Наришкин: Изчерпалият се либерален универсализъм трябва да бъде заменен от нов световен ред

Наришкин: Изчерпалият се либерален универсализъм трябва да бъде заменен от нов световен ред

Сергей Наришкин е директор на Службата за външно разузнаване на РФ от 2016 г. Постоянен член е на Съвета за безопасност, действащ държавен съветник I степен.

 

Специалната военна операция на Русия се превърна в момент на истината за руския свят, твърдо заявил своята готовност да отстоява до край правото си на самобитно съществуване пред лицето на агресивния глобализъм, въплътен от американската хегемония, разширяването на НАТО, политиката на „либерален интервенционизъм“ и ЛГБТ-пропагандата. В не по-малка степен тя стана и повратна точка за „колективния Запад“, който, в русофобската си разгорещеност, откровено потъпква собствените си, от десетилетия (даже и от столетия) декларирани принципи, като неприкосновеност на частната собственост, свобода на словото или неограничено разпространение на информацията.

Ожесточеността на противоборството недвусмислено свидетелства за това, че става дума за нещо много по-голямо от съдбата на киевския режим. Фактически е заложена архитектурата на целия световен ред. Да се предвидят нейните конкретни очертания, изхождайки от днешната ситуация, е доста трудно, но може с увереност да се каже: връщане към старото повече няма да има.

Руската специална операция еднозначно ще сложи край на опитите за превръщане на Украйна в русофобска марионетна държава, градяща своята идентичност на основата на маниакално отрицание и демонизация на всичко, което обективно я свързва с Русия. Колкото и да скачаш, от себе си не можеш да отскочиш! Още повече, че САЩ, както и повечето останали членове на НАТО, явно не са готови да отидат по-нататък в оказването на морална и материална подкрепа на киевската хунта и открито да встъпят в директни въоръжени сблъсъци на нейна страна. На текущия етап Вашингтон вижда своята основна задача в максималното затягане на конфликта и превръщането му в колкото е възможно по-пагубен и за Москва, и за Киев, като едновременно не допуска разпространение на ескалацията още на Запад.

За това се използват най-подлите методи, стигащи дори до изпращане на въоръжени бойци на украинска територия, на които е поставена задачата да организират и поддържат в страната така нареченото партизанско, но в действителност терористично подривно присъствие. НАТО, както подчертават американските „стратези“, трябва да се постарае да превърне Украйна в „някакво подобие на Афганистан“. За всеки, който дори бегло е запознат с историята и географията, е очевидна абсолютната неуместност и стратегическа неосъществимост на подобна аналогия. Между другото, струва ли си да очакваме повече от лидери, които бъркат Мариупол с Метропол и смятат Воронеж и Ростов на Дон за украински гардове?

Нямайки нито силата, нито смелостта да отправят открито и честно предизвикателство към Русия, Западът се опитва да устрои на нашата страна икономическа, информационна и хуманитарна блокада, да създаде около нея атмосфера на „токсичност“, която би направила невъзможно продължаването на нормалния живот. Тактически за това се използва механизмът на „културата на отмяна“, отработен от американските ляво-либерални елити срещу техните конкуренти от десния лагер, и сега мащабиран на глобално ниво.

На санкции се подхвърлят всички, започвайки с руските компании, банки и медии, и завършвайки с отделни журналисти, спортисти, учени, хора на културата и изкуството. Последните биват наказвани, само защото отказват да повторят мантрата за руската „инвазия“ в Украйна и да предадат родината си. Степента на абсурда и на истерията до такъв предел излиза от граници, че под ударите попадат даже руските котки, които са отстранявани от участие в международни изложби.

Руските котки някак ще преживеят това, но не може да се каже същото за американските и европейските потребители. Комфортният обезпечен живот, особено на представителите на средната класа, в продължение на много години беше един от стълбовете на политическата стабилност в западните страни. Сега, заради обявения от Вашингтон и неговите сателити „кръстоносен поход“ срещу Русия, населението на САЩ и на европейските страни се сблъсква с безпрецедентен ръст на цените на отопление, електроенергия, снабдяване. Жителите на Европа вече морално ги подготвят за перспективата от въвеждане на хранителни купони и изключване на батериите, които, оказва се, „лесно могат да се заменят с пуловери“. И всичко това под предлог за оказване на помощ на украинския народ, макра че за украинците няма никаква разлика от всичките тези мерки.

Възниква твърдото впечатление, че западните елити просто използват създалата се ситуация за реализиране на отдавна излюпени планове за де факто ликвидацията на средната класа, в духа на известния сценарий, предложен на Световния икономически форум в Давос: „През 2030 година вие няма да имате нищо и ще бъдете щастливи!“

Западната пропагандна машина, каквото и да говорим, работи добре. Още повече, че алтернативните източници на информация или се блокират, или се подлагат на най-жесток натиск. Спират и поставят под санкции не само имащите голяма аудитория RT и Sputnik, но всякакви, даже неголеми медийни ресурси и структури, осмеляващи се да противостоят на западните официози, като „Новое восточное обозрение“, „Катехон“, Руския институт за стратегически изследвания. В редица страни, например в Латвия, вече е въведена административна отговорност за гледане на „незаконно съдържание“. С други думи, създателите и поборниците на „Радио Свобода“ стигнаха до борба с „нелегални“ декодери и сателитни чинии!

Във Вашингтон и Брюксел обичат да спекулират на тема „перспективите в борбата между хладилника и телевизора в Русия“. Но опустошеният „хладилник“ може да се окаже далеч по-опасен за самия евроатлантически елит. Предстои да видим промяната на истинското гражданско съзнание на Запад, обърнато не към митологичната руска заплаха, а към собствените лидери, заставящи редовите европейци и американци да плащат от джоба си техните геополитически авантюри и грешни сметки. Подобно пробуждане може само да бъде приветствано, макар че, не е изключено, то да завърши не с идването на власт в САЩ и страните от Европа на национално-ориентирани здравомислещи политици, а с установяването в западния свят на тотална и неприкрита либерал-нацистка диктатура.

Създава се доста интересна ситуация, по нещо напомняща историята на късния Съветски съюз: Западът начело със САЩ се опитва да насажда по целия свят идеологически инсталации, в които сам не вярва и които постоянно опровергава със собствените си действия. Както отбеляза водещият американски експерт по международна политика Ф. Закария, „империята“ пренапрегна силите си и постепенно се превръща в „надута хегемония“, която не може да подкрепи месианската си реторика с реални крачки. Кризата около Украйна в пълна степен потвърждава правотата на този извод.

Развитието на геополитическото противопоставяне в европейския театър на военните действия внимателно се следи от лидерите на страните от незападния свят. Всички те, включително съюзниците на САЩ, нямат против да изпитат силата на отслабващия хегемон, разширявайки за себе си границите на възможното във вътрешната и външната политика.

Прави впечатление фактът, че към антируската блокада не се присъединиха голямо мнозинство азиатски, африкански и даже латиноамерикански държави. Освен това, проявите на нелоялност към Вашингтон стават все по-открити и дръзки. Престолонаследникът на Саудитска Арабия М. бен Салман отказва да увеличи добива на нефт, отклонява молбата на Белия дом за преговори и на всеослушание заявава, че мнението на Дж. Байдън не му влиза в работата. „Ние не сме ви роби“, отговори премиерът на Пакистан И. Хан на призива на западните посланици да осъди руската „инвазия“ в Украйна. Не по-малко „нагло“ от гледна точка на американските политици се държат ръководителите на Турция, Индия и ОАЕ. Дори самите американци с горчивина признават, че вече не могат да си позволят да говорят с партньори в „духа от времето на Буш-младши“. Така минава световната слава!

В този момент точно пред очите ни се разгръща съвсем нов етап от европейската и световната история. Неговата същност е крахът на еднополярния свят и на системата на международни отношения, основана на правото на най-силния, тоест САЩ, да разрушава други държави, за да предотврати и най-малката възможност за превръщането им в алтернативен властови център. Именно тези бяха преследваните цели в Югославия, Афганистан, Ирак, Либия, Сирия. Именно в това бяха насочени усилията на Запада по привличането на Украйна в орбитата на тяхното влияние. Русия днес отправя открит призив на тази система – създава истински многополярен свят, какъвто още никога не е имало и от който в перспектива ще спечелят всички, даже нашите сегашни противници.

Ако на Европа и САЩ не им стига зрялост и мъжество, за да се движат в указаната посока, на останалите властови центрове ще им се наложи да проектират глобалното бъдеще без тях. На мястото на изчерпалия се либерален универсализъм трябва да дойде нов световен ред – справедлив и устойчив. Той трябва да бъде създаден по такива условия и в такива формати, които ще гарантират съвместното съществуване на държавите и регионалните обединения ще запазват правото си на самобитно развитие. Уверен съм, че все по-активно ще се обръщат към този процес и тези здрави сили в западните страни, които осъзнават стоящите пред световната общност рискове и имат елементарен интерес за самосъхранение.

 

Източник: oborona-ru.turbopages.org

Превод за "Гласове": Екатерина Грънчарова

 

 

 


 

Коментари

 • Нов световен ред

  08 Апр 2022 9:29ч.

  И хилядолетен райх. Знаем.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Копейкин

  08 Апр 2022 10:53ч.

  ПУТИн с мераците Му за СССР 2.0 повтаря баснята за онова куче дето имало в устата си един кокал, ама поискало да налапа още един и ОСТАНАЛО БЕЗ НИЩО......

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ким Пу Тин

  08 Апр 2022 11:51ч.

  Заблудените руските фашисти още не са осъзнали, какво ги чака! И фашистките им колеги по времето на Адолф Хитлер си мислеха за "тотално прекрояване на международния ред, възникнал след Първата световна война", но всички свършиха 2 метра под земята!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ким Пу Тин

  08 Апр 2022 11:54ч.

  Увредена нация от прости крепостни селяни, управлявана от тирани, готови да пожертват и последния роб, за да постигнат някакви цели , не може да бъде "световен лидер", а обикновена фашистка кочина, която съвсем скоро ще бъде взета под аренда от Китай!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Слаба Русия - мир в Европа

  08 Апр 2022 13:06ч.

  Не знам дали крепостните вече са разбрали какво ги чака, но съм сигурен, че Западът осъзна необходимостта от дългосрочни мерки (поне 10-15 години) за икономическото и военно отслабване на Русия, представляваща най-голямата опасност за мира в Европа в наши дни. За ужас на путинофилите ще добавя, че и Китай разбра опасността, грозяща го от север.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Разбра Китай кой му е враг отдавна

  08 Апр 2022 13:13ч.

  Не са забравили в Поднебесната, кой им избомби посолството в Белград, очаквай "новости" и за Тайван скоро..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Слаба Русия - мир в Европа

  08 Апр 2022 13:30ч.

  През Втората световна война САЩ воюва с Япония за свободата на Китай. През 1969 г. Китай и СССР водиха война. През последните 20 години КНР стана икономика № 1 в света преди всичко благодарение на износа за САЩ и Европа. Не мислете Поднебесната. Тя няма да избере войната пред благоденствието на народа си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Благоденствието на Поднебесната

  08 Апр 2022 13:37ч.

  категорично изключва опцията да се съобразяват с желанията на САЩ..Поведението им на политическата сцена понастоящем е красноречиво.. Петродолара умря. Русия вече не е слаба, демек мир в Европа не се очертава в обозримо бъдеще.. Пък ти си надувай балончета от евроатлантическата дъвка.. колкото повече ги надуваш, толкова повече наближава момента в който се пукат..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Слаба Русия - мир в Европа

  08 Апр 2022 14:02ч.

  Съперничеството на Китай със САЩ ще продължи и ще се задълбочава, но неговата форма е икономическа, а не гореща война. Опасността колхозниците да унищожат целия свят с глобален ядрен апокалипсис притесняват Китай не по-малко отколкото целия останал свят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Силна Русия - край на еднополюсния модел

  08 Апр 2022 17:50ч.

  След месец ще се радвам пак да коментираш взаимоотношенията между Китай и САЩ

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Maersk

  09 Апр 2022 16:14ч.

  кои всички?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Dzrmpj

  12 Май 2022 14:17ч.

  bactrim 960mg pill - <a href="https://bactrimx.store/">order bactrim 960mg without prescription</a> order sildenafil 100mg without prescription

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Vwbcjy

  25 Юни 2022 12:41ч.

  buy flexeril generic - <a href="https://rcyclobenzapri.com/">buy cyclobenzaprine online cheap</a> cost inderal 10mg

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ymynqz

  23 Юли 2022 9:45ч.

  ezetimibe ca <a href="https://edbestplls.com/">online ed medications</a> domperidone for sale online

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ynxbvv

  30 Юли 2022 11:03ч.

  sildenafil 50mg price <a href="https://losartanp.com/">order losartan without prescription</a> purchase losartan online cheap

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Gbtnts

  07 Авг 2022 16:56ч.

  tadalafil ca <a href="https://tadalaedpill.com/">tadalafil tablets</a> sildenafil usa

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Hbpogd

  15 Авг 2022 14:17ч.

  ivermectin generic cream <a href="https://mebendazolel.com/">order vermox 100mg online cheap</a> tretinoin over the counter

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  08 Апр 2022 9:32ч.

  Добре е за Русия, че като ли най-сетне излезе от анабиозата си и почна да мисли ВИЗИОНЕРСКИ. Да, Кремъл започва да налага "Новия световен ред" с огън и меч. Англосаксите са в ступор. Един месиански Кремъл с 20 000 ядрени бомби мислещ в библейски категории за ад и рай е нещо апокалиптично!:((

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ретранслатора

  08 Апр 2022 10:23ч.

  "превръщане на Украйна в русофобска марионетна държава, градяща своята идентичност на основата на маниакално отрицание и демонизация на всичко, което обективно я свързва с Русия". Да се сме ни Украйна с Македония и Русия с България та на Митрофанова да и "светне" най-после какви ги вършат спрямо народа, който ги е цивилизовал!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • глоса

  08 Апр 2022 9:39ч.

  Оказва се, че с малки сили срещу сериозната съпротива на рускоезична бивша съветска република след толкова много време активна нацификация от страна на НАТО, не е лесно да се воюва без нанасяне на тактически ядрени удари. Нека не забравяме, че в УССР съветската армия бе представлявана от три военни окръга и един флот. Сума ти неща като наследство са останали там от тая свръхмилитаризация.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Doksan Dokuz

  08 Апр 2022 9:52ч.

  Екатерино мари, „батериите“ на български се казват радиатори. Ти парно не плащаш ли?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  08 Апр 2022 9:52ч.

  Кремъл искаше да спечели с "точкови удари". По примера на НАТО в Сърбия. Но НАТО също зацикли тогава и почна да бомби мостове и заводи. А Кремъл иска хем да спечели хем заводите да останат цели за да ги гепи после...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Копейкин

  08 Апр 2022 10:57ч.

  Русия е варварска държава, в която войната се счита за легитимно средство за постигане на политически и икономически цели.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • кои "цивилизовани" държави

  08 Апр 2022 11:05ч.

  не смята така, ще ни осветлиш ли?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Копейкин

  08 Апр 2022 11:48ч.

  Русия не я е страх от НАТО, а от свободата, развитието, прогреса, цивилизацията, които контрастират с репресиите, мизерията, терора и диктатурата в Русия! От това я е страх Русия!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • само не изясни,

  08 Апр 2022 12:17ч.

  теб що те е страх от Русия? По въпроса за "цивилизованите" държави също мълчиш..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Толкова му е написано на лиШчето!

  08 Апр 2022 12:37ч.

  А собствена мисъл няма как да прояви, все пак природата си има ограничения!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Копейкин

  08 Апр 2022 12:57ч.

  Така наречената "цивилизация" на наследниците на татаро- монголският хаганат от степите и блатата в момента оттича там , където и е мястото- В СИФОНА НА ИСТОРИЯТА!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не знаех, че САЩ

  08 Апр 2022 13:08ч.

  са наследници на татаро-монголския хаганат.. Щото, точно те са се засилили към сифона на историята понастоящем..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Степан Бандера

  08 Апр 2022 22:26ч.

  Цивилизовани държави са тези, които осъждат руското нахлуване в Украйна и изгониха Русия от Съвета по правата на човека в ООН.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Observer

  08 Апр 2022 10:22ч.

  Какъв Нов световен ред, когато Русия няма нито идеология, нито визия за бъдещето. Комунизмът имаше, Хитлер също, неговият орднунг обаче беше запазен само за измислената му арийска раса. С ценности като военна мощ, “ние не започваме войни, само ги завършваме”, историческа носталгия и попове, които ръсят със светена вода космическите кораби, кого ще спечелиш за каузата си?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ретранслатора

  08 Апр 2022 10:29ч.

  Не съм съгласен. Идеологията, ако може да се нарече Идеология е Православието, защото е контрапункт на ЛГБТ, родител едно и две, Конвенцията от Истанбул и т.н. Всичко това се отрича от Кремъл!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Обзървара, много бързаш

  08 Апр 2022 13:04ч.

  Въпросът ти е съвсем уместен, но имай пред вид, че новият модел, който Русия ще представи тепърва се оформя. Той отдавна е оформен в нейния елит, но прилагането му на практика изисква време, поради множество рудименти, останали от неолиберализма. Не става така лесно и бързо. До сега никой не е представял нов модел в готов вид. Това не е презентация в хипермаркета.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Степан Бандера

  08 Апр 2022 22:24ч.

  Идеологията на рашизма е тая на канибала. Ако мен ме нападне Хитлер е зло, ако аз нападна Украйна е добро.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Моите имена

  08 Апр 2022 10:24ч.

  Вярно е, че роднинската/братската омраза може да бъде много силна, но и кръвта вода не става. Затова Кремъл трябва да си дава сметка за степента на зомбиране и омраза към руското в англисаксонския свят, след като те успяха да насъскват една Украйна в такава невиждана степен (все едно наблюдаваме националсоциалистите след 1941)!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ретранслатора

  08 Апр 2022 10:33ч.

  Русия и СССР разделиха Българският народ на две. Е "всички, които се залавят за нож, от нож ще загинат.“ Матей (26:52).

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • У нас отношенията спрямо русия са доста сложни, Ретранслатор-е

  08 Апр 2022 13:12ч.

  Разбирам стремежа нещата да се опростят максимално, за да бъдат и максимално разбираеми. През 90-те, в резултат на Московския Консенсус, България беше харизана от Русия на запада /САЩ/ в политическо отношение. В замяна, запада не възрази за руско капиталово присъствие на тази територия. Това продължи до 2007 г. След това .... знаеш. Е, просто ли е?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • В продължение, Ретранслатор-е,

  08 Апр 2022 13:18ч.

  С този Московски Консенсус, руският тогавашен елит /силно про-западно настроен/ се надяваше, че ще бъде допуснат до голямата маса на западния такъв. Не се получи - отчасти, защото западът изтълкува всичко това като слабост на Русия /типично циганска реакция/, а и защото егоизмът у западняка е пословичен. Стана още по-сложно, нали.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ретранслатора

  08 Апр 2022 14:28ч.

  За отношението на Запада към православието може да се изпишат тонове хартия, но в квинтесенция може да се каже, че за Запада нищо стойностно не е създадено от православието. Нашата азбука я разглеждат, като разновидност на гръцката. Е и поради това е този натиск за РСМ, защото според тях ние сме примитиви!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  08 Апр 2022 10:25ч.

  Разчупвайте смело , тоя прогнил свят, та да си отдъхне ЗЕМЯТА, а който не му изнася - с ракетите на илона за Марс, там да си създава каквито си ще колонии в празното, засега !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • MarlboroMan

  08 Апр 2022 11:09ч.

  ама тия още ли развяват байрака със сърп и чук - това ли еновият им световен ред?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  08 Апр 2022 11:24ч.

  Александър Блок: Мировой пожар в крoви, Господи благослови... :(( Този път има ядрени оръжия Путин: Враговете ще загинат а ние ще отидем в рая!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Потенциал-мотенциал

  08 Апр 2022 12:19ч.

  ма същата тази откъсната от света държава му разказа играта.. Същото ще е и сега.. Ще има западен и източен Киев до края на годината..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Аз залагам само на източен.

  08 Апр 2022 12:35ч.

  А също и на сухопътна връзка между Калининград и Беларус.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мутра

  08 Апр 2022 12:53ч.

  Аз пък залагам, че следващата олимпиада в която ще участва Раша ще има двама участници - Русия и Беларус.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Степан Бандера

  08 Апр 2022 22:29ч.

  Ще са 5.Плюс Сирия, КНДР и сборен отбор на путиноидите в България.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Русия е социален експеримент

  08 Апр 2022 12:57ч.

  Феодална империя в глобалния свят, като слон в стъкларски магазин.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А ЕС какво е?

  08 Апр 2022 13:06ч.

  неестествено образувание с предизвестен трагичен край..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Четете внимателно казаното !

  09 Апр 2022 16:33ч.

  В Кремъл няма идеен монолит. Все още позиции държат про-западниците, либерали, пазарници и пацифисти. От другата страна са военното крило и "ястребите" , представител на които е Наришкин. Путин се явяваше години наред нещо като "върховен арбитър", но с началото на Операцията безприкословния му авторитет нещо се клати. Задава се Русия на "ястребите" , тогава ще ревете за Путин...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нуришкин

  09 Апр 2022 21:06ч.

  вместо да пише не политкоректни есета по добре да обясни защо руското разузнаване подцени силите на фашизоидна украина а Путин се подведе от хората на същия Нуришкин!Защо Путин,доверявайки се на хората на Нурикин призоваваше на 5-я ден от войната с украината военните на тази фашизоидна държава да вземат власта и преговарят с Русия?Такова падение на Путин не бях виждал отдавна!Дано греша!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Живка Павлова

  10 Апр 2022 0:52ч.

  За пръв път чета нещо, написано от Наришкин и трябва да кажа, че ми допаднаха както съдържанието, така и стилът му. Колкото до въпроса защо чак сега, без да съм спец - вероятно поради постигнатото едва през последните години значително предимство на Русия във военната област, признато и от САЩ впрочем.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи