гостите и са длъжни да се съобазяват с нас - ще стадаме и ще ни избиват като стадо. Крйно време е Европа да се събуди.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Попът...

  31 Окт 2020 22:12ч.

  Франция в момента е пример за дива тоталитарна диктатура. Хората са затворени в дома си и имат право само да ходят до работа и обратно. Атестации за излизане от дома , право да се движиш до 1 км. радиус. Непрекъснати полицейски патрули по улиците , 1-ва глоба 135 евро, после нарастват и стига до огромна глоба плюс затвор ! Но това не е всичко, задължителни маски навсякъде. Хората буквално са подложени на душене от собствения си въгледвуокис... Всякакви събирания на хора са забранени. Гостуванията са забранени. В собствения си дом могат да се събират до 6 човека от една фамилия... Тази адова диктатура , тази сатанистка кочина ли е "светската държава" и "демокрацията" на Франция ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 007

  01 Ное 2020 4:17ч.

  За един радикал ислямист няма особена разлика да отреже главата на някой възглупав даскал за обида на пророка, или да хвърли насред Париж мръсна бомба от радиоактивни отпадъци. Това ще струва на франсетата милиарди, и трябва да са наясно, че опастността е съвсем реална. А "братство" не знам как ще проповядват с такива хора, след като самите те са невероятни ксенофоби и надути "носители на световния културен прогрес". Макар че и кучетата в Европа знаят, че по времето на Римската империя келтите и галите са били чисти роби, а не федерати. Името Франция произхожда от немското племе франки, а езикът на французите е адаптирана версия не простия латински, говорен от плебса и войниците.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ala_Bala

  01 Ное 2020 6:57ч.

  Живял съм в Либия на Кадафи 6 години. Тогава тази държава беше светска. Нетъпимост имаше само срешу фундаменталния ислям. Проклетата Клинтънка заповяда да убият Кадафи. Днес Либия е провалена държава и разграбена. И французите активно участваха. На Рождество и Великден ни даваха отпуск за празниците. Ходехме със свещи през целия Триполи. Такава беше диктатурата на Кадафи!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Според

  01 Ное 2020 10:12ч.

  мен религиите не трябва да се окарикатуряват. Но държавата може да се окарикатурява. И в това положение, знаем, че папата е глава на църквата, но и глава на държавата, на Божието царство на Земята. Затова мисля, че папата и католицизмът може да се окарикатурява. Мохамед също е глава на ислямската църква, но и глава на мюсюлманската държава - Халиф, както и неговите наследници са също глави на ислямската църква, но и на ислямската държава - халифи. Даже Сюлейман Великолепни турски султан - се е обявил за халиф, както и в съвременноста. Ердоган иска да бъде халиф. Английската кралица също е глава на държавата Великобритания, но е и глава на църквата, и това се обявява от парламента през 1500 или не знам коя точно годината, за да бъде краля равен с папата. И така се борят за световно господство. Даже българските ханове са първожреци и начело на прабългарската държава. Но в православието има император и глава на църквата е патриарха, като по старши е императора. Ако императора обяви война, то патриарха обявява свещена война. Аз мисля, че трябва да има секуларизъм - отделяне на църквата от държавата. И така е в САЩ, в Германия и Франция. Но църквата трябва да дава базата, отношенията , манталитета, съзнанието, културата на гражданите включително и в държавата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А още

  01 Ное 2020 10:16ч.

  Фашистите и комунистите са също глави на партиите, но и глави на държавата. Или идеологията и държавата са в един човек и се създава военно идеологическа държава, а исляма - военно верска държава.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стига лицемерие

  01 Ное 2020 10:22ч.

  Нищо религиозно нямаше в карикатурата, ердоган гледа под фустата на ханъма. Карикатурите с Клинтън и Люински доведоха ли до рязане на глави!?!?!?! Всички мюсюлмани вън

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гузност

  01 Ное 2020 10:26ч.

  Карикатурата е едно от средствата да се държи в кондиция всяка власт,били светска или религиозна. Ако карикатурата не почива на случки и практики в съответната религия, ако не съдържа истина.....,то карикатурата не би хващала дикиш и хората не биха и обръщали внимание. Бурната реакция на исляма сега,както и бурната реакция на католицизма в миналото е показатал само за едно - гузност.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хамалин

  01 Ное 2020 11:42ч.

  монсеньоръ е либералист въ себеси

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Kubis

  01 Ное 2020 11:45ч.

  Много точни и верни са думите на този сещеник! " Свободата на изразяване има граници, както всички човешки свободи“. Кой разбрал разбрал! Който не е разбрал сее ветрове и ще жъне бури!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • задунайска уфсъ с евразийски манталитет

  01 Ное 2020 13:54ч.

  до Ala_Bala на 31.10.2020 в 21:25-преди 4 седмици в Нова Каледония имаше референдум-дали да станат независима държава или да си останат френска територия-и гласуваха да си останаха френска територия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Антон Сираков

  02 Ное 2020 8:24ч.

  Уфсъта си е овца. В романа "Спартак" на Рафаело Джованьоли един от героите казва "Робът не може да разбере свободния!" За съжаление, в родината на Спартак, има и същества, които са си останали роби по душа. Но какво да очакваш от същество, което не прави разлика между "страна", "държава" и "територия"? Същества, които може и да не са чували за Спартак, защото са били ентусиазирани посетители на Клуб "Спартакус"... А кой и защо е нарекъл едно педе.растко свърталище с името на водача на първото робско въстание е друг въпрос; той се отнася до манталитета на колонизаторите, така любими на овцете.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ан.сираков

  02 Ное 2020 23:23ч.

  А свободният може ли да разбере робът ! А свободният прави ли разлика между "страна, държава, територия", със ценностната си система за "свободно преминаване на "хора, пари, стока" !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • и още

  02 Ное 2020 23:33ч.

  Всяка епоха на човешкото развитие създава своя мироглед. След епоха в която е живял Джованьоли идва нов епоха с нов мироглед, в която Джон Стюарт Мил е казал, че свободата е задължение на всеки да се самоограничи в свободата си до колкото да не пречи на свободата на другия" /цит.по памет/.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • и още 2

  02 Ное 2020 23:36ч.

  това е "нещото", което свободният човек все още не може да разбере !"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • mitaka

  10 Ное 2020 12:36ч.

  Млъкнете комунестически въспитаници нямат право да говорят за свобода! Източна Европа е смазана от репресиращ социализъм половин век и има криво разбрано чувство за свобода!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • митака

  12 Ное 2020 13:49ч.

  не спорете с простака.!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи