Лъчезар Борисов: За 5 месеца България стана 3 пъти по-зависима икономически от Русия

Лъчезар Борисов: За 5 месеца България стана 3 пъти по-зависима икономически от Русия

Автор: Лъчезар Борисов, Фейсбук

Отрицателното търговско салдо на страната ни с Руската федерация е достигнало 4,67 млрд. лв. при 1,62 млрд. лв. за същия период на предходната година. Влошаването е почти 3 пъти, а ръстът на вноса от Русия е 158%.

За първите пет месеца на годината България стана три пъти по зависима икономически от Русия, сравнено с година по-рано

Диверсификацията на доставките доведе до изтичане на над 3 млрд. лв. повече към Руската федерация

През изминалата седмица БНБ публикува новата си икономическа прогноза, от която стана ясно, че БВП ще нарасне с по-малко от 2%. Стана ясно също, че приносът на нетния износ към БВП се влошава и че ще имаме ръст на отрицателното салдо по текущата сметка на платежния баланс, което от своя страна означава изтичане на финансов ресурс от българската икономика.

Накъде всъщност изтичат парите от българската икономика в момента?

На 13.07.2022 г. НСИ публикува данните за стокообмена на страната за периода януари-април 2022 г., както и данните за стокообмена със страни, извън ЕС (трети страни), за периода януари-май 2022, сравнени със същия период на предходната година.

НСИ ни показа следното:

• Общо износът за първите четири месеца на годината е нараснал в номинално изражение с 33.6%, докато вносът нараства с 40.5%. Така търговското салдо се влошава с близо 2 млрд. лв., сравнено с година по-рано. Това от своя страна потвърждава влошаването на външното представяне на страната и приносът на нетния износ към създавания БВП.

• В същото време, отново по данни на НСИ, за периода януари-април 2022 г. отрицателното търговско салдо с Русия е достигнало 3.74 млрд. лв. при 1.27 млрд. лв. година по-рано. Влошаването на търговското салдо с Руската федерация е в размер на над 2.46 млрд. лв., което е повече от влошаването на целия баланс по стокообмена на България. Вносът на страната ни от Руската федерация е нараснал с 160.8%, което заедно с данните за търговското салдо ясно сочат на къде изтичат капитали от България.

• Още по-ясни и отчетливи са данните на НСИ за периода януари-май 2022 г. по отношение на търговията на България с трети страни. Отрицателното търговско салдо на страната ни с Руската федерация е достигнало 4,67 млрд. лв. при 1,62 млрд. лв. за същия период на предходната година. Влошаването е почти 3 пъти, а ръстът на вноса от Русия е 158%.

Изводите са:

• За периода януари-май 2022 г. България стана 3 пъти по-зависима икономически от Руската федерация по линия на стокообмена си.

• Какво се случи с диверсификацията на доставките в рамките на международната ни търговия, че вносът от Русия расте с по 160%?

• Това е ли е евроатлантическата ориентация на българската икономика?

• Защо над 3 млрд. лв. повече са изтекли от България към Руската федерация за първите пет месеца на годината, спрямо същия период на предходната?

• Работи ли България на ишлеме в полза на чужди икономики?

 

Източник: Фейсбук

 

 

 

Коментари

 • Щирлицовци!

  20 Юли 2022 16:23ч.

  Винаги съм казвал: внимавайте с най-големите русофоби! Та как да замаскираш агент на КГБ, ако не му сложиш маска на яростен русофоб? Щирлиц носеше на ръкава си пречупен кръст, затова и прецака Мюлер!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 'Начи много мра'им тъпотии

  20 Юли 2022 20:25ч.

  Само тоя ли не разбра, че ктао внасяш от бензининостанцията бензин, на който бензиностанцията дигна цената, цената на вноса нараства.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • много ясно 1

  22 Юли 2022 8:34ч.

  ПП не правят по-различно от гроб. Разликата е в бруталното ускорение на загробването на страната, което гроб не можеха да си позволят чисто организационно, поради модела им на масова народна партия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • много ясно 2

  22 Юли 2022 8:35ч.

  Точно така, България работи на ишлеме за чужди икономики. Така е от 89-та, и преди 44-та, икономика от"бананов" тип. Девети наближава стремително. Русия идва на своето място, ресуверенизация на ЦИЕ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • западът няма шансове за тези земи

  22 Юли 2022 9:10ч.

  и прибягва до техниката на изгорената земя. Това се отнася до известна степен и за целия европейски континент. Цената в загуба на благосъстояние е огромна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи