Китай изглежда като гигант с глинени крака

Китай изглежда като гигант с глинени крака
Коронавирусната криза показа, че Китай не е по-силен от останалия свят.

 

 

Със своите средновековни пазари и може би зле охранявани лаборатории, Китай изпусна вируса, който бавно убива света. Но най-вече Китай премълча епидемията и ѝ позволи да се разпространи, лъжейки безсрамно за мъртвите. А Европа реагира вяло, упреквайки едновременно Китай и Русия, че са пуснали “опасни фалшиви новини” и “измамни медицински информации с невярни твърдения” за коронавируса.

 

Въпреки това поведението на китайското правителство не оставя никакво съмнение за волята за хегемония. Под красивото име “пътища на коприната”, то се опитва да подчини слабите страни на всички континенти. Китай нахлу в Южнокитайско море в ущърб на съседите си, скара се с Индия и се вмъква на нейна територии, подкрепя Венецуела, Северна Кория и Иран, с който договори “стратегическо партньорство” за 400 млрд. долара за 25 години. Но кой протестира освен САЩ, които засилиха присъствието си в Южнокитайско море?

 

Президентът Си Дзинпин първоначално заяви, разбира се, желанието си да даде “решителна роля” на пазара. Беше обещал връщането на правова държава. Но обещанията ангажират само онези, които ги получават! Както в банановите републики или при комунизма, той манипулира конституцията, за да може да остане доживотен президент. Партийният апарат се засили и не позволява на никого да диша. Интернет се контролира, данните са манипулирани, дори фалшифицирани от мощната държавна машина. Големите “частни” компании се управляват от апаратчици или техни близки роднини. Големите шефове на Dongfen, Fosun, Lucent Shanghai Bell, Hanergy или CALC изчезват под различни предлози. На всички нива компаниите остават финансово зависими от държавните пари и под контрола на държавната или местната власт и Комунистическата партия. Чуждите компании са добре дошли само за по-добро разграбване на ноу-хау. Открадната интелектуална собственост от Китай в САЩ представлява загуби, които се оценяват между 225 и 600 млрд. долара.

 

Не само икономиката е под абсолютен контрол, но и цялото общество. Един начин на мислене властва в Китай. Много членове на свободното духовенство са затворени. Независими журналисти и адвокати са поставени под домашен арест или изпратени в лагери. На 30 декември 2019 г. пастор Уанг Ий бе осъден на девет години затвор, защото неговата протестантска църква е твърде известна. Освен това през 2019 г. е имало над 10 хил. ареста на вярващи, в по-голямата си част християни. Законът забранява на непълнолетни да влизат в църкви, дори в онези, които са верни на партията. Уйгурите и тибетците, според добрите стари методи на тоталитарния комунизъм, са арестувани, разселвани, затваряни в лагери или избивани. На университета бе наредено да се придържа съм марксисткото учение. Ксу Джангрун, един от последните университетски преподаватели, осмелили се да критикуват Си Дзинпин, бе арестуван на 6 юли в дома си в Пекин. Хонконг се задушава от тиранията, в нарушение на договора, подписан при напускането на англичанитe. 

 

Китай оцеля след рухването на маоизма, като прие някои капиталистически правила и се отвори за чужди инвестиции, привлечени от ниската цена на работната ръка и необятността на този нов пазар. Но тя си остава комунистическа диктатура, чийто успех е, че успя да съчетае един съучастнически капитализъм с бюрократичния и деспотичен империализъм, който вилнее там. Европа е малодушна. Тя търпи от страх от ответни наказателни мерки. Според Световната банка през 2017 г. средните митнически тарифи в реалната търговия са били 1,66 процента за Северна Америка срещу 3,83 процента за Китай и 1,79 процента за Европа. Но Европа не се присъединява почти никога към САЩ, Великобритания и Австралия, за да изобличи грабежа на Хонконг и да се противопостави твърдо на Huawei, заподозряна, че иска да шпионира света. Тръмп повишава митническите тарифи, на фона на нелоялната конкуренция на Поднебесната империя. А Европа си мълчи. Тя предпочита да уличи ГАФА (Google, Amazon, Facebook, и Apple), които обаче имаха смелостта да преустановят сътрудничеството си с хонконгските власти за предаване на лични данни, когато новият закон ги задължи да премахнват съдържание или да осигурят достъп до потребителски данни от кой да е акаунт в света. 

 

Китай обаче е силен само заради слабостта на света и особено на Европа, докато залогът е цивилизационен. Още в зората на Ренесанса Западът изпревари Китай, признавайки и защитавайки индивидуалните свободи и иницативи. Пренебрегвайки ги, Китай изглежда днес като гигант с глинени крака, защото неговата основа почива изцяло върху държавата и партията, които унищожават един народ, вече съсипан от своето минало. Самата корупция, с която властта не се бори, за да печели от битката между клановете, е плод на тази политическо-административна тирания. Когато властта принадлежи на едно малко малцинство, партия или каста, и надзирава цялото общество, катко господар робите си, единственият начин е да бъдат приети в сарая на апаратчиците или да ги обслужват. Корупцията става неразделначаст от самото общество и управлението, като възнагражденията не се дават според заслугите или компетентността, а само според степента на сервилност. Масовото промишлено производство може да се развива количествено под командата на всемогъщата държава, но дигиталната и дематериализирана икономика може да процъфтява само чрез свободната креативност на актьорите. Китай ще залезе и няма да може да поддържа трайно просперираща икономика и солидно общество, докато е под игото на потисническо самодържавие. 

 

Вместо да се снишава пред китайското всемогъщество в името на някои непосредствени индустриални интереси, Европа трябва да защитава своите ценности. Европейските лидери и организации в Брюксел би трябвало да го порицаят, пък било то и символично. Правят го с Русия на Путин, няма причина да не реагират по същия начин и с Китай на Си Дзинпин. В интерес на целия свят. Каквато и да е краткосрочната цена, по този начин Европа ще си върне основите на икономическия, интелектуален и духовен растеж, опиращи се на свободата. И ще бъде по-силна от Китай, който иска да противопостави една безправова държава на нашата правова държава. 

 

Превод от френски: Галя Дачкова

 

 

 

Коментари

 • Европеец

  14 Авг 2020 18:32ч.

  Европа първо трябва да възстанови немедлено системата на ДЕМОКРАЦИЯ !!! Демокрацията е суспендирана от 5 месеца под фалшивия предлог на "Ковид 19" и повечето свободи на хората са потъпкани и погазени. Европейците са ограничени да пътуват свободно ! Европейците са ограничени да се събират и протестират ! На европейците е отнета културата , спорта , туризма ! Европейците са потопени в дива ковидистка пропаганда , налагат им да ходят с маски като дебили , медицината е абдикирала от реалните проблеми и се занимава с една ОГРОМНА ЛЪЖА !!! По какво се отличава в момента Европа от тоталитарния и комунистически Китай ??? По много малко неща. Европа трябва да се върне към това което беше преди март 2020 , за да бъде някакъв пример за подръжание. За да има някакъв смисъл в горния патос. Другото е демагогия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Масовото промишлено производство може да се развива количествено под командата на всемогъщата държава, но дигиталната и дематериализирана икономика може да процъфтява само чрез свободната креативност на актьорите.

  14 Авг 2020 19:38ч.

  Никой не цели да процъфтява, там е работата, нито Китай, нито Западът. Дигитализацията в ръцете на елитите е власт, която дехуманизира хем бързо, хем сигурно. И никой не може да устои на изкушението на тоталния контрол над информацията и личния живот, които дава. Ако тия си вярват, че им вярваме колко са морални, сигурно ще трябва да сме забравили мигновено какви вехти империалисти са.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • последното читаво поколение все пак още е живо

  14 Авг 2020 19:43ч.

  Що се отнася до "дигиталната и дематериализирана икономика", ако под това подразбират борсово-спекулативната икономика на шепа юдеи от Уолстрийт и Лондон, която сакрализира до максимум силата на мамона и проми мозъците на вече две поколения към безотказен материализъм и с готовност приемано кредиттно робство, тя просто се изчерпа и компрометира. В момента тече преходен период до окончателното рухване на долара и еврото, защото сума ти незападни страни отдавна минаха на по-реалистични и работещи в тяхна полза стандарти на международна търговия и разплащания.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Anonimen robot

  14 Авг 2020 23:06ч.

  А Франция на какво прилича? На мен на ущипана мома дето се сетила след 50 години... сал колоса с глинените крака дори няама интерес да я ощипе. C'est la vie, mon Figaro!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Симчо

  14 Авг 2020 23:45ч.

  Яко са им платили САЩ-ците на тия двамата автори за това лъжливо антикитайско и проамериканско четиво.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • тези момчета

  15 Авг 2020 8:03ч.

  ще си умрат на мъката, че т.нар. им велика революция след 200 години се оказа пълен провал .....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • до симчо

  15 Авг 2020 8:21ч.

  Между модела на САЩ и модела на Китай , предпочитам САЩ. По-малкото зло.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Между модела на САЩ и модела на Китай

  15 Авг 2020 10:42ч.

  Двата модела са несравними, защото нямат допирни точки относно базови разбирания за света, природата, културата, човека. Китай просто се беше наместил в западната матрица, за да я използва и да стане пръв във всичко. Е, може да се каже, че успя и няма кой да го бутне без война. Китай няма сантименти към глупави исторически и теоретични разбирания, които се самоизчерпват за някакви си 200 години. Западът, ако и да е пищен и гласовит, е адски наивен, да не казвам като кого...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Коронавирусната криза показа, че Китай не е по-силен от останалия свят.

  15 Авг 2020 11:36ч.

  Ха-ха-ха, за разлика от САЩ и най-вече Франция, където Коронавирусната криза показа, че те са значително по-силени от останалия свят ли?!? Смешници!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • За сведение на двамата автори-клоуни...

  15 Авг 2020 11:39ч.

  ...социалистически Виетнам се справи грандиозно по-добре с коронакризата е арабизирана Франция с всичките ѝ претенции за минало величие.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ОТ БИБЛИЯТА ИСТОРИЧЕСКИ ГИГАНТ

  15 Авг 2020 12:29ч.

  Глава от злато, гърди от сребро, корем от мед-бронз, крака до коленете от желязо, и надолу желязо глина и нефт.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  15 Авг 2020 14:40ч.

  Икономиката на САЩ е в руини. На ЕС и Великобритания тоже. Спад от 10 до 33 % за второто тримесечие. А в Китай ръст от 3,6 % за същото тримесечие. Запада въобше не стопля как му го начукаха с 2000.... :((

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мильо Лудия

  15 Авг 2020 14:47ч.

  В икономиката винаги има една инерциалност. Напр. въпреки, че Англия е в руини след ВСВ лирата продължава да бъде световна валута чак до 1950 г. та и тук е така..На такива като тоя му се струва, че т. нар. Запад е излязъл по-силен от последната криза, докато всъщност той ще е загубил вече водещата си роля. Но това ще се разбере окончателно след 4-5 години, когато китаеца ще гледа как плуват труповете на враговете си, седнал на брага на реката.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Митето

  15 Авг 2020 16:18ч.

  Статия,в която авторите представят желаното за действително.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • !!!!!!

  15 Авг 2020 18:05ч.

  Колко много отрова в този кратък пасквил. Тези двамата дали изобщо някога са стъпвали в Китай, дали познават поне един жив китаец?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Глупости

  15 Авг 2020 18:08ч.

  Нещастните опити за дълговото нулиране на Запада докараха света до тотален колапс! Дето няма да могат да се нулират, но и финансовата система няма да успеят да променят, само ускориха разпада си и предстоят много лоши времена за същия този запад... жалкото е, че и ние ще потънем с тях!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • VIP

  15 Авг 2020 18:57ч.

  Хитлер същото е говорел за СССР . Ама не би .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Антон Сираков

  16 Авг 2020 7:17ч.

  "... подкрепя Венецуела, Северна Корея и Иран." Ах, тези лоши страни, не искат еврейско господство, пък и могат да му се противопоставят. А в самия Китай има и друго лошо - евреите не могат да се представят за китайци и да се вмъкнат в китайския държавен апарат. "Huawei, заподозряна, че иска да шпионира света." Huawei заподозряна, "Ешелон" доказана...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • българин

  16 Авг 2020 15:15ч.

  От прочетеното става ясно че между фашизма и комунизма няма никаква разлика.Да преследваш хората за това което са а не за това което са извършили си е чист фашизъм или комунизъм.БАШКА РАСИЗМА И НАЦИЗМА , КОИТО РАЗЦЪФТЯВАТ ПРИ КОМУНИСТИЧЕСКИ РИЖИМИ -СПРАВКА уйгурите в Китай турците в Българиа и българите в Русия,които трябва да се пишат татари защото така иска Москва

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • булгаристанец

  16 Авг 2020 15:51ч.

  Какъв българин си ти бе, като пишеш като циганин?! Бегом марш да се дообразоваш и тогава влизай тука! Смешник, той тръгнал да ни поучава...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Woland

  17 Авг 2020 21:09ч.

  Светът влиза в турбуленция и до 4-5 години ще цъфне под формата на III-та СВ. В какъв точно вид - неизвестно, но ще има световен конфликт. Защото лудите станаха прекалено много и нормалните са малцинство и тренда е точно към нарастване на броя на лудите. А на нас , психиатрите ни е известно , че лудите докато не се набеснеят , нищо не ги оправя освен специални мерки, които не са хуманни. И най-важната причина за световен конфликт е, че лудите не са продуктивни и нищо качествено от тях не произлиза. Просто ще има преход към ново общество - може би по-чисто. За сведение - човешката популация не е 100 % качествена, научен факт.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Anonimen robot

  17 Авг 2020 21:35ч.

  българин на 16.08.2020 в 15:15 *** С такива българи новото турско присъствие ви е в кърпа вързано. Само че дядо Иван си има свои проблеми за да решава вашите!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Фон Ширах

  17 Авг 2020 22:50ч.

  Мангустофилните да беха се фанали да бачкат по добре...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Quest

  17 Авг 2020 23:36ч.

  На Китай му трябват заможните потребители на Запада - САЩ, ЕС, Австралия да му купуват боклуците. Без тях е капо. Достатъчно е тези страни да отрежат китайския внос и Китай ще влезе в рецесия за години напред. Тази крачка ще позволи на Запада да възстанови спада след корона кризата. Местните производители ще дръпнат като запълнят китайската ниша.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Anonimen robot

  18 Авг 2020 6:41ч.

  Quest на 17.08.2020 в 23:36 И как ще спрат да му купуват боклуците и да го вкарат в рецесия след като са му длъжници за трилиони долари? Альоу, ако видиш китайски електромобил направен с материали каквито дори луксозните западни марки не влагат и то на двойно по-ниска цена от всички брандаджии продаващи боклуци за сервиза ще запееш друга песен.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мильо Лудия

  18 Авг 2020 9:09ч.

  Anonimen robot на 18.08.2020 в 06:41 Ще види много скоро, това ни чака. Те си мислят, че борбата с Китай ще върви само по телевизията, много скоро ще го почувстват по джоба си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Woland

  18 Авг 2020 15:37ч.

  Слава богу, че съществува Китай, защото ако го нямаше неговото производство на ВСИЧКО , прехваления западен и източен свят щяха да гледат през кривия макарон стоки и храна. Запада произвежда , но скъпо, недостатъчно, и не е за всеки джоб. Източна Европа я унищожиха. Щатите са си самодостатъчни, но дотам. Остава Китай като световен производител.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Щатите са си самодостатъчни, но дотам."

  18 Авг 2020 21:20ч.

  Такава глупост скоро не бях чел. САЩ са антиподът на самодостатъчност. На тях всички са им съюзници, за да има зад чии гърбове да се крият, когато стане напечено. Да сте видели или чули прочутия им военен флот в Източното Средиземноморие тия дни около конфликта между Турция и Гърция? Няма го никакъв, защото не става дума за ПР мероприятие, а за съвсем реална опасност от война между две членки на НАТО.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи