Myśl Polska: Как руският генерал Романчук провали контраофанзивата на ВСУ

Myśl Polska: Как руският генерал Романчук провали контраофанзивата на ВСУ

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Провалът на лятната украинска контраофанзива се дължи основно на руския генерал Александър Романчук, пише Myśl Polska. Именно той пръв осуети плановете на Киев в Запорожието. Неговата тактика подлуди командването на украинските въоръжени сили и ги накара да вкарат украинските войски в капан край Работино.

Безспорният провал на поредица от разнородни настъпателни операции, наричани заедно "голямото пролетно-лятно настъпление на украинската армия", има няколко "бащи" от страна на победоносната руска армия. Един от основните е генерал-полковник Александър Романчук.

Генерал Романчук е началник на Общовойсковата академия на въоръжените сили на Руската федерация, която е носител на орден "Жуков". Това висше военно училище е създадено през 2008 г. в резултат на сливането на два известни военни университета - Академията "Фрунзе" и Академията на бронираните сили на името на маршал Малиновски.

През лятото на 2023 г. на Запорожката дъга възникна трудна ситуация: в навечерието на предстоящото, отдавна планирано, широкомащабно настъпление на украинските въоръжени сили с използване на голям брой оръжия на НАТО, командирът на групата "Восток" ген. Романчук беше натоварен със задачата да определи главното направление на атаката на противника. Романчук с помощта на данни от военното разузнаване изпълни задачата успешно.

Малко преди украинския удар на 4 юни 2023 г. Романчук правилно определи намеренията на украинския Генерален щаб и консултантите от командването на НАТО и подсили руските войски на главното направление на украинското настъпление, в така нареченото Орехово-Токмакско оперативно направление.

Романчук реши да провокира врага. Любимата му тактика е "огнева въртележка", тоест непрекъснати, тормозещи противника удари с честота до 10 изстрела в минута върху голяма площ, за да насърчи врага да контраатакува и да разкрие позициите си.

На 8 юни командването на украинските въоръжени сили си изтърва нервите. То хвърля главните сили на 9-ти армейски корпус (33-та и 47-ма отделни механизирани бригади, оборудвани с танкове "Леопард" и бойни машини на пехотата "Брадли") в битката за село Работино, което попада в подготвения от руснаците капан.

Украинците, които възнамеряваха да задушат и ликвидират артилерията и танковете на руските въоръжени сили, пристигнаха в Малая Токмачка, където бяха унищожени в обширни минни полета от огъня на руски противотанкови ракети, танкове и оръдия, както и ударни хеликоптери Ка-52 Алигатор.

В името на справедливостта и историческата обективност трябва да се каже, че генерал Романчук не е автор на тази отбранителна тактика, но именно той успешно я изпробва и консолидира по-рано, по време на руската експедиционна мисия в Сирия в района на градовете Ханасер и Алепо през 2016 г., където въпросът за предимствата на маневрената отбрана пред позиционната беше затворен веднъж завинаги.

Без съмнение генерал Александър Романчук беше първият, който наруши графика на лятната офанзива на украинските въоръжени сили в Запорожие. Въпреки изчерпването на резервите си, след като получи подкрепления от щаба под формата на две въздушнодесантни дивизии и други части, той прекърши гръбнака на украинската офанзива срещу Запорожие.

Генералът се отличава с дълбоко разбиране на основните принципи на съвременните военни действия, той е автор на интересни статии във военната преса, включително по темата за маневрената отбрана. Генерал Романчук, който се бие в Запорожие, съчетава теорията с практиката, успешно се справя с кризисни ситуации и оправдава доверието на щаба, изпълнявайки възложените му задачи.

Битката при Запорожие, заедно с битката при Бахмут, се проведе на едно от трите основни направления на голяма украинска офанзива и това направление е ключово, така че приносът на Романчук за нейното задържане несъмнено е най-важен, обобщава Myśl Polska.

Превод и редакция: Епицентър.БГ

 

Коментари

 • Тихомир Томов

  14 Ное 2023 17:05ч.

  Войната е икономика, подготвено население за тази цел и точни цели . Следя с интерес действията на автоматчиците на ХАМАС срещу ядрените сили САЩ и Израел и ми е мъчно за армията, в която служих !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • жорката

  14 Ное 2023 17:08ч.

  Линията я наричат на името на генерал Армагедон. (Суровикин). А да не се забравя и генерал Иван Попов.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Има стратегия, има и тактика

  14 Ное 2023 18:26ч.

  Линията е стратегия на Суровикин. Провеждане на бойните действия е тактиката на Романчук.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател13

  14 Ное 2023 17:13ч.

  Руския генерал с украинска фамилия роден в Луганск. Така е при империите създадени по образеца на Източно Римската империя.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Капитан Кук

  14 Ное 2023 19:23ч.

  Т. нар. "последен римлянин" (в Западната Римска империя, впрочем) - Флавий Аеций, победителят на Атила в битката на Каталунските полета през 451 г., е родом от Силистра. Така и не умеем да си популяризираме героите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Жорко

  15 Ное 2023 9:49ч.

  А какво да кажем за друго потвърждение на империята - футболиста Андрей Канчелскис с майка рускиня и баща литовец а той самият роден в Киев .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • смях

  14 Ное 2023 18:12ч.

  Борел каза, че „не знае и не трябва да знае“ дали Украйна има шансове да спечели, ЕС „трябва само да я подкрепи“.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • baba Pena

  15 Ное 2023 8:16ч.

  Да пита баба Лайен, тя наскоро обяви, че Путин е загубил войната. Да се чуди човек за какво и е на Украйна още оръжие, след като вече е спечелила.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Помнещ

  14 Ное 2023 18:33ч.

  Има толкова военни експерти, ама преводачите от сайта на Мадам В. ги е срам да ги попитат. Бъркат военна академия с висше военно училище. В така обявената бивша академия "Фрунзе" основана в 1998 г. са се обучавали небезизвестните Чапаев, Будьони, Жуков, Конев, Малиновски, нашият ген. Д. Джуров, например. А посоченият генерал Романчук уж беше тежко ранен при атаката на щаба на ЧФ на Русия в Севастопол според украинците. Това показва, че поляците не вярват на укрите. Иначе, което е научил като артилерист, Генералът го е показал на полето на боя. По Суворовски. Някои военни експерти казват, че тази академия е най-престижното военно учебно заведение в света.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • не е опит за отговор

  14 Ное 2023 21:22ч.

  Бъди така добър и коригирай дата на основаване на академията.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Помнещ

  14 Ное 2023 18:35ч.

  Извинявам се. Академията е основана през 1918г.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Виртуалната реалност на Дачков

  14 Ное 2023 19:59ч.

  Статиите на газетата, акцентиращи върху провала на ВСУ и вече /едва ли не факт/ победата на РФ във войната буди все по-голямо недоумение. Казвам го като определено про-руски настроен и абсолютно отвръщаващ се от днешна Украйна и режима в Киев ! От къде непрекъснато се копат тези бравурни текстове в полза на Русия ? На терен не се вижда НИЩО ПОДОБНО ! Има тежко разминаване между хвърлянето на шапки за "руската победа" и реалното движение на фронтовата линия. Сега слушайте внимателно ! Каквото и да ви струва като емоционална реакция. ОТ ПОЛОВИН ГОДИНА РУСИЯ НЕ Е ПРЕВЗЕЛА НИЩО . Факт. След вземането на Бахмут от Пригожинци имаме само украински настъпления, и въпреки големите им загуби - ТЕ , УКРАИНЦИТЕ , имат завзети територии ! А руските части отстъпват. В т.н. контраофанзива ВСУ завзеха около 300-400 кв.км. , твърде малко. НО ЗАВЗЕХА ! ВСУ непрекъснато обстрелват - Крим, Севастопол, Керч ! Стрелят навътре в руска територия, съсипаха град Донецк , тъй като от 10 години не са помръднали от Авдеевка, на 15 км. от центъра на Донецк ! Извършват атаки с дронове дълбоко на територията на РФ ! Атакуваха стратегически обекти. Повредиха Ту 95 ! Удариха руски АУАКС на летище на 700 км от границата ! Десетки пъти навлизаха в руска територия... И за капак - от няколко дни напредват на ЛЕВИЯ БРЯГ НА ДНЕПЪР ! Вече имат три големи плацдарма, форсираха река Конка /успоредна на Днепър от източната му част/ , и вчера бяхме шокирани от новината от руското МО че силите на "Групировката Днепър" щяла да извърши "ПРЕГРУПИРАНЕ" - демек ОТСТЪПЛЕНИЕ ! И щяла да заеме "по-удобни позиции за отбрана" , на изток от сегашните ! ШОК , това не го разпространиха украински пропагандисти, разпространиха го руски медии , стъпили на официалното съобщение на министерството на Шойгу !!! Днес МО би отбой - опровергаха сами себе си, "не били правилно разбрани"... Просто подгряват публиката. Ново "трудно решение" стил "Суровикин и Херсон" е в ход ! Руснаците са пробити на върха, в Кремъл на власт са договорняковци, които вече са толкова вредни, колкото вреден беше Горбачов ! Кремъл води умишлено руските сили към ново отстъпление, въпреки че ВС РФ имат целия ресурс да пометат ВСУ и за две седмици да са в Киев ! От къде идва тогава това упорито поливане на читателите с бравурни текстове за "руската победа" и "краха на Украйна" ? Кого лъжите с това ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • жорката

  14 Ное 2023 20:47ч.

  Николай Витанов често цитира Молтке: като ви изтрепим армията, ще ви замине и територията.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Карлуково - спешното отделение

  14 Ное 2023 21:14ч.

  До автора на виртуалната реалност: Цялата ти причинно-следствена връзка е обоснована на пропагандни полуфатки, полуистини, сравнения на ябълки с портокали. Забрави да добавиш, че Путин умря преди няколко седмици. Пълна каша. Може да си изперкал критик слушал големия стратег ветеринаря Пасков, може да си някакъв соросоид, честно казано дреме ми на шалтера. Със сигурност не си обучавал или командвал нещо повече от домашен любимец. Тъй като тук заставаме като анонимни коментатори, аз поддържам идеята, че Русия до този момент развива всичко много правилно. Все пак не отхвълям варианта и да изгубят тази война ако политическото ръководство в Москва се продаде още веднъж, но шансовете за това са малки.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ПФУУУ

  14 Ное 2023 22:13ч.

  И ние знаем за такатиката - "аз съм проруски, ама то руснаците са такива и онакива ..."!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 14 Ное 2023 21:14ч.

  15 Ное 2023 7:45ч.

  Карлуково наистина си рядък дебил. Ама как хубаво те е нашокал виртуалната реалност, не е вярно просто ! В 8 реда хем отхвърляш какво е обяснил отлично, хем накрая и тако и вако... Дебил си байно, вероятно и руски не владееш. За други езици да не говорим...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • в Кремъл на власт са договорняковци,

  15 Ное 2023 15:01ч.

  Руснаците по форумите ги наричат Партия мира и бабла

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • БПФ

  18 Ное 2023 18:16ч.

  Чудя се как е възможно някой, очевидно пълен невежа във военното дело да изпише толкова много и то все небивалици? Армията на 404 "завзе" незначителни територии около цитираното Работино, като за тоя "успех" загуби огромно количество хора и техника.... за село със СТО къщи, в което реално имаше около 500 руски войници. За сравнение на север Русия завзе в пъти по-големи територии, макар това реално да няма значение. Защото войната се печели от тая държава, която си запази армията !!! Неслучайно Суровикин не се поколеба да изостави Херсон когато укро терористите започнаха да обстрелват язовирната стена !!! Защо Русия да праща още сили на фронта, щом и наличните изпълняват успешно задачата да унищожат укропската армия, която вече хвърля в месомелачката болни, инвалиди и дори жени?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • украински мечти

  14 Ное 2023 21:09ч.

  Началникът на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна Кирило Буданов смята, че през 2025 г. може да започнат разрушителни процеси в Руската федерация. Както той обясни в коментар за NV, засега страната-агресор остава икономически устойчива, но до скоро ще почувства „истински проблеми“. "Да, наблюдаваме мащабна криза на горивата, рязко поскъпване на хранителни продукти и други стоки и услуги. Всичко това разклаща икономиката и социалната им сфера", отбеляза Буданов.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Руското МО - кой ни ... в гащите ?

  15 Ное 2023 8:19ч.

  https://lenta.ru/news/2023/11/13/eto-provokatsiya-soobscheniya-o-peregruppirovke-voysk-v-rayone-dnepra-razoslali-ot-imeni-minoborony/ Значи пускат официалното съобщение за "перегрупировка" , да се чете "отстъпление". Публикуват го в ТАСС , РИА новости и другите проправителствени руски медии... Публиката е в шок, укрите скачат от радост ! Някой Височайший в Кремъл прочита новината и се ядосва - нарежда да се свали и да се опровергае немедлено ! Кой е виновен ? Разбира се не "мудаки" от руското МО , виновни са украинските ЦИПСО ! Като че ли 2 години няма украински ЦИПСО и едва завчера са се събудили и пуснали фейк новина ? ... Но въпросът е, а дали новината наистина е фейк ? Или си е съвсем в съответствие със случващото се на Херсонския фронт ? Ето и проруските мнения https://rutube.ru/video/955c290eb4e0c284a3e94855d9f9e4af/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Миловидна

  15 Ное 2023 16:07ч.

  На куку-лаенки,Габриелки и други интересчии доверие нямам.Тагаренко да нахлузи каската и да бяга да спасява Украйна.Нас да ни остави на мира. От кого трябва да се спасяваме-ами от посолството.То ни държи на къса каишка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Много полезна статия

  20 Ное 2023 12:20ч.

  Сега ако гл мерна тоя дегенерал некаде по морето лесно шти му зема скалпът и щи гу укача на кув бойския си кулан.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи