Конгресът на БСП - на подмяната или на промяната? 

Конгресът на БСП - на подмяната или на промяната? 

Автор: проф. Светлана Шаренкова Следвайте "Гласове" в Телеграм

„Въпросът за лидерството ми в БСП не е спиран да бъде повдиган от 2017 г. – почти откакто съм избрана, особено след реформата, която направих в партията за мандатите на депутатите, за прекия избор на председател, битката, която проведохме с вътрешни зависимости.“ 

Това каза Корнелия Нинова на 8 януари т. г. в опит да оправдае пагубната поредицата изборни погроми, които БСП претърпя на местни, европейски и пет парламентарни избора, снижили доверието в левицата от милион гласа до жалките на 236 хил. Защото през 2017 г., след емоционалната вълна от избора на президентската двойка Радев-Йотова, БСП стана втора политическа сила, а днес след пагубната политика на Нинова и обкръжението й – тя е пета в парламента с едва 24-ма депутати. 

По време на председателството на Нинова единствените избори, които БСП не загуби, бяха мажоритарните избори за президент, в които на два пъти категорично спечели Румен Радев. За сметка на това Нинова, заслепена от болното си его, от години води безсмислена война с президента Румен Радев и с вицепрезидента - социалистката Илияна Йотова, което доведе само електорални загуби на БСП.

На 11 февруари предстои Заседание на 50-ия конгрес на БСП, който наблюдатели и симпатизанти очакват да бъде апаратно  манипулиран, въпреки предстоящите избори и сложната политическа обстановка, в която се намира България - най-бедната европейска страна. И за да няма изненади на конгреса, верният й орг. секретар Гуцанов ударно подменя делегати, а чрез страх, натиск и щедри и нереалистични обещания за постове и облаги – подготвя рутинен и скучен конгрес, който ще продължи потъването на БСП в електоралното блато. 

Но в същото време, под уж благовидните предлози за модернизиране на Устава и Програмата, ръководството готви тихомълком отмяна на мандатността за социалистите в изборните партийни и държавни органи. И как така в Устава на БСП е записано, че правилото за три мандата, или общо 12 години, в парламента важат за всички други (включително за изявени парламентаристи с опит, водещи юристи и законотворци, на хора, заслужили за БСП с експертиза, опит и работа в избирателните райони), но не важат единствено за председателя…!? 

„Когато имаш заявка да управляваш България, да има ред и еднакви правила за всички, трябва да имаш сили да го направиш първо със себе си, вътре в партията. Въпросът е принципен. Ред, правила, устав и спазването им от всички социалисти, независимо кой как се казва.“,  каза Корнелия Нинова на 6 януари 2021 г. по БНР. 

Какво излиза? Уставът е за всички, мандатите са за всички, но не и за председателя, особено ако се казва Корнелия Нинова. 

„Първо. Ще надграждам над това, което имаме дотук, но конкретно, ясно, аргументирано и остро, почтено, без лъжи, без лицемерие, с ясни позиции срещу това, което се случва и с аргументи какво друго може да прави България и как по друг начин може да живее народът. Втората задача, която си поставям, да дам на БСП самочувствие. Тези хора са умни, кадърни и почтени и трябва да живеят с това самочувствие в БСП. Третата е да превърна БСП в първостепенна политическа сила. Четвъртата е да обединявам.“ Обещания на Нинова пред Би Ти Ви на 15 март 2016 г., когато обяви, че се кандидатира за лидер на БСП. 

Каква я мислихме, а каква стана?

Партията не е надградена, а разградена. Лъжата и лицемерието подмениха нейните изконни принципи и политики, като социалистическата, патриотичната и миролюбивата. Бяха подменени вътрешнопартийната демокрация и колективното начало.

БСП за 131 години никога не е имала по-ниско политическо самочувствие – да бъде пета сила и от нея нищо да не зависи, да стане брошка на ревера на десните антикомунисти и русофоби – вчера на ПП и ДБ, утре на ГЕРБ-СДС и ДПС. А умните, кадърните и почтените социалисти бяха прогонени или сами се демотивираха, за сметка на лично преданите на Нинова кариеристи.

БСП никога не е била толкова разединена в историята си и виновникът за това отново е Корнелия Нинова.

Ако сравним обещаното и казаното от председателката с политиките и действията й през годините, става пределно ясно: Корнелия Нинова няма компетентност и морал на лидер, няма качествата на председател на БСП и все по-съмнителното е дали има качествата на социалист. 

 

 

 

 

Коментари

 • ММ93

  08 Фев 2023 9:46ч.

  "БСП ... да стане брошка на ревера на десните антикомунисти и русофоби – вчера на ПП и ДБ, утре на ГЕРБ-СДС и ДПС." - Без коментар ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отвратен

  08 Фев 2023 11:23ч.

  Шаренкова кога говори истината - сега, или преди когато се въртеше около председателя и искаше да стане депутат!?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • еха

  09 Фев 2023 0:29ч.

  Тази женица и мене нещо не успя да ме грабне.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гражданин

  08 Фев 2023 11:29ч.

  Кумата на добревия не е в позиция да раздава съвети, а и мнението й не тежи. То цялата така нар. опозиция е меко казано ... странна. Няма сериозност, няма тежест, няма онова, което иска българския народ - последователност, отговорни хора с опит и авторитет, отстояващи националния интерес!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Просто бизнес

  08 Фев 2023 11:32ч.

  Ха,ха. Това, че се пишеш "русофил" и си от "кохортата на Сергейчо" , "другарко жълтоповетна социалистке" не ви дава право да определяте каква тябва да бъде една лява партия. Ние, на които налавиваха в главите "марксизма-лененизма" помним "Какво е това социализъм и има ли почва у нас". Та Ленин вече го отрекохтеа и остана горкия Маркс. Но човекът казва, че "социализЪмът ще победи в силно развити капиталистически страни. По тази логика, къде трябва да има силни соц. партии? Но там след като приеха "прогресисти", хипита ( през 60-те години ), троцкисти и "обратни" ще изградят силна соцпартия когато "цъфнат налъмите " (Тр. Акациев). Та, да се върнем у нас. Маркс ( опростено, за което се извинявам ) казва, че има две класи буржоазна и работническа. Посредата са лумпените. Та къде у нас "другарката" ще намери " работници". Та тази дума вече е срамна за модерния българин. Има пом. асистенти ( продавачи) , сервитьори, камериерки, строители от малцинствата и т.н. Няма тежка индустрия , където труда и експлоатацията е най-голяма и може да се иградят силни групи с ясна кауза . У нас поне 70 процента от т.н. електорат е лумпенизиран и затова не е организиран и все чака някой месия да го изведе от блатото. Така, че хора като Гергов, Кирето, Мерджанката и цялата плеяда родени в червени дантели синчета и дъщери на партийната номенклатура "изгонени" от Нинова нямат никакъв шанс. Та БСП отдавна е социалдемократическа, но с консервативен оттенък благодарение на все още живите стари членове.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • майска

  10 Фев 2023 9:46ч.

  Съгласна съм с г-на дето се нарича "просто бизнес" сигурно го е страх да си каже името...Шаренкова когато беше изцяло на страната на Нинова вероятно е очаквала да получи нещо голямо, ала Нинова е разбрала, че се натиска за облаги и постове...Сега е против нея, така не става...И тя като Станишев ще получи шута от редовите социалисти на конгреса.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  08 Фев 2023 13:23ч.

  И бившата седесарка проф. Светлана Шаренкова е в ръководството на Б$П.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Поручик Галицин

  08 Фев 2023 15:28ч.

  Лелелиййййй, СерГееййййевка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • !!!

  09 Фев 2023 11:11ч.

  Ле-ле ...колко си жалка !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Самотният вълк

  11 Фев 2023 12:46ч.

  Истината е една ,във момента във България няма истинска рабжотническа партия която да защитава правата на работниците и селяните .БСП-то е ляво либерална проамериканска партия на комсомолците ,защитаваща ляво либералните олигарси и бандити и разбойници .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • balagan

  11 Фев 2023 17:57ч.

  Опитите да се лъска имиджа на този лицемер и цар на кухите и фалшиви фрази Радев са жалки. Нинова пък освен двете корони, ще си носи и кръста задето лековерно натресе този натовски слуга на България. Когато говориш едно за да се харесаш на лековерния електорат, а оставяш протежетата ти да вършат съвсем друго, си най-големия подлец и рано или късно ще си платиш за хитрината. БСП си изпя лебедовата песен и всичките и люспи се отлюспиха вече. Запреличала е на черен слепок. Читаво семе не остана в тази партия, а крастата отлюспена, която се e залепнала за Радев е още по заразна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи