Най-голямата тайна в държавата? Кой съветва министрите

Най-голямата тайна в държавата? Кой съветва министрите

И новата власт обича прозрачността, но само докъдето тя е преценила

Голяма част от съветниците на вицепремиера Калина Константинова бързо бяха повишени в зам.-министри.

С промяната на всеки караул в Министерския съвет в. „Сега“ задава един и същи въпрос – ще обявите ли публично на страницата на всяко министерство пълния състав на политическите кабинети с назначените съветници и експерти? Този прост въпрос се оказва еднакво труден за всяка власт – без значение от клетвите за прозрачност, промяна и други политически панделки, в които се опаковат новите мнозинства. Последното правителство падна от власт, без да направи изключение – задкулисието от съветници при него не само не се освети, но и се разрасна. Моделът с изпращане по министерствата на партийни съветници съгледвачи не сработи и институциите се оказаха феодализирани и воюващи помежду си. 

Прегледът по министерства и даваните отговори на депутатски питания по темата със съветниците показва, че последното правителство не изневери с нищо на практиката да пази ревностно в тайна с кого се консултира. Секретността около имената на съветниците на места дори се оказа по-висока от обичайното. Това, разбира се, няма нищо общо с принципа за публичност на управлението. 

Съветниците – с публични декларации, имената им – тайна 

Изумително е нехайството, което министрите проявяват към задължителната прозрачност за състава на политическите си кабинети. Законът за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество задължава членовете на политическите кабинети, включително съветници и експерти, да подават задължителните декларации за несъвместимост, имущество и интереси като всички лица, заемащи висши политически длъжности. Декларациите по закон са публични и подлежат на публикуване, тоест имената на тези хора не са тайна. Не е тайна и биографията им – законът изисква те да декларират интересите си – участие в търговски дружества в последните 12 месеца, свързани лица, наличие на договори в съответната област на действие. На този фон някои министри продължават упорито да пазят имената на съветниците си като някаква страшна тайна. 

Много показателни в тази насока са дадените отговори от част от министерствата на питане на депутата от ГЕРБ Христо Гаджев. Той поиска имената на всички съветници и информация за заплатите им. Повечето министри отговориха на питането, но изненада – в отговорите, публикувани на сайта на Народното събрание в секция парламентарен контрол, имената на съветниците са заличени. Информация за заплати не се предоставя с аргумента, че това са лични данни. „Не за пръв път внасям подобно питане, но за пръв път имената се заличават постфактум при публикуването на отговорите“, коментира пред „Сега“ Гаджев. 

Някои министри изобщо са отказали да обявят имена, като само са посочили броя на назначените съветници. Голямата изненада в този списък на запазилите в тайна съветниците си дори от парламента е финансовият министър Асен Василев. На въпроса на Гаджев от администрацията на МФ са благоволили да посочат само бройка – към политическия съвет на министъра били назначени четирима съветници и двама експерти. 

Имена не е посочил и спортният министър в оставка – Радостин Василев. Той е обяснил, че има само един съветник. На този фон има министерства, които все пак са се отнесли сериозно към темата и са предоставили подробна информация за имената и опита на назначените съветници. 

При публикуването на декларациите цари пълен хаос 

Опитът да се засече информацията за назначените съветници на базата на публичните декларации на сайтовете на всяко от министерствата е истинско приключение. Администрацията на Министерския съвет е единствената, която е разделила информацията по категория задължени лица, и декларациите на съветниците и експертите към политическите кабинети са публикувани в отделна директория от всички останали служители на МС. При повечето от останалите министерства всичко е изсипано накуп, без възможност за търсене в базата данни. 

Така, за да се установят назначените от Асен Василев съветници, трябва да се разгледат десетки записи на подадени декларации на служители от администрацията на МФ. Министерството все пак се е смилило над потребителя, като е разделило декларациите по години, и търсенето на съветници може да се ограничи само в 2021 и 2022 г. „Сега“ успя да открие по този заобиколен път четирима съветници на Асен Василев – Георги Клисурски (в декларацията всички полета са попълнени с нямам нищо за деклариране и трудно може да се засече биография, но името съвпада с това на икономиста и data scientist Георги Клисурски), Естел Тодорова – съветник на Василев още от служебното правителство на Стефан Янев, Николай Николов (и той няма нищо за деклариране), Сирма Атанасова. 

В Министерството на спорта – също спестило името на единствения съветник на Радостин Василев, пък изобщо не знаят, че са длъжни да публикуват не само имената на подалите декларации, но и самите декларации (в частта интереси и тази за несъвместимост). Вместо това на сайта на спортното ведомство се открива уърдовски файл с имената на подалите и номера на декларациите, без изобщо да се посочва позицията, заемана от конкретния служител. 

Плачевно е съдържанието на тази рубрика и на културното министерство. Тук изобщо не са публикувани нови данни. Липсата на задължителен стандарт, който да спазват администрациите при публикуването на тези декларации, разбира се, не е случайна и резултатът е закон, който на практика не действа. 

Съветници фантоми, юруш по министерствата 

Странната формула, избрана от последното правителство – министерствата да се надзирават от съветници, пратеници на всяка една от партиите в коалицията, доведе до разрастване на задкулисието и до тотална неяснота тези хора как точно се назначават. Много малко министерства са включили тези „външни“ съветници в числеността на политическите кабинети, където всъщност им е мястото. Пример за такова ведомство е МРРБ, където Гроздан Караджов в отговор на питане на Христо Гаджев е посочил поименно 5-има съветници и двама експерти, всички членове на кабинета.

Съветници на други партии се откриват и сред хората от политическия кабинет на вицепремиера Калина Константинова.

Други имена на действащи съветници обаче се оказват неоткриваеми в списъците на подалите декларации по закона. Така в повечето случаи няма как да се проследи кои партии в кои министерства са решили да пращат съгледвачи и кои в крайна сметка са тези хора. Много показателен беше случаят със съветника на Калина Константинова Васил Величков, който започна да се изявява публично по отделни теми, а името му не фигурира сред посочените съветници на Калина Константинова – разминаване, изтъкнато от Христо Гаджев. 

Прегледът на публикуваните декларации показва и други особености – някои съветници се оказват ключови и съветват в повече от едно министерство, при други пък кариерата им е приключила светкавично заради глад на кадри и назначаването им за заместник-министри. За зам.-министри са били назначени двама от съветниците на вицепремиера Калина Константинова – Адриана Попова и Александър Йоловски, пратени за заместници на Божидар Божанов. Съветникът на Константинова Даниел Неделчев пък е станал парламентарен секретар на Министерството на електронното управление. Сред съветниците в две администрации е юристът Боян Бележков, който съветва и премиера Кирил Петков, и в Министерството на правосъдието. За договора му в МС обаче се уточнява изрично, че е на половин работен ден. Не е ясно дали няма други дублиращи се съветници. 

Ще дочакаме ли това задкулисие да изсветлее и хората, имащи влияние върху публичния живот на страната, да станат публични, предстои да видим. Обратното е игра на тронове, за която гласоподавателите не са гласували. И харчене на публични средства за заплати на хора, които не желаят да носят отговорност.

 

Източник: segabg.com

 

 

 

Коментари

 • без връзка с темата

  25 Юли 2022 10:32ч.

  А съветниците на Зеленски публични ли са?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • не е ясно

  25 Юли 2022 11:23ч.

  но на Путин са публични

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Публични" - поне са поне някои

  25 Юли 2022 11:55ч.

  и поне в определен смисъл.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ей тоя убавец кого ли съветва?

  25 Юли 2022 11:55ч.

  Христю Грозев от Белингкау (вж снимката, типично българче небръснато с вратовръзка на незакопчана ризка) от независим експерт по самолети станало шпионин?! https://iz.ru/1369809/2022-07-25/fsb-uznala-ob-uchastii-sotrudnika-bellingcat-grozeva-v-operatcii-po-ugonu-samoletov-rf

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  25 Юли 2022 12:00ч.

  Защото ще се окаже, че са на служба на друго място от дълги години и когато съветват български политици, ги съветват според инструкциите на първоначалните и истинските си работодатели. Не случайно протестите се направиха от всякакви адвокати на ъндърграунда, като се добавиха и НПО кадри, които също си имат свои господари и „ценности“, неизработени на местна почва.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи