Мечтата на Европа Русия да се провали няма да се сбъдне, вярват във "Фридрих Еберт"

Мечтата на Европа Русия да се провали няма да се сбъдне, вярват във "Фридрих Еберт"
ЕС трябва да започне преговори с Русия в интерес на гарантирането на сигурността, тъй като мечтата, че Русия "ще се предаде поради политически и икономически трудности", няма да се сбъдне, коментира Райнхард Крум, ръководител на виенския клон на фондация "Фридрих Еберт", в статия, публикувана във Frankfurter Allgemeine Zeitung.

 

"Германия и Европейският съюз няма да имат друг избор освен да поддържат отношения с най-голямата държава в света като партньори, конкуренти или дори противници", каза той.

 

Европейската сигурност не може да бъде гарантирана в условията на продължаване на предишната политика. Състоянието на европейска сигурност поражда въпроси, а отношенията между Брюксел и Москва не са стабилни и проспериращи. "Мечтата Русия да се провали поради политически и икономически трудности и отново да насочи погледа си към Запада няма да се сбъдне."

 

Съмнително е внушението, че ограниченията са ефективен инструмент за влияние върху политическия курс на Москва. "Въпреки че санкциите позволиха засилен натиск върху руската икономика, всъщност тя е доста стабилна, което е придружено от повишаване на цените на петрола и твърда макроикономическа политика. Готовността на Москва да поема рискове е висока, както и засиленото й чувство за справедливост. А ветото в Съвета за сигурност на ООН е неприкосновено".

 

Европа трябва ясно да формулира собствените си интереси в областта на сигурността.

 

С оглед на съществуващото напрежение е добре да се запитаме дали предположенията, на които се основава предишната политика, са верни: статуквото на европейската сигурност и отношенията с Русия не са оптимални, но до голяма степен стабилни; Русия е държава в политически и икономически упадък; средносрочните и дългосрочните рискове за сигурността на политиките на ЕС и САЩ са ниски - И трите предположения не отговарят на реалността.

 

От една страна, състоянието на европейската сигурност е тревожно. Споразуменията за разоръжаване са разтрогнати, съседството между ЕС и Русия не е нито сигурно, нито стабилно, нито проспериращо. Може дори още да не сме стигнали дъното.

 

Също така е под въпрос е дали изобщо и кога ще настъпи крахът на руската икономика, който често се предсказва от години. И това от своя страна поставя под съмнение предположението, че санкциите са ефективно средство за промяна на курса на Кремъл. Въпреки че санкциите засилиха натиска върху руската икономика, тя всъщност е доста стабилна, заобиколена от покачващите се цени на петрола и солидната макроикономическа политика.

 

Москва е готова да рискува и Западът е объркан

 

В същото време рисковете за сигурността са се увеличили. Русия действа и използва военната си сила за да предизвика Запада. Готовността на Москва да поема рискове е висока, както и чувството й за правота. Правото на вето в Съвета за сигурност на ООН е ненарушимо. Рискът от сериозни кризи поради грешни изчисления и свързаните с тях неправомерни действия се увеличи значително през последните години.

 

Това развитие не отговаря на интересите на Германия и ЕС. Паневропейската сигурност не може да бъде постигната с продължаването на предишната политика. Мечтата Русия да се провали поради политически и икономически трудности и да погледне отново към Запада няма да се сбъдне - дори и да нараства недоволството от корупцията и държавата в Русия, която все повече се дистанцира от обществото.

 

Вътрешното и външнополитическото развитие на Русия, така емоционално наблюдавано от ЕС и САЩ, доведе до ступор на ума както на Изток, така и на Запад - има недоумение. Първата стъпка е ясна: изисква се ясно формулиране на собствените интереси в европейската политика за сигурност.

 

Интересите на Европа

 

Това е преди всичко кварталът със съседи, с който идеята за европейски суверенитет е тясно свързана. ЕС трябва да гарантира, че там може да проектира своята визия за стабилна, по-сигурна и просперираща Европа. Преговорите както за конвенционалното, така и за ядреното разоръжаване са друг интерес. Това не трябва да се оставя само на САЩ и Русия.

 

Инструментът за изпълнение се нарича преговори. При сегашните условия диалогът и дискусията са полезни само доколкото те подготвят преговори. Това се случи на срещата на върха на Байдън-Путин в Женева, но не стана с ЕС, тъй като преговорите за общи интереси все още не са се състояли.

 

Преговорите са ориентирани към резултат, но резултатът е отворен; не е нужно да има резултат от първия път. Важно е поне да се опита и да не се изключи резултат още от самото начало.

 

Открити преговори

 

Невъзможен? Излишно? Не са ли налице основните правила за сигурна Европа след подписването на Парижката харта през ноември 1990 г. на Конференцията за сигурност и сътрудничество в Европа? Което бе потвърдено 20 години по-късно, също с подписа на Русия? Всеки трябва да се придържа към това.

 

Несигурното състояние на европейската сигурност налага ЕС да започне преговори с Русия, за да деескалира заплахите в Европа и да стартира процес на стабилизация. В допълнение към ЕС и Русия, тези държави, за които заплахите са се увеличили значително през последните години, особено Украйна, също трябва да бъдат включени при формулирането на интереси.

 

Едва тогава ще бъде възможно да се говори за проблемите, които ЕС идентифицира в последната си съвместна декларация за Русия - здраве, климат, околна среда и ролята на гражданското общество.

 

Крайно време е Германия и ЕС най-накрая отново да действат по външната си политика, а не просто да реагират. Колкото по-ясно е формулирането на интереси, за което, разбира се, не може да се мисли без ценности, толкова по-лесно е да се продължи. На пасивността на Кремъл в търсенето на изход трябва да се противодействана с обща политика, основана на интереси и сила. Тежко ли е - Да. Невъзможно ли е - Не, коментира Райнхард Крум, ръководител на виенския клон на фондация "Фридрих Еберт".

 

 

 

Източник: news.bg

 

 

 

 

Коментари

 • Манол Колев

  23 Юли 2021 7:55ч.

  Хахахах, че тя рашата се провали още 1917 :))))))))))))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Фактите

  23 Юли 2021 8:13ч.

  Русия е една малка като население страна. Тя е три пъти и повече по-малка от населението на ЕС. Само Германия+Франция имат повече население от цяла Русия - от Смоленск до Владивосток. Това е голямо изкушение за всички около Русия. От хиляда години е така. Как реагират руснаците ? Руснаците са умна нация, при всичките си кусури. Те имат инстинкта, имат и човешкия потенциал - това не са Руанда, или Бурунди... Русия има само един-единствен изход за да съществува. Това е - да има една огромна тояга, по-голяма от всяка друга тояга на света. Руският човешки и технически ресурс има тази тояга, непрекъснато я поддържа, уголемява, държи в готовност. Тя се казва "ракетно-ядрено оръжие". Русия не може да спре външна агресия с конвенционални средства. Руската армия е малко над 1 млн. НАТО може да мобилизира срещу Русия поне 5 млн.армия. От Юг Русия граничи с мюсюлмани, които ако тръгнат на север, могат да мобилизират 8-10 милиона армии. На Изток Русия граничи с жадна за реванш и сериозно въоръжена Япония. А , ако Китай - нещо, такова... се обърне на север, срещу Русия едновременно могат да се насочат 25-30 милиона военни сили. Това срещу 1 милион армия на Русия. Сега ясно ли ви е защо руснаците никога няма да се откажат от тоягата ? Ясно ли е защо ще бъдат водещата световна военно-ядрена сила ? Чудно е че трябва работа от цяла мастита фондация, за да се достигнат до тези елементарни изводи ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ха ха ха

  23 Юли 2021 8:18ч.

  Мечтата за слаб СССР ви показа колко е хубаво за вас той да не съществува и опитахте да го копирате, но изобщо не сте го разбрали, за да успеете да създадете нещо подобно... многогодишните ви санкции създадоха нов СССР, който няма нищо общо с онзи СССР, a ЕС трябва да умре! ;) ... хлъц! :DDD

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Без коментар

  23 Юли 2021 8:19ч.

  Признание. Целта да съсипеш една държава и да правиш това съзнателно и дълго.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ...

  23 Юли 2021 8:29ч.

  Някой в ЕС няма да има стол и ще се чуди защо. Нито при срещи с Русия, нито с Америка, нито с Турция, нито с Китай. Ако без ЕС не можеше, Норвегия, Щвейцария, Великобритания щяха да са в него. Но не са. Значи има някакъв дефект.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "и да правиш това съзнателно и дълго"

  23 Юли 2021 8:32ч.

  Докато се самоубиеш! Сега се бърза да навлезнат в четвъртата индустриална революция, Кътай ходи бързо, а всички останали бягат за да ги настигнат, никой от тях не се замисля, това яйце дето искат да глътнат, за тяхната цефка ли е?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Капитан Кук

  23 Юли 2021 9:05ч.

  Най-голямото "предизвикателство" (а всъщност "опасност", ако трябва да използваме точната дума) пред Европа е нейната ислямизация. Пет пари не давам дали "Гласове" любезно, по навика си, ще ми заличат коментара - истината е над всичко. В Европа се увеличават по брой и се разрастват ислямските анклави, в които "европейските ценности" са просто кух звук, а ако някой опита да ги прокарва, просто му режат главата в съвсем буквален смисъл. През 1960 г. в Европа е имало 800 хиляди мюсюлмани. Сега са 48 милиона. Каква е тенденцията? Всичките измислени проблеми - от кривите краставици (да не забравяме, че и те по едно време бяха съвсем "реален проблем" за евробюрократите) до глобалното затопляне и "пандемията", са измислени точно с такава цел: да отклоняват вниманието от тази главна опасност. И се измислят всевъзможни други "ценности", които, кой знае защо, имат все една и съща последица - намаляване на раждаемостта на европейците, но не засягат населението на анклавите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • observer

  23 Юли 2021 9:24ч.

  Коментира Виктор Крум. Доста объркано. Европа мечтаела Русия да се провали? Това не означава само край на инвестиции, търговия, това вече се е случвало през 1917 и знаем до какво доведе света. Една провалена Русия няма да погледне към Запада, тя би била опасна и за себе си, и за другите. А какво означава да не се провали, а да успее? Да се превъоръжи? Да диктува реда на останалия свят? Да го унищожи и всички да пукнат, а руснаците да се уредят в рая, както се пошегува Путин? Или да намери пътя за нормални приятелски отношения. Кой би загубил от това? ВПК на САЩ с печалбите му в трилиони долари? Кастата на силоваците в Русия, с Шойгу, военните му храмове и щурмовете на шпертплатовия му Райхстаг?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • волк

  23 Юли 2021 9:32ч.

  Къде е Sin бе, да се изкека пак "компетентно" (както само той обича да се излага), че Русия била "слаба както никога"?! Ония, които Бог е възлюбил, той ги наказва, обаче всякога именно те са най-добрите, защото чрез трудности и притискания ги учи и укрепва душите им. За Русия се отнася, мисля, че ме разбирате...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иванка

  23 Юли 2021 9:53ч.

  Всъщност авторът на статията анализира къде е мястото на ЕС в отношенията Русия-САЩ, като се откроява идеята му ЕС да се еманципира от САЩ по отношение на Русия и да преследва собственият си интерес. Все пак ядреното оръжие на САЩ е и на територията на ЕС и при една война с Русия, ЕС ще е обект на атака с ядрено оръжие. Една не много приятна перспектива. За съжаление ЕС е разделен на русофоби и ме дотам русофоби и продължава да мисли със старите си стереотипи от Студената война!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • на 23.07.2021 в 08:13 Чудно е че трябва работа от цяла мастита фондация, за да се достигнат до тези елементарни изводи ?

  23 Юли 2021 11:09ч.

  Никак не е чудно. Вашите изводи поднесени кратко и ясно с точни, но безплатни, а зад думите събрани в празни изречение от някое НПО-о или фондация седят сериозни бюджети, осигуряващи "мазнинки" /по Кире Харвардо/.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Открити преговори Невъзможен? Излишно?"

  23 Юли 2021 11:13ч.

  Откритите преговори са ненужни, защото на нагло-саксонската дума НЕ може да се вярва. Това сме го преживели в българския ни историческия път, но дипломираните ни отвъд Атлантика стратези не са го учили в програмата на тамошните академии или накратко - Англичанка гадит.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • на 23.07.2021 в 09:05 И се измислят всевъзможни други "ценности", които, кой знае защо, имат все една и съща последица - намаляване на раждаемостта на европейците, но не засягат населението на анклавите.

  23 Юли 2021 11:21ч.

  Отличен коментар. Важни два момента, населението в анклавите се размножава по две причини. Първо то има идеология, тоест вяра и не я е загубило нито й се подиграва, дори напротив брани я със зъби и нокти, и Второ не е допуснало жените в обществения живот, а е запазило за тях царството на семейството, където те са защитени и спокойни да раждат и ВЪЗПИТАВАТ потомството си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Eisblock

  23 Юли 2021 12:28ч.

  Добър и точен коментар - 23.07.2021 в 09:05. Докато Европа е в поза Партер пред САЩисаните, опасността за нея не само ще нараства, но може да се стигне до нежелан конфликт. Поради същата причина, е смъртоносно опасно на тази тук малка територия да има американски войски и съоръжения! При един, дори случаен в началото конфликт, по тези бази и въжделените нови от тях, ще има още в първите една, две десетина минути ядрени удари... Не трябва да имаме илюзии, че РФ ще има някакви пресантименти и ще рискуват ползването на тези инсталации тук от врагът им! Същото се отнася, но в много по-голяма степен и за останалата част от Европата. Разбира се, че има слепци и облагодетелствани, повтарящи евро-атлантическите мантри на сащисаните от задлоквието. Със сигурност обаче, едно мирно съвместно съществуване е възможно, стига управляващите назначенци в ЕС да успеят поне малко да се еманципират от господаря си...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До Фактите на 23.07.2021 в 08:13

  23 Юли 2021 12:49ч.

  Ясно, смислено и точно. Кандиатирайте се за някой мозъчен тръст.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тоналд Дръмп

  23 Юли 2021 13:40ч.

  Само Горбачов и Елцин бяха истински удобни на Запада, недалноводни и твърде податливи на вредни влияния президенти, които усърдно работеха да поставят Русия в тежко подчинена позиция, докато се разграбват, експлоатират и изнасят материалните и човешките й ресурси на безценица. Много сходно на положението в България до ден днешен. Ние обаче нямаме шанс дори за имитация на еманципация.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Остап Бендер

  23 Юли 2021 14:41ч.

  След като чакала 20 години ходи след бика в очакване да му паднат топките, сега е решил да поговори с него!... Европа стана лимитрофна като балтийските истерици, а жаль! Англичаните на два пъти използват Германия като пушечно месо, третия път само дим ще остане... Проблемът на руснаците са си те самите, т.е. глупостта им...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Фактите на 23.07.2021 в 08:13

  23 Юли 2021 17:11ч.

  Даже най-благополучната война няма да доведе до разпад на Русия, която се държи на милионите православни християни. Тези последните, дори да бъдат разделени с международни договори, така бързо пак ще се съединят едни с друг в едно, както бързо и цялостно се сливат капките живак. Тази неразрушима държава на руската нация е силна както със своя климат, своите пространства и своята непретенциозност, така и с осъзнатата необходимост от постоянна защита на своите граници. Тази държава, даже след пълно поражение ще бъде за нашето потомство стремящ се към реванш противник (из отговор на принц Хайнрих VII Рьойс в секретно писмо № 349, Берлин, 03.05.1888 г.)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Фактите на 23.07.2021 в 08:13

  23 Юли 2021 17:15ч.

  забравих да добавя, че това са думи на Бисмарк

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Идеалист

  23 Юли 2021 22:22ч.

  Това е една много добра коалиция за Света, но е невъзможна. Коалиция, която ако е истинска, само за 5 години ще промени Земята.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Sin

  24 Юли 2021 0:35ч.

  Путин се крепи на добрата воля на Меркел. Ако случайно последната реши да го харзулне, ще го направи за един ден. Вярно е, че едва ли в Европа някой има интерес от подобно сгромолясване. Засега. Може би пък така най-добре се държи един разпасан режим под контрол. Или така си мислят водещите европейски политици. Във всеки случай всичко в крайна сметка се пише на гърба народа на Русия. Защото печалбите на руските олигарси и няколкото десетки германски и австрийски фирми са точно за сметка на тези хора, независимо че така уж се поддържали отношенията с Русия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тарильома

  25 Юли 2021 23:21ч.

  "В същото време рисковете за сигурността са се увеличили. Русия действа и използва военната си сила за да предизвика Запада. Готовността на Москва да поема рискове е висока, както и чувството й за правота." А "Западът" какво прави? Наскоро завършиха ученията Морски бриз 2021 в Черно море с участие на над 30 страни, и не само западни, а ведно с Австралия, Япония и др. и др. Домакини на милото събитие, в което военната сила "не предизвиква никого и не поражда рискове" бяха САЩ и Украйна. Как и защо САЩ домакинстват в Черно море? С "правото" на безцеремонния хулиган и бияч. Но в същото време НАТО капитулира пред талибаните и САЩ се изниза на пръсти от Баграм в тъмна доба.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  27 Юли 2021 8:04ч.

  Нормално е да не сбъдне. Няма вече пломбирани вагони и лица, като Бланк, Бронштейн и Яков Свердлов... :))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • SIMO

  28 Юли 2021 18:25ч.

  Днес има съобщение, че Турция и Азербейджан щели да правят обща "туранска армия" в рамките на проекта "Една нация две държави".........Какво ли става в Казахстан и др. подобни републики???

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи