Континент на име "Шарли"

Континент на име "Шарли"
Днешната власт в европейските (ЕС-овски) държави върви след събитията. Тя не причинява събития, а бива „връхлитана“ от тях. Това значи, че тя няма политика. И не би могла да има, тъй като няма кой да я провежда – страните се управляват (администрират) не от избрани правителства, а от назначени „режими“.

 

 

Всичко, което днес прави ЕС, е да следва американските инициативи. Поради това той с всяка година все повече напомня за общността на „социалистическите страни“ и за техните отношения със СССР.

Ето сега. САЩ атакува някои държави – било информационно, било икономически, било военно – и ЕС се включва в атаката (като помощник). Някои ислямски организации отговарят с масови убийства на цивилни лица. Тогава ЕС е изненадан и скърби.

Европейците не разбират защо това се е случило, те са невинни. Те просто са съгласни с телевизията си и освен това обичат да се посмеят. Има кой да ги развеселява, казва се „Ш.Е.“. А същевременно интересът им към тези нещастия, дори и към смъртта на съгражданите им, плавно намалява: с терора, както и с други неща, просто се свиква.

Време е да се каже ясно: ЕС не може да се защити. За да могат тези държави да се стабилизират и да направят нещо заедно, е необходима обща и при това независима политика, каквато виждаме да се води на много места по света. Политика имат и САЩ, и Китай, и Русия, и Иран. Израел също има политика, както и Саудитска Арабия. Башар Асад има политика, с която може накрая и да победи.

Но ЕС няма и поради това ще загуби (ще се разпадне).

Причината за бъдещото (и недалечно) разпадане на ЕС е в същността на това квазидържавно образувание. То е територия, окупирана от САЩ (и Великобритания), и няма причина да му бъде подарявана независимост. За независимост се воюва, но ЕС не може да направи това, тъй като олигархията, която се разпорежда с него, не е местна (немска, френска или континенталноевропейска), а атлантическа (евро-британо-американска). Няма смисъл следователно тази олигархия да се разделя с част от владенията си в интерес на някакви бивши самостоятелни държави (като Франция, Германия и др.).

Възраждане на западноевропейските държави не може да има, тъй като тези държави дължат своите исторически успехи на колониите си. Колонии обаче те вече няма да имат. Тогава как да се укрепят, така че да живеят и през следващите векове? Какво да предложат на хората, които имат тяхно гражданство и говорят местния език?

Защото претенцията за „превъзходство над некултурните“ не може да опази никоя общност; това е просто декларация, че някой обича властта. Да се повтаря, че „ние сме за гарантиране на всякакви права“, тоест за свобода и справедливост, е безсъдържателно – никой няма нищо против свободата и справедливостта сами по себе си.

Освен това – като говорим за бъдещето на Европа, ние обикновено имаме предвид съдбата на нещо, което се нарича „коренно население“. С други думи – какво ще стане с германците, французите, португалците и т.н. Но това коренно население вече е обградено от имигранти и върви натам да се превърне в малцинство.

Вярно е, че едно малцинство може да оцелее през много векове, и то в най-неблагоприятни условия. Но за да понесе трудностите, то трябва да има някаква духовна и историческа опора. Коя ще е тя за западноевропейските нации? Те същите, които някога бяха римокатолически и протестантски? Как те ще носят през следващите векове както вярата в своята вековна „културност“, така и знанието, че са виновни във всякакви престъпления срещу човечеството (без които престъпления те нямаше да успеят да се обявят за „особено културни“)?
Защото, когато дойде време думата да имат други, тогава повече ще се говори за престъпленията и по-малко – за културата.

Така че тези нации (западноевропейските) днес са в опасност; и тя не се състои просто в това, че някои хора ще загинат при атентати. Атентатите са начин за водене на война, а войни винаги е имало. Опасността е в друго – че в днешно време не се вижда причина (смисъл) тези нации да продължат да съществуват.

Ето, да погледнем французите, които вчера бяха нападнати.

Дали, най-напред, всички във Франция мислят еднакво за станалото? Защото там живеят и твърде много мюсюлмани. Как те да тъгуват сега, след като знаят как векове наред, а и доскоро се отнасяха френските власти към техните събратя от мюсюлманските страни?

И какво да мислят за страна, в която най-известният, а и най-влиятелен вестник се оказва „Ш.Е.“? Какво бъдеще има наистина такава страна? Защото „Ш.Е.“ вече е най-влиятелният вестник не само във Франция, но като че ли в целия ЕС. Ако ти не само не уважаваш другите хора, но и нагло демонстрираш презрението си към тях, какво трябва да очакваш от тяхна страна?

Но освен това французите вече са подготвени да се веселят не само по повод чуждите нещастия (унищожения руски пътнически самолет над Синай) но и над своите собствени. В близките дни е много вероятно да се публикуват и разпространят навсякъде по света няколко грозни, бездарни и цинични рисунки относно случилото се в Париж в петък вечерта.

И французите ще трябва да се смеят, защото те вече са длъжни да бъдат „Ш.Е.“. За какво им е тогава полицията по улиците и на границата? Наистина, разбира ли някой там какво в действителност се случва?

 

Коментари

 • Doctor

  15 Ное 2015 11:32ч.

  Добър коментар!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • воден знак

  15 Ное 2015 14:35ч.

  ЕС във вида, в който съществува, е пълен геополитически нонсенс. Прав е авторът, ЕС си отива.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стратегическа зрялост

  15 Ное 2015 23:07ч.

  Нахлуването на «бежанците» в Европа си има своето съществено важно значение в общия сценарий на ЦРУ и Пентагона. Огромния брой млади главорези трябваше да бъдат дислоцирани в Стария континент, за да бъдат готови при подаден сигнал да действат. Отначало си зададохме въпроса: «Щом войната на Запада е с Русия (а с кого другиго би могла да бъде тя?), нима главорезите ще бъдат хвърлени като пушечно месо срещу милитаристичния евразийски гигант?». Това би било смешно — те са само сган мамелюци, които дори добре да са въоръжени, могат само да размахват оръжието си с подобаващата на темперамента им показност и жалка театралност. Инак: очаква ги зловидната съдба да бъдат ПОМЛЯНИ — така, че да не остане от тях и кайма (за храна на кучетата…). Тогава — защо ЦРУ ги докара в Европа? От два дена насам вече е ясно. Те трябваше да провокират мързеливите европейци, на които хич не им се воюва в Близкия Изток (защото естествено трябва да е срещу Русия — та срещу кого другиго!?). След като бъдат извършени тук-там касапници из европейските столици, мързеливите европейци ще кандисат и ще бъдат помамени да вземат участие в незавидната роля, готвена им от Пентагона по линия на «безценното» им членство в Атлантическия военен пакт. Така необходимия брой военни единици на европейските сили ще се озоват в Сирия и околностите ѝ, където уж ще трябва да воюват с «колосалната» Ислямска Държава, но понеже такава държава няма — скалъпена е, за да всява страх! — те ще се окажат сред библейските пустини, изпълнени отначало с недоумението «защо сме тук!!!???», а след това ще им бъде подаден мелодичен сигнал с Пентагонска свирка, че трябва да насочат оръжията си срещу «Руското Присъствие» там. Това е така, защото Америка си е направила ловко тънката сметка да не се залавя с «отстрел на руски мечки» при пустинни условия, а за целта да бъде приложена ЕВРОПЕЙСКА МАША. Сложно някак си, но е в стила на Вашингтонската Мъдрост и стратегическа зрялост…

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дачков, Дачков,

  16 Ное 2015 11:55ч.

  не те ли е срам да публикуваш подобни дивотии!?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Kubis

  16 Ное 2015 18:35ч.

  Както винаги Гочев точно е нацелил перото! Трудно е по-точно и вярно да коментира днешната ситуация, независимо, че вероятно всеки я усеща по подобен начин, което се вижда и от по-горните коментари.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стратегическа

  16 Ное 2015 18:56ч.

  дивотия си написал! Ще надсвириш Гочев!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Поморийски

  16 Ное 2015 19:55ч.

  Авторът е прав.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • с.стоянова

  19 Ное 2015 6:35ч.

  Много интересно, защо им е на Запада и Щатите да унищожават Русия? Едно на ръка, че с тази си агресивна и безсмислена за държавата политика Русия се самоунищожава/вижте накъде върви икономиката, гигантските кражби, масовото изнасяне на валута, и т.н. все в тази посока/. Както се вижда, на цивилизованите, християнските народи не им се воюва, дори когато варварите започват да ги нападат. Та ще се юрнат към Русия. Глупости. На Путин и компания им трябва враг, за да могат да държат властта, ако може, до края на света. Врагът сплотява, а какво друго може да сплоти руснаците? "...Есть идиоты только в составе России. Почему Иран будет воевать за Башара Асада – понятно. Потому что для шиитского Ирана очень важно сохранение шиитского алавитского режима в Сирии. Почему Россия будет воевать в Сирии тоже понятно, но по другой причине – из-за личных амбиций Путина....Но понимаете, любой безумный поступок он тоже имеет объяснение: потому что нет ничего более рациональнее, чем безумие." "...Ясно, что Путин знал о терактах в Париже заранее, потому что у него есть обширная агентура в ИГИЛе. Эта обширная агентура в руководстве ИГИЛа возникла из-за того, что ИГИЛом в военно плане руководят баасисты, то есть, бывшие представители войск Саддама Хусейна. А это очень близкие к Советскому Союзу, к России, люди вообще-то. То есть, российские спецслужбы имеют обширную агентуру в этой среде еще со времен ирано-иракской войны и даже раньше. " Станислав Белковский, политолог

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи