Много мръсно медийно

Много мръсно медийно
Мръсната медийна война срещу Университета започна в понеделник. Тя беше очаквана. Лъжи по bTV, канонада в "Дневник". Всеки ден има най-малко по два текста в "Дневник", с които протестърите и окупаторите се опитват да хвърлят прах в очите на обществото, че са се загрижили за развитието на най-големия и най-стария Университет у нас.

 

Снимка: Николай Гочев

 

Почти 99 процента от техните предложения бяха направени от други колеги още през есента на 1999 г., по време на предизборната кампания за нов Ректор тогава. Хубаво е, ако действително те искат нашият Университет да се развива, като за начало да си преговорят: още тогава, още през 1999 г., по време на предизборните срещи с проф. дфн Боян Биолчев и проф. д-р Георги Бакалов - Бог да го прости! - какви решения бяха взети и изпълнението им на кого беше възложено. И какво се случи през следващите 16 години с онези университетски преподаватели, които наистина работеха за развитието и промяната на Университета, и с онези професори и академични управляващи, които бяха под покровителството на властта.

Много неща се случиха през тези 16 години и много добри промени настъпиха.
Това, което се промени, не е малко, като то стана предимно чрез промени и в Закона за висшето образование, и в Правилника на Университета, който е напълно обновен, и с приемането на изцяло новия Закон за развитието на академичния състав на Република България.

Това, което не се промени, не се промени изцяло по вина и заради монолитната съпротива на преподавателските колегии: вътре в самите катедри, вътре в специалностите и във факултетите. 
В нашия Университет има 93 специалности. Основните два принципа на университетското самоуправление вече повече от век, от 1907 г., са: първо, автономия - автономията на катедрите, на специалностите и на факултетите във всички въпроси на учебната и преподавателска работа; второ, върховенство на решенията на колективните органи и управленският им приоритет по отношение на изборните мандатни длъжности.

Ако някой наистина искрено и безкористно например искаше да промени учебните планове, така че студентите да имат първа и втора, а защо не и трета специалност, през изминалите 16 години той щеше денонощно да работи за това промяната да се случи поне в един факултет. 
Но в политиканстващи, финансово подчинени на мутрите и окупирани университети дебати за учебните планове не се водят. 

От няколко дни в "Дневник" излизат един след друг материали, чиито автори не са чели нито Закона за висше образование, нито Правилника на Университета, нито познават историята на Университета, нито признават усилията на десетки други колеги за институционалните промени в нашия Университет през последните 16 години. 
Всичко започва от тях, както и от управляващите в момента. Те са алфата на българската история и омегата на общественото битие. Те бяха изцяло ангажирани с щатната си работа в неправителствените си организации и с интронизирането на мутрите преди няколко години, с протестирането, с окупирането на Университета и с повторното възкачване на мутрите във властта. 

Мога да напиша най-малко сто страници по темата за успелите реформи, но и за неуспелите промени, които не успяха именно заради мутризирането на Университета, но като за начало ще се самоцитирам от форума на "Дневник".

Ето какво написах вчера като коментар към текст от Светослав Божилов:

Ето цитат от статията: "Одитите трябва да се подновяват всяка година и да се казва: прогрес има и е толкова, регрес има и е толкова. Тези заключения трябва да станат част от оценката на ректорското ръководство. 

Може да се направи вътрешен одитен комитет, който да е независим. Такава практика има в много университети". 

Това е вече третият текст за трети ден в "Дневник", от който читателите могат да останат със заблудата, че в най-стария и най-големия наш Университет няма отчетност. 

Отчетност има и тя в най-пълен вид е на вътрешната интранет страница на сайта на Университета, в която всички преподаватели и служители влизаме с потребителско име и парола. 

Абсурд е един член на Настоятелството на Университета да не знае, че: 

1. През последните осем години в СУ всяка година редовно е провеждано Общото събрание, за разлика от периода 1999-2007 г. и периода 1991-1999 г. 

2. През последните осем години отчети на редовно провежданите Общи събрания са представяни както от ректора, така и от няколкото заместник-ректори по направленията, за които те отговарят. 

3. Бюджетите на Университета също са публикувани на вътрешната интранет страница с всички техни приходи и разходи, таблици, фигури, диаграми и прочие. 
Например, бюджетът за 2014 г. с всички подробности е 21 нестандартни страници и много малък шрифт. Ако се разпечата с по-едър шрифт, ще излезе сигурно обем от 40 страници. 

4. Понеже явно много големи апетити се раждат от имотите на Университета, всеки може да прочете например отчета на заместник-ректора по имотите и стопанските дейности доц. д-р Евелина Бенова и на заместник-ректора доц. д-р Юрий Кучев по стопанския контрол и обществените поръчки, представени на миналогодишното Общо събрание. 

Съпътстващите доклади към доклада на ректора само за миналогодишното Общо събрание, проведено на 15 април 2014 г., са осем, плюс доклада на Ректора, стават девет доклада. Плюс дословен протокол, решения и прочие. 

5. Протоколите от решенията на Академичния съвет също са дословни и също са на вътрешната интранет страница, а протоколите от заседанията на различните Факултетни съвети също се публикуват, но за съжаление не са дословни. Това последното лично мен понякога ме поставя в шах, като чета протоколите от заседанията на ФС на ФФ, защото в тях виждам само решенията и резултатите от гласуванията, но не се разбира кой се е изказал и с какво се е аргументирал. 

6. Общите събрания на Университета не се провеждаха съвсем редовно всяка година, така както изискват и Законът за висше образование, и Правилникът на Университета, но не през последните осем години, а по времето на мандатите на проф. дфзн Иван Лалов и при проф. дфн Боян Биолчев. 

7. Ако през последните осем години беше пропуснато само едно Общо събрание и не беше предоставяна цялата тази подробна документация и отчети в стотици страници, разбира се, от това щяха да се възползват онези, които искаха в Университета турбуленциите никога да не спрат. 

8. Колкото и да е неприятно на протестърите, всички тези документи са били представяни винаги седем дни предварително и на членовете на Общото събрание, и на Академичния съвет, обсъждани са и са гласувани. При това, обърнете внимание, отново на следващото заседание (специално за протоколите от АС става дума) са били подлагани на гласуване и одобряване за публикуване в интранет, след като е било проверявано от всички дали са коригирани неточности, забелязани на предишното заседание. 

9. За обикновени преподаватели като мен, които не са членове нито на Факултетния съвет, нито на Общото събрание, нито на Академичния съвет, тази информация е достатъчна. Понякога един работен ден не стига, за да се прочете един протокол от заседание на Академичния съвет с всички приложения към него. Приложенията с отчетите на различни структури, които се приемат от АС, също са по няколко и са доста обемни. 
Известна тайнственост витае около някои от решенията на някои Факултетни съвети, защото протоколите им фиксират само решенията, но не и обсъжданията. 

10. Точно в посока на отчетността и оптимизирането на разходите през последните осем години в управлението на Университета беше направен огромен напредък. Ако зависи лично от мен, цялата тази документация от хиляди страници, която е в интранет, щеше да е публично достъпна, но има закон за защита на личните данни, а в решенията и протоколите от ОС, АС и факултетните съвети има сведения и изказвания, които могат да накърнят един или друг от многохилядната университетска общност по различни начини. 

Абсурд е да има преподаватели, които не знаят това. 

Абсурд е да има член на Настоятелството, който да не знае това. 

Пък изчакайте малко да се появят отчетите и за предстоящото Отчетно-изборно събрание. 

Но преди да са се появили те - както отчетът на Ректора, така и на заместник-ректорите, така и на Контролната комисия - да се започва толкова мръсна медийна война, ех,... 

Нова окупация ли подготвяте? 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • МНМ

  15 Окт 2015 20:56ч.

  Най-старото и най-авторитетно учебно заведение в България се е превърнало в най-неавторитетното такова.Също и в източник на идеологическа пропаганда и дезинформация.И ако има още студенти е поради възможността да отидат "на бригада" на запад,и по-голямата част от тях да не се върнат.За голямо съжаление не е само то такова в тази страна.Доста отдавна не само висшето образование в България загуби авторитета си,но и титлите доцент и професор.Ако прочете човек статиите например на доц.Гочев,доц.Дарина (не си спомням фамилното име),и др. в този сайт,ще се срещне с очевидна глупост и пропаганда,чак някои пъти смехотворна.И ако се сети за Свищовския професор Ректор ,и пр.,коментара става излишен....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До горния дебил

  15 Окт 2015 22:03ч.

  Какво разбираш ти от Алма Матер, неразумен юроде? Доцент Дарина Григорова е светило, а в твоята кратуна дрънкат "семки и бонбонки". А може би умственият ти багаж е достигнал до външната врата на този неоспорим български храм. И слава Богу, не ти е мястото вътре. Който някога е прекрачвал прага му, остава завинаги негов верен член и никога не храчи като теб. Авторът ти е обяснил като на дебил какво се случва, ама нали си прост и поръчков, спирачки нямаш!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Протестър Протестъров

  16 Окт 2015 1:04ч.

  Какво ли готвят протестърите? Те би трябвало да са доволни,да са кандисали.Техни хора се намърдаха във властта-е,за всички баш няма свободни места във властта,но повечето се уредиха(или ги уредиха).Близнашки стана премиер,Таков(от фамилията на шумкаря-разбойник Пеко Таков)-президентски съветник,трети-конституционен съдия,други-съветници,някои-съветници на съветниците,консултанти в политически кабинети,членове на разни комиси,бордове на директорите.А,забравихме за бай Тошо Танев-направо министър-като по учебник(пиеса) и като герой на Ст.Л.Костов.Има хора,които сега се гласят за общински съветници-и там ще лапат-примерът на Софиянски е жив.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Димка Гичева-Гочева е доцент, който освен

  16 Окт 2015 1:50ч.

  малкия си докторат не е написал нищо друго по специалността си (антична философия). Самата й доцентура беше присъдена от съкратения състав на ВАК, след като беше отхвърлена два пъти - от Специализирания научен съвет и разширения състав на ВАК. При това след медицинско удостоверение за основателно отсъствие на член на съкратения състав (откъдето също беше върната първоначално). Причината е, че тя стана доцент с труд не по специалността. В това отношение, поне в хуманитарните среди тя е изключение (отрицателно, разбира се).

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Васик

  16 Окт 2015 2:13ч.

  Е, вие дето плюете сигурно много сте написали по антична философия.... Сократ с катедра ли е бил? Не е бил с катедра...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • авторката на статията

  16 Окт 2015 6:16ч.

  https://www.google.bg/search?q=димка+гичева-гочева&espv=2&biw=1280&bih=899&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0CDgQsARqFQoTCIT6wL6kxcgCFUcGLAodEr Това е първата ми книга: "В лабиринта на Платон и Аристотел", публикувана от УИ "Св. Климент Охридски" през 1994 г., за която получих наградата за най-добър млад учен на Софийския университет през 1996 г. от фондация "Свети Климент Охридски" и наградата на фондация "Минерва" през 1996 г. Наградата на фондация "Свети Климент Охридски" през 1996 г. беше присъдена на мен и на старши асистент Кристиян Таков от ЮФ. По онова време и аз бях старши асистент. И двамата получихме наградата на празника на свети Климент на 25 ноември 1996 г.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • авторката на статията

  16 Окт 2015 6:22ч.

  https://www.google.bg/search?q=%D0%B4%D0%B8%D0%BC%D0%BA%D0%B0+%D0%B3%D0%B8%D1%87%D0%B5%D0%B2%D0%B0-%D0%B3%D0%BE%D1%87%D0%B5%D0%B2%D0%B0&espv=2&biw=1280&bih=899&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0CDgQsARqFQoTCJ3AkIamxcgCFcyFLAodqgoD8Q#imgrc=9vmncDZfPwpZ3M%3A Това е втората ми книга: "Нови опити върху Аристотеловия телеологизъм", С., 1999 г., "ЛИК".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • авторката на статията

  16 Окт 2015 6:25ч.

  https://www.google.bg/search?q=%D0%B4%D0%B8%D0%BC%D0%BA%D0%B0+%D0%B3%D0%B8%D1%87%D0%B5%D0%B2%D0%B0-%D0%B3%D0%BE%D1%87%D0%B5%D0%B2%D0%B0&espv=2&biw=1280&bih=899&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0CDgQsARqFQoTCJ3AkIamxcgCFcyFLAodqgoD8Q#imgrc=GXoSm_Pqktpr0M%3A Това е третата ми книга: "Университетът: накъде", С., 2002 г., изд. "СОНМ"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • авторката на статията

  16 Окт 2015 6:28ч.

  https://www.google.bg/search?q=%D0%B4%D0%B8%D0%BC%D0%BA%D0%B0+%D0%B3%D0%B8%D1%87%D0%B5%D0%B2%D0%B0-%D0%B3%D0%BE%D1%87%D0%B5%D0%B2%D0%B0&espv=2&biw=1280&bih=899&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0CDgQsARqFQoTCPPI--2nxcgCFcgJLAodRr8K6w#imgrc=lk2gHGORGRxN3M%3A Това е четвъртата ми книга: "За Европа и Университета", С., 2005 г., "СОНМ".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • авторката на статията

  16 Окт 2015 6:31ч.

  https://www.google.bg/search?q=%D0%B4%D0%B8%D0%BC%D0%BA%D0%B0+%D0%B3%D0%B8%D1%87%D0%B5%D0%B2%D0%B0-%D0%B3%D0%BE%D1%87%D0%B5%D0%B2%D0%B0&espv=2&biw=1280&bih=899&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0CDgQsARqFQoTCJ3AkIamxcgCFcyFLAodqgoD8Q#imgrc=8kZSuI5pcMJfVM%3A Това е петата ми книга: "Poikilia. Една книга за класическите гръцки мислители", издадена от УИ "Св. Климент Охридски", 2013 г.,

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мммм

  16 Окт 2015 6:42ч.

  Доц.Гочева, сдъежайте си нервите! Вашите критикари не ценят опита Ви, познанията и способността Ви. Опонентите Ви следват опорните точки скуснати от благодетелите им, от тези които боравят с финикийски знаци и промити мозъци.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • авторката на статията

  16 Окт 2015 6:44ч.

  Освен това съм преводач на "За небето" на Аристотел; на "Против метода" на Паул Файерабенд; но най-вече: редактор съм на осем от четиринадесетте книги на "Метафизика" на Аристотел, преведените от Николай Гочев. В изданието на "СОНМ" от 2000 г., в което книгите от Първа до Трета и от Десета до Четиринадесета са преведени от Николай Гочев, а от Четвърта до Девета са преведени от Иван Христов. И встъпителна студия имам там, и обяснителни бележки. Изданието отдавна е изчерпано и се намира само при антикварите на цена от 150 до 200 лева. Работата ми за първия български превод, изданието на "Метафизика" от 2000 г., преценявам като най-големият ми научен принос. Ама, хайде де, не бъдете толкова лениви. Напишете ми името в една търсачка, цъкнете после на изображенията и сред всички тях ще видите и книгите които съм написала, и тези, които съм превела, както и тези, на които съм съставител и редактор. Много е лесно, много е бързо и просто. За секунди се разбира какво съм превела и написала. А това, че сайтът на ФФ не дава информация за публикациите, книгите и преводите на своите преподаватели, както и за тяхната институционална принадлежност е нещо, за което нямам вина. Колко пари получиха и по колко проекти, за да направят един информативен сайт с биографии, снимки и библиографии на своите преподаватели, и пак не го направиха... Защо? Питайте ги следващата седмица на Общото събрание на ФФ, на 23 октомври, петък.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • авторката на статията

  16 Окт 2015 6:51ч.

  Просто се забавлявам и се хваля с петте ми книги. Преди малко и за "Метафизика" на Аристотел писах, но се изгуби написаното. Като редактор и коментатор на първия български превод се самоизтъкнах отново.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • въпросче

  16 Окт 2015 19:16ч.

  Както беше вече казано, да спориш с глупак е все едно с гълъб да играеш шах. Той ще разпилее фигурите, ще осере дъската, ще излети и ще твърди, че те е победил. Г-жо Гочева, няма смисъл да спорите с глупаци. По-добре помислете какви правила и механизми трябва да се създадат за да бъдат издигани само кадърните, а некадърните да бъдат спирани. Далеч съм от мисълта, че може или че някога ще може да се създадат абсолютно еднозначни правила, но действията в тази посока ще бъдат изключително полезни за обществото като цяло, защото ще ограничат и апетитите към университетските имоти, и апетитите за власт, и помията, която сега щедро се излива от медиите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Аполон и Хермес

  16 Окт 2015 22:00ч.

  Вижда се голямо метене, стъргане и миене с препарати на част от вчерашните коментари! Така е с ИСТИНАТА! Тя е Божията промисъл и е най-ненавижданата от проституиращатите дейци на медиите от всичките им видове и родове! Но това ни най-малко променя същността на нещата! Споменатите си заминават, а ТЯ остава!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хефест и Хадес

  16 Окт 2015 22:47ч.

  Г-жо Гочева, не е съвсем по темата, но ме чопли един въпрос: Как Ви хрумна тази ексцентрична мисъл - да четете "Дневник"?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Велко Мавриков

  17 Окт 2015 1:12ч.

  Поздрави и благодарности за информацията и коректната позиция на доц. Гочева. П.П. Либералната 'Сороска правда' още ли я чете някой, че да я наричаме медия?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бай Рашко

  17 Окт 2015 19:36ч.

  Конгратюлейшънс за Гласове.ком! От многото коментари е ясно че сайта е за интелигентни и начетени хора,а не като повечето върлуващи плямпаджийски сайтове или като медиапуул напр. Аз като провинциалист,но не и селянин- те повечето са вече второ поколение в София,един от основните ни проблеми че т.н. университети в Б-я изникнаха като гъби след дъжд след избуялата като бурени "демокрация" и се превърнаха във "висши училища" част от т.н. пазарна икономика или анархия. Трябва да се върнат като колежи за след средно образование с практическа професионална насоченост. Имам предвид такива като тези в Русе,някои във Варна и по-цялата ни непрокопсана държава. А независимоста и автономията на останалите се извоюва, а не се моли за нея.Не случайно в парламента през последните 3-4 мандата бройката на пишман политици завършили СУ е намаляла до минимум. Това е категорично отрицание на съществуващата българска действителност и умишленото унищожаване на българският интелект не без участието на т.н. външни сили, предвид и урожая със стимулирането на елитните абитуриенти да напускат страната повечето с уануей тикет и захранени финансово от корумпираните им родители и родове.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • до Хефест и Хадес от авторката Димка

  18 Окт 2015 0:33ч.

  Уви, четенето на "Дневник" е неизбежно, защото оттам се разбира какви сюрпризи готви мутренската власт на университетите у нас. От днешния пореден залп срещу най-стария и най-големия от тях става ясно: окупаторите и протестърите готвят преврати във всички тях чрез прокарване в Закона за висше образование на длъжността финансово-административен директор, който забележете: 1. Няма да се избира, а ще се назначава. 2. Мандатът му ще е 8-10 години. Точно така пише в статията 8-10 години. 3. Ще има възможност за повторение на мандата. Или с други думи, академичната прислуга на мутромилиционерската власт иска да направи преврати в университетите, докато мутрите са на власт чрез спешни промени в Закона за висше образование. Статията завършва с призив за спешни законодателни действия от страна на Министерството на образованието. Цитат от финала на статията на доц. д-р Таня Чавдарова: "Също и министерството на образованието трябва най-накрая да намери политическа воля за промяна в Закона за висшето образование, която да направи длъжността "Финансово-административен директор" неизбежна за държавните университети в България. " Това е.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Службашки

  18 Окт 2015 16:36ч.

  Едва ли милиционерите имат акъл да направят преврат или "преустройство" по техен образец в Университета.По-скоро използват техни ибрикчии,които се навъртат около всяка власт за облаги.Един милиционери,пожарникар,мутра или шофьор на ДеСарски началник никога няма да прочете книгите на авторката,защото няма капацитет,пък и интерес от това.Но той има интерес "наши хора" да се издигат.Затова пробутват лица,свързани с режима на Тодор Живков-нали сте чували за кръга "Правешка баница"-лица от ботевградския край,роднини,приятели,деца и внуци на ортаци на правешкия "мислител".Към този кръг спадат и хора,които формално принадлежат към Университета-Близнашки,Таков,Б.Велчев,.бай Тошо Танев-министъра,Р.Коларова,Ив.Кръстев-Очи Различни,разни "преподаватали" по политология,преди научен комунизъм.Авторката има достойна позиция,сега е подходящо и морално оправдано да направи анализ на политическото ибрикчийство,на "учени",които се въртят все около кацата с мед,които нямат научна продукция,но произвеждат облаги за себе си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи