На ход е държавното обвинение

На ход е държавното обвинение

Последвайте ”Гласове" в Телеграм

С развитието на демократичните процеси  у нас се развиха до степен на масовост и някои отрицателни черти на народопсихологията ни. Утвърдиха се такива черти като завист, жажда за забогатяване на всяка цена и по забранени от закона начини, присвояване на общи блага от частни лица и т.н. И това е присъщо за всички слоеве на обществото ни, а не само за бедните и социално слабите. 

В това се убеждава и ръководството на Българската търговско-промишлена палата от действията на Търговско-промишлената камара - Пловдив, с която сключила договор за съвместна дейност. ТПК- Пловдив се ръководи от петчленен управителен съвет с председател Добрина Проданова и изпълнителен директор - Ангел Хронев. Камарата е едноличен собственик на дружеството „Контрактор" ЕООД, като егов управител е Ангел Хронев. Така той разполага с два от петте гласа. Заедно с гласа на председателката Добрина Проданова те имат мнозинство при решаването нае всички въпроси за дейността на ТПК , в т.ч. и вещно правни. Тези три гласа се оказват нататък много, много доходни.

През далечната 1994 г ТПК-Пловдив купува имот от 1000 кв. м. в центъра на града и върху него е построена четириетажна административна сграда. Камарата става собственик на два от етажите и на половината от дворното място. Собственост, понастоящем оценена от Агенцията по вписванията на 482 000 лева. 

Един хубав ден през 2021г Управителният съвет на ТПК-Пловдив решава: първо - да увеличи капитала на „Контрактор" ЕООД от 5 000 лева на 15 000. И второ - да му прехвърли своя имот (напомняме - на стойност 482 000 лева). Само срещу 10 000 - 48 пъти по-малко. Решението е взето демократично, с мнозинство - три от пет гласа: едно „за" на Добрина Проданова и две „за" на Ангел Хронев.

В следващо заседание, което е насрочено скоро едноличният собственик на „Контрактор" ЕООД - ТПК-Пловдив последователно приема следните решения: 1. Приема Добрина Проданова и Ангел Хронев за нови съдружници. 2. Прехвърля на всеки един от тях по 50 процента от капитала на дружеството. 3. Подписват се: два договора за покупко-продажба на дружествените дялове от капитала на „Контрактор" ЕООД между Ангел Хронев - купувач, и продавач ТПК-Пловдив, представлявана от Добрина Проданова; и договор за покупко-продажба на дружествените дялове от капитала на „Контрактор" ЕООД между Добрина Проданова - купувач, и продавач ТПК-Пловдив, представлявана от Ангел Хронев. И накрая гласува се ТПК-Пловдив да напусне „Контрактор" ЕООД.

Решенията, разбира се, отново са взети с мнозинство - три от пет гласа: един „за" на Добрина Проданова и два „за" на Ангел Хронев. За да се заметат окончателно следите, дружеството се преименува - като собственик на офис сграда вече ще се казва „Офис активити" ООД.

От Българската търговско-промишлена палата не се радват на тази идилия. Те смятат, че е извършено престъпление по член 220 от Наказателния кодекс - неизгодна сделка. На ТПК е нанесена щета за близо половин милион лева. Налице са очевидно неправомерни действията на ръководството на ТПК в лицето на Д. Проданова и А. Хронев, които действия в крайна сметка довеждат до нанасяне на вреда на юридическото лице, което те управляват и същевременно увеличават личната си соибственост за сметка на дружеството. 

Ръководството на БТПП обаче сезира Главния прокурор на Р България, както и органите на НАП.

Главният прокурор Иван Гешев реагира незабавно и изпраща сигнала на Българската търговско-промишлена палата по подсъдност на Окръжна прокуратура - Пловдив. Там обаче прокурорът Тодор Павлов от ОП Пловдив прави повърхностна проверка по изнесените факти и смайващо заключава: „В хода на разследването не са установени признаците на безстопанственост или друго длъжностно престъпление, осъществено от някое лице от управата на посочените дружества.", поради което постановява: „Прекратявам наказателното производство."

От Българската търговско-промишлена палата изобщо не са съгласни с тази теза на ОП Пловдив. В своето възражение отбелязват, че прокурорът Павлов необосновано и неправилно се е произнесъл за липса на неизгодната сделка и си е затворил очите пред фактите за евентуално престъпление. Търговско-промишлената палата настоява постановлението да бъде отменено и върнато на изготвилия го прокурор със задължителни указания за добросъвестно прилагане на закона.

Слава богу, след компетентната намеса на Главния прокурор г-н Гешев и на ръководителя на Апелативната прокуратура г-н Тодор Деянов, атакуваното постановление е отменено и делото върнато за доразследване с дадени изрични указания за ангажиране на наказателната отговорност на виновните лица за по-тежко наказуеми престъпления – длъжностно присвояване. 

Този резултат от действията на по-висшите представители на прокуратурата е похвален, но ръководството на БТПП е притеснено от появилата се информация, че замесените лица демонстрират безнаказаност и разчитат на подкрепата на бивши ръководни лица от правоохранителната  система, с които са съграждани. 

На ход е прокуратурата с конкретни действия за опазване на законността и скорошно предаване на съд на лицата, нарушили закона.
        

 

 


 

Коментари

 • Их, лелееее

  06 Окт 2022 17:23ч.

  Грухчо се праи на човек със съвест, който си върши работата. Ако дойде баце, ще спретнат пак смъртоносният гепардски тандем. КрАди, КрАди

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи