National Interest: Политиката на Джо Байдън за Украйна върви към катастрофа

National Interest: Политиката на Джо Байдън за Украйна върви към катастрофа

Ескалацията на конфликта не само би застрашила живота на американци, но и рискува да въвлече САЩ в по-широка конфронтация с Русия

Политиката на Джо Байдън за Украйна върви към катастрофа. Позволяването на Украйна да използва американски оръжия за нанасяне на удари по цели на руска територия увеличава риска от ескалация, без значително да подпомогне украинския капацитет. Това пишат в статия за National Interest Робърт Кларк и Джейсън Биърдсли.

„НАТО е изправен пред значителна повратна точка в подкрепата си за защитата на Украйна срещу Русия. Администрацията на Байдън, в крачка с няколко от европейските съюзници на Съединените щати, одобри използването на американски оръжия за нанасяне на удари по цели на руска територия около украинския град Харков.

Решението пристигна месеци след като френският президент Еманюел Макрон открито изложи идеята войските на НАТО да се присъединят към битката в Украйна. Докато Белият дом отрече тази възможност, генерал Чарлз К. Браун младши, председателят на Съвета на началник-щабовете, призна неизбежността в крайна сметка да изпрати военни инструктори, които да ускорят подготовката на току-що наборните украински войски за фронтовите линии. Изявленията както на него, така и на Макрон катапултират войната в непозната територия, създавайки възможности за значителна ескалация, като същевременно допринасят малко за способността на Украйна да променя реалностите на бойното поле.

Разрешението на Байдън да използва американско оборудване за нанасяне на удари по цели в Русия близо до Харков разкрива американската политика, връщаща се към началото на Студената война – докато американската военна помощ е била използвана за атакуване на съветски и руски сили , тя никога не е била упълномощена открито да удря цели в рамките на Съветския съюз или самата Русия (със забележителното изключение на американската намеса в Руската гражданска война от 1918–1920 г.). Украйна вече доказа, че желае да използва свои собствени боеприпаси с голям обсег, за да порази цели, свързани с позицията на ядрената отбрана на Русия - като ядрени стратегически бомбардировачи във въздушната база Енгелс по-рано по време на войната и радар за ранно предупреждение за ядрена отбрана само преди няколко седмици. Това създава огромен риск Москва да възприеме тази промяна в политиката като първи етап от сериозно разширяване на конфликта с цел разпадане на руската държава и свалянето на Владимир Путин”, се казва още в статията.

„В Украйна американските инструктори няма да бъдат просто пасивни наблюдатели. Съавторът Джейсън Биърдсли лично участва в съветването и подпомагането на мисии по време на своите двадесет и две години във въоръжените сили на САЩ. Те участват активно в ръководенето и насочването на местните сили, като потенциално се озовават сред бойни сценарии. 

Правилата за ангажиране на обучители и съветници позволяват бойно участие, ако бъдат атакувани. Тази отбранителна поза, макар и необходима за самозащита, увеличава вероятността американските войници да се включат в пряк бой с руските сили”, пишат авторите в статията.

Всичко това подчертава рисковете, пред които ще се изправят американските обучители в Украйна. Потенциалът за пряк контакт с руските сили, независимо дали умишлено или случайно, може да има далечни последици. Ескалацията на конфликта не само би застрашила живота на американския персонал, но и рискува да въвлече Съединените щати в по-широка конфронтация с Русия”, пишат още авторите.

 

Робърт Кларк е директор на маркетингова стратегия за външна политика в Stand Together. Коментарът му за външната политика на САЩ се появи в The American Conservative, Realist Review и Financial Times. 

Джейсън Биърдсли е директор на инициативите на ветераните в Stand Together и старши съветник на загрижените ветерани за Америка. Той служи в продължение на двадесет и две години в армията и флота на Съединените щати.

 

 

 

 

Коментари

 • "Цената само ще расте": Посочена е сумата, заради която САЩ се бият за Донбас

  18 Юни 2024 18:00ч.

  Катастрофата е за нещастният украински народ ..... "Техните разходи за война са стотинки в сравнение с това, което получават от ОБЕЗЛЮДЕНА Украйна. Под краката има злато, нефт, газ и различни руди. Плюс удобна логистика за доставка. Истинско съкровище. В САЩ тракат със зъби и директно от трибуната настояват „да не даваме всичко това на Путин“. Което предполага, че КРАЯТ НА КОНФЛИКТА все още не се вижда. Прочетете за това в материала ... https://pogled.info/svetoven/ukraina/tsenata-samo-shte-raste-posochena-e-sumata-zaradi-koyato-sasht-se-biyat-za-donbas.170390

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Как сциентолозите управляват парите си?" - заснето с Студиото на Ивелин Михайлов

  18 Юни 2024 19:56ч.

  Бог не успя да ги опази от тези им приятели. Но все пак да се надяваме са им показали как се прави бизнес. Ето тук едно показно за мотивация на Украински Бизнесмени, Мотивиращата тема е Сциентология: "Украйна, Киев, 15-ти октомври, 2016. "Повече от 3000 бизнесмени, които участваха на конференцията Forum One, видяха кратката мотивираща презентация на Марк де Турк. Темата на презентацията беше Скалата на тоновете на Л. Рон Хъбард. Насладете се на снимките!" https://freeboss.bg/3000-ukrainian-business-people-receive-motivation-speech-forum-one-conference-kiev/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дарина

  20 Юни 2024 10:49ч.

  Уважаеми читатели, Сциентологията (от Scio - да знам и Logos - Знаещ), или "Да знам как да знам", е призната за "bona-fide" в много страни по света. Много християни, мюсюлмани, евреи, индуисти и будисти изучават сциентология, за да разберат по-добре своите вярвания. Това е най-бързо развиващата се философия в света. Вижте истинската история, преди да я клеветите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Господинов

  18 Юни 2024 20:04ч.

  Дали някой изобщо си мисли, че този болен човек е в състояние да провежда политика. Едва ли. Въпросът е каква е позицията на България и каква политика провежда тя. Да се прикриваме вечно зад някакви колективни решения е несериозно. Как например се подобриха отбранителните способности на страната. Как? Как, като практически въздушното ни пространство например е почти без защита. Този Запрянов, Занданов...как му беше името, ленинския възпитаник не е поставен там за да бъде лукова глава, а да отговаря именно за това. С какво българската армия стана по-подготвена и боеспособна. Видяхме как лидерите на тройната коалиция се хилят като репи в някакъв телемост с Зеленски. Но каква са дългосрочните им виждания за отношенията ни с Украйна. Какви са интересите ни там? Това са важните неща. И ние не сме в състояние да ги дефинираме. Политиката на Байдън вървяла към катастрофа? А нашата? Тя не върви на никъде. Просто защото я няма.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Коментар

  18 Юни 2024 20:42ч.

  "Аз те лъжа, че те обичам, ти ме лъжеш, че парите ми отиват за народа". Зеления си купи казино в Кипър. Оръжието за окраина масово се препродава в Близкия Изток и в Африка. И не, не са руски дезинформации. В същото време стокооборота между САЩ и Русия се е вдигнал с над 4 пъти, в сравнение с 2022г. Духат супата децата на фронта и нещастните обикновени хорица по градове и села. Накрая окраинската територия ще си я делнат на парченца с ново "Дейтънско споразумение" като това за БиХ. Ще има села, разделени на две, в две различни държави. Грозна картинка. Брат срещу брата да изправиш. Кликата в Киев не вярвам да я оставят жива, освен ако не им дадат убежище някъде из джунглите на амазония. Разни Кулеби там ще ловят пирани.......

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Няма да е на две. Западът ще получи на геврека дупката.

  18 Юни 2024 20:49ч.

  Станали сте маалко по-добри в ЦИПСО. Явно британците са ви дръпнали юздите леко, но още трябва. Белите конци още се виждат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Коментар

  18 Юни 2024 20:52ч.

  Много студено :)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи