Купи ли наистина Манол Пейков от ПП-ДБ къщата на Димитър Талев? Как, кога и дали това не е предизборна манипулация на кандидата за депутат?

Купи ли наистина Манол Пейков от ПП-ДБ къщата на Димитър Талев? Как, кога и дали това не е предизборна манипулация на кандидата за депутат?

Около 24-ти май стана ясно, че къщата на българския писател Димитър Талев в Прилеп частично е разрушена. Темата бе разглеждана дори от служебното правителство. Припомнено бе, че издателят и депутат от „Продължаваме промяната -Демократична България“ Манол Пейков събра преди година и солидната сума от над 200 000 лв., с които досега трябваше да е купил старата къща. Заради съмнения, че се касае за измама, политически опоненти на Пейков дори пратиха сигнал до прокуратурата.

Очевидно притиснат от обстоятелствата, ексцентричният пловдивски политик от ПП-ДБ, който отново напира да е депутат, изненадващо обяви, че спешно посетил Северна Македония и купил 2/3 от къщата на Талев. Като доказателство Пейков пусна във фейсбук части от договора за покупката, който е и нотариално заверен. Успоредно с това, пресметливият политик обяви, че фондацията му започва да събира и нови дарения, този път, за да може да ремонтира стария имот.

Това, че на практика Манол Петков си прави имиджова кампания с чужди пари е само малка част от нередностите около активността на политика от ПП-ДБ по въпроса с къщата в Прилеп.

Наблюдателни читатели на профила на Пейков във фейсбук установиха точно това. На Денят на славянската писменост – 24 май Манол Пейков обявява, че е научил за вандалския акт по разрушаването на част от къщата на Талев. Във вторник заминава спешно за Прилеп, за да извърши спешната покупка на имота. Следват поредица от меко казано манипулативни твърдения и крещящи несъотвествия, които разкриват странни обстоятелства около усвояването на над 200 000 лв. дарения от Манол Пейков. 

В поста си от 24 май Пейков пише, че „днес“ достигнали до него снимки за вандалския акт, „извършен (най-вероятно) през изминалата нощ“. В поста си от 01.06. обаче Пейков заявява - „когато миналия петък до мен стигна неприятната новина, че част от покрива на Талевата къща е рухнала, току-що (след поредното многомесечно чакане) бях получил оценка от прилепска община за дължимия данък – който задължително трябваше да бъде преведен, преди да се купи къщата.“ Тоест се оказва, че Пейков е научил в един и същи момент – къщата на Талев е рухнала и в същото време получава „зелена светлина“ за закупуването ѝ. Дали това е случайно?

 

Това обаче изобщо не е най-скандалното в случая. На 1 юни, отново във фейсбук-профила си Пейков споделя, че имал куп перипетии докато успее да осъществи сделката в Прилеп от 25 май насам.

И понеже Пейков иска да демонстрира публикува части от договора за покупко-продажбата на къщата на Талев. Наблюдателна читателка обаче забелязва, че датата на договора е 10 май 2024 г., т.е. най-малко две седмици преди изобщо да стане ясно, че къщата е била подложена на вандалски акт. Нещо повече, това категорично опровергава твърденията на Манол Пейков, че сделката, в която плаща над 200 000 лв. е реализирана между 25 май и 1 юни 2024 г. Ето и самият договор, публикуван от Пейков и сочещ, че сделката е направена на 10 май 2024 г., а не „миналата седмица“, каквото е твърдението на политика.

Ако действително този договор не е подписан на 10 май 2024 г., а след 25-26 май, то става въпрос за умишленото му антидатиране, което се явява престъпление и е редно прокуратурата да се самосезира и да извърши проверка на разминаванията, особено когато те засягат историята на България и в нея е замесен политик.

В рамките на оставащите три дни от предизборната кампания Манол Пейков е длъжен да обясни поредното разминаване между твърдения и реалност, нещо типично когато става въпрос за представител на ПП-ДБ. Защото когато името на велик българин като Димитър Талев се цапа по подобен недостоен начин, това не е нито морално, нито достойно. А още по-неморално е да се използва от политици със спорен морал и близки до тях медии, в предизборна кампания.

 

 

 

 

Коментари

 • видно от снимката,

  05 Юни 2024 10:50ч.

  купил е нещо в шише

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  05 Юни 2024 19:18ч.

  Политик не може да не излъже, иначе няма да му повярват ........................след изборите всичко ще излезе наяве !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • наблюдателен

  05 Юни 2024 11:44ч.

  Само да напомня, че петък е 24-ти май, а не 21-ви, така че поне първата манипулация отпада.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • наблюдателен

  06 Юни 2024 10:45ч.

  Благодаря, че обърнахте внимание на коментара ми, и поправихте грешките в статията! ;)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • CMEXXX

  05 Юни 2024 12:09ч.

  Анархията, която върлува в тая държава от 35 г., доведе до това, подобни гниди да се занимават с неща, които не са тяхна работа!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Какво остана от Националния Институт за Паметници на Културата (НИПК)?

  05 Юни 2024 12:42ч.

  Преди 50 години в него работеха над 2000 души - изкуствоведи, архитекти, художници, реставратори... Извършиха документиране на всички наши паметници от Възраждането и до края на Соца и ефективното им реставриране и поддръжка, контролираха да няма извращения с тях... Сега сградата на НИПК на ул. БудаПеща се руши, входът и прозорците и са заковани, покрита е с графити. Вероятно и около нея се вихрят някакви гигантски апетити, а на 2 етажа в офис-билдинг в кв. Изток една шепа хора се опитват да дигитализират богатата документация на НИПК...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба мара

  05 Юни 2024 13:21ч.

  боикот на изборите

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • За Еничарите,

  05 Юни 2024 14:49ч.

  Да боккот и на крадците-корупционери шишковци, но гласуване за родолюбивите ни днес надигнали най-после глас! К'во шъ каиш, Муцка?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба мара

  05 Юни 2024 17:22ч.

  Аз ще бъда първа в секцията да гласувам за ГЕРБ. Но вие си стойте вкъщи, не разваляйте сметките на ГЕРБ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Предварителен договор или нотариален акт?

  05 Юни 2024 13:28ч.

  Документът на снимката прилича повече на предварителен договор, а не на окончателен нотариален акт, вписан в съответните регистри. Може да има отделно и нотариален акт, но поне тук не става ясно. Купил ли е в крайна сметка Манол Пейков нещо или тепърва предстои да се финализира сделката? А дали в РСМ както у нас няма задължение за продавача да предложи имота първо на съсобственика и едва тогава да продава на трето външно лице? Дано всичко да приключи успешно, разбира се! Естествено, че Пейков ще си прави личен ПР със сделката - нормално е. Срамно е обаче за държавата ни, че опря до Пейков да й върши работата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иво

  05 Юни 2024 14:14ч.

  Не Пейков, 13:28, не свърши работата на Държавата. Дарителите я свършиха и му направиха ПР, макар че бяха ръководени от благородни намерения. Също като дарителите на "хелпкарма", а разследването за връзка с "Кредисимо" и други потъна. Така ще е и сега. А Прокуратурата няма да бъде сезирана от ДАНС като в един друг случай от последните дни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да бъдем справедливи

  05 Юни 2024 15:33ч.

  И държавата можеше да направи дарителска кампания и хората пак щяха да се отзоват - но не го направи, Пейков го направи вместо нея. Хубав - лош, политически адекватен или не, нека да оценим справедливо усилията му, независимо от мотивите. Сега обаче държавата трябва да си влезе в отговорността и да се договори со владата во Скопйе, която се кичи с името ВМРО, тя (владата) да купи другата 1/3, дето съсобственикът не искал да продава на зли бугари, и после съвместно да се направи музей, върху който контрол ще имат и двете страни. Хем да видим на чисто практическа почва, става ли въобще някаква смислена приказка с новите-стари управляващи там.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тротил

  05 Юни 2024 16:54ч.

  Троле ПеПейски,пишеш за някаква справедливост,но отдалеч смърдиш на Пършив Пудел! Алкохоликът и специалист по пишки,Мазол Копейков,трябва да отговаря пред прокуратурата във връзка със злоупотреба със сумата от 200 000 лева,най вероятно потънала в черната каса на Организираната Парапетна Група! А на теб да ти спуснат някакви по малко ДеБилни опорки от тая какъв филантроп било това мазно лайно!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ще се взривиш от злоба, Тротиле

  05 Юни 2024 17:29ч.

  Недей така, щади си малко нервите и аурата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иво

  05 Юни 2024 14:15ч.

  https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&opi=89978449&url=https://www.segabg.com/hot/category-economy/sluchayat-helpkarma-pokazva-porocite-pri-firmite-za-burzi-krediti&ved=2ahUKEwis0uLfqsSGAxWDBNsEHVzFCT0QFnoECBgQAQ&usg=AOvVaw0xWbLRqEn7wUhCL9TR3V35

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • malart

  05 Юни 2024 14:25ч.

  Тези от ПП имат сериозни психически заболявания

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пловдивският "мъжелюбец",

  05 Юни 2024 14:52ч.

  навремето събираше пари и изнесе за 404 генератори. Своевременно. А сега, пак "Опасен чар" ала просто Киро.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чезаре Ламброзо

  05 Юни 2024 20:55ч.

  Пловдивският шмекер (да не използвам други епитети) пак си мисли, че българите са олигофрени и им предлага тъпотии във ФБ. Не знам с кой е сключил договора, като представител на фондацията(!?), с местната община или с ФЛ или ЮЛ. В случай, че е с общината, ако имота е общински, добре -само в писмена форма, но къде са идентификационните атрибути, свидетелството за вписване на договора в имотния регистър, отразени върху самия договор. Няма ги. Ако продавачът е ФЛ, защо това не е нотариален акт, а някакъв обикновен писмен договор, приличащ повече на предварителен договор за продажба(обещание за бъдеща продажба), както е посочил един колега по горе, а не на окончателна сделка. За датата (дали е антидатиран договора, не знам, възможно е). Факт е, че сградата случайно е самосрутила се. Паднала. Унищожена. Домът на Талев го няма.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ногу важно

  05 Юни 2024 20:58ч.

  ракийца, певачки и далаверки да има, за къв чеп ми е неква барака на некъв талев

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чезаре Ламброзо

  05 Юни 2024 21:12ч.

  Прав си ;)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вие пък!

  05 Юни 2024 22:21ч.

  Важно е Украйна да победи, руска кръв да се лее, искаме да я пием до забрава!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иво

  06 Юни 2024 11:37ч.

  повечето от нещата им са манипулация

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ива

  10 Юни 2024 21:54ч.

  Измами в стил Прокопиев

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи