"Льотчикът" се оказа "протестър"

"Льотчикът" се оказа "протестър"
Животът е пълен с иронии. Такъв е случаят с Румен Радев, бивш военен летец и настоящ президент на България. По всички стандарти на българската координатна система, БСП, която го издигна през 2016 г., е консервативна политическа сила. Заради нея и уставните навици трудно можеше да се очакват от човека със „зелени чорапи” действия, които хората да олицетворят с думата „промяна”. Но изминаха две трети от мандата и се случи изненада – Радев не може да бъде критикуван, че не е търсил промяната. Тесните президентски правомощия не му позволяват да повлияе съществено върху събитията, но почти винаги е на барикадата срещу статуквото. И в общ, и в пряк партиен смисъл, той е президентът протестър. Това е най-отличителната му черта досега.

 

Подобна оценка въобще не е преувеличена. Тя е подплатена от основните действия по време на мандата му. Тук е добре да се направи уточнението, че обикновено медиите и социалните мрежи се занимават с изключително дребнави интриги, като например статусите на жена му и скарал ли се е с поредния напуснал член на екипа си. Затова и не забелязват важните неща. А Радев наистина е протестиращ президент. Това не значи непременно, че е принципен, независим, винаги разумен. Но значи, че застава зад важните протестни несъгласия, считани по общоприетите критерии за положителни явления.

 

Върлите му фенове, основно симпатизанти на БСП, се боят да не бъде причислен към „умните и красивите”. Върлите му критици пък, тоест самите умнокрасиви, се страхуват да признаят, че президентът наистина ги подкрепя във всяко начинание. Затова тази му роля – на протестиращ държавен глава – е неглижирана до момента. Но ето ги фактите, погледнати не в черно-бяла призма:

 

# Радев пръв обяви война на настоящото правителство. Свали доверието от него в обръщение към нацията. Заложи всичко или нищо.

 

Това стана шест месеца преди дебаркирането на Христо Иванов на южния морски бряг и началото на протестите. Още тогава той вдигна барикадата срещу ГЕРБ – тук сме ние, там са те, двата свята са невъзможни заедно, Борисов да си ходи. Предвид мутренския характер на ГЕРБ, потвърдено и от прокурорската хайка срещу него, Радев игра ва банк. Уязвим е, че по-рано се правеше на сляп при избора на Гешев. Активизира се едва след като новия главен прокурор взе да души на „Дондуков” 2. Но така или иначе Радев вдигна юмрук срещу Борисов още през февруари, не върви след събитията. Свалянето на доверието на теория е символичен акт, но на практика – институционална война.

 

# През целия мандат досега Радев буквално следва дневния ред на „умните и красивите”.

 

Известно е, че именно те са протестиращите хора. Понякога недоволството им съвпада с интереса на повечето българи, друг път – не. Така или иначе за каквото и да възроптаеха, Радев бе с тях. Вой за екооценките, промяна в закон ще ги претупа – Радев налага вето. Вой за палатките – вето и за правилата на къмпингуване. "Демократична България" (ДБ) иска държавния глава да оспори административнопроцесуалния кодекс – оспорен е. И за КТБ искаше рекация ДБ по т.нар. „закон Пеевски” – вето отново. Един ден целият интернет се разлюля от възмущение – „Капитал” възвести: „Румен Радев наложи вето на цензурата, маскирана като защита на личните данни”. Вой и за промяна в концесионирането, т.нар. „доживотни концесии”  – ново вето. Протестърите искат машинно гласуване - иска го и Радев. Приватизационният закон готви опрощаване на пари за Домусчиев – пак вето. Имаше още много примери. Всичко това може да бъде омаловажено с аргумента, че Радев не е нито от ГЕРБ, нито от Патриотите, тоест популистки им се противопоставя. Но същественото е, че почти във всеки един случай бе прав, а и понякога имаше истинска полза – Борисов разпореди да няма подарък за Домусчиев, ГЕРБ коригира и пределните цени на стоките при извънредното положение, спрени също от Радев. Най-важното е, че така президентът действаше изцяло в обществен интерес.

 

# „Отворени” многопосочно съветници.

 

Две интересни назначения се състояха в президентския екип това лято. Случайно или не, те станаха малко преди началото на протестите. Иванка Иванова, бивш юрист на „Отворено общество” и със стаж изцяло в НПО сектора, влезе на „Дондуков” 2 като юридически съветник. Правният президентски съвет пък бе попълнен от някогашния следовател Бойко Рашков, който беше в тежък конфликт със Сотир Цацаров. Без да се надценява значението и на двамата, кадровите ходове са част от процеса, който изправи Радев срещу господстващите сили. В имиджов план назначението на Иванова е без аналог – „фуражката” стана „соросоид”. Няма да е изненада, ако чрез Иванова Радев търси подкрепа от НПО кръговете в битката за втори мандат.

 

# Срещу ДПС

 

Румен Радев поиска НСО да не пази безценните телеса на Делян Пеевски и Ахмед Доган. Както стана ясно, той и на закони на ДПС се противопостави. Доскоро трудно можеше да се прецени реакцията на Движението. На старта на есенната парламентарна сесия обаче Мустафа Карадайъ поиска оставката на държавния глава. ДПС настоя той да си ходи заедно с премиера. Така стана ясно, че партията, която е властелин на задкулисието, е срещу Радев. В същата реч Карадайъ отхвърли конституционните идеи на ГЕРБ, в общата какафония изстрелът срещу Радев остана забелязан слабо. Но е повече от любопитен, защото е с изместен център. След като ДПС е против Радев, значи няма да го подкрепи за нов мандат. Кого ще подкрепи тогава? Няма кой друг, освен кандидат на ГЕРБ – пореден маньовър на ДПС да остави отворени вратите към партията на Борисов, докато ѝ отхвърля Великото Народно събрание.

 

Именно всичко това превръща Радев в президент, който е на нож със статуквото. Отдавна не бяхме имали такъв. Плевнелиев бе присъдружен на ГЕРБ, размърда се единствено при краткото управление на БСП и ДПС. Първанов се обграждаше с олигарси, опитваше се да наставлява БСП и тръгна срещу премиера Станишев, едва след като изпусна от контрол него и партията. До момента Радев няма такива грехове.

 

Но е факт, че голямото изпитание за него ще настане в случай, че БСП вземе властта. 

 

Да си коректив на чуждите е лесно. Забавното е, че засега той е много повече президент на „умните и красивите”, отколкото на БСП. Ако не страдаше от предразсъдъци, първият и най-естествен избор на „Демократична България” догодина щеше да е подкрепи Радев на президентските избори. „Льотчикът”, както го обиждат, застава зад каузите им много повече от някогашния им любимец Плевнелиев. Но подкрепа едва ли ще има, защото Радев все пак е „комунист”, Решетников го е издигнал и т.н. Но истината хич не е умно-красива за ДБ, направо си е грозна –

 

Радев е натовски генерал, а многопочитаемият генерал на ДБ - Атанас Атанасов, не е.

 

Докато Радев е следвал авиация в САЩ, Атанасов е бил полицай в Разград.

 

Но има и пунктове, по които президентът заслужава единствено критика. Той не защити шефа на НСО Красимир Станчев за цирковете на Христо Иванов на „Росенец”, популистки и неетично за човек с униформа го хвърли на кладата на политическите интриги. Текучеството в администрацията му не е добър знак, там се усеща „блестящата” пиар експертиза на съпругата му. Радев не проявява и нещо, което по принцип е кът за нас, българите, – балансът, мярката. Не е прав, че единствено критикува ГЕРБ. Спокойно може да отчете и построените магистрали, и корупцията при тях. Голям позьор и демагог бе и при извънредното положение - атакува правителството за „икономическите последици” от коронамерките, след като бе ясно, че всички държави затварят и последиците за тях са същите. Но в крайна сметка позитивите от досегашния му мандат са повече.

 

Точно в този момент периодът е труден.

 

Положението е направо комично – Радев е институционална емблема на протестите, бясно върти педалите, но на празни обороти. Няма как да е иначе, след като Конституцията му отрежда тесни правомощия. И някъде тук – около желанията и действителността – се крие и големият риск за Радев. Носят се слухове, че ще прави партия или най-малко ще благослови такава. След което ще въздейства с нея върху процесите. Това би било най-голямата му грешка. Всяко обвързване с партии е пагубно, защото хората го харесват като надпартиен. Българската конституция е отредила много интересен статут на държавния глава в мирно време. Той няма преки управленски правомощия, не може да влияе. Може само да изрича верни критики. И именно защото може само да говори, е в състояние да събира популярност, ако говори правилно. Хубава или лоша, такава ни е Констутуцията. И колкото парадоксално да звучи, България ще загуби, ако вместо добре говорещ президент, напипващ проблемите, имаме президент, който се прави на партиец – и опитва да реши нерешимото.

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • "Върлите му фенове, основно симпатизанти на БСП"

  25 Sep 2020 8:46ч.

  както твърдението, че следвал "умните и красивите", са толкова несъстоятелни поотделно и особено пък взети заедно, че обезсмислят публикуването на горните рефлексии.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  25 Sep 2020 9:26ч.

  Ако Радев иска да управлява требе да направи партия или движение и да се стреми към поста министър председател. Мисля, че не ги готвят "молдовски вариант". Радев устройва и Вашингтон и Брюксел и Москва. Кат едното нищо великите сили ще си стиснат ръцете за да изринат сегашния свръхкорумпиран режим... :)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Виктор

  25 Sep 2020 9:45ч.

  Радев ми падна в очите, преди години когато се подсмихваше като момиченце, за химическото пръскане в небето и атмосферното моделиране чрез химикали, което го издаде като "натовски генерал"(подметка). Тези дни над София беше нещо невероятно, като излят химикал от летящи устройства, и в това време този същия Румен обясняваше как му било празно шкафчето и докато не му се напълни няма да преговаря, летец който е забравил да гледа небето! Радев е по зле дори и от тъпака Бойко, за съжаление е факт. Грешката на Бойко беше, че от простотия не назова, че самия Радев е дрон, същество управлявано от разстояние, и изпълняващо заповеди на който е в командната кула! За това при Радев няма никаква инициатива и политическа мисъл, при него има зелени чорапи и изпълняване на заповеди, не по различни от някой старшина или сержант! Не ми се вярваше като го обвиняваха, че е разединител, но си е точно такъв, така действа и в своите леви кръгове по между тях си! На този не може да се разчита, защото няма и достойнство, между първия и втория тур клекна пред цацаров, после мафиотите от КОЙ го направиха на изтривалка него и семейството му, и пак седи и тъпо и чака нараждания, не може да формулира нищо кохерентно на момента, само каквото са му списали...изпусна всяко време, и не направи нищо съществено това лято, събра малко съчувствие и после го разпиля...Радев е грешка и страхливец.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Има смислени неща в расъжденията на “Виктор”

  25 Sep 2020 10:15ч.

  и неща които отговарят на истината по отношение на Радев.Ние и така не знаем как се е развивал през времето от постъпване в авиационното училище,как и в какво качество сее представял там,в бойната авиация,защо и кой го е изпратил в САЩ да се дозаучава,как са се променили възгледите му там и в каква насока-въпроси на които срамежливо се мълчи.Да не говорим за този роман с настоящата му “другарка” в живота която се меси не там където и мястотоедно съжителство където Радев не блести с особено силни морални устои и най-вече зависимости!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мунчо Мънчев Сливата

  25 Sep 2020 10:25ч.

  Най-много ми допада възторгът на привържениците на столетницата, сред които е и Искрен, че Радев бил натовски генерал. Аз пък си мислех че е български, очевидно съм бъркал...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • д-р Гълъбова

  25 Sep 2020 10:48ч.

  Другарят "Виктор" е за преглед при мен в Карлуково! Очебийно е завладян от мании и теории за конспирации....Вероятно чува гласове, които му говорят.....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • логореята

  25 Sep 2020 10:48ч.

  Не знам кой я пусна тая партенка, че ще прави партия - той просто се подсигурява за нов мандат, а все пак вотът е политически дори на избори за президент. Мисля, че БСП ще го подкрепи за нов мандат, но ще има симулации на разграничаване, защото антикомунистическата (респ. русофобската) пропаганда, която всякога ни носи всичките отечествени беди, наистина не може да бъде спряна лесно, поглъщайки огромни финансови ресурси и бесовете на по-примитивната част от народа ни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не му е работа

  25 Sep 2020 10:55ч.

  Всички,които станат презеденти и заболявят от една и съща болест - мислят,че са хванали Господ за оная работа. Конституцията им е дала права да са морални коректори,тоест да назованат лошите неща. Не им е обаче работа да се занимават с партийна политика,още повече да основат партии. Върже ли се Радев с конкретна партия - свършен е. Ролятя му ще си изчерпи с оставката на ГЕРБ. По нататък не му е работа да се меси.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Когато започна критикува всичко,

  25 Sep 2020 11:00ч.

  и още преди да размаха юмрук, писах, че това не е поведение на Президент и най-добре е да подаде оставка и да основе партия. Тогава поведението му би било разбираемо. И щеше да има много последователи и привърженици, защото не беше изгубил доверието на хората. Той не го направи тогава. Сега вече е късно да прави партия. С поведението си изагуби много хора от потенциалния си електорат. Какво е това изказване например: "Ако аз бях Премиер нямаше да се краде". Такова изказване отива на един тинейжър, но не на Президент. После дойдоха размахани юмруци и неспирното говорене за шкафчета. Не става така.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мильо Лудия

  25 Sep 2020 11:01ч.

  Радев върши прекрасна работа като изчиства държавата от партията-държава Герб, ако успее да докара Герб до опозиция и накрая ликвидира Герб като партия и вкара вождовете на хунтата в затвора народът ще го запомни с добро. Дали ще направи партия е вече друг въпрос.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • OLD

  25 Sep 2020 11:05ч.

  Много първосигнални мисли, от авторът. Като на огледалната страна, тиквун. Който тези дни направи сутеньор, обекта на текста.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И две думи за прословутото шкафче,

  25 Sep 2020 11:10ч.

  което на Радев не му дава мира и не може да спи. Наскоро Радев беше сниман с една показателна фигура - другаря Гергов. Който е горд собственик на ЦУМ. Да се сдобиеш просто така от нищото с най-голямата административна сграда в центъра на столицата е много забележително. Най-обикновен пловдивски социалист, русофил и изведнъж ЦУМ - негов! За ЦУМ мога да кажа, че навремето цяла България е отделяла средства да се построи, имало е бригади на доброволни начала - да се построи най-големия народен магазин. Та въпросът ми към Радев е - ако Гергов реши да продаде това бижу на административното соц. строителство днес, колко шкафчета ще се напълнят? Смятай Радев, смятай - в училище сте учили математика.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • и изведнъж ЦУМ - негов

  25 Sep 2020 11:21ч.

  Твърде удобно за ясно прослушване на МС (Дондуков 1) с високочувствителна апаратура.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • dirty snake

  25 Sep 2020 11:27ч.

  Не се коментираха пепелянка маневрите вчера, напр. как се представиха фърчилките Ф-16 спрямо нашите МиГ-29 във висшия пилотаж... изобщо дръзна ли някой от американските пилоти с техен боен самолет да направи това, което Радев правеше като висш пилотаж със суперманеврения съветски изтребител?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ми да си прави Радев висш пилотаж

  25 Sep 2020 11:30ч.

  колкото му душа иска. Няма лошо и всички щяхме да му се радваме. Ама в политиката се провали.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • София

  25 Sep 2020 11:35ч.

  Да е жив и здрав , той е един от малкото почтени хора в управлението на изстрадалата ни страна !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • За сега добре

  25 Sep 2020 11:44ч.

  "Ми да си прави Радев висш пилотаж" За сега се справя добре с изгонването на мутрите от властта,защото това е преди всичко морално действие и събира във фокус хора със различни политически виждания. В този смисъл Радев действа надпартийно и от морални позиции. Тръгне ли да прави партия обаче ще сгреши.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мильо Лудия

  25 Sep 2020 11:53ч.

  По повод на шкафчето на Тиквата. Много отдавна въпросът дали снимките са истински или не няма значение. Ако повечето хора смятат, че са истински значи /вполитически смисъл на думата/ те са истински. Навремето обвиняват, че Мария Антоанета била казала - като няма хляб, яжте пасти. Днес вече е доказано, че тя не е казвала такова нещо, то това няма никакво значение, тия дето са я обвинявали спечелиха, а тя загуби главата си. Та и с Тиквата това ще се получи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Радев е интелектуална мизерия

  25 Sep 2020 12:05ч.

  Отвори ли си устата, бълва само клишета и лозунги. След Плевлю е най-слабият президент. С юмрук в ръка приветстваше катуните, яйчено-доматената вакханлия и вмирисаната риба. Окото му не мигна, когато катунарите се гавриха с полицаите, само дето не ги караха кафенце да им носят. Окото му не трепна, когато майките на Мая разиграха грозните сцени в парламента. Хич не се разтревожи от пълното беззаконие на триумвирата, с което се бореха за законност. Радев е натовски генерал. И няма да мръдне и на йота от това. С лилявите много си отиват. Той и Йончева са огромна кадрова грешка на Корнелия. Тепърва ще им сърба попарата!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • корумпираната компрадорска власт

  25 Sep 2020 12:09ч.

  И за к`во да му мигва окото, той вижда отдавна гробаджийската мизерия и освен това е наясно и с кухнята на процесите, а оттам вонята е нетърпима и непростима. Реалния социализъм с мед да го намажеш спрямо ужасът, който западащите натресоха на отечеството ни чрез властта на ГРОБ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  25 Sep 2020 12:11ч.

  Числата са ясни и когато те говорят и боговете мълчат. Всички ама всички социолози твърдят, че Радев има най-висок рейтинг и най-малко неодобрение. Затова е нужно да капитализира това или чрез партия или да подкрепи някаква коалиция и да се стреми да вземе реалната власт в държавата. Президентския пост не носи нищо. Едно говорене без реална власт. България е дълбоко патриархална държава. Нинова премиер е нещо илюзорно. Радев би Цачева щот е военен и мъж. Ако не е Радев пак Борисов ще е премиер или некоя негова марионетка. Разбира се има и вариант "Трифонов премиер", но тва само ако Радев реши че иска пак да е президент...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Цитат от материала на "Гласове"

  25 Sep 2020 12:34ч.

  # През целия мандат досега Радев буквално следва дневния ред на „умните и красивите” - тъпо клише! Няма такова нещо! На площада е българската интелигенция - млади, стари, жени, деца, образовани и не толкова! Студенти, работници, професори (ама истински) земеделци от Стара Загора, от Ямбол - хората на 2 септември бяха дошли с влака в 6.30 часа, от най-красивия град Смолян, от още по-красивия Русе, от Видин на границата със Сърбия, Връшка чука, , в който преди 30 години бях на бригада и после в качеството си на преводач водих чужденци в завода за гуми "Видахим" и за консерви "17 партизани" който изнасяше консерви от плодове и зеленчице за Източна Европа пък в почивките студентите ходехме на първата дискотека на брега на Дунава. За 30 години България беше съсипана от простаци и отрепки, които мислят само за пари! Винаго съм била с десни убеждения. "Десните" винаги са били леви, на държавна работа, те ни измамиха и ни се подиграха. Най-яркият пример:: Александър Йорданов! Уважения за президента Радев, ние сме зад него!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Като

  25 Sep 2020 12:48ч.

  гледам проявите и говоренето на Президента Румен Радев, си мисля, че той иска да е диктатор - президент като Путин и да насочи геополитическия процес в България към Руската федерация, като излезем от ЕС. Всячеки нашата преса се опитва да насочи българите към Русия и да покаже, че ЕС са вече непривлекателни за света и за България. Но системите бяха такива, че в САЩ и Европа и в света имаше управление на икономиката с пари и стоково парични отношения, докато в СССР, България и соц лагера - управление чрез власт. Смяташе се че най добрата прогресивна система е управлението чрез власт, лявата система и това постоянно се набиваше в съзнанието на българите. Но в съревнованието победи стоково паричната система на САЩ и капитализма, чрез управление с пари. Румен Радев е представител на тези хора, които искат управление чрез власт, силово административния метод и силово административната принуда да се работи. И понеже той е бивш генерал при летците и работещ само чрез принципа на единоначалието, смята, че и хората трябва да работят като него и неговите подчинени. Затова той е избрал да бъде със социалистите и комунистите, които искат именно тая силово административна принуда за да се работи. Но светът се обърна на 180 градуса. Вече нито парите, нито властта са тоя основен фактор за управление. Факторът е да искаш да направиш нещо полезно за хората и да предприемеш организация и създаване на производство в частни фирми, както и свободното творчество. А най важната награда не са парите, а вътрешното удовлетворение, че си направил нещо полезно за хората. Парите са еквивалент и имат много функции, като мярка на стойността, платежно средство, капитал, банкова стойност и най различни други функции, но не са "средство за обръщение" както пише Маркс. Парите дори са стока като всички други стоки, само че са еквивалентна разменна стока, която има стойност, но не и потребителна стойност. Те са много важни в икономиката, но не са тоя идол и фетиш, за който доскоро се смятаха, макар че има и все още има много хора, които ги смятат за идол, за фетиш. Даже нашата певица Лили Иванова има песен: "не всичко е пари, приятелю". Така, че основната награда за икономическата дейност е удовлетворението от труда и инициативността. Но и парите са важни, защото трябва да се възпроизведе капитала, да има пари за заплати, данъци и да се разширява дейността на фирмите, както и за да може да живее добре и достойно и капиталиста. Точно това не може да разбере Румен Радев, че дори и социалистите, като те създадоха и създават дивия капитализъм описван от Маркс. И от там и грешните решения, които вземат. А капитализмът има съвсем ново лице. Капитализмът е глобален, пазарен, конкурентен, организиран капитализъм.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "той иска да е диктатор - президент като Путин"

  25 Sep 2020 13:07ч.

  Не като Путин, а като Тръмп, т.е. диктатор на целия свят и даже на Марс и на Луната, не само на собствената си страна. Трамвай, пак не си си пил хапчетата, санитарите те търсят от сутринта.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Възмутен

  25 Sep 2020 13:24ч.

  За мен всичко започна на 05.02.2020 г., след снемането на доверието от това прогнило от престъпления управление, сам отидох пред Президенството да изразя подкрепа, в " триъгълникът на властта" имаше само една палатка в която двама младежи събираха подписи в подкрепа на машинното гласуване- не влязох и не проявих интерес, времето беше студено, духаше и заваля едър и мокър сняг. Бях намокрен и сам, автомобили фучаха напред назад- всеки в посоката си, но никой не даде поне със сигнал от клаксон някакъв знак на съпричастност.Като натрупа сняг, на перваза на подлеза написах- ОСТАВКА. Това е! Мафията не можа да купи президента Радев, подкрепям го без да съм обвързан с когото и да било. Това не могат да му простят всички от яслата на ГРОБ, а и много от навалицата по протестите на които ходя когато реша и не искам от политиката нищо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ехо

  25 Sep 2020 13:37ч.

  Много ала-бала тука, но без аргументи! Радев е най-добрият президент на България от началото на жалките опити България да се демократизира! И, причината е, че казва истината и не се страхува! Това дразни жалките отрепки на властта, които драскат да са там до живот! 700 хил. души държавна и общински администрации!? България се унищожава от простаци и некадърници! Няма да стане! Отидете на протестите, за да видите образованите и интелигентни българи! И няма как този президент да ни заведе при Путин, защото народът не иска това! Колко българи отидоха да работят и учат в Русия през последните 30 години! Практически никой! Всички са в западна Европа и в САЩ! Плашите гаргите с фалшиви и глупави разсъждения!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Kubis

  25 Sep 2020 13:54ч.

  Доста интересен и изчерпателен обзор и в голяма степен реалистичен. В бъдеще ще видим продължението му. Автора е избегнал да спомене, че в момента влиянието му расте, привържениците му се увеличават, расте доверието на хората в него. Ако продължава така успеха ще го има. Винаги когато говори, казва нещо съществено и премерено. Както му повелява Конституцията винаги критикува управляващите за грешките им, това е лесно защото при тях гафове бол!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • досега Радев буквално следва дневния ред на „умните и красивите”

  25 Sep 2020 14:01ч.

  Но не е нито умен, нито красив. А активността му и връзките с полуфашисткста партия Възраждане го правят по-вреден дори от жалкото подобие на президент Плевнелиев.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дали Радев иска да бъде диктатор?

  25 Sep 2020 14:10ч.

  Когато Гундяев в собствения му кабинет го нахока, че видите ли, бил споменал и другите народи в Руско-турската война, някога в Руската империя, а днес в отделни държави, Радев подви опашка. Това щеше да си остане тайна, но руската патриаршия го обнародва, за да го унижи докрай. Той ли ще става диктатор? Той може само да козирува. Вижте реакцията на сръбския президент срещу просташката изцепка на Маша Захарова, как на самия Путин му се наложи да се извинява.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • няма как този президент да ни заведе при Путин, защото народът не иска това

  25 Sep 2020 14:11ч.

  Народът прост, животът тежък, скучен... (по Вапцаров) Много българи вече учат в Русия, вземете се осведомете. И имайки предвид темповете на упадък на образователната система, положението именно на Запад е отчайващо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вижте реакцията на сръбския президент срещу просташката изцепка на Маша Захарова

  25 Sep 2020 14:14ч.

  Де да имаше толкоз излишна дързост да остане прав, вместо да сяда като насRан на оня стол пред оранжевия диктатор...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • mi6osp

  25 Sep 2020 14:24ч.

  Радев е патриот като Левски, готов е да даде живота си за България . "Родината над всичко ! " определя постъпките и действията му и го отличава от другите български политици. Затова има толкова масова подкрепа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Блага Кирилова

  25 Sep 2020 16:16ч.

  Прекрасна оценка!!! Браво!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Българионъ

  25 Sep 2020 16:44ч.

  Не приемам и не понасям когато дрогирани екземпляри и хора с чуждо самосъзнание да ми дават тон, насока и посока, кога и как да се чувствам българин или не. ГЕРБ не България, не е българският народ. Диапазонът е широк: между "мисирки" и "мисири" и „толупи” Когато джуджета се напъват да бутнат великани е много комично и ако се вземат много насериозно стават жалки и за посмешище. Президента Радев не е мистър Бийн! Някои сега газ пикаят, че няма кого да командват за да си начешат политическите сърбежи. "Прегръдките и целувките не са част от моя политически репертоар. За разлика от г-н Борисов аз използвам други форми на общуване" - президентът Радев Истерията срещу Радев идва от дълбокото смущение, не е фигурант и няма да играе ролята на палячо от когото нищо не зависи. Радев изключи автопилота и показа, че има намерение да бъде коректив на властта. Човек, който се отнася със страхопочитание към властта, а не гледа на нея като на полагащата му се тройка кюфтета с гарнитура (Борисов). Когато президентът взима позиция срещу корупцията, това е позиция срещу обществен порок, а когато ГЕРБ реагират като опарени, то е защото те са се припознали. Президента ни се е заел със трудната задача да опази намаляващият български народ и не сте вие хората които ще му нареждате.За разлика от вас той държи на думата, която е дал пред народа, който го е избрал! И за това ще се бърка където той реши и където има проблеми, т.е навсякъде, защото народа искаме така да бъде. Президентът по Конституция има ограничени правомощия. Разбираемо е, че всички очакват действия, но не забравяйте, че Президентът Радев трябва да е за пример за спазване на Конституцията и законите. Той трябва да дава насоки и да казва истината, но няма правомощия да изисква от правителството. И виждате, че дори заради позицията си е подложен на удари от страна на мафията. Колко е важно да се чете между редовете. Особено речите на президента. Искаме от него невъзможни неща. Да оглави съпротивата, да наруши Конституцията, да поведе народа, каквото и това да значи. А той най-простичко ни казва: Бъдете смели! Това трябва да се разбира като: Излезте на улиците и площадите! Гражданска мобилизация - ето лозунгът, зад който може да се обедини нацията срещу тиранията! Думата имат тези, които се считат за опозиция! Президента не призова ли директно: „Мутри, вън”? Президентът при встъпването си в длъжност се кълне в Конституцията да я спазва, а не да я заобикаля или тълкува. Президентът е човек на честта на пагона и клетвата, която е дал. Просто е като бял ден. Честа, достойнството и точността на Президента Радев стряскат, плашат, вбесяват и изкарват извън контрол диктатора и партийката му. Тома Томов: Президента Радев e роден лидер, той е хищник. - Това е личност с невероятна харизма. - Това което липсваше в нашата страна е достойнство. - Лично аз инвестирам надежда в този човек. - Този човек когато представлява страната, тя ще бъде уважавана.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тома Томов: Президента Радев e роден лидер, той е хищник.

  25 Sep 2020 17:02ч.

  А ние сме тревопасни. За храна на хищниците. И тоя тип се намърда в Народното събрание като депутат от лявата партия БСП, за която по дефиниция ХОРАТА ТРЯБВА ДА СА РАВНИ. Всъщност няма нищо за чудене, Тома Томов е бил агент. Тоест, продал е душата си. Всяка мръсотия излиза един ден на светло.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Някой помни ли?

  25 Sep 2020 17:19ч.

  Авторът Искрен Вълчев не е служил в армията - офицерите и генералите от ВВС носят черни униформени чорапи. "Невежаството е сила."

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Авторът Искрен Вълчев не е служил в армията

  25 Sep 2020 17:26ч.

  Тарикат, спасил се е, по тъпо армията на разпадналия се , фалирал сив няма.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • за която по дефиниция ХОРАТА ТРЯБВА ДА СА РАВНИ

  25 Sep 2020 17:35ч.

  Не бе, не трябва да са равни, хората се делят на жидове и шабес-гои... и шабесните са чандала... обслужващ персонал за богоизбраните...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Anonimen robot

  25 Sep 2020 19:28ч.

  Не знам за статията, но заглавието мирише лошо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • SIMO

  25 Sep 2020 21:27ч.

  Радев в прав текст каза: "Царят е гол...." Спасиба голяма......Аман от бокопитеци.....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Самия факт, че уважаемата коментаторка Helleborus

  26 Sep 2020 2:14ч.

  пише поредица от коментари без досадилия вече ник, доказва че Радев е огромен трън в очите на феновете на Тулуп № 1 на РБ... А що се касае за поздрава на летците, с който Радев излезе при хората в началото на протеста - ако се поинтересува човек, ще разбере че това е жест, познат сред професионалните летци по целия свят с който пожелават на колега си летец преди полет, и се превежда като "УСПЕШЕН ПОЛЕТ"! Може би го използват заради шума на самолетните двигатели! ... Но къде ти, как един човек който дори е забравил да държи (пожарникарския) маркуч ще разбере този възвишен жест... На Него му дай да нае*ава всички опоненти зверски (или в по-познатата аудио версия "с 200")... От това разбират тулупите, и от юмруци.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • чук

  26 Sep 2020 16:17ч.

  абе по интересное какво става в "бившия пожарникар" той как е ха ха ха

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Румен Радев е Мъж и това ви дразни нали

  26 Sep 2020 18:20ч.

  Стига писахте глупости моля, всички виждаме че е сериозен човек на когото може да се вярва на думата, достоен, сдържан, умен. Какво искате - начело на гвардейците да атакува еничарския корпус на герп- жандармерията? Или да се отрече от БСП, щото Гергов притежава ЦУМ? Радев е в политиката благодарение на Деси, тя е гаранта за него и сделката е блестяща! Свиленски нали го познавате кой е? Мичо Р.? Връзката с дълбоката държава в БСП се знае, това е партията Майка на всички партии, всички знаем нали, с Радев няма да се хване на капана, дето се хвана гоце, просто следете конгреса днес и не плюйте по Президента, защото ставате жалки!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Anonimen robot

  30 Sep 2020 5:56ч.

  Дали Радев иска да бъде диктатор? на 25.09.2020 в 14:10 Вижте реакцията на сръбския президент срещу просташката изцепка на Маша Захарова, как на самия Путин му се наложи да се извинява. *** Не знам какво иска Радев или поне почти толкова не знам колкото и авторът на горното. И все пак пишейки за просташката (според някои) изцепка на Маша (този сигурно току-що е станал от нейната маса?!) Захарова не можем да не признаем че Вучич демонстрира дупедавски заложби пред които умилкванията на баце бледнеят. Дори ги подкрепи с дела. Пък после да не се чуди ако му се случат Милошевско-Джинджички случки. И тогава Маша ще бъде пак нарочена по стар демократичен обичай.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи