НАТО е разгневено. Зеленски показа кой командва в Европа

НАТО е разгневено. Зеленски показа кой командва в Европа

Автор: Михаил Катков, Риа Новости Следвайте "Гласове" в Телеграм

Срещата на върха във Вилнюс се превърна в шумен скандал. Западните лидери бяха възмутени от поведението на Владимир Зеленски и го посъветваха да се "охлади", за да не загуби помощта. За студения душ за Киев - в материала на РИА Новости.

В грешното гърло

Според Bloomberg на съвместната вечеря Зеленски е бил призован да спре да критикува НАТО и да се задоволи с обещанията на членовете на Г-7, вместо да поставя под въпрос правилността на техните решения. Събеседниците на Bloomberg обаче смятат, че острите забележки на украинския президент вероятно са били част от предпочитана стратегия за повишаване на залозите по време на преговорите.

Президентът на САЩ Джо Байдън на срещата на върха на лидерите на НАТО във Вилнюс

На следващия ден британският министър на отбраната Бен Уолъс заяви, че "хората искат малко благодарност". И припомни как през 2022 г. е прекарал единадесет часа в пътуване от Лондон до Киев, където веднага му е бил връчен списък с оръжия, необходими на ВСУ. "Знаете ли, ние не сме Amazon", съобщава "Гардиън" думите на Уолъс.

Зеленски отговорил, че не разбира същността на претенциите - украинските власти винаги са били благодарни на партньорите си. "Просто не знам как иначе трябва да благодарим. Можем да се събудим сутрин и да благодарим на министъра. Нека той ми напише как да благодаря и аз ще благодаря така", каза президентът на Украйна.

Яростни заплахи

Заслужава да се отбележи, че Джо Байдън не се е опитал да успокои колегата си по време на вечерята и се е оттеглил в апартамента си. По-малко важните членове на НАТО трябваше да успокояват избухливия партньор. Съдейки по съобщенията в медиите, Байдън не би могъл да проведе нормален диалог със Зеленски, дори и да искаше. Според "Вашингтон пост" американската делегация била бясна, че Зеленски нарекъл отказа да покани Украйна в Северноатлантическия алианс "абсурден".

Косвено за това може да се съди и от съвместната пресконференция на ръководителите на САЩ и Украйна. Журналистите попитаха Зеленски колко скоро иска страната да се присъедини към НАТО, но Байдън просто не му позволи да отговори. "След един час и двадесет минути. Вие, момчета, задавате наистина съществени въпроси", отсече американецът.

Украинският президент Владимир Зеленски и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на срещата на върха на Северноатлантическия алианс във Вилнюс

В същото време, според Deutsche Welle, Байдън е намекнал на Зеленски: ако Украйна изисква твърде много, САЩ ще намалят военната помощ. Също така някои от участниците в срещата на върха признават пред изданието, че Вашингтон вероятно не се е отказал от идеята за размяна на украински територии срещу сигурността на Киев. В частност, ако сегашната контраофанзива на украинските въоръжени сили се провали, Байдън може да започне да настоява пред колегата си да преговаря с Русия, за да си създаде имидж на миротворец преди следващите президентски избори.

Няма да има сватба

Ръководителят на Украинския институт за политика Руслан Бортник смята, че пътят към НАТО е затворен за Киев. При това основна роля е изиграла не специална операция, а руско-украинската конфронтация, започнала през 2004 г. "По време на Оранжевата революция Москва даде ясно да се разбере, че е готова да се бие за Украйна. В същото време най-близкото присъединяване на Украйна към Северноатлантическия алианс беше през 2008 г. на срещата на върха в Букурещ. Всичко останало е само реторика", заяви експертът пред украинските медии. Според него западните държави не са готови да изпратят собствените си граждани на фронта и да рискуват социално-икономическите и политическите системи, изграждани в продължение на сто години, заради Киев. Те могат да симпатизират на републиката колкото си искат, но за тях тя все още е някъде в периферията на техните интереси. Политологът заключава, че Украйна има шанс да се присъедини към НАТО само чрез споразумение между блока и Русия.

Владимир Зеленски на срещата на върха на НАТО във Вилнюс

"Зеленски се опита да организира демарш, но не може да влезе в пряка конфронтация със съюза. В същото време лидерите на САЩ, Великобритания и ЕС дори не са дали на Киев индивидуални гаранции за сигурност под формата на договор, например за колективна отбрана. Правят се само опити за откупуване на Украйна с нови оръжейни доставки. Не можем да продължаваме да разчитаме само на помощта на Запада", заключи Бортник. Директорът на Украинския институт за глобални стратегии Вадим Карасев е сигурен, че НАТО смята Русия за равностоен противник и затова не иска да се намесва пряко в конфликта. В разговор с украинските медии експертът отбелязва, че Западът предпочита Киев да се бие вместо тях, което ще бъде подкрепено с пари и оръжие. "Но ако контраофанзивата не постигне целите си, през пролетта трябва да се сключи нов обществен договор между украинските власти и украинците, в случай че помощта на съюзниците не нарасне или бъде напълно намалена.Трябва да се реши дали да се продължи мобилизацията и да се правят още по-големи жертви, или да се започне да се търсят компромиси.Западните държави също трябва да решат за себе си дали могат да победят Русия с ръцете на украинците", подчерта Карасев.

Според него Европа и САЩ смятат, че водят "добра война" с Русия, защото техните граждани не загиват на фронта. Украинските власти се съгласяват на такива отношения, защото не могат да получат нищо друго от партньорите си.

"Украйна отдавна е заслужила членство в НАТО, но западните държави няма да сключат официален брак с нея, тъй като всичко ги устройва", казва Карасев.

От своя страна Владимир Жарихин, заместник-ръководител на Института за страните от ОНД, смята, че Киев може и да не харесва стратегията на западните си партньори, но няма да може да промени нищо. "Независимо от това как ще завърши военната операция, Украйна няма да се окаже в НАТО - американците нямат нужда от нея. Те са определили за Киев ролята на Япония, Южна Корея и Израел.Тоест Вашингтон иска да разположи военни бази на украинска земя, но да не носи никаква отговорност за съдбата на републиката", обяснява експертът.

Зеленски разбира всичко, но не е в състояние да премине през САЩ, казва Жарихин.Затова украинският президент излива гнева си не върху американците, а върху европейците, които смята за васали на Вашингтон като себе си.

Източник: ria.ru

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • д-р Гилотен

  14 Юли 2023 20:56ч.

  Това, и с дойчевелевската порция, да го прочетат украинците, а Соломон Паси и Мирослав Селиолуски на глс по пет пъти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Соломон Паси ли?

  15 Юли 2023 1:29ч.

  Онзи, който нарече Zеленски "Украинският Левски" ли?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Значи все пак и в Украйна

  14 Юли 2023 21:01ч.

  има анализатори, които мислят с главите си и виждат реалността. Дано да не ги обвинят в "проруска пропаганда". Напусто продажните и марионетни украински политици разрушиха страната си. Напразно!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Има такива хора там

  15 Юли 2023 1:52ч.

  още когато Янукович се сепна от изписаните "условия за присъединяване на Украйна към ЕС" и им каза: "при ТАКИВА условия, по-добре да си живеем в съюз с Русия"... и пошло да поехало... Няколко години се водиха ръкопашни боеве в Радата им, при което физически пребиваха опозицията (справка - съдбата на опозиционния кандидат за президент Олег Царьов, когото украинските евроатлантици (украинските жълтопаветници) пребиха, обляха със зеленка и изхвърлиха в контейнер за боклуци на улицата пред Радата)... Накрая с парите на олигарха Коломийский (и кой знае още на кого) - на върха се възкачиха богоизбраните Турчинов (врем.), поROSHENко и Zеленски и с якото "рамо" на хамер. хазари Вика Нюланд и (Ан)Тони Блинкен, забраниха всички други езици (на малцинствата), УПЦ, ВСИЧКИ опозиционни партии, и наскоро - ВСЯКАКВИ избори до края на военните действия... Реално НИЩИЧКО не може да отмести Zеленски от изпълнителната власт... поне за сега.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • дори се стигна до такива изявления:

  15 Юли 2023 1:57ч.

  https://www.bitchute.com/video/SPsyHsTS4vh2/.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тодор Ъ.

  14 Юли 2023 21:22ч.

  Защо Зе е куражлия и може да се перчи на “управляващите” Запада? От ясно по-ясно е, че куражът му иде от дълбоката държава на Блинкен, Нуланд и световната чифутска олигархия, завладяла САЩ и слугите и. Световните температури се вдигат, та Украина трябва да се обезлюди за други хора. Както се казваше тогава “Земя без хора за хора без земя” . Тези хора имат особено отношение към Украйна. Знаете за кого става дума.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • за жалост

  15 Юли 2023 1:53ч.

  тези същите май

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • че имат апетити

  15 Юли 2023 1:54ч.

  и към нашата Татковина...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  14 Юли 2023 21:38ч.

  Жалко зелено човече, как се чувстваш като използвана тоалетна хартия?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мило семейно тържество

  14 Юли 2023 21:57ч.

  С блестящи усмивки и щастливи прегръдки. Бели панталони. И един тъжен клон в униформа, за да продължава представлението, наречено война. Защо не го осъзнават хората?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гост

  14 Юли 2023 22:46ч.

  Когато им потрябва той бързо ще стане непотребен. Просто актьорът се е взел насериозно и е позабравил за режисьорите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Соломон

  14 Юли 2023 23:23ч.

  Много показателнои са снимките на г-н Президента. В десятката!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • подкрепям

  15 Юли 2023 7:15ч.

  Снимките и на двамата президенти, както и усмивчицата на Йенс Столтенберг са в право десятката.... Чудно лятно парти, само на 1 200 км. от окото на бурята в което гинат мърцина стотици отчаяни и паникьосани млади (и немлади) мъже...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • “правилната страна на историята”

  15 Юли 2023 3:16ч.

  Правилната страна на историята е НАТО да не влиза в пряк сблъсък с Русия, защото това означава Трета световна война. Тези които непрекъснато претендират, че са на “правилната страна на историята”, правят точно обратното и ни водят към гибелта на Европа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • всеки продукт си има срок на годност

  15 Юли 2023 3:31ч.

  Това кокаиново джудже ли бе? Скоро годността на този ГМО продукт ще изтече и кофата за боклук ще го очаква

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  15 Юли 2023 9:15ч.

  На снимката: прелъстен и изоставен...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  15 Юли 2023 9:21ч.

  Имаше един друг клоун - Яско Арафат. Как да го забравш с кърпата на тиквата и в униформа как марширува в ООН барабар с още двама идиота. Е, този е новия вариант.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба мара

  15 Юли 2023 12:56ч.

  един финансов одит и западът ще разбере кого подкрепя ама нали всички са за кокала няма да обърнат внимание

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  15 Юли 2023 14:57ч.

  Добре е наште елитковци да обърнат внимание на: "По време на Оранжевата революция (2004) Москва даде ясно да се разбере, че е готова да се бие за Украйна. В същото време най-близкото присъединяване на Украйна към Северноатлантическия алианс беше през 2008 г. на срещата на върха в Букурещ. Всичко останало е само реторика". Това е много преди 2014-та, Крим и 2022. Хубаво е да им се припомни, че в резултат на т.нар. "Оранжева революция", тяхното Посолство в Киев инсталира за президент Ющенко, чрез трети тур на изборите, което си е фрапантно нарушение на Конституцията. Хубаво е да си го припомним и ние, дето гласуваме или не гласуваме, че Посолствата действат еднообразно и ефективно. Но рано или късно всяко Посолство си намира готвачите и градинарите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Зеления още не може да разбере, че никой не го иска

  16 Юли 2023 0:46ч.

  Същото е както ЕС и Турция. Турция подаде заявление да се присъедини през 1987г. Тогава още не беше ЕС. 36 години се подиграват с турците. Преди последните избори за президент, ЕС отново заговори за присъединяване на Турция, за да помогнат на опозицията. Някои държави, колкото и да ги използват, колкото и да ги унижават, никога не могат да проумнеят какво става.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи