Миротворческата операция в Казахстан провали плановете на САЩ, Англия и Турция

Миротворческата операция в Казахстан провали плановете на САЩ, Англия и Турция
За събитията около Казахстан са ясни само два факта – недоволство на хората от високата цена на газа и опита то да се използва за осъществяване на държавен преврат. Отговорите на всички останали по-важни въпроси, като кой се опита да свали властта, откога се извършва подготовка за това, как е организиран опитът и какви сили са замесени, все още не са напълно изяснени.

 

Казахстан се ръководи от Нурсултан Назърбаев от 1990-1991 г. като Съветска социалистическа република, а от 1991 до 2019 г. е президент на Република Казахстан, която от 1995 г. е с президентска форма на управление. През 2019 г. Н. Назърбаев се оттегля от президентския пост и става ръководител на Съвета за сигурност, на който са подчинени всички силови ведомства. На политиката и икономиката на страната той влияе чрез родственици и свои привърженици, поставени на възлови държавни постове.

 

На 2 януари 2022 г. недоволството от новата висока цена на газа, нарочно или установена без умисъл, предизвика спонтанни демонстрации, които скоро прераснаха в погроми и палежи – те започнаха в западната част на страната и много бързо се разпространиха в повечето голями градове. Полицията и малобройният спецназ не успяха да овладият безредиците, преминали към 4 януари във въоръжени сблъсъци с органите на реда.

 

При посоченото разпределение на властовите позиции възможностите на новия президент Касъм-Жомарт Токаев са силно ограничени, което ясно пролича в началото на възникналите безредици. За да се справи със задълженията си на президент, той отстрани Н. Назърбаев от поста ръководител на Съвета за сигурност, пое ръководството на силовите ведомства и, както е по закон, на въоръжените сили като техен главнокомандващ.

 

Показателно е, че една от първите заповеди на президента Токаев след поемането на Съвета за сигурност, бе арестуването на ръководителя на Комитета за национална сигурност Карим Масимов, един от най-приближените до експрезидента Назърбаев, и неговия първи заместник Самат Абиш, племенник на Н. Назърбаев и негово доверено лице. След арестите Н. Назърбаев призова страната да се сплоти около президента Токаев – предполага се, че това е опит да се отклони вниманието на обществеността от причастността на неговия клан към възникналите безредици. Снемането на Нурсултан Назърбаев от ръководството на Съвета за сигурност означава край на господството на неговия клан.

 

При възникналите безредици президентът Токаев, разбирайки, че с наличните сили не може да се справи с насилието, се обърна с искане към председателя на Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКС), арменският премиер Н. Пашинян, за активиране на чл. 4 от договора и оказване на помощ от миротворческите сили на Организацията за предотвратяване на опита за държавен преврат.

 

По-късно искането на президента за помощ бе подкрепено от Китай, който „решително отхвърля всякакви опити на външни сили да предизвикат безредици и (...) да навредят на дружбата с Казахстан и на сътрудничеството между двете страни”. Готовност за подкрепа при необходимост изрази и антитерористичната структура на Шанхайската организация за сътрудничество, в която Китай е значим фактор.

 

Поисканата помощ започна веднага – буквално минути след постигнатото съгласие руски спецназ от Въздушно-десантните войски вече бе във въздуха. През следващите три-четири дни над 70 самолета Ил-76 от руската военно-транспортната авиация и пет самолета Ан-124 превозиха миротворческите контингенти не само от Русия, но и от останалите страни-членки - Беларус, Армения, Таджикистан и Киргизстан - към 8 януари само руският контингет контролираше 15 важни стратегически обекта в страната, включително международните летища в Алмати и  столицата.

 

Обезопасени бяха и руските военни обекти, съществуващи на територията на Казахстан на договорна основа – 5-ти Държавен космодрум, част от „Байконур”, базата на транспортния полк в гр. Костанае, отделния радиотехнически възел в гр. Приозерск, Измервателния комплекс на Държавния изпитателен полигон на ПВО/ПРО и военното летище „Камбала” на полигона Сари-Шаган, 10-ти отделен радиотехнически пост (РЛС) на брега на езерото „Балхаш”, който е част от руската система за ранно предупреждаване за изстреляни ракети от страна на Пакистан, Индия, Иран, Централен и Западен Китай. Само на около 30 км от казахстанската граница са шахтните пускови установки на ракетния полк, въоръжен с новия хиперзвуков стратегическия ракетен комплекс „Авангард”.

 

Само тези обекти са достатъчни, без да се имат предвид икономическите интереси и вложените руски инвестиции в Казахстан, за да стане ясно, каква би била загубата на Русия при успех на опита за държавен преврат и защо Русия не може да остане безучастна към случващото се в страната.

 

Предполага се, че външни сили, имащи отношение към организацията, подготовката и осигуряването на въоръжената  групировка, са разчитали на сигурна руска намеса. Вероятните цели са Русия да въведе войски в Казахстан, да оттегли част от войските си от западната граница, да отвлече вниманието си от Украйна, а намесата ѝ да стане повод за срив на планираните срещи със САЩ и НАТО – те приемат предложението на Русия за обсъждане на проблемите по сигурността, а само седмица преди срещите започва дестабилизацията на Казахстан.

 

Русия обаче постъпи не така, както се е предвиждало. Участието ѝ в поисканата помощ от ОДКС е законна, не е директна руска намеса и затова реакцията на Запада е твърде мека. От западната граница не е снета нито една воинска част, а за миротворческата операция е използван войсковият резерв на Върховния главнокомандващ.   

 

САЩ декларират, че нямат нищо общо със ставащото в Казахстан, без дори някой да ги обвинява – руското МнВР само оповести, че има външна намеса, без да уточнява от кого идва тя.  Помощта от ОДКС озадачи единствено американския държавен секретар, който недоумява защо е станало така, дали тази помощ е съвсем законна и защо не е поискана помощ от САЩ. Нещо подобно се чу и от Турция, според която би трябвало да се поиска помощ от Организацията на тюркските държави.

 

Кой всъщност подготви и даде ход на събитията в Казахстан?

 

Не е възможно да се даде ясен отговор на този въпрос само според общодостъпната информация, но могат да се анализират известните факти в два аспекта – първо, противоборството между отделните кланове на казахстанското общество и, второ, отношенията на Казахстан със страни, имащи в една или друга степен интерес към него в политическо, икономическо и военно отношение.

 

Сега вече е известно, че продължително време са формирани многобройни групи, основно от привърженици на назърбаевия клан, които са съсредоточени в многобройни бази. В тях се извършва продължителна подготовка, по време на която те преминават обучение и изучават предстоящите за превземане обекти. Тази мащабна дейност не може да бъде скрита от полицията и контраразузнаването, но може да бъде прикривана от ръководството на същите тези органи. Именно с така подготвените групи започна използването на гражданския протест за извършване на държавен преврат.

 

Скоростта, с която се разпространиха безредиците, показва техния организиран характер, контролиран от един център. Участници в тях са формираните местни групи и прехвърлените на казахстанска територия терористи от Афганистан през киргизката, таджикската и узбекската граници – може с увереност да се преположи, че прехвърлянето им е станало с помощта на сериозна външна сила във взаимодействие с вътрешна такава.

 

Отначало указания за действие на групите са дават чрез интернет платформата Телеграм, поради което спецслужбите периодично изключват интернета, т.е. нарушават координацията и външните им връзки. Това противодействие е очаквано от организаторите и затова те разработват методи и средства за координиране на действията и без интернет. За противодействие на мобилната им свръзка в руския миротворчески контингент са включени и средства за радиоелектронна борба, които не само че я заглушават, но определят и координатите на излъчваните сигнали, достатчно точни за последващото им неутрализиране.

 

Съгласно разработените указания, почти едновременно започва завземане на държавните органи, на силовите структури, радиото и телевизията, летищата, изграждане на барикади за блокиране на транспортни магистрали, завземане на оръжейни магазини и запасяване с оржие и боеприпаси.

 

Особено мащабни са разрушенията в бившата столица Алмати – в нея добре организирана групировка, наброяваща според президента Токаев около 20 хил. участници, разполагаща с отлична система за свръзка и следователно за координиране на действията, показва истинското си лице. Пример за това са отрязаните глави на двамата войника, разграбените магазини, подпалените обществени и административни сгради, блокирани ж.п. и автомобилни пътища, завзети летища и нападнати воински поделения.

 

Едно от указанията е завземане на международното летище в Алмати, което е осъществено от около 800 души, без охраната да окаже дори минимална съпротива. Това налага първата приземила се руска рота от около 100 десантчика за час и половина да очисти летището и прилежащата местност – така се осигурява кацането на идващите военно-транспортни самолети. Според китайското издание Sohu през следващите два дни пристигналите миротворци освобождават по-голямата част от града от завзелите я терористи.

 

След овладяване на посочените обекти е трябвало да се обяви създаване на структура, способна да поеме властта в страната – по-късно в излъчено видеообръщение действително е обявено създаване на Фронт за освобождаване на Казахстан. На видеото, направено в стила на ИДИЛ (четирима маскирани мъже с автомати стоят на фона на казахстанския флаг) зад кадър се чува глас с украински акцент, който призовава към борба с ОДКС и президента Токаев. Това е първото политическо искане, като до този момент безчинстващите групи в страната нямат нито лидер, нито политическа платформа. Затова излъченото видеобръщение, вероятно от Киев, не е сериозна стъпка и показва объркване, предизвикано от намесата на ОДКС.

 

Възможна ли е външна намеса при организиране и иницииране на възникналите събития?

 

Принципно да, но реални факти за това не са известни, с изключение на съобщението на властите, че страната е нападната от терористичната групировка „Джамаат Таблиги”, свързана с ИДИЛ и „Ал Кайда”, чийто действия се координирали от Пакистан.

 

За евентуална намеса на Запада, основно на САЩ и Англия, разбира се не явна, а по линията на специалните служби, може да се съди по интереса им не само към Казахстан, но към целия регион на Средна Азия, включително и във връзка с противоборството с Русия.

 

От казахстанските природни богатства се възползват редица крупни западни компании. Например, почти 30% от богатите залежи на нефт принадлежат на американски (само ”Chevron” притежава 50% от огромното нефтено находище „Тенгиз”), около 17 % на европейски и 18% на китайски компании, а чужди фирми притежават 11 от 13-те уранови рудници и фабрики, като една от тях е канадската „Cameco”.

 

Една от първите страни, проявили интерес към новата самостоятелна държава, са САЩ. С тях повече от две десетилетия Казахстан последователно изгражда и задълбочава съюзнически отношения, включително и във военната област. Значителна част от елита на страната е „отгледан” от САЩ и Англия, там се учат внуци и племенници на самия Н. Назърбаев, а връзката му с тези две страни е поверена на ръководителя на Комитета за национална сигурност Карим Масимов.

 

През тази година завършва изпълнението на четвъртия план за военно сътрудничество между двете страни, започнал през 2018 г. В него са заложени подготовка на военни кадри и създаване на флот за действие в Каспийско море. Бригадата „Казбриг” от състава на Миротворческите сили на ОДКС е подготвена и сертифицирана по стандартите на НАТО, офицерският ѝ състав е преминал обучение в САЩ, а сержантският е обучен от американски инструктури в Казахстан.

 

Интересите на Англия към Казахстан са предимно политически, макар че английски компании имат отношение и към добива на уран в южната част на страната. След излизането от ЕС Англия последователно се стреми да придобие геополитическа тежест и то противопоставяйки се на Русия. Тя активно се намесва в Украйна, включително и във военно-технически аспект, и е една от страните, активирали войната в Нагорни Карабах. През 2015-2017 г. Англия участва в организирано прехвърляне на бойци от ИДИЛ в Афганистан, като основно се подбираха жители на Средна Азия, които трябваше да пренесат „огъня на джихада” в Русия. Важна цел е изваждане на Казахстан от Евразийския икономически съюз (ЕАЕС) и ОДКБ и поставянето му под опеката на Турция, а следователно и на НАТО, т.е. според руски източници целта е „създаване на джихадистско-пантюркистки фронт по 7.5-хилядната граница на Казахстан с Русия с перспектива дестабилизация на Урал, Поволжието и Западен Сибир”. Това е от изток, а от запад напрежението на границата с Украйна не само, че не трябва да се намали, а напротив като минимум трябва да се поддържа. Накратко, както винаги, Англия се стреми да реши важни за себе си проблеми с чужди ръце и за чужда сметка.

 

Турската мека сила отдавна заема значително място в обществения живот на Казахстан. Тя влага значителен ресурс в подготовка на казахстанския елит чрез редица безплатни образователни и съвместни научно-изследователски програми с надеждата, че Казахстан ще стане важен член на Съвета на тюркските държави. Признак за сближаване е и преминаването от кирилица на латиница и постепенното изтласкване на руския език чрез закриване на руските училища.

 

Значително е и военното сътрудничество между двете страни. Казахстан все повече купува турско оръжие и бойна техника, поне 200 офицери са получили подготовка в Турция, а в казахстанските военни учебни заведения преподават десетки турски офицери.

 

Значително е икономическото сътрудничество между двете страни. В това отношение е показателно споразумението, подписано през 2021 г., за опростяване на митническите процедури, което на практика означава създаване на митнически съюз между двете страни. Това е нежелателно за ЕАИС, защото създава условия за нерегламентирано нахлуване на турски стоки в неговото икономическо пространство.

 

За увеличаване на своето влияние Турция разчита преди всичко на националистически настроената част от казахстанското общество, а при смяна на управлението на страната и на кадрите, преминали обучението си турските университети.

 

За това, че Турция е правила опит да влияе върху вътрешните процеси в Казахстан преди началото на опита за преврат, говори дейността на Арман Джумагелдиев, чийто контакти с турските ислямисти и английското разузнаване Ми-6 са добре известни на казахстанското контраразузнаване, поради което в началото на размириците той е арестуван.

 

Твърде вероятно е, при забавена реакция на ОДКС/Русия в Казахстан да се настанят турски военни части, още повече, че има кой да им окаже помощ вътре в страната.

 

С въвеждането на миротворческите сили на ОДКС се поставя бариера пред турските амбициозни планове не само за Казахстан, но и за Средна Азия като цяло. Точно това е причината за открито изразяваното отрицателно отношение на турските медии за действията на миротворческия контингент, който според тях спасява президента Токаев. Те прогнозират, че ще има отрицателно отношение на част от казахстанските жители спрямо Русия, в частност и спрямо трите милиона казахстански граждани от руски произход. Това навярно е сигнал, че турските НПО ще активизират дейността си по компроментиране на силите, борещи се за стабилизиране на страната и преди всичко за формиране на отрицателен образ на Русия.

 

Седмица след намесата на ОДКС обстановката в страната постепенно се стабилизира, дори вече се говори за извеждане на миротворческия контингент. Важен резултат от миротворческата операция е това, че САЩ, при съществуващия днес баланс на силите в Казахстан, няма да могат да се закрепят във военно отношение, Англия търпи неуспех в създаването на джихадистко-ислямистки фронт срещу Русия, Турция губи важно звено от плана за формиране на Велик Туран, Китай няма да се опасява за сигурността на транспортните си коридори през Казахстан, важни за проекта „Един пояс, един път”, а Русия укрепва военното си присъствие в тази страна, авторитета си в Средна Азия и отива на преговори със САЩ и НАТО със силна позиция.

 

Всичко това е резултат само от един ефективен руски ход на „евразийската шахматна дъска”.

 

 

Коментари

 • Sin

  11 Яну 2022 20:27ч.

  Равносметката на “миротворческите” сили - над 200 убити, т.е. умножено по 3 - над 600. Арестувани и впоследствие също убити - хиляди. Възхваляването на такива мерзости е типично комуноидно престъпление - от 1917 до 1944, 1956, 1968 и пр. Това бяха все мирни, в името на човека и мира, преди всичко избивания по нацистки и терористичен начин.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Sin на 11.01.2022 в 20:27

  11 Яну 2022 20:31ч.

  трол

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Sin на 11.01.2022 в 20:27

  11 Яну 2022 20:33ч.

  сине, пожелавам ти такива мирни демонстранти да те посетят теб и децата ти. да им се порадваш от първо лице.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • observer

  11 Яну 2022 20:48ч.

  Авторът изхожда от предварителната постановка, че има лоши държави - САЩ, Англия, Турция, Украйна и добри - Русия и Китай. Нещо като отрицателните и положителни герои в изкуството. Съответно върху Казахстан има лошо влияние и добро влияние. Виновни за лошите неща са лошите, а заслуга за добрите имат добрите. Така добивът на изкопаеми може да е лош или добър, според това кой печели от него, военното сътрудничество също се дели на добро и лошо, както и избиването на хора, заело двете крайности, от тероризъм до мироопазваща операция.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • OLD

  11 Яну 2022 20:53ч.

  Обективен анализ! И разбира се дежурните оплаквачи!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да, бе!

  11 Яну 2022 20:53ч.

  Обстоятелствата не са изяснени, но не пречи да наречем това законна миротворческа операция! Защо защитата на диктатурата се нарича миротворческа!? Мир чрез насилие!? Наближава времето, когато ще има отговори! "Вовата" живее в друг свят и скоро ще го разбере!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да, бе! на 11.01.2022 в 20:53

  11 Яну 2022 21:04ч.

  Наближава, но друго време, "киряк".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Към Sin на 11.01.2022 в 20:27

  11 Яну 2022 21:11ч.

  Внимавай какво пожелаваш. Едни такива лумпени, подтиквани от същите помияри, които защитаваш сега, разбиха и избиха хиляди в бивша Югославия, в Косово, в Ирак, в арабските държави, "озарени" от пролетта на мръсната и алчна сган на наглофашистите!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гросмайсторски мат в три хода

  11 Яну 2022 21:13ч.

  1. Създаваш проблем. 2. Решаваш го светкавично. 3. Прибираш мизата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • никоя друга българска медия не разглежда тая тема по професионален начин

  11 Яну 2022 21:22ч.

  Благодаря за обективния коментар! Споровете със Sin и други тролове са излишни. Верно е, че в наши дни медицинската наука напредна много, но има случаи, когато е безсилна да направи каквото и да било, особено ако пациента не си взема хапчетата редовно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Превратът

  11 Яну 2022 21:30ч.

  20000 терористи нахлуват през границата, а в отговор президентът Токаев уволнява Назърбаев, който персонално е вписан в конституцията и на чието име е преименувана столицата от Астана на Нур Султан. След което го прогонва, уволнява, правителството, ръководителите на силовите ведомства, блокира медиите и интернет. Следва покана за военна помощ от Русия, като Унгария 1956, Чехословакия 1968, Афганистан 1979 и последно Сирия. Въпросът е, чий беше преврата, на разбеснелите се тълпи по улиците, разбиваши банкомати, ограбващи магазини и палещи сгради и коли или на този, който в крайна сметка постигна целта си?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Метки: Казахстан, ОДКБ, миротворцы, фотография

  11 Яну 2022 21:49ч.

  https://colonelcassad.livejournal.com/7365926.html Миротворцы ОДКБ на улицах Казахстана

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гросмайсторски мат в три хода на 11.01.2022 в 21:13

  11 Яну 2022 22:03ч.

  Е не е точно така, но няма да е последният, Назърбаев. Голям чорбаджия на народа си от типа на латиноамериканските и африканските. Първият беше Елцин. Но изтърва Янукович. Парен каша духа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Средна Азия

  11 Яну 2022 22:18ч.

  беше "барикадирана" от Русия! Китай призна превъзходството и, Турция сви опашаката, САЩ и Великобритания загубиха позициите си за следващите 20-30 години. Каспийският басейн и сухопътният "Път на коприната" ще се контролира от Русия!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Sin

  11 Яну 2022 22:36ч.

  В Казахстанския метеж са се месили полските специални служби https://pogled.info/svetoven/v-kazahstanskiya-metezh-sa-se-mesili-polskite-spetsialni-sluzhbi.138139 /Поглед.инфо/ Става ясно защо в самото начало на бунта казахстанските власти рязко ограничиха използването на Интернет в страната. Явни стават признаците, че протестите са проведени от чужбина - включително с помощта на полски канал в “Телеграм”, който стана известен след белоруските протести. Какво общо имат полските специални служби? Част от силите, "хранени" в страните от НАТО се опитаха да се възползват от неотдавнашното изостряне на положението в Казахстан. Така прословутият “Некста” беше сред ключовите канали в “Телеграм”, координиращи безредиците в Казахстан. Същият, който преди беше използван за координиране на бунта в Беларус. се опита да се възползва от Западната преса се опитва да представи каналите “Некста” като частно начинание на избягалия в Полша белоруски опозиционер Степан Путило. Официалното място на работа на Путило беше пропагандният канал “Белсат”, специално създаден в Полша, за да излъчва „правилната гледна точка“ на територията на Беларус. И поради тази причина е трудно да се повярва в "независимостта" на “Некста”. ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ударен отряд балалайки

  11 Яну 2022 23:02ч.

  проведе миротворчески концерт на сцената на Форума и нанесе съкрушителен удар.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Идеалист

  11 Яну 2022 23:19ч.

  Който гроб копае, сам пада в него!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • за: Да, бе! на 11.01.2022 в 20:53 .... Мир чрез насилие?

  12 Яну 2022 4:38ч.

  Що, демокрацията дето някои от години я носят на крилете на самолетите си, то какво е? Мир? Война? Колонизиране? Безчистване? ....... Такав огромна грешка да се разформирова Варшавският договор. ....... За демократите вече няма кой да ги възпира, светът е почти еднополюсен, по-скоро пирамиден. ....... Нечия демокрация е възседнала целия свят и няма кой да ги спре. ........................ Браво на президента Токаев на Казахстан, че е направил най-правилното! Разбрал е, кой е врага. ........................... А Зеленски, Зеленски ще си го понесе, по пълната програма! Съучастник в тоя метеж, американски пудел! Никой не обича слугите!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Немезида

  12 Яну 2022 7:01ч.

  Този път номера на ЦРУ не мина.. След Майдана в Украйна и т.н.р. цветни революции да бяха попроменили сценария малко...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отечествен Фронт

  12 Яну 2022 7:09ч.

  Николай Марков: Според Белия дом нямало нужда от влизането на руски войски в Казахстан, но на американски в България има Държавният секретар на САЩ, Антъни Блинкен направи официално изявление, че според Белия дом нямало нужда от влизането на руски войски в Казахстан, защото те можели сами да се оправят с изпратените наемни армии от "протестиращи граждани", дето протестират с Алах акбар и добре владеят тактиката на боя плюс оръжията. Разбирайте, че там където бяха буквално изклани без милост и за часове стотици касахстански войници /почти деца/ - няма нужда от съюзническа помощ. А в България, където има безкраен мир, пък и престъпниците в политически тоги и от всякакъв калибър си живеят като царе под американска закрила - има нужда от спешно увеличаване на американското военно присъствие. Опасно било. С каква ли везна тегли заплахите тоя пич Блинкен?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бурна агитационна дейност сред народните маси развива Отечественият фронт

  12 Яну 2022 9:17ч.

  Препечатаните от прогресивната преса статии достигат като позиви до всяко българско сърце.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • на 11.01.2022 в 21:11 Внимавай какво пожелаваш. Едни такива лумпени, подтиквани от същите помияри, които защитаваш сега, разбиха и избиха хиляди

  12 Яну 2022 10:07ч.

  Афганистан, Никарагуа, Гренада, България, Украйна, Сомалия...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Това иска Русия. Кое според вас е неприемливо?

  12 Яну 2022 10:18ч.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Това иска Русия. Кое според вас е неприемливо?

  12 Яну 2022 10:21ч.

  - САЩ и Русия да не разполагат ядрено оръжие на територията на други страни - САЩ и Русия да върнат на своя територия вече разположеното ядрено оръжия в други страни зад граница - САЩ и Русия да ликвидират ядрената си инфраструктура в други страни - САЩ и Русия да не подготвят и обучават ядрени специалисти от неядрени страни - САЩ и Русия да не провеждат учения и тренировки с ядрено оръжие - САЩ и Русия да не разполагат ракети с наземно базиране със средна и малка далекобойност в други страни, в райони, от които може да бъде поразена другата страна - САЩ и Русия да не разполагат бойни самолети и надводни кораби в други страни и райони от които може да бъде поразена другата страна - САЩ и Русия да съгласуват предварително дистанциите на евентуално сближение на военни сили и средства - САЩ да не правят опити за разширение на НАТО на Изток, на териториите на бившите съюзни републики, да не използват тяхната територия и инфраструктура, да не създават там свои военни бази и да не развиват под никаква форма военно сътрудничество

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Добре!

  12 Яну 2022 10:40ч.

  Щом като е неприемливо, САЩ ще трябва да приемат реалността с 10 “Посейдона” на дъното на Мексиканския залив, затваряне въздушното пространство над Русия за полети на американски авиокомпании, прекратяването на доставките на руски ракетни двигатели за американската космическа програма, тоталното игнориране от страна на Русия и Китай на американския долар, въвеждането на 300 километрова защитна зона по границите на Руската федерация за всички разузнавателни самолети на САЩ, обезпечена със средствата на РЕБ и заглушаване на сигнала на прелитащите над територията на Русия американски разузнавателни и навигационни спътници (като първа мярка и последващо елиминиране чрез системата S 550). Има и други изненади.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отечествен Фронт

  12 Яну 2022 11:15ч.

  До Sin Първо син ли си червен ли си утро или вечер ли си не те знам .Но понеже се подвизаваш тук със много имена си личи че си ТРОЛ либерален .Та да ти кажа свиквай със новите реалности по отношение на Русия и колкото и да лаеш против нея от теб не зависи нищо .Защото вятърът не духа вече от запад а от Изток от Китай и Русия и със твоя еднополюсен свят е свършено ,бъдещото не е на либералите и глобалистите ,а на Русия и Китай и другите национални държави във това число и на Северна Корея във Азия във Америка на Венесуела ,Никарагуа ,на Куба във Европа на Унгария ,на Сърбия на Беларус , и тн . .Ти си една прашинка от разбитият либерален модел и нищо не значиш вече и със последни издихания си застанал на амбразурата да защитаваш империята на злото и мракобесието .Ти и твоят свят сте обречени на затриване друго яче не може да бъде във природата празно няма .Това са реалностите във 21- ви век Виж тук ти и другите Русофоби колко процента сте във България и ние колко сме https://www.youtube.com/watch?v=Sk0uQN2XSZA&list=LL&index=3

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ще потрябва

  12 Яну 2022 12:18ч.

  Учете руски и китайски момчета, не се занимавайте с глупости да тролите Русия!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Абе, отечественофронтовеца,

  12 Яну 2022 12:20ч.

  Къде набута русофобска Унгария до Сърбия и Беларус? Че и злокобната Северна Корея си добавил, за парлама?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Уилт

  12 Яну 2022 12:29ч.

  " тоталното игнориране от страна на Русия и Китай на американския долар..." --- Всеки има право да мечтае.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Богито

  12 Яну 2022 12:57ч.

  Мечтите са доста близо до реалността.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отечествен Фронт

  12 Яну 2022 14:36ч.

  Нещо я закъсах с рубличките,другари - някой има ли за баярищник ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Sin

  12 Яну 2022 14:37ч.

  Другарю Отечествен Фронт, пак ли пиете от рано ? Това чудо,русофилистиците, така и не се научихте на работа,еййй

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До Отечествен Фронт

  12 Яну 2022 14:38ч.

  Единствената империя на злото се разпадна по времето на Горбачов,тавариш,и още не можете да се съвземете,но гърчовете ви доставят удоволствие на всеки нормален човек!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До Отечествен Фронт на 12.01.2022 в 14:38

  12 Яну 2022 16:14ч.

  До умствено не ограниченият, драго, от създаването си преди само 3 века, твоят идол е Империя на злото. Време и е да гушне букета, със сподвижниците и по Планетата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Клан динозаври

  12 Яну 2022 20:23ч.

  Назърбаев и кланът му са последните бивши динозаври от СССР по подобие на Андропов,Горби,Елцин тръгнали да разпродават държавата на парче. От капеесейски номенклатурчик Назърбаев деградира до средноазиатски деспот. Като погледнем чии са най-големите инвестиции за добив на уран,други руди,нефт и газ... и работата е ясна:1.САЩ;2.Британия;3.Турция. Нурсултанът даже си кръсти столицата на неговото име.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Развеселен

  13 Яну 2022 9:30ч.

  Голяма забава е тука. Рубладжийте плещят небивалици и се надъхват за величието на фашиста в Кремъл, докато Русия се пързля по нанадолнището към третия, че даже и четвъртия свят с БВП колкото Португалия. Мъск натика в калта единствената им що годе читава индустрия. Всичко останало са хвалбите за безаналогово оръжия, които джуджето в Кремъл дрънка белким надъха обезверените руснаци да вярват във величието на безаналогова различна нация. А руска такава дори няма. Има гмеж от над 100 националности, много от които враждуват една с друга и ги държи единствено полицейщината! Големи смешници сте рублофилите. Искрено ме развеселихте. Благодаря!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Цитат

  13 Яну 2022 11:23ч.

  От Копринка Червенкова по БНР от лозунг от времето на социализма: "Куба напред! Кула е с теб!"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Миротворчеството на Русия в Казахстан изглежда ще бъде краткосрочно

  15 Яну 2022 8:12ч.

  Говори се, че Китай е скръцнал със зъби и миротворците вместо да останат завинаги, се изнасят в спешен порядък.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бонго

  16 Яну 2022 15:16ч.

  Забавна статия в стил "не мога да докажа, но твърдя" - без никакви данни, но въз основа на предразсъдъци, авторът смело намесва САЩ и Обединеното кралство в събитията. Мили реминисценции от "Работническо дело".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи