Наложеният от Кирил Петков модел в ББР поставя банката под сериозен финансов риск

Наложеният от Кирил Петков модел в ББР поставя банката под сериозен финансов риск

Автор: Никола Филипов, Фейсбук

 

Може би си спомняте как в революционните месеци на 2021 г. тогавашният министър на икономиката, а вече премиер на България, г-н Кирил Петков започна да води медиен кръстоносен поход срещу ББР.

В своето дълбоко непознаване на банковата материя човекът създаде толкова гафове, които просто сега няма да ми стигне времето да ви ги припомня всичките. От това, че банката е зле финансово, опитваше се да внуши, че е източвана, викаше кредитополучатели на публично изслушване (?!), пускаше сигнали до прокуратурата, до това, че бил спрял кредити за 800 млн. лева.

Човекът си беше ходещ гаф и вече за година в активната политика това може да се види от всички, но е важно да си дадете сметка откога се опитвам да ви предупредя за това, което ще се случи в ББР.

Още със заемането на позицията министър на икономиката г-н Кирил Петков каза, че ще смени предишния мениджмънт и ще сложи професионален такъв, който да приложи абсурдния оперативен модел банката да финансира микро, малки и средни предприятия с максимален размер на кредита до 5 млн. лева. Каза и друго безумие, че банката щяла да стартира стартъпи, на което съм сигурен, че доста банкови експерти са се изсмели. Всичко това може да звучи много добре за публиката, но още преди година писах, че това постави под сериозен финансов риск банката, защото ББР няма нито клоновата мрежа, нито административния капацитет да изпълнява тази си нововменена функция. Отделът им за кредитиране на завалиите е сигурно от 10-15 човека. За сравнение, големите търговски банки имат стотици клонове из страната и стотици кредитни инспектори. Как да стане? 

В чисто финансов аспект трендът на влошаването на състоянието на банката продължава и през първото тримесечие на 2022 година. Най-притеснителните тенденции от баланса на банката за мен са устойчивият спад в кредитния портфейл и депозитите.

Кредитният портфейл на всяка една банка е основният генератор на растеж. За да може тя да генерира приходи, нейния кредитен портфейл трябва да расте устойчиво. Подобен ръст означава, че клиентите вярват в банката, че тя има устойчив бизнес модел и предлага финансови продукти, които бизнесът припознава и използва. След поставянето на новия „извънземен“ мениджмънт в ББР тя буквално започва да се срива. За периода 1Q 2021 – 1Q 2022 година кредитният портфейл на ББР се е свил от 2,5 млрд. лева до 2,1 млрд лева, или спад от 352 млн. лева (16.14%) за едва календарна година. И този забележителен спад се случва в условията на растяща икономика, в която банковият сектор за същия период от време регистрира ръст в кредитирането от близо 10%. Този мениджмънт наистина постига невъзможното. В условията на растяща икономика и растящ банков сектор за една година някак си да регистрираш спад в кредитния портфейл от 16,14% . Това си е наистина забележително постижение.

Проблемен е и спадът в депозитите на банката. Там той за същия времеви период възлиза на 18.70%, когато депозитната база на банковата система регистрира ръст от 10,4%. Този спад ясно показва, че бизнесът просто няма доверие в банката и това е пряко следствие от медийната кампания на Кирил Петков през миналата година. Покемоните много късно проумяха, че тази банка вече се управлява от близък приятел на Владо Панев и Кирил Петков и всички негативи, свързани с нея, ще им се пишат на тях. Тук обаче основният проблем е, че в ББР има няколко големи чуждестранни депозанти, които има риск в някой момент да си изтеглят парите. Ако, не дай си Боже, се стигне до този негативен сценарий, ще се наложи МС да налее пари в банката, за да я спаси.

Иначе, по другите пера на баланса нещата си остават притеснителни. Там всички негативни тенденции си остават.

Най-големият проблем за мен обаче през първото тримесечие на 2022 г. е огромният срив в приходите от лихви на банката. За периода първо тримесечие 2021 – първо тримесечие 2022 г. приходите на банката се сриват с близо 50% (47%) от 26 млн. лева до 17,6 млн. лева. Това е най-ясният измерител, който по един категоричен начин показва, че наложеният от г-н Кирил Петков оперативен модел на банката просто не работи и той я поставя под сериозен финансов риск. Разберете, че е плашещо да реализираш 50% спад в приходите за период, в който приходите на банковата ни системата растат със 7,8%. Спадът в нетния оперативен доход на банката е дори по-голям: 66%. Още през миналата есен писах, че е крайно време БНБ най-накрая да вземе мерки за случващото се в банката, защото този пътуващ цирк там наистина ще я съсипе.

Тук трябва да спомена нещо много важно. Сегашният мениджмънт и борд на банката дори нямат толкова голяма вина за случващото се в последната година. Те, завалиите, просто транспонират визията на г-н Кирил Петков тя да бъде конкурент на търговските банки и да финансира малки компании и стартъпи, която идея още в генезис беше обречена на неуспех. С всичко това искам да ви кажа да бъдете една идея по-критични към следващия чужденец, който е тръгнал да ни оправя, защото нагледно с цифри и графики виждате това оправяне точно какво представлява.

 

Източник: Фейсбук

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Виктор

  03 Май 2022 11:15ч.

  Кики Олигофрена ни абонира за третата световна война, тука за някакви банки говорим... Да истина е изгоряхте и ви прецакаха Кирил и Асен и всичко отива по дяволите, необратимо! Успокоението е че се краде като за последно, после ще занулят всички пари и девет десети от хората не трябва да ги има и да са живи! Затова се поставят бездушни кретени за да изпълняват указанията по самоунищожението!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Откажете се от модела

  03 Май 2022 14:09ч.

  Вие сте мъже банкери.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи