"Монд": Макрон повдигна воала на присъстващите в Украйна западни служби

"Монд": Макрон повдигна воала на присъстващите в Украйна западни служби

Дни след като френският президент Еманюел Макрон заяви, че изпращането на войски в Украйна не трябва да се "изключва", съюзниците все още са силно разделени по тази чувствителна тема. След отзвука на коментарите му, в четвъртък Макрон подчерта, че думите му са били "претеглени" и "премерени". Фактът, че в понеделник той не пропусна да уточни, че обсъжданията се отнасят само до изпращането на войски "по официален, обмислен и одобрен начин", също така косвено повдигна завесата над съществуващото присъствие на някои западни служители на украинска земя, пише френският в. "Монд".

От началото на руската инвазия в Украйна в страната присъстват множество държавни служители, свързани със западните разузнавателни служби, често със статут на военни. Дипломатическият персонал под прикритие, съветниците за Украйна и членовете на специалните сили по своята същност играят роля от началото на войната. "Действията на тези служби по своята същност са тайни и следователно извън правото на войната", казва Венсан Крузе, бивш служител на Генерална дирекция "Външна сигурност" (DGSE), който сега е писател и консултант.

Спорът, който Макрон разпали в началото на седмицата, отвори дебата за това, което някои смятат за публична тайна. "Всички съюзнически държави имат присъствие в Украйна. Не става въпрос за бойни части, но има представители на всяка разузнавателна служба например", заяви украински дипломатически източник, пожелал анонимност, за да говори откровено. Те заявиха, че са доволни, че въпросът за засилване на съюзническото военно присъствие в страната им "витае във въздуха" от декември насам. "Ако има доставки на оръжие, трябва да има хора, които физически да дават информация как да се използва оборудването", добавиха те. "Украйна се използва и като полигон за изпитания на ново оборудване. Там се тестват безпилотни самолети. Този вид специалисти са на място, разбира се", казва също той.

Британците бяха най-прозрачни в тази област след изявленията на Еманюел Макрон. "Освен малкия брой хора, които са в страната, за да подкрепят украинските въоръжени сили, нямаме планове за широкомащабно разполагане", заяви, говорител на британския премиер Риши Сунак.

В края на 2022 г. бившият командващ на Кралската морска пехота генерал Робърт Магоуън вече призна в интервю за списанието на морската пехота Globe & Laurel, че 350 военни ще участват между януари и април 2022 г. в специални операции, свързани с "високи нива на политически и военен риск". Тези думи никога не са били опровергавани от Лондон и са в съответствие с дългогодишното присъствие на много британски инструктори в украинските щабове в резултат на сътрудничеството, започнало през 2014 г. след събитията в Крим.

Американците, от своя страна, официално се дистанцираха от изявлението на Еманюел Макрон преди няколко дни. Въпреки това на 25 февруари в. "Ню Йорк Таймс" публикува подробно разследване, което разкри съществуването на дванадесет тайни бази на ЦРУ по границата между Русия и Украйна. Изграждането на тази мрежа от бази е започнало още през 2014 г. Базите са били използвани за подготовка на началото на военните действия в Украйна, а сега се използват, за да помагат на украинците да организират своите "тайни операции на командоси", твърди американското издание, което е посетило една от тях.

Тази контролирана от американското разузнаване операция за прозрачност, е част от маневра за укрепване на позицията на "стратегическа двусмисленост", инициирана от срещата на съюзниците в Париж в понеделник, твърдят няколко източника на в. "Монд".

Въпреки че Съединените щати не са участвали в точното планиране на това, което Макрон ще каже, и може би са били изненадани от изявленията му. Те бяха консултирани предварително и изпратиха свой представител в Париж, защото нарастващият натиск на Москва върху източния фланг на Европа ги тревожи не по-малко от другите участници.

На този фон изявленията на германския канцлер Олаф Шолц в интервю за германската агенция ДПА в понеделник, малко преди закриването на конференцията в Париж, също пораждат въпроси и съмнения. Канцлерът заяви, че изпращането на тези оръжия - ракети "Таурус" - с обсег на действие над 500 километра "би било безотговорно", защото "това, което правят британците и французите в подкрепа на насочването, не може да се направи в Германия", намеквайки за присъствието на двамата съюзници на украинска земя. Твърденията бяха отхвърлени от Лондон, но не и от Париж.

От френска страна мълчаливо се признава само присъствието в Украйна на агенти на DGSE, някои от които идват от служби, специализирани в операции в кризисни зони. Но нито броят, нито мисиите са били предмет на публични съобщения от началото на конфликта. Дори евентуалната смърт на някои от тях засега остава в сферата на правдоподобното отричане.

Присъствието на френски конвенционални сили в Украйна, в униформа или не, например за охрана на посолството, също винаги е било отричано - във Франция тази функция по охрана на дипломатическия комплекс е поверена на жандармерията. Официално френските специални сили, които не са тайни агенти и са под командването на Генералния щаб на въоръжените сили, винаги са спирали на украинската граница, било то за обучение на киевски войници, особено в Полша, или за контрол на доставките на оръжие.

Според "Монд" обаче идеята да се позволи на тези военни инструктори да пресичат украинската граница, може би заедно с други конвенционални части, е в основата на френското мислене по въпроса. Това е представено като много предпазлив вариант, далеч от изпращането на огромен брой войски, и се разглежда преди всичко като средство за поставяне на Русия пред "стратегическа дилема".

Обучението, което французите биха искали да предоставят на украинците, е свързано по-специално с наземната противовъздушна отбрана: обекти, които са особена цел за руснаците. Присъствието на френски войници или на войници от други националности потенциално би направило някои райони на украинската територия безопасни и би ограничило сериозно неограничените цели на Москва. Тази способност би трябвало да се окаже важна и за обявеното пристигане на американски самолети F-16 в Украйна през 2024 г., пише още френското издание.

 

Източници: "Монд", dnes.dir.bg

 

 

Още от Коментари

Коментари

 • макарон, "кърти мивки", again?

  02 Март 2024 9:53ч.

  И като какъф го крепят "градинарите" във вътрешен конфликт между Русия и усрайна? Правилно! Защитават исконната земя на фащ, закупена от сглобкаджии-идиоти, досущ като нашите! Но! При ескалация, дело на "бабо-нещо си" и подобните му, лесно може "атомът" да хвръкне! А после - няма "градина", няма "златен нещо си", няма ... нищо! Така че по-полека! Че се не знае знае ли се! Анадънму?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ваня

  02 Март 2024 10:45ч.

  Макрон "миФки не кърти", да не припомняме "повдигането на воала"...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  02 Март 2024 10:47ч.

  Досега беше като танца със седемте воала, ся одалиската ги държи. Всъщност някой може ли да ми намери някъде формулирани какви са целите в тоя конфликт от легитимен политик без нищо незначещи простотии като евроатлантически ценности, човешки права и защита на демокрацията или реципрочните- защита на руския мир и денацификация?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не е от действащ политик,

  02 Март 2024 12:34ч.

  а от тези, които им раздават задачите. По-точно няма да намериш. А от другата страна имаш съпротива. https://www.rand.org/pubs/research_reports/RR3063.html

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • какви са целите

  02 Март 2024 10:57ч.

  Когато не знаеш в една работа за какво става дума, затваряш очи и си припомняш - ВИНАГИ СТАВА ВЪПРОС ЗА ПАРИ. В този конфликт едни правят парите /САЩ, КИТАЙ, ИНДИЯ, РУСИЯ/ , други духат супата - европейците. А трети просто умират на фронта /обикновените украинци и руснаци/ . Светът е несправедлив.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Присъствието на френски войници или на войници от други националности потенциално би направило някои райони на украинската територия безопасни и би ограничило сериозно неограничените цели на Москва.

  02 Март 2024 11:44ч.

  На тези в ред ли са кратуните? Че, точно затова, понеже вече участват директно, ще накарат РФ да ги трепе целенасочено. Дегенератите на властовите позиции нямат спирачки. Но и руснаците са си криви - стопете нечие необитаемо островче на провокаторите с малък ядрен удар, за да се покаже, че шегичките свършиха... Инак, заплануваното изтребване на Континенталното население с бели, православни хора в прибавка, ще става все по-явно, все по-ефикасно и все по-дръзко! Счупете им зъбите, за да не пострада човечеството заради кретени и идиоти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И като стана дума за Макрон

  02 Март 2024 12:38ч.

  палавници: https://s00.yaplakal.com/pics/pics_original/1/4/4/18892441.jpg И как стана така, че лицата на държавите в "цивилизования свят" се оказват такива жалки и зависими нищожества? И че имат възможност да определят съдбите на стотици милиони хора?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • За макаромчо

  02 Март 2024 12:47ч.

  Специално си ги отглеждат или подбират такива индивиди. Там, на тези постове, случайни няма.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мужик

  02 Март 2024 12:52ч.

  Измет от цяла Африка се бие за Путин срещу някой друг долар.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хаха!

  02 Март 2024 13:13ч.

  Макрон в ролята на онова дете, което отворило очите на хората като се провикнало: Царят е гол! Царят е гол! Нищо ново и нищо тайно не е казал Микрон. Ако някой му следи т.нар. изказвания, той говори и че НАТО се намира в мозъчна смърт... и кви ли не други любопитни неща. Това само доказва, че днешният европейски политически елит изпълнява определени роли, които са далеч от глашатайски, но малко по малко нареждат Големия пъзел на континента. Нерадостна съдба ни редят и това си е!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Su38

  02 Март 2024 14:34ч.

  Дрън-дрън... Просто усетиха жега и сега са пълен шаш. Не знаят какво да правят и се дънят като първите идиоти. Просто Вива им даде жега. Затова е цялата дандания. Усетиха, че прътът има и дебел край.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • С тез бакембардчета

  02 Март 2024 16:46ч.

  е много смешен. Па и като се прави на сериозен, да се пукнеш от смях. Горката Франция, докъде се докара.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Крайно Решение

  03 Март 2024 9:54ч.

  Всъщност украйна върви уверено към решението буферна и неутрална зона между РФ и останалите на Запад. 1во дава се срок за изтегляне на мирното цивилно население... на Изток или Запад, даже и РФ би помогнала.2ро с няколко дестки ядрени удара територията Украйна става пуста земя, негодна за живот за стотици години напред. По добър буфер не може и да има!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Албена

  04 Март 2024 9:56ч.

  Макрон е жалък палячо и кукла на конци. На път е напълно да заличи светлия образ, който Франция е успяла да изгради през вековете.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи