Над 7 млн. оставени с месеци без лечение в Англия, 120 000 не дочакали преглед

Над 7 млн. оставени с месеци без лечение в Англия, 120 000 не дочакали преглед

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Списъкът с чакащите за лечение в Англия достигна рекордните 7,68 млн. души, като между тях има хора, които не са успели да получат медицинска помощ повече от година. А проучване показа, че около 120 000 са умрели, преди насрочения им преглед или операция. Повече от половината са чакали под 18 седмици, но на 2,5 млн. се е наложило - между четири и 12 месеца, а на няколко десетки хиляди даже и по-дълго. Сред тях е имало възрастни хора, нуждаещи се от смяна на тазобедрена става или операция на херния, но също и болни от рак, получили лечение два месеца след поставяне на диагнозата им.

Проблемът с ненавременната медицинска помощ в Обединеното кралство съществува от години заради недостиг на кадри и пандемията още повече го задълбочи, но за първи път властите признават, че не са в състояние да се справят. Премиерът Риши Сунак каза пред Би Би Си, че ще е много трудно да намалят списъка на чакащите до март, както бе обещано след края на коронавирусната криза, тъй като серията от протести на медици през последната година за по-високо заплащане са влошили ситуацията. Макар да са били отпуснати 250 млн. паунда през лятото за 5000 допълнителни болнични легла и още 10 000 виртуални за пациенти, които могат да получат дистанционно лечение, оставайки в домовете си, не се наблюдава положителна промяна. Напротив, броят на чакащите се е увеличил с още 100 000 през последния месец, като прогнозите са, че през зимата положението ще бъде още по-тежко заради растящите случаи на прием в болниците на заразени с коронавирус.

„Направихме много неща и практически вече няма хора, чакащи над година и половина за лечение, но със стачни действия ще бъде трудно да сторим повече“, обясни Сунак, който преди дни се срещна с водещи лекари в британското здравеопазване, за да умуват какво може да се направи. Оказа се обаче че почти всички възможности са изчерпани, тъй като се задава нова вълна от протести на медици с искане за по-високо заплащане от 19 септември и те се очаква да бъдат едни от най-големите в историята на британското здравеопазване и да продължат до първата седмица на октомври. Първо ще стачкуват медицинските консултанти, след тях младшите лекари, а по-късно и рентгенолозите. Пациенти съобщиха в социалните медии, че макар да са имали планирана операция и да са приети в болница са били информирани, че тя няма да се осъществи заради предстоящите протести.

Други пък са решили да вземат нещата в свои ръце и да потърсят лечение в европейски клиники, което е довело до над 50% увеличение на запитванията в някои от тях от британски граждани. „Казват ни, че чакат с години за ставни операции, което поставя живота им на пауза и не искат да прекарат още толкова време в болка и дискомфорт“, обяснява пред „Дейли мейл“ Вилиус Скетрис, търговски директор на клиниката в Литва, която напоследък има много пациенти от Обединеното кралство. Част от тях признали, че дори и със самолетните билети и плащането на хотел в някоя европейска държава, пак им излиза по-евтино, отколкото да се лекуват в частни английски болници. В тях например смяната на тазобедрената става варирала между 10 000 до 15 000 британски лири, докато в Литва, Полша и Турция – около 7000 лири.

В момента в британското здравеопазване има 112 хил. работни места и то изпитва все по-големи затруднения да привлича специалисти от чужбина, както в продължение на години правеше. Причината е, че заради Брекзит наемането на медици от близки европейски държави става по-трудно, а и самите те имат сходни проблеми и значително са увеличили заплащането на медиците си, за да ги задържат.

„Евронюз“ съобщи, че в Испания също списъкът на чакащите за лечение е станал рекордно дълъг. В края на миналата година в него е имало 793 521 души, което е с 88 000 повече в сравнение с декември 2021 г., което представлява ръст от 12%. Пациентите от него са чакали средно три месеца за среща със специалист. „Тези данни показват, че ситуацията в Испания е доста лоша. Не успяхме да се върнем към нивото на медицинско обслужване преди пандемията от коронавирус“, коментира Марсиано Санчес-Бейл, президент на Испанската асоциация за защитата на общественото здраве. По думите му проблемът не е само с чакащите за операция, но дори за преглед при личен лекар, което влошава дори предишното състояние на пациентите, което обяснява и защо 1,5 млн. испанци са преминали към от общественото към частно здравеопазване след пандемията.

Източник: "24часа"

 

 

Коментари

 • 4oko

  20 Sep 2023 14:50ч.

  Каква блага новина!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Това е от години! Не се оправдавайте с нарочно пуснатият коронавирус!

  20 Sep 2023 14:51ч.

  Затрихме си много добре работещото здравеопазване от соца за да вървим към ТОВА! Няма по-глупаво животно от човека!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Над 7 млн. оставени с месеци без лечение в Англия, 120 000 не дочакали преглед

  20 Sep 2023 15:47ч.

  Да ги лекуват звездите от Испанското първенство и Премиършип с техните баснословни безумни милионни заплати.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 20 Sep 2023 11:51ч. Затрихме си много добре работещото здравеопазване от соца за да вървим към ТОВА! Няма по-глупаво животно от човека!

  20 Sep 2023 15:48ч.

  Точно! Подготвят ни за нещо подобно и тук.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "...добре работещото здравеопазване от соца"

  20 Sep 2023 16:15ч.

  приблизително около 1985г при връщане с лека кола от командировка с колеги от строит. обект в Благоевград, лека кола от насрещното движение изведнъж загуби управление при започващия дъжд, завъртя се и ни удари странично. Късмет, че не беше челно! Имах болки при дишането, явно поне счупени ребра, отидох на доктор и той дори не назначи да ми направят рентгенова снимка, защото, цитирам го"нищо не може да ти се помогне, ако имаш счупени ребра ще те боли толкова седмици, на колкото години си". Късмет отново, че нямах повредени вътрешни органи, вътрешен кръвоизлив или тромби, и затова съм все още жив, но това не се дължеше на "добре работещото здравеопазване от соца". Подобен случай със счупена кост на стъпалото, този път "с връзки" ме уредиха да ми направят рентгенова снимка след като докторът пак изказа мнение, че няма нужда от ренгенова снимка(?????). Как се изваждаше нерв от зъб-залепваха арсеник на зъба за да убие нерва и след 24 часа отиваш на зъболекаря за да извади нерва, не по-късно от 24 часа, защото арсеникът е отрова. Е , първият път, когато ми извадиха нерв в БГ беше дори без арсеник, никога през живота не съм имал такива болки, почти изпаднах в шок...Така беше за простосмъртните, сигурно е имало и по-специално лечение за по-специалните в БГ по онова време

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Цветан Комбев

  20 Sep 2023 16:26ч.

  Много правилно ти е казал. При счупени ребра,ако няма вътрешни кръвоизливи , лекува времето. Тава ми се случи юли месец тази година. Всички лекари , с които се консултирах, казаха същото.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Тръмп

  20 Sep 2023 16:40ч.

  Трябвало е още първия път да ти направят лоботомия!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "...добре работещото здравеопазване от соца"

  20 Sep 2023 16:45ч.

  а как се определя дали нямаш вътрешен кръвоизлив, тромби и т.н.? С благи думи? С ултразвук, но за мен нямаше такъв вариант. Късмет съм имал...преди 2 години, при скъсване мускул на крака, с ултразвук намериха тромби в крака ми, и дори след лечението им все още всеки ден взимам "бебешки аспирин"(80 мг вместо редовния от 320 мг)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Някой си

  21 Sep 2023 1:14ч.

  Лечението на нерв на зъб през соца и сега е с арсен. При соца беше за всички - простосмъртни нямаше. Простолюдието, дето никой за нищо не го пита е сега - така каза Хампарцумян и е прав ако се съди по поста ти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • русский "освободитель"

  21 Sep 2023 4:08ч.

  обясних, че дори и арсен не ми сложиха(а упойка никога не са ми слагали в БГ, говоря за периода до 1995г). Как е сега в БГ не зная, но веднага се долавят неистините и увъртанията: имаше лечебници и болници, а имаше и Правителствена болница( в София), най-добре оборудваната болница в Пловдив с най-добри лекари беше Военната(нека да позная-сред пациентите имаше само партийци). А ако конкретно ти(Някой) обичаш изхвърлянията с големи думи и клишета(като на Хамп.), веднага си проличава по-скоро желанието ти да ухапеш(от поста ми се разбирало, че сега простолюдието не го питат за нищо)-лично аз бях слисан, че дори за най-леката пломба тук поне използват провърхностна упойка, за по-сложна/дълбока пломба упойката ще е със спринцовка, но за да не боли когато се вкарва във венеца, най-напред с повърхностна упойка третират местата, където ще забият спринцовката. Нерв се вади САМО от специализиран зъболекар, и винаги с упойка, и през 1 минута те питат дали си ОК, чак досадно да ти стане. Не ме питаха за ваденето на нерв без арсен в БГ, даже не ми обясниха, че ще вадят нерв, жена ми обясни след това когато й казах как инструментът на края имаше спирала и с този инструмент ръчно действаше през цялото време.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пехо

  21 Sep 2023 8:40ч.

  Хаха смехотворна маймунке, все още имам пломби правени от соца, като дете, а преди месец направих една правена началото на 90-те пак безплатно, пак с материали и кадри от соца беше изкарала над 30 години тая пломба. Сега зъболекаря ми постави фотополимер, който според него е космическа технология от САЩ и като го попитах колко може да изкара тая пломба ми каза, че ако изкара 10 години ще е добре... Правиха ми операция лекарите от соца, безплатно не само на мен почти всеки има или роднини ил ина него му е правена операция безплатно, която в САЩ може да те загроби до живот с кредит ако нямаш подходяща работа и медицинска застраховка. Маймунке проста, такова здравеопазване от соца, като структура и компетентност на кадрите повече никога няма да има тук и скоро хора ще умират от забравени тогава болести. Проста маймуно, по времето на соца имаше медицински пункт във всяко село и болница във всеки град. Сега има болници в големите градове, като има вече областни болници с крещяща нужда от кадри. Маймунке проста до 10 години няма да има лекари с компетенция различна от такава на знахар и фармацефт извън университетските ни градове. Маймунке мръсна, в Британия има хора вадещи си зъбите сами и раждащи във ваната защото не могат да стигнат то медицинска грижа. Маймуно проста, един от най-добрите сърдечни хирурзи в Европа проф. Чирков е кадър на соца и правеше операции безплатно! Маймуно проста, когато по времето на соца някой се разболее влиза в болница ДОКАТО го излекуват, а не за една седмица по някакви си пътеми, както сега. Маймуно проста по пвремето на соца в болницата имаше готвена храна в кухнята на самата болница и медицински сестри и санитари, сега това липсва почти и скоро ще изчезне. Маймуно проста, всяко училище имаше лекар и зъболекар, който извършваше безплатен медицински преглед на децата, сега децата са затлъстели и функционално неграмотни дебили, като теб.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Айде да не се правите на доктори...

  21 Sep 2023 11:06ч.

  При гръден травматизъм рентгеново изследване задължително, скенер също. Рискът е не само от кръвоизлив - с хемоторакс, пневмоторакс, рискът е също от т.н. "гръден капак" , серийна фрактура на ребра по поне две линии. Тогава участъкът "диша" заедно с белия дроб и това е опасно. Казва се "парадоксално дишане". Може да се измести медиастинума с последващи сърдечни проблеми... Всичко това изисква повишено внимание и абсолютно задължителни иконографски изследвания. И втори момент подценяван от българските докторя - болката ! Фрактурите на ребра БОЛЯТ. Да кажеш на пострадалия - "Ще ти мине като на куче...Трай няколко седмици" е типичното полумърляво неглидже за БГ. Болката може да отключи куп проблем, особено продължаващата със седмици. Тя се купира ! Най-добре от хирург и /или/ анестезиолог. Има си обезболяващи средства за това. Ребрените фрактури могат да ограничат работоспособността и дори да приковат към легло възрастни и болнави хора. Задължителна е превенцията с нискомолекулни хепарини.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • до Пехо 21 Sep 2023 5:40ч.

  21 Sep 2023 19:32ч.

  смотаняк, а кой плащаше за заплати на докторите и за техниката през соца, че лечението било "безплатно"? Чичо Сам или ние, данъкоплатци, които "безплатно" ни лекуваха след това с пари от нашите данъци? По-добре ти се замисли защо дете в БГ(за теб се отнася) се нуждаело от пломба-некачествена храна, твърде много захарни изделия, лоша/никаква хигиена на зъбите, или всичко това заедно? Полимерна пломба съм имал само за по-преден зъб, за да не се вижда другата с метален цвят. За едно си абсолютно прав и това обяснява липсата на арсен за моя нерв-това беше при зъболекар към фирмата, в която работех, а той идваше на работа само 2 дни в седмицата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пол ДъЕйлиън

  20 Sep 2023 17:17ч.

  За кукловодите има поне 5-6 милиарда паплач излишни човекоговеда и може би са прави . Всъщност престоят тук на Земята не е безплатен , всеки си плаща - пряко или косвено, веднага или със закъснение, но си плаща . Някои хора и народи са си предплатили престоя за 100 години напред , например българите . Кой разбрал-разбрал.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Над 7 млн. оставени с месеци без лечение в Англия,

  20 Sep 2023 17:18ч.

  Авторът, Павлина Трифонова от "24 часа" помага на английското правителство в усилията му да ограничи натиска на незаконни мигранти. Жалко, че в ромските квартали обитателите не четат "ГЛАСОВЕ", а тази информация е точно за тях. Като знаят какво ги очаква, мнозина ще се откажат от идеята за нелегално проникване в Обединеното Кралство.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • MarlboroMan

  20 Sep 2023 18:40ч.

  а аз се чудех как братовчедка ми, след само две години работа в клиника в едно северно графство, вече има собствена къща, макар и с ипотечен кредит...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На мен пък ми правиха операция от апандисит. Не че е нещо много сложно, но не използваха конци, а лепило за залепване на тъканите. Произведено в България! Голяма работа, сега това се ползва много, предполагам.......... но беше 1984 година!

  20 Sep 2023 18:44ч.

  А и досега не бях чул болен да умре пред входа на българска болница, защото не го приемат, а го препращат към други болници и така докато сам се гътне, че само ядове създава. Но пък е демокрация и има свободно банани!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Реинкарнация

  20 Sep 2023 18:57ч.

  Реинкарнирането на гнусната сатанистка ЛЪЖА К19 , пускането й отново в употреба, показва само едно ! Сатанистките уроди не дават на здравните системи в държавите да се съвземат и да заработят що-годе… Отново вони на сяра ?? навсякъде ! Вкл. в Русия. Всички са в заговора.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • За да няма хък и мък

  20 Sep 2023 19:03ч.

  Ето и руската ковидарщина - https://t.me/c/1708761316/39314 русначетата да си стоят у дома, за да бъдат тъпи и те като западните си връстници ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • БПФ

  21 Sep 2023 11:46ч.

  В същото време малобритания явно има достатъчно пари, за да въоръжава ударно укpoпските терористи, които използват техните ракети основно за удари по мирното население. Ама тоя отгоре вижда !!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бай Тошо

  21 Sep 2023 23:51ч.

  Ами ето в БГ вече има яко частни болници и се праят едни пари та е чудо а държавните фалират и всичко е цел.Сега българи върнете времето назад какво уникално здравеопазване имахме през социализма.Болници във всички градове,здравни служби в селата,линейки,хеликоптери,военни болници,истински кадри много,не като сега да приемат в медицински без изпити а другите да им ги дават.Болния тогава влиза и се лекува ако трябва 1 месец няма кл.пътеки.Заводите имаха помощни стопанства това бяха градини и гледаха животни,дори болници имаха такива.Месо,зеленчуци се караха с камионите в болниците,готвачи готвят,за болни с диета се готвеше отделно.Лекарствата се произвеждаха от държавата и пак държавата внасяше отвън другите и аптеките бяха държавни.Медицината беше на ниво тогава и всичко това с грижа за болния и то БЕЗПЛАТНО!Айде честита ви Европа,Америка и демокрация!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • не идеализирайте материално-битовия аспект тогава

  24 Sep 2023 12:40ч.

  Това което пишете е така. Но имаше и соцмизерия, примитивни легла и постелъчно, дефицит на вносни лекарства, доставка "с връзки" и т.н. Разликата е в друго, разликата е в подхода, в хуманността - тогава и сега. Каквото и да се говори ТОГАВА имаше друг подход в здравеопазването. Човешки, хуманен, отговорен подход. Първо е факт - ситото за прием медицина беше едно от най-високите, особено за момичетата. Следването беше на МНОГО ВИСОКО равнище и се допускаха всички водещи източници - наши, съветски, западни, на обучение. Академичната общност беше КЛАСА. Професори, клиницисти, преподаватели - които създаваха поколения от качествени медици ! Даваха личен пример за знания и поведение. Не на последно място имаше дисциплина /по партийна линия/ - случаите на корупция бяха голяма рядкост и се накзваха жестоко ! Корумпиран лекар или академичен преподавател беше срам и свършек на кариерата !...Сега е просто смешно да се сравнява , днешното ерзац-здравеопазване се гради върху КОРУПЦИЯТА. То е узаконена корупция ! Издигането на мамона в култ днес превръща дори читавите медици в търгаши, те просто нямат друг изход ! Ако днес някой млад лекар случайно не е корумпиран, работи само за заплата /+пътеки , тука има, тука нема/ - той бива смятан за "повреден", нещо не е наред - "кидирлия" ! Смеят му се зад гърба, подиграват му се че е "назад с материала"... Перспективните медици имат две алтернативи - или да заминат в Западна Европа, или да се корумпират и да "претръпнат". Резултатът го виждате , към 7000 български лекари трайно са напуснали България. Така че проблемите днес на българското здравеопазване са - разбира се недостиг на кадри /неравномерен по специалности/, дехуманизация, корупция, силно спаднало професионално ниво.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи