Москва ни подиграва: "Хюстън, имаме проблем" - София заплашва газовите доставки за Сърбия и Унгария

Москва ни подиграва: "Хюстън, имаме проблем" - София заплашва газовите доставки за Сърбия и Унгария

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Преди дни българските власти въведоха такса върху руския газ, доставян през нейната територия. Комисионната е около 20% от текущата базова цена на газовия хъб TTF и може да постави под заплаха доставките на синьо гориво за Унгария и Сърбия.

Това пише в свой коментар руският Телеграм канал "Рыбарь".

Епицентър.БГ представя текста без редакторска намеса:

Александър Вучич в кулоарите на срещата на върха "Един пояс, един път" в Китай не скри мнението си и коментира ситуацията с думите "Имаме проблем". Според сръбския лидер на газовия пазар се случват "странни неща". Реакцията от унгарска страна не закъсня: Петер Сиярто нарече въведената мярка "неприемлива" и обеща бърз отговор.

Обикновено транзитните такси не надвишават 10% от действителната цена на газа. Премиерът на България (Николай Денков, бел. ред.) коментира решението за въвеждане на данък от 20% по следния начин: "Въпреки санкциите някои държави получиха разрешение да внасят руски газ, но сега има алтернативни интерконектори и руският газ не трябва да се ползва с предимства." Таксата, въведена от българите, създавала условия за "истинска конкуренция" с втечнения газ.

В същото време самите българи дълго време печелеха от руския газ, но след като Булгаргаз отказа да работи по схемата "газ срещу рубли" през пролетта на 2022 г., те бяха принудени набързо да диверсифицират източниците си и да надплащат за доставките, докато Унгария успя да компенсира резките скокове в цените чрез дългосрочни договори.

Що се отнася до Сърбия, в хранилищата са резервирани около 700 млн. м3 газ, но действията на България представляват заплаха за страната, тъй като ще доведат до увеличение на цената до около 100 евро на кубичен метър (всъщност - на 1000 куб. метра, бел. ред.).

Българският финансов министър обаче смята, че няма проблем и решението няма да засегне страните вносителки. Според него смисълът от въвеждането на таксата не е газът да стане по-скъп за потребителите в Унгария и Сърбия.

За разлика от премиера Асен Василев признава по детински чистосърдечно, че целта е "Газпром" да доставя газ на загуба. Въведената мярка се предполага, че е "в съответствие с политиката на ЕС" и има за цел да "намали печалбите на Газпром".

Ръководителят на руския холдинг вече е уверил унгарската страна, че компанията ще продължи да изпълнява задълженията си по договорите. Но всъщност всичко това наистина може да доведе до факта, че руският износител ще загуби лъвския дял от приходите и рано или късно ще счете доставките за Унгария и Сърбия просто нерентабилни. Явно трябва да разбираме, че така изглежда "истинската конкуренция".

В същото време е известно, че доставките на руски газ по тръбопроводи не подлежат на санкции, а както сърбите и унгарците вече отбелязаха в съвместно изявление, аргументацията на българския премиер е напълно невярна.

Решението на България нарушава не само солидарността с държава членка на ЕС, но и правилата на ЕС за прилагане на митата и свободното движение на стоки. Но кой играе по правилата в наши дни, нали?

В решението на София има още няколко нюанса.

Действията на българите очаквано предизвикаха крайно възмущение сред властите в Унгария и Сърбия. Именно тези две страни ще усетят най-силно "иновацията" (на София) предвид изключителната им зависимост от руските енергийни ресурси. Между другото, никой не се сети да обсъди въвеждането на данък върху транзита на газ с Белград, въпреки че кой ли днес се учудва на несправедливостта.

В същото време Будапеща има за цел да задълбочи и разшири сътрудничеството с Руската федерация по икономически въпроси.

Унгарци и сърби вече обмислят съвместни стъпки и търсят решения за предотвратяване на последствията (от решението на София). В този смисъл не може да не се отбележи фактът, че през последните няколко години Унгария и Сърбия бавно, но сигурно вървят към сближаване.

През тази година бяха проведени няколко двустранни срещи, на които бяха подписани документи за укрепване на сътрудничеството в различни области. Между другото, акцентът там беше върху взаимопомощта по икономически въпроси на принципа на добросъседството. И двете държави се позоваха на близостта на духа на унгарци и сърби, на отношението на народите към "традиционните ценности, религията, здравия разум и справедливостта".

Между другото, след големия скандал, който избухна (покрай новия данък) българското правителство обяви, че скоро ще преговаря с европейските си партньори за въвеждането му. Но ефектът вече е постигнат.

Враждебното отношение на българските власти ще стане още една важна причина за сближаването на сърби и унгарци.

Източник: epicenter.bg

 

 

 

 

Коментари

 • Само минавам

  21 Окт 2023 18:09ч.

  България наистина има проблем! С "управляващата я шайка" на американска хранилка през последните 30 години. Което доведе държавата и народа до най-дълбок ДЕКАДАНС и най-бързо изчезващия народ В СВЕТА!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  21 Окт 2023 21:20ч.

  Скоро Унгария също ще декларира, че ни спира за Шенген и променливите ще ревнат !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ние сме лоялен, предвидим и коректен партньор на НАТО, САЩ и ЕС.

  21 Окт 2023 18:10ч.

  Трябва да действаме според техните интереси. Демокрацията и свободата го изискват. Долу СССР. Долу комунизма.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Е, долу

  21 Окт 2023 18:47ч.

  Как долу, като всичките управляващи са комунисти и са баш ГОРЕ, барабар с новио кмет (от най-червените)? Ама трябва да минат изборите, че не е честно да го слагаме още за нов.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • аман от лозунги

  21 Окт 2023 20:36ч.

  Най-добре боравеше с лозунгите червената номенклатура. По уменията ти личи, че си посинял номенклатурчик. Лика-прилика сте си с Тагаренко.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ина

  21 Окт 2023 22:27ч.

  чърчил ни нарича предатели - народ, който воюва на страната на поробителката си срещу освободителката си, няма право на държава и иска България да бъде поделена между Гърция, Сърбия и Турция, дори иска окупация на България от турски войски, затова Сталин обявява война на България, а първото, което правят руснаците е да извършат десант на турската граница, така че ако мислите, че американците ни възприемат като лоялен партньор, лъжете се, те следват английското нямаме приятели, а интереси, но това доведе до разпадане на британската империя, защото приятелите са за това, да помагат в трудни моменти, надяваха се да изолират Русия, но тя не е изолирана, при това със страни като Китай, Турция и Израел

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Горките български

  21 Окт 2023 19:46ч.

  автопревозвачи, които возят по Европа-та. Сега яко ще "гризнат дръвцето". Не, че на посолствоТО му пука.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 404

  21 Окт 2023 20:30ч.

  Управлаващата клика ПП-ДБ-ГРОБ-ДПС са не просто вредни, те са ОПАСНИ за България !!! Трябва да бъдат свалени по най-бързия начин !!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ха- Ха

  21 Окт 2023 21:34ч.

  Българите точно такова правителство си заслужават! Те си го гласуват. Винаги на първо и второ място са ПП и ГЕРБ. При предварителните проучвания- същото. Е, кой им е виновен тогава?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Франк Лойд Райд Вучич Орбан

  21 Окт 2023 20:37ч.

  Ха сега да видим българският превоз от и за Европа ! Свирепи такси в Сърбия ! Няколкодневни нарочни забавяния на границите ! Пълен мор за българската наземна търговия... Така я виждаше "конкуренцията" моят приятел Франк. Лойд. Райд !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  21 Окт 2023 20:38ч.

  ТеФтерчето е около една 15 от шкембето. А шкембето определя съзнанието! Или ако перефразирам един Сит търбух за народни неволи глух!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Сит търбух за народни неволи глух"!

  22 Окт 2023 6:17ч.

  Сития на гладния не вярва!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Валя

  22 Окт 2023 9:47ч.

  Развеселихме ме ?????

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ШенгУенец

  21 Окт 2023 20:38ч.

  Булгаристан ? Шенген ? Крив. Макарон.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Коментар

  21 Окт 2023 21:57ч.

  Това се получава, когато на власт са хора с психични проблеми, схемаджии, зелени меринджейчета, а не дипломати и политици.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ина

  21 Окт 2023 22:20ч.

  и като си помисля, че предложението в парламента за таксите е направено от "приятеля" на Орбан Борисов, ми става смешно, а сърбите и сега ни държат по границите с часове, загубиха това, с което най-много се гордееха, че свободно си пътуват по Европа, а ние не, как се промениха нещата

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мамунчо

  23 Окт 2023 18:59ч.

  Къв приятел,кви 5 лева?!Тиквата-приятел,хахаха!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • >>>

  23 Окт 2023 11:13ч.

  Безумни идиоти! Това е "правителството", което имаме! Дори самият Урко БорисOFF, заяви, че молецът Денков и ококорения пендел Василев ни скарват със съседи и партньори, което било недопустимо! Най-очарователното обаче е твърдението на Тиквата, че този текст на закона бил набутан между две четения в Парламента и понеже депутатите били изморени (горките), просто били проспали, какво всъщност са гласували!... Е, няма такъв прецедент на дебилизъм и олигофрения! Излиза, че всички ние им плащаме заплатите, за да могат те да "проспиват" такива глобални и съществени неща!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ./.

  23 Окт 2023 11:16ч.

  То, отдавна всички ни се подиграват и не ни взимат на сериозно... Това не е новост. За това и никой ни няма доверие и никой не ни иска в курника си! Един народ, който не уважава себе си, никой не го уважава!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • паф

  25 Окт 2023 21:43ч.

  изпокарахме се с всички комшии славяни! търпете, рая, американското робство!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи