Кой има полза от унищожаването на канадските ферми с непосилен въглероден данък? САЩ?

Кой има полза от унищожаването на канадските ферми с непосилен въглероден данък? САЩ?

Автор: Кристофър Брюнет, theamericanconservative.com Следвайте "Гласове" в Телеграм

Въглеродните такси правят канадските фермери неконкурентни в замяна на слаби ползи за околната среда

На 1 април 2018 г. канадският премиер-министър Джъстин Трюдо въведе национална минимална въглеродна цена от 15 канадски долара за тон, която трябва да се увеличи до 170 канадски долара за тон до 2030 година. Миналия месец той добави втори въглероден данък, според Канадската федерация на данъкоплатците, който ще „изисква производителите да намалят въглеродното съдържание на горивата си или ще бъдат задължени да купуват кредити“.

Тези два въглеродни данъка ще струват на средните домакинства над 2 000 долара годишно, според изчисленията на канадското правителство. В същия доклад се посочва, че данъците ще „окажат диспропорционално влияние върху домакинствата с ниски и средни доходи“, „самотните майки“ и „възрастните хора, живеещи с фиксирани доходи“.

Ако слуховете за „дигиталната валута“ на канадската банка се сбъднат, Трюдо ще разполага с още един инструмент. С дигиталната валута на централната банка той ще може да налага наказателни данъци върху, да кажем, месото – само с едно натискане на бутона, като същевременно алгоритмично субсидира алтернативи на месото, като например месо, отгледано в лабораторни условия или, смея да кажа, буболечки. Всичко това – в името на намаляването на въглеродните емисии.

Да се чуди човек тази фиксация във въглеродното облагане наистина ли е само за намаляване на въглеродните емисии? Или тук е намесена по-дълбока, по-зловеща цел? Ричард Линдзен, който е работил като професор по метеорология в Масачузетския технологичен институт „Алфред П. Слоун“ в продължение на 30 години до пенсионирането си през 2013 г., каза: „Контролирането на въглерода е мечтата на бюрократа. Ако контролираш въглерода, контролираш живота.“

Безумието е, че дори и Трюдо да наложи сто нови въглеродни данъка, всичко ще е напразно. Климатичните промени са безразлични към границите, а скромното канадско население от 40 милиона с нищо не променя глобалния баланс. Ако Канада беше китайска провинция, щеше да се подреди на шестнайсто място по население, след Гуандун (127 милиона), Шандонг (102 милиона), Хънан (99 милиона) и още тринасейт други. Въглищата са основният източник на енергия в Китай.
„Емисиите на Канада не са достатъчно големи, за да окажат материално влияние върху климатичните промени“, признава Парламентарната бюджетна служба на Трюдо, на фона на увеличените емисии на развиващия се свят.

Може ли канадският фермер да мечтае да бъде конкурентен на американския фермер? Да вземем Северна Дакота, която дели обща граница с провинция Саскачуан. Какъв стимул има за агробизнеса да инвестира в Саскачуан, когато може да кара 30 минути на юг и да заобиколи огромния въглероден данък? Това се отразява на инвестиционните резултати. Канадските бизнес инвестиции възлизат на 14 687 долара на работник, в сравнение с 26 751 долара в САЩ.

„Конкурентите ми на юг от мен в Съединените щати не плащат този [въглероден] данък, така че сега моята стойност се повишава и аз нямам алтернатива“, казва Джеф Барлоу, производител на царевица, пшеница и соя в Онтарио. „Като ме санкционират, на мен не ми остава нищо друго, освен да бъда санкциониран.“

„Ако притиснеш фермерите до стената, без място за отстъпление, не знам как ще завърши това“, предупреждава Гюнтер Йохум, президент на Западно-канадската асоциация на производители на зърно. „Само погледнете какво става в Европа, в Нидерландия. На тях им омръзна.“

Идващото десетилетие ще бъде свидетел на значителни промени в земеделската индустрия на Канада. От 2001 г. броят на фермерите на възраст под 55 години рязко намаля с 54%. Над 40% от фермерите в страната се предвижда да се пенсионират през следващите десет години, а две трети от тях нямат готов план за наследяване. Тежко отчаяние е надвиснало над отрасъла, тъй като канадските фермери изчезват, изпадат в депресия и са натоварени с прекомерни данъци.

Свързах се с Джонатан Педно, заместник-председател на Зелената партия на Канада, за да потърсим противоположната гледна точка. Той ми каза:

„Неотложната климатична ситуация е върху нас и тя вече оказва влияние върху множество фермерски общности в цялата страна. Недостигът на вода и загубите на реколта стават по-чести. Междувременно някои от нашите култури се борят да се справят с промените на вегетационните сезони, да не говорим за екстремните метеорологични явления и мигриращите вредители и болести. Това са екзистенциални предизвикателства за фермерите и за нашата земеделска система. В този контекст истинската конкуренция не зависи толкова от външните пазари, които не прилагат методи и стимули за намаляване на въглерода, включително въглеродни данъци, колкото от нерегулирания, непредсказуем и унищожителен климат, който съсипва посевите и застрашава не само хранителното обезпечение на Канада, но и на целия свят.“

Предлаганото от него решение ще включва „въвеждане на тарифи за страните, които не прилагат въглероден данък, или имат такъв, който е по-нисък от канадския“. Той разкритикува сегашното правителство за това че „натоварва малкия бизнес и семейните ферми“ с разходите за климатична адаптация и каза, че зелените ще предложат „подкрепен от правителството план за транзиция, който ще инжектира значителни ресурси за подпомагане на нашите общности и малки до средни предприятия за влизането им в зелената икономика по начин, който не е болезнен за работещите семейства в страната“.

След като Педно спомена, че промените на „вегетационните сезони“ ще засегнат фермерите, аз разбрах следното: няма ли по-топлите вегетационни периоди, предизвикани от глобалното затопляне, да бъдат от полза за канадските фермери, при положение че основното им ограничение е студеното време?

Той отговори: „Промените ще бъдат краткотрайни, предвид повтарящите се периоди на суша и очакваните промени в управлението на водните ресурси. Освен това, колкото е по-висока въглеродната концентрация във въздуха, толкова по-нисък е хранителният добив на традиционни култури като пшеницата.“

Независимо дали вярваме, че по-дълъг и по-топъл сезон ще бъде от полза за канадските фермери, една брутална истина гърми като барабан: канадските въглеродни данъци няма да променят траекторията на глобалните климатични промени ни на йота.

Източник: theamericanconservative.com

Превод за "Гласове": Екатерина Грънчарова

 

 

 

 

Коментари

 • Идиоти, Сър, на ... нещо си!

  21 Авг 2023 13:10ч.

  Какъв е този "въглероден" данък и за какво се бори? В рова е въпросът, както е казал др. Хамлет! И ние искаме там! Не, благодаря! И колкото по-бързо тази гмеж изчезне, толкова по-бързо нашата планета Земя ще се оздрави! Анадънму??

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Какъв е този "въглероден" данък

  21 Авг 2023 14:32ч.

  Това е най-тарикатският данък измислян досега, данък въздух. От една страна някои събират едни пари без никакви усилия, а от друга унищожават икономиката. Безумието е там, че както казва Кристофър Брюнет, климатичните промени са безразлични към границите, а скромното канадско население от 40 милиона с нищо не променя глобалния баланс.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • За нагледна демонстрация

  21 Авг 2023 14:41ч.

  Гледайте това, в което леееко се повдига завесата на измамата: https://www.imdb.com/title/tt6183834

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мари

  21 Авг 2023 16:25ч.

  И ние хората както и животните издишваме въглероден двуокис. Значи това е данък за някой, който се мисли за собственик на планетата и му плащаме за това, че сме живи и дишаме. Богаташите са се самозабравили и ни мислят за пълни идиоти и овце.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  21 Авг 2023 16:34ч.

  "Какъв е този "въглероден" данък" Данък "пръднеш-плащаш".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дефинатор

  21 Авг 2023 13:12ч.

  Западници: упражняващи власт в западна Европа или в северна Америка, с една дума: ЗА(ПА)ДНИЦИ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хаха

  21 Авг 2023 13:17ч.

  Тоз идиот много мяса на наш кирчо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И двамцата

  22 Авг 2023 6:44ч.

  са правени отзаде

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Христо

  21 Авг 2023 13:32ч.

  Тоя утрепа рибата с анализ "Освен това, колкото е по-висока въглеродната концентрация във въздуха, толкова по-нисък е хранителният добив на традиционни култури като пшеницата" по голяма глупост скоро не бях чел.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Климатичните промени са безразлични към границите, а скромното канадско население от 40 милиона с нищо не променя глобалния баланс." Браво за това прозрение.

  21 Авг 2023 13:40ч.

  Мистър Кристофър събирайте истинската журналистика из Канада и отивайте в НАСА - една от двете най-добри в света космически компании. Там ще разкажат на вас и чрез вас на целия свят, че: ..... 2020 г. НАСА ни съобщи, че Слънцето навлезе в нов активен 11-годишен цикъл от 2020 г. до 2031 г.и ще влияе силно на Земята!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 2020 г. НАСА: Следващите 11 години Слънцето сменя цикъл от пасивен в АКТИВЕН до 2031 г.!

  21 Авг 2023 13:44ч.

  Джейк Блийчър, главен учен в дирекция Човешки изследвания и операции в НАСА. "КОСМИЧЕСКОТО ВРЕМЕ е такова, каквото е, а нашата работа е да се подготвим. Слънчевият минимум, който бележи края на предишния ПАСИВЕН цикъл, настъпи през декември 2019 г., уточниха от НАСА. С навлизането на Слънцето в новия АКТИВЕН цикъл могат да се очакват ГИГАНТСКИ ЕКСПЛОЗИИ на повърхността му, които да ИЗХВЪРЛЯТ СВЕТЛИНА, ЕНЕРГИЯ и слънчева материя в Космоса, отбелязват от НАСА." ............ Какви въглеродни отпечатъци, каква клима(ктери)тична патология се опитва да завладее нормалния човешки разум. Да се доверяваме само на истинските учени и на истинската наука!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Limits to growth

  21 Авг 2023 14:38ч.

  По това се работи активно от началото на 70-те години на миналия век. Не знам колко от четящите и пишещите тук са чели библията на глобалиста "Limits to growth" на римския клуб, но запознаването с тоя парцал е задължително за разбирането какво става и какво ни готвят. Намира се из нета - 200 страници малък формат, с много картинки от резултатите от симулациите на "световния им модел". Накратко казано, на няколко идиота (които разбират от всичко, но не са работили нищо реално през живота си) са направили играчка - "световен модел", в който се моделират природните ресурси, популацията, обработваемата земя, замърсяването, инвестициите и прочее и как се влияят от "човешките дейности". Моделът е описан в парцала. Това, което се набива на очи е, че "световният модел" бълва почти еднакви резултати независимо от входните данни. Препоръките, разбира се, са: ограничаване на популацията, ограничаване на инвестициите, ограничаване на използването на ресурси, ограничаване на използването на обработваема земя и прочее, или накратко казано, да се върнем в каменната ера, за да може да "оцелеем" според модела им. Другото интересно е, че там за пръв път се въвежда СО2 като "замърсител" (поне не съм го срещал изрично посочен в предишни документи). Как и защо - не е казано, но всички можем да предположим с достатъчна достоверност. Единият от авторите - този с най-голям принос - Дейвид Медоус - е записан в интервю как казва, че ако населението продължава да се увеличава, ще трябва да живее във някакъв "умен" тоталитаризъм, докато за да се запазят свободите, които е имало тогава (интервюто е от 70-те/80-те години) населението трябва е не повече от милиард-два.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Моделът

  21 Авг 2023 15:44ч.

  може да бъде реализиран само в еднополюсен свят, основан на правилата на хегемона. Да, започват с Канада, Австралия, Нова Зеландия, Европа, САЩ и някои банани, но глобално сега вече няма как да стане.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Югоагент

  21 Авг 2023 15:39ч.

  Лятно време като запее щурец, хората ще се сещат за банковата си сметка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Скритите данъци

  21 Авг 2023 16:33ч.

  Вдигане на данъци е политически некоректно. Затова се набляга на скрити данъци. Те винаги се оправдават със замърсяване и глобално затопляне. Навсякъде ще ги въведат. Имайте търпение.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Четящите знаят,

  21 Авг 2023 16:48ч.

  че през 70-те години на миналия век шлагерът беше глобално застудяване. Някъде след 1995 година започна да се лансира версията за затоплянето.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Али Луя

  21 Авг 2023 17:10ч.

  За да са сигурни, че са принципни, канадците трябва също да пресутановят внос на стоки, които не са произведение по най-високи въглеродни стандарти и транспортирането да е само отблизо и с еко горива.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • SPQR

  21 Авг 2023 17:56ч.

  Да спрат/затапят вулканите. ВУЛКАНИТЕ са основният причинител и регулатор. Виж кракатау The 1883 eruption of Krakatoa (Indonesian: Letusan Krakatau 1883) in the Sunda Strait occurred from 20 May until 21 October 1883, peaking in the late morning hours of 27 August when over 70% of the island of Krakatoa and its surrounding archipelago were destroyed as it collapsed into a caldera.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Глей ся,

  22 Авг 2023 12:05ч.

  на никой не му дреме нито за вулканите, нито за СО2 (как това стана "замърсител"?!?!), нито за каквито и да било "парникови газове", това е претекст. Основният проблем е, че НИЕ консумираме ТЕХНИТЕ ресурси, за които ТЕ мислят, че са крайни и на изчерпване. Дали е така, е отделен въпрос, важното е, че те го вярват. И трябва да се ограничи консумацията на всичко, и възпроизводството.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иво

  21 Авг 2023 18:00ч.

  Венсеремос! Внуците на Коминтерна пак ще ви внесат "планова икономика" и "купонна система". Дребната разлика е, че вече може "свободно" да ги пустосвате в "мрежата", а "ботовете" ще докладват 24/7/365 за вашето несъгласие с партийната линия на тези, които ще раздават виртуалните КУПОНИ. Честито на печелившите от отвъдморските територии! https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&opi=89978449&url=https://fakti.bg/world/212800-ne-djastin-trudo-ne-e-nezakonen-sin-na-fidel-kastro&ved=2ahUKEwjzpeqQ1O2AAxXjc_EDHbWQCjYQr4kDegQIDRAD&usg=AOvVaw12xfguhEP_olp-8Gp9Qosz

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Явно в САЩ има много "внуци"

  22 Авг 2023 12:49ч.

  Там купонната система е във вихъра си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Време е да се обявят държави с зомбирани и психично болни хора

  21 Авг 2023 18:09ч.

  Лошото е, че и нас ни управляват такива като канадците, но като ги търпим си го заслужаваме!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  21 Авг 2023 18:44ч.

  Изчезни бе циркаджия... умирате да се правите на умрели лисици ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Поп Вечерко

  21 Авг 2023 20:35ч.

  А кой го интересуват канадските ферми, освен канадците? Чудя се, защото аз например пет пари не давам за тях.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • албена

  21 Авг 2023 21:09ч.

  Крайно време е канадците да свалят доверието си от това недоразумение (запален привърженик на ваксиниране-бустериране-карантинирането) и то да се върне към професията си на детска учителка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • С.А.М.

  21 Авг 2023 22:06ч.

  Малко ще бъде трудно. От една страна, има огромен натиск срещу тези, които се изказват открито срещу него и неговата политика - като пример давам един психолог, който е застрашен от отнемане на правата да практикува професията си, това става от т.н. провинциални професионални организации, които дават право да практикуваш професия като лекар, инженер, мед. сестра, психолог и т.н. От друга страна преди години Трюдо изненадващо напуска работата си като учител по средата на учебната година. Има слухове за сексуална връзка между него и ученичка, а това ако отиде в съда ще му бъде дадена поне десятка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • eeeh ужаси

  21 Авг 2023 22:16ч.

  другото име на въглеродния двуокис - ХРАНА ЗА РАСТЕНИЯТА

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Копелдак Фиделов Кастратов

  21 Авг 2023 23:14ч.

  "Или тук е намесена по-дълбока, по-зловеща цел?" ... Не питате, ами направо си отговаряте. Намесена е. По-дълбока и по-зловеща цел. Нарича се ДЕПОПУЛАЦИЯ !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • CMEXXX

  22 Авг 2023 0:54ч.

  За западняците въобще не ми е жал! Въпросът е там, че нашите марионетки ще направят същото и с нас! Време е за действия, а не за плямпане, преди да е станало късно!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Доктора

  22 Авг 2023 1:03ч.

  На откаченяците в Карлуково па са забравили да и, спрът пациентският нет след 18 00!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • да и, спрът

  22 Авг 2023 2:05ч.

  Докторе, Вие май сте от пациентите?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  22 Авг 2023 6:10ч.

  Не знам как САЩ са натиснали Трюдо за да се виновни за простотиите му, но се радвам, че има и по-големи измекяри от българските.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Няма как да се радваме на такова нещо

  22 Авг 2023 12:51ч.

  В Швеция смяната на пола започва 1970 година. Идва и у нас. На какво да се радваме, трябва да действаме.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • опасността идва от някакъв наднационален фактор

  22 Авг 2023 11:07ч.

  Трюдо и неговата смешна държавица в случая е поредна жертва. Но КОЙ е мозъкът, босът!? Цифровият Левиатан е анонимен, бездържавен, т.е. отделните държави са му плячка. В този смисъл, би било неправилно да противопоставяме държавите една на друга, щом те са едновременни жертви и мишени. Идеята за очертаване на граници на растежа беше началото, идеята за златния милиард, идеята за падането на желязната завеса, идеята за офшоризация на финансите, идеята за масовите миграционни вълни, идеята за глобални криптовалути, идеята за ковид-пандемията, идеята за социалните полове и така нататък - все глобални начинания, нямащи ясен инициатор или материален център, но предизвикващи поредица от разтърсващи ефекти, които руинират националните общества, заличават държави, променят или изтриват държавни граници, взривяват съдбовно важни социални институти (семейството, църквата, училището). Изключително силно качество на Цифровия Левиатан е неговата аморфност, неоткриваемост, некондензиран вид на враг, който почти не можеш да откриеш и унищожиш.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Валентин Христов

  24 Авг 2023 21:24ч.

  Само да каже,че тяхните гори ако го ня;а въглеродният диоксит в достатъчни количества няма как да съществуват и да произвеждат въздуха който дишат всички живи същества на тази планета.Супер измамата е налице.Вижте замърсяването на почвите и водите,това е друго нещо и е наистина за борба с тези замърсители,САМО ЧЕ ТЕ ЗА ТОВА ПОЧТИ НЕ ГОВОРЯТ И ПОЧТИ НИЩО НЕ ПРАВЯТ.ЗАЩО ЛИ,ЗАЩОТОЦЕЛТА Е ДА ОБЕДНЯВАТ ВСЕ ПОВЕЧЕ ХОРАТА И НАКРАЯ ДА ПОЧНАТ ДА ИЗМИРАТ ОТ ГЛАД И ДА ИМ СЕ МОЛЯТ ЗА ЕДНАТА ПРЕХРАНА,Е ТОВА Е САМАТА ИСТИНА.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи