Кръстева към Морфов: Клеймиш и се гавриш, за да изчегърташ демоните си в мое лице. Няма да отстъпя!

Кръстева към Морфов: Клеймиш и се гавриш, за да изчегърташ демоните си в мое лице. Няма да отстъпя!

Следвайте "Гласове" в Телеграм

На 29 октомври вечерта вратата на кабинета на Велислава Кръстева, завеждаща „Връзки с обществеността“ в Народния театър, е надраскана с надписи „ДПС“, „Пиар на Ахмед Доган“ и „Изчезвай“. По-късно стана ясно, че действието е извършено от режисьора Александър Морфов в знак на протест срещу "политически назначения на лица, които смятат, че са недосегаеми и всичко им е позволено!". Морфов твърди, че като дългогодишен ПР на ДПС Кръстева използва длъжността си в Народния театър за политическа пропаганда. 

Директорът на театъра Васил Василев реагира с позиция, адресирана към работещите в театъра, в която казва, че това е заплаха срещу достойнството на Кръстева и акт на дискриминация срещу личността ѝ.

Днес Велислава Кръстева с пост във Фейсбук обяви, че няма да се подаде на натиска и да отстъпи, заради доверието, което й е гласувано от Василев.  

Публикуваме поста на Кръстева: 

За сблъсъка с агресията и грубостта трудно се говори. Питат ме приятели, журналисти, журналисти-приятели защо мълча. Изговориха се тонове думи. Изписаха се. От едната страна, малко като Каравелов “у нас не бият”, от друга страна, ако и аз съм поредната, която премълчи – насилието става норма.
 
“Изчезвай” гърми в съзнанието ми вече втора седмица.

Случилото се с мен обиколи социалните медии и медиите въобще. Както за всичко у нас, всеки си има мнение. И това й е хубавото на демокрацията. На същата тази, дето й отбелязахме 33 години тези дни. Тези, с по-дългата историческа памет си спомняме онези дни, онези площади, онези надежди. Със смесени чувства. Защото издрасканото с ярост “изчезвай” заличава сякаш надеждата, че сме си научили уроците по толерантност, по демокрация, по заедност.
 
“Изчезвай”
 
Печелила съм битки и съм губила. И съм падала и съм ставала. Но винаги в открит бой. Очи в очи. В тази история очи няма. Или са скрити зад тъмни очила, или “бунтарски” къртят и дращят в малките часове на нощта. С правописни грешки. И с огромната претенция за някаква своя малка правдица.
 
Че кой си ти, самопровъзгласил се за борец срещу една жена!? Кой ти дава право да нахлуваш и да дращиш. И после да се опитваш да размениш местата на жертва и насилник.
 
И защо?
 
Кой си ти, който организираш публичен линч? Извършваш опит за гражданско убийство? Някакво средновековно аутодафе? Клеймиш и се гавриш с някого, с когото просто не си съгласен, не го приемаш, и искаш да го изчезнеш!?
 
За да получиш какво, което още не си получил? За да изчегърташ демоните си в мое лице? За да доведеш до органическа несъвместимост този иначе чудесен екип?
 
За да унизиш, накърниш, за да унищожиш. Ако това е житейска философия, много жалко.
 
...”среднощен бунтар” - не. Насилник.
 
Трудно се говори за насилието, но аз ще продължа още малко тук. За останалото си има съответното място и, слава Богу, ред и закон.
 
Не, не се чувствам ОК. Никак даже.
 
Но, тъй като ми е гласувано доверие от човека, заради когото поех тази задача, няма да отстъпя. Няма да се счупя.

Заради децата си, които се тревожат и близките, които ме обичат такава, каквато съм. Извинете за всичко това, което се случва.

Заради всички жени, които ме подкрепиха и приемат всичко това с огромна тревога. Коя ще е следващата?

Заради всички колеги и приятели журналисти, артисти и режисьори, прекрасният ни екип в НТ и топлото им отношение, заради всички, които ми се обадиха с подкрепата си. Всички, всички.

И заради тези, които се упражняват неуморно върху името ми в тези две седмици. Прости им, Господи, те не знаят какво правят. Защото днес съм аз, а утре?

 

 

Коментари

 • Мери

  13 Ное 2022 16:59ч.

  Не ни занимавайте с тези селски простотии! Надраскал й бил вратата, ми надраскай и ти неговата.... Много важно! Хората мрат от глад и без лекарства, а "талантите" са хванали за косите....Боже!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хмхм

  13 Ное 2022 22:40ч.

  Тая не бях я чувал въобще, какво прави в “Народния театър”? И как така Кара-нюйоркски се е намърдал и той там? На два стана ли преде, малка ли е разкладката в “Сиела”? Добре, че Морфов ги разтърси малко, макар и просташкич но иначе нямаше да разберем за безобразията в този театър с прескъпи билети и разглезени артисти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "...”среднощен бунтар” - не. Насилник.""Заради всички жени, които ме подкрепиха и приемат всичко това с огромна тревога. Коя ще е следващата?"

  15 Ное 2022 7:04ч.

  Хахаха - насилник, защото бил ѝ е надраскал вратата, хахаха. Класическото клише на женица, всъщност феминистките може да са женици и женички, но нямат излъчване на дами, феминисто-швабонерка, направила кариера, според неолибералната норма, благодарение дали на дефицит на съвест и морал, както е модерно, но пък вероятно с други изконни женски дарби, не ли?!?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гражданин

  13 Ное 2022 17:22ч.

  Видиш ли мъж да се прави на бабаит пред жена, отписвай го ... По-отвратително поведение няма. Но при толкова проблеми в държавата, не ни е до това. Няма правителство, липсва бюджет за 2023, цените галопират, доходите падат. ..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 13 Ное 2022 17:22ч. Видиш ли мъж да се прави на бабаит пред жена, отписвай го ... По-отвратително поведение няма.

  15 Ное 2022 7:05ч.

  Видиш ли жена да се прави на бабаит пред мъж, отпиши я ... По-отвратително поведение няма. Но при толкова проблеми в държавата, не ни е до това. Няма правителство, липсва бюджет за 2023, цените галопират, доходите падат, демографски сме колабирали напълно...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • София

  13 Ное 2022 17:52ч.

  Не виждам агресия към слабия пол , а точно обратното насилствено и брутално политическо назначение на неподходящо място , за сметка на българския данъкоплатец!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • отвратен

  13 Ное 2022 19:36ч.

  Тая Кръстева орева орталъка, голяма жертва се изкара! Толкова ли е кадърна, че е навсякъде лансирана - ПР, депутат, ръководител в театъра! От подобни номенклатури, младите и кадърни хора не могат да си намерят работа и бягат от България, докарана до тежкото си дередже и с помощта на подобни на тази жена политици от всички партии!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Всичко това става под егидата на подставените лица на комунистическата ДС Захари Карабашлиев също както и Росен Христов

  13 Ное 2022 19:37ч.

  Преминават пред типичната легенда на ГРУ - първо леко пребиваване в Америка ужким са американски възпитаници, после служба из руски бизнес кръгове или писане на книги за осмиване на Американската мечта, да Захарий написа такава книга, само защото не можеше да се реализира в Америка, където за разлика от него първата му жена се изяви и си купи опушено Ламборджини, а той бе принуден да се върне като посран в Бегето и сега разгражда една от основните базин а бълагрската култура. Прав е Морфов да се гневи като ги вижда администраторите какви са мръсни поставени лица.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • само така!

  13 Ное 2022 20:00ч.

  ДПС никога не отстъпва!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Карачибук

  13 Ное 2022 20:23ч.

  Постът на Кръстева предателски издава, че тя е проста и посредствена женица. Женица, която уж си вади хляба с добро владеене на българския език, а пише, "не се чувствам ОК". Само за тази фраза заслужава пет камшика на голо дупе. Освен това клетата женица е лишена от находчивост, не познава дори прекрасните приказки на Шехерезада. След като са надрскали на вратата й пожелателни надписи "ДПС", "Пиар на Доган" и "Изчезвай", то тя можеше, по примера на Аладин, да сложи такива надписи по всички врати в театъра. Включително и върху вратата на главния режисьор. Апропо, учудва ленивото въобажение на Морфов. Скучни надписи и никаква авангардна хрумка. А можеше поне театрално да се изака пред вратата й. Или да поръча за Народния театър гоблена "Кръстева и Доган на Женевското езеро" - той държи веслата, а тя му прави вербален ПР. С една дума - пълна криза на жанра!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Една българка

  13 Ное 2022 21:03ч.

  Кръстева, народът е с тебе! Морфов изпълзя на припек

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Иван

  14 Ное 2022 10:24ч.

  Каква си ти българка, ханъмо смотана? Писна ни от еничари и партийни некадърници в България! Пуснеш телевизора, а те по всички канали словоблудстват! Включиш радиото и там същото и все чужда музика с изключение на БГ Радио!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • байгън от феминистки

  13 Ное 2022 21:35ч.

  Май, за някои жени няма значение с кого си лягат стига да са отгоре. Пък и какво ни засяга една клика какво сторила на друга и тя какво и отвърнала.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кой си ти , ли ?

  13 Ное 2022 22:06ч.

  Морфов добре го знаем кой е и у дома, и зад граница. ГОЛЯМ постановчик !!! А ти коя си , депесарска назначенко ? Тебе кой те е чувал , освен Ахмет или някой друг твой ползвател от Сараите ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хамалин

  14 Ное 2022 10:39ч.

  папкане му е майкътъ : друго е дъ си чешишъ интиликтуалнътъ тръткъ и дъ сърбъш турску синикурну кафе и дъ плямпъш тъпни ( мени ми прави мълчанието нъ агнетътъ въ Народния )

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Карачибук

  14 Ное 2022 12:07ч.

  Кръстева не бива да се гневи на Морфов. По-добре да изгледа неговата нова "Антигона". Немирното въображение на Морфов блика и оплодява неговата Антигона, превръщайки я в "трагедия на повикване", както той сам я определя в едно интервю за съботния "Монд". Уважението към пестеливостта задължава да изброим само най-впечатляващите новаторски решения на режисьора. Започваме с идеята за менливото съдържание на текста. "Театрална импровизация" по пиесата на Жан Ануи е вълшебен микс - текстови фрагменти от Софокъл, от Рои Хен и от самия режисьор Морфов. Но те не стоят на едно място - тичат, гонят се, едни изчезват, други ги заменят. Забележително е, че се мени дори списъка с действащи лица. Във вторник и сряда той е един, при падане на атмосферното налягане - друг. На премиерата в Народния театър сред действащите лица, неочаквано дори и за самия Морфов, се появи генерал Тотлебен. Ролята се изпълняваше от Владимир Пенев. Той огледа публиката, каза "Аз искам да ви поммя все така - бездоимни, безнадеждни и унили" и после с бавна стъпка напусна сцената, отдалечавйки се към трети редут. Във второ действие пък изненада появата на младия Чехов, придружен от дакела си Бром. В Чехов се превъплати Владимир Карамазов, а в ролята на дакела Бром видяхме пекинеза Саша. И двамата постояха мълчаливо и после без да продумат се скриха. Не се сбъднаха прогнозите на театралните критици, че ако във второ действие на сцената се появи Чехов, то в последното от крачола на Юлия Огнянова ще изскочат Морфов и учинайка му Москов.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • майор Майор

  14 Ное 2022 12:40ч.

  В Музикалния театър също се гласи политическо назначение на нов директор, въпреки доказаните качества на сегашния. Българщината си личи отдалеч. Какво еврозона ни гони, какви пет лева, то си е чист рушветчийски близък изток.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 14 Ное 2022 12:40ч. Българщината си личи отдалеч.

  15 Ное 2022 7:11ч.

  Поредният алтернативно умен национален нихилист. Отивай на Запад, за да се окъпеш в реката на англо-саксонскатс съвършеност.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Антон Сираков

  14 Ное 2022 12:45ч.

  В романа "Рицарят" на достойната българка (и изключителен творец) Вера Мутафчиева, главният герой, символизиращ световния Разум, казва: "Ами, сеньор, ако не искате да Ви наричат крадец, не крадете!" За кого е работила и продължава да работи Кръстева? За ДПС! Била "защитила" постановка на "Хъшове"... Това е все едно убиец или крадец да хвалят убития или ограбения. Защото хъшовете са били “"немили-недраги", прокудени от своята Родина и бленуващи, и жертвайки се за нейното освобождение от ... тези, за които работи Кръстева. Не защитавам Морфов; просто се възмущавам от Кръстева.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Rattrack

  14 Ное 2022 16:40ч.

  Не ми е много ясно защо един театър трябва да си има ПР. Или тази длъжност е създадена специално за госпожата

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • наблюдаващ

  15 Ное 2022 20:38ч.

  България, всички нейни държавни органи и служби са към ДПС. Няма как Театъра да някакъв остров, който си прави оглушки за нарежданията на Сарая. Така че, тия безполови соросоиди ще изчезнат, без значение искат ли или не. Госпожа Кръстева е законния управител в Театъра и тя ще взема всички решения!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи