Крайно време е конструкцията да се счупи

Крайно време е конструкцията да се счупи
С какво ни плаши Борисов? Че цялото това уродливо сборище от лобисти може да рухне? А дано! Че държавата ще се разклати, ако не я управляват нахални типове с мутренски манталитет? Нима? Че хора с обвинения за хулиганство и физическа саморазправа ще си тръгнат от властта? Какво по-хубаво? Или че европейските партньори ще ни погледнат с лошо око, задето сме се освободили от игото на корупционерите? Ще посмеят ли? А може би самозабравянето е стигнало дотам, че Борисов се отъждествява с държавата? Кралят-слънце, едва ли не. И след него – потоп. Защо да е страшно рухването на една износена властова конструкция?

 

„Ако поискам оставката на Валери Симеонов, ще се счупи цялата конструкция и правителството ще падне“. Тъй рече Борисов. Сякаш става дума за свещен фундамент, без който държавата ще погине. И така насърчи политическата юродивост в името на един изначално порочен конструкт, съграден от алчност, лобизъм и скрит корупционен интерес. Иска се свръхдоза нахалство, за да представиш компромиса като самодостатъчно основание. А всъщност какво по-хубаво от това да се счупи тази зловредна конструкция, върху която паразитират група дребни политически шмекери в своя изгода? Конструкция, която големите крадци на прехода измислиха, за да им пази и умножава парите и чийто крепежни елементи се оказаха хора с престъпни наклонности.

 

С какво ни плаши Борисов? Че цялото това уродливо сборище от лобисти може да рухне? А дано! Че държавата ще се разклати, ако не я управляват нахални типове с мутренски манталитет? Нима? Че хора с обвинения за хулиганство и физическа саморазправа ще си тръгнат от властта? Какво по-хубаво? Или че европейските партньори ще ни погледнат с лошо око, задето сме се освободили от игото на корупционерите? Ще посмеят ли? А може би самозабравянето е стигнало дотам, че Борисов се отъждествява с държавата? Кралят-слънце, едва ли не. И след него – потоп. Защо да е страшно рухването на една износена властова конструкция? Така и не се разбра...

 

Протестът днес не е просто за децата с увреждания, протестът е срещу политическия цинизъм и дебелоочие. И тук няма никаква конструкция за спасяване. Напротив. Колкото по-бързо бъде демонтиран този обиден за държавата петоъгълен шесто...курник, наречен ГЕРБ и Обединени патриоти, толкова по-добре. Твърде дълго време проживяха заедно националисти – майцепродавци с разгащени интернационалисти, патологични русофоби с руски агенти за влияние, декларативни антикомунисти с агенти на Държавна сигурност, хора без ясни политически възгледи, подвластни на конюнктурното търсене - безвкусен „тюрлюгювеч“, както би казал Валери Симеонов.

 

Само че конструкцията е по-сложна от Борисов, Сидеров, Каракачанов и злополучния Симеонов, взети заедно. Тя надхвърля разните мимолетни политически конфигурации, в които, без особена разлика, се изредиха всички партии на прехода. Трудно е да бъде разрушена, защото основите й са извън оперативната политическа власт, в здрачната зона на задкулисието, където се разпределят порции, правят се неприлични договорки, дават се подкупи срещу „политически ангажименти“.  

 

Дали един лобист ще бъде назначен за министър през платформата ГЕРБ, ОП, Реформаторски блок, НДСВ, БСП или ДПС, е все едно. Големият въпрос е да се скъса порочната верига пари-власт-пари прим. Дали големите геополитически играчи ще вербуват Цецо от ГЕРБ или Гошо от БСП, също е без значение. Важното е да се сложи край на този слугинаж и да се следват националните интереси. И всеки, който претендира за спасител на нацията, трябва да представи нотариално заверена клетвена декларация и убедителни аргументи, че няма да се впише в старите схеми.

 

Възможно ли е това? Все по-малко. Времето работи в полза на конструкцията. Парите се множат, силата им също нараства. Малцина могат да им устоят. Всеки намира свое убедително оправдание за подкупността си. „Ако не съм аз – друг ще вземе. Семейството, децата...“. Знаете как е. Нравственият упадък е в основата на всяко зло. И все пак не е невъзможно. Като начало обаче всеки български гражданин трябва да си отговори безмилостно честно на следния труден въпрос: ако аз съм на власт, ще се облагодетелствам ли? Ако преобладава отговорът „не“, значи все още има надежда...

 

 

 

Коментари

 • казах

  26 Окт 2018 12:25ч.

  Да свършат като Кадафи или Садам или Чаушеску И те се смятах вечни

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ивaн Ивaнoв - Xaĸ Hюз

  26 Окт 2018 12:38ч.

  Бoйĸo иcĸaм дa тe питaм, Πoлшa cтpaнa oт Eвpoпeйcĸият cъюз ли e, чe ми e мнoгo чyднo, зaщo днec гopивaтa в тaзи дъpжaвa нe нaдxвъpлят ниĸъдe 2.10 лeвa зa литъp, a в yпpaвлявaнaтa явнo oт Πpaвeц - Бългapия цeнитe вeчe минaxa 2.50 лeвa зa литъp. Bcичĸи знaeм Бoйĸo, ĸaĸ ce oтплaщaш нa Baлeнтин Злaтeв, зaтoвa чe гoдини нapeд тe xpaнeшe дaвaйĸи нa мaлĸaтa ти фиpмa дa пaзиш тpъбитe нa paфинepиятa дo Бypгac, нo нe cтe ли мaлĸo нaгли вeчe дa cи вpъщaтe жecтoвeтe зa cмeтĸa нa цял eдин нapoд. He тe ли e cpaм Бoйĸo, дa гpaбитe тaĸa бългapитe и нe ca ли cъщитe тeзи бългapи нaй - бeднитe житeли нa Eвpoпa. Aĸo нe знaeш Бoйĸo, дa ти ĸaжa в Πoлшa минимaлнaтa мeceчнa зaплaтa e 481 eвpo, дoĸaтo в твoятa бaндитcĸa Бългapия e тoчнo 287 eвpo и тo oт тaзи гoдинa. Ceгa, зaщoтo знaм чe мoжeш дa cмятaш caмo пo мeтoдa пoнe 10% зa мeн, иcĸaм дa ти oбяcня и в литpи гopивo ĸaĸвo oзнaчaвa тoвa, aĸo c минимaлнaтa cи зaплaтa eдин пoляĸ мoжe дa cи ĸyпи тoчнo - 445 литpa дизeл, тo eдин бългapин в Бългapия мoжe cъc cвoятa минимaлнa зaплaтa дa cи пoзвoли нa цeнитe нa ĸoитo твoят пpиятeл Baлeнтин Злaтeв пpoдaвa eдвa - 224 литpa. Haли paзбиpaш, чe caмo oт тeзи пpocти cмeтĸи излизa, чe нитo пpocпepиpa нapoдa, нитo бeлeжим няĸaĸви pъcтoвe? Иcĸaм дa тe пoпитaм и oщe нeщo, знaeш ли чe цeнaтa нa aĸцизa зa гopивaтa в Πoлшa e пo виcoĸ oт тoзи в Бългapия? Явнo нe знaeш, щoм oщe нe cи ce ceтил дa гo изpaвниш пoнe c тяx, нo пъĸ в Πoлшa cи нямaт Baльo Злaтeв и Бoйĸo Бopиcoв, мoжe би и зapaди тoвa xopaтa днec зapeждaт нa 2.10 лeвa зa литъp - He миcлиш ли?! https://xaknewsb.blogspot.com/2018/10/210.html

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Айде, айде!

  26 Окт 2018 12:44ч.

  Хватката е желязна. ГЕРБ създадоха икономическа структура която е по-мощна от държавата. Вярно, в основата си тази мощ е дълбоко престъпна. Но никой не краде за да го хванат, хеле пък сам да си признае! ГЕРБ купуват избори след избори, всеки знае , всеки вижда. И търпи! Е, значи си заслужаваме съдбата. На такова стадо, такъв овчар!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Димитър

  26 Окт 2018 13:06ч.

  Турското робство не можа да ни унищожи , няма да успее и мафията ! Да спрем да плащаме данъци , за да видим какво ще крадат ! Сами ще си отидат като няма за крадене. Ганди как бутна Британската империя. Докато има за крадене ще държат властта с цената на всичко. Да вървят по дяволите в ада час по-скоро !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • OLD

  26 Окт 2018 13:25ч.

  Не ще приказка нивата , а мотика ! А власт се взема, не се дава. С поне тояга и камък.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Името ми е Червен

  26 Окт 2018 14:55ч.

  Отрицателният тговор на поставения в края на статията въпрос е малко по-сложен: "Не, няма да се облагодетелствам и затова никога няма да съм на власт".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Съжалявам, че....

  26 Окт 2018 21:43ч.

  Трябва да го пиша, но имаме голям проблем с мъжете в страната. Подкрепям статията, както и заключението под формата на въпрос в нея. Това, което наблюдавам е една изключителна безхарактерност и голяма търпимост към нередностите, корупцията, пошлостта, измамата, двуличието, кражбата, злоупотребата с власт, и ти именно от мъжката част на обществото. Не случайно Бог създаде първо мъжът. Отговорността за устояването пред греха и воденето към почтен живот зависи от мъжете. Ако животът в тази страна ви се вижда ад, това го дължим на мъжете. Не се обиждайте, но го проумейте.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Моисей

  26 Окт 2018 22:20ч.

  Така е било, така и ще бъде! За съжаление. А приказките за ценности, за политика, за децата с увреждания, за майките им са ... само суета. Казал го е Валери Симеонов.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • няма нищо за чупене

  27 Окт 2018 2:10ч.

  Всичко вече е счупено. Важно е дали има някой, който може да събере парчетата и да направи нещо от тях. Но никой не може да залепи счупеното в душите ни. Няма такова лепило.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вяра

  27 Окт 2018 8:31ч.

  Нали тя е бронирана здраво в гърдите ни? Значи ТРЯБВА, и то не някой, а всички, които все още мислим със собствените си глави, да залепим парчетата и да си възстановим държавността и държавата. Тогава и счупеното в душите ни ще може да бъде излекувано.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Аз пък искам да попитам

  28 Окт 2018 10:23ч.

  Ивaн Ивaнoв - Xaĸ Hюз на 26.10.2018 в 12:38 - а Унгария не е ли член на ЕС? Как така унгарската земя НЕ СЕ продава на чужденци? Това, наред в престъпните условия на концесиите ни за природни невъзвръщаеми ресурси е най-големият ни проблем ... след пропиляването на човешкият ни ресурс. Цялата шайка безотговорни политици на прехода - пред съда!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • observer

  28 Окт 2018 13:23ч.

  Всяка конструкция ще се счупи, ако двамата на снимката стъпят отгоре и,

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  28 Окт 2018 19:14ч.

  „Ако аз съм на власт, ще се облагодетелствам ли?“ Нямам представа доколко ще се облагодетелствам, ако имам власт. Твърде наивно е човек да каже не. Защото преследването на правдата и правото не е като да стоиш пред парче торта, да умираш от глад, но да не вкусиш нито трошица. Въздържанието не е пътя, защото човешката сила е нищожна, като говорим за такъв тип воля. Пътят е винаги в действието. Може би ако през това време преследвам някаква кауза, аз няма да стоя там до тортата и да я зяпам. Защото освен, че обичам торта, обичам и хората и мразя несправедливостта. Затова ще ми се върти из главата какво може да се направи, за да се поправят някои несправедливости, някои порочни закономерности. Никой не е станал успешен, докато се е въздържал от нещо. А докато е правил нещо важно. Проблемът с политиците е, че те не преживяват лично съдбините на народа си, за да умуват подобно на старите революционери как да стане освобождението. Тяхната цел най-често е просто да не ги уличат, че правят нещо лошо, че не нарушават някой закон, да не пресекат интереса на някоя по-едра риба или нещо такова. Никога няма да има някаква полза от тях, ако не вземат присърце проблемите на хората, а точно това не им достига.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • daskal

  29 Окт 2018 13:39ч.

  Перфектно казано! Истината е, че те не знаят как оцелява обикновеният човек с мизерните си доходи. Неотдавна един от най-отвратителните образи сред тях - тлъстоликата бъчонкообразна Лиляна Павлова, избълва сквернословието, че всъщност няма какво да рИвем, защото тя не познава човек с по-малка заплата от 3 500 лева на месец. Тя! Незаменимата на който и да е пост експертка с брилянтно политическо говорене. Обещателка и анализаторка на виртуалността. Тя! С неприлично скъпите си чантички, костюмчета, обувчици, шапчици и пр. нагли демонстрационни аксесоари на материално благополучие. Очевадно доказателство, че на тези тарикати отдавна не им пука за истината. Така че... какво по-лошо може да се случи за милионите работещи бедняци и бедстващи пенсионери? Освен война или страшно природно бедствие. Обаче и за това започвам да се замислям - има теории, които обясняват смислеността на двете последни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи