Кисинджър: Путин загуби мярката, Зеленски е случаен президент с историческо постижение

Кисинджър: Путин загуби мярката, Зеленски е случаен президент с историческо постижение

Източник: БГНЕС

Володимир Зеленски е „случаен президент“, но с историческо постижение. Владимир Путин е глава на една пропадаща страна и вече е загубил чувството за мярка. След края на войната трябва да се намери място за Украйна и място за Русия, ако не искаме Русия да стане аванпост на Китай в Европа. А Нова Студена война ще бъде още по-опасна от първата.

Това сподели Хенри Кисинджър, бивш държавен секретар (1973-1977) и съветник по националната сигурност на президента на САЩ (1969-1975) в интервю за британския вестник „The Sunday Times“.

Бившият държавен секретар на САЩ навърши 99 години на 27 май. Той е носител на Нобелова награда за мир за 1973 г. На Световния икономически форум в Давос на 23 май Кисинджър каза, че Украйна трябва да даде на Русия част от своята територия, което разгневи мнозина.

За украинския президент Володимир Зеленски Кисинджър казва, че няма съмнение, че Зеленски е изпълнил историческа мисия. Зеленски е случаен президент, той идва от общност, която никога не е била представена на този пост, защото е евреин като Кисинджър.

„Той стана случаен президент от разочарование от вътрешната политика. И тогава се изправи пред опита на Русия да върне Украйна в напълно зависима и подчинена позиция. И събра страната си и световната общественост заедно по исторически начин. Това е неговото голямо постижение“, каза Кисинджър.

Остава въпросът дали Зеленски може да запази лидерството си, като сключи мир, особено мир, който включва известна жертва, посочва Кисинджър.

Запитан за руския президент Владимир Путин, с когото се е срещал няколко пъти след случайна среща в началото на 90-те години, когато Путин беше заместник-кмет на Санкт Петербург, Кисинджър каза, че той е внимателен анализатор. Проблемът на Путин, казва Кисинджър, е, че „той е глава на една пропадаща страна и вече е загубил чувството си за мярка“.

По време на анексирането на Крим от Русия през 2014 г., Кисинджър се изказа в статия срещу идеята за присъединяване на Украйна към НАТО, като предупреди, че продължаването на преговорите за влизането на Украйна в НАТО рискува избухването на война.

„НАТО беше страхотна за справяне с агресивна Русия, когато беше голяма заплаха за световния мир“, каза Кисинджър. „Сега НАТО се превърна в институция, която отразява европейското и американското сътрудничество по уникален начин и е важно да го поддържаме. Важно е обаче да се признае, че ще възникнат големи проблеми в отношенията на Близкия изток и Азия с Европа и Съединените щати. А НАТО е институция, чиито членове не са непременно със съвместими възгледи", предупреди Кисинджър.

Въпросът е как да се сложи край на тази война. „В крайна сметка трябва да се намери място за Украйна и място за Русия – ако не искаме Русия да стане аванпост на Китай в Европа“, каза дългогодишният дипломат.

Америка и Китай са „две страни със способността да доминират в света“, смята Кисинджър. „Те са съперници, управлявани от несъвместими правителства, във време, когато технологиите могат да унищожат света. Затова втора Студена война е потенциално дори по-опасна от първата. И двете суперсили вече имат сравними икономически ресурси за първи път, а технологиите за унищожаване са още по-страшни, особено с навлизането на изкуствения интелект“.

Кисинджър казва, че в тази връзка е дълбоко притеснен.

„Други страни също ще искат да се възползват от това съперничество, без да разбират неговите уникални аспекти“, каза той. „Така че навлизаме в много тежък период“, прогнозира 99-годишният дипломат.

 

 

Коментари

 • Кис-кис-кис ... Кисънджър !

  13 Юни 2022 12:30ч.

  Някой скръцна зъби на престарелия eврей и му припомни, че може и да не доживее 107 , колкото добута Рокфелер...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • rusnak

  13 Юни 2022 12:43ч.

  На ония му смениха 6 пъти сърцето, за тази мумия незнам.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • СМЕХХХ

  13 Юни 2022 12:31ч.

  А за нас най-добре е да се осъществи остта Европа-Русия-Китай! Вашите краварски интереси не ни интересуват!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иванов

  13 Юни 2022 12:35ч.

  Путин наистина загуби мярката - самият той не знае къде трябва да спре военната операция.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • rusnak

  13 Юни 2022 12:42ч.

  Ще спре във Фашингтон.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Щом критикуват Путин и Русия,

  13 Юни 2022 16:13ч.

  Значи братята са на прав път. А самият Путин знае много добре къде трябва да спре - до границите на НАТО от 1997 г., а може и още по на запад. За това и Генри пуска фишеци, та ако може с нещо да повлияе, но няма. Кисинджър е невероятно мъдър и интелигентен, но народът му вече не е. Политическият му елит - също.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • MMN

  13 Юни 2022 12:38ч.

  Голямо мазане голямо нещо. НАТО - добро, Зеленски - историческа личност, Русия - пропаднала, Путин - луд. Всичко по учебник.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • rusnak

  13 Юни 2022 12:41ч.

  Хехе, пропадат без МъкаДоналдс, а? Ходи да целуваш маратонките на BLM.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • фи и пси

  13 Юни 2022 12:44ч.

  Ядосан е Киси, явно събитията не се развиват, както на него му се иска - разбира се, Русия му обърква плановете. И да го кажем пак: прекалено разрекламиран е и тоя тип, като всеки американец. Колкото и да е добър, си остава средняк в изтънчената наука, американците поначало толкова си могат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Жоро?

  14 Юни 2022 13:10ч.

  хахахаха, драги разсмя ме !!! Разрекламиран???????? Това е един човек владеещ български го приема като обратното на рекламиран! Казва се много рекламиран, достатъчно рекламиран или непрекъснато рекламиран!!!!!!!! Глагол май беше. Минало страдателно причастие: https://rechnik.chitanka.info/w/%D1%80%D0%B5%D0%BA%D0%BB%D0%B0%D0%BC%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BC

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • „той е глава на една пропадаща страна и вече е загубил чувството си за мярка“.

  13 Юни 2022 13:16ч.

  Това по-скоро отговаря на описание на Байдън, отколкото на Путин

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ala_Bala

  13 Юни 2022 14:07ч.

  Много добре казано. Старото канче доста е набивано от байдънистите. Горкия стар човек.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Уилт

  13 Юни 2022 13:20ч.

  "Америка и Китай са „две страни със способността да доминират в света“, смята Кисинджър. " --- И аз така смятам. А Русия няма капацитет за световен лидер.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • То пък щото САЩ има

  13 Юни 2022 13:33ч.

  Оттече и техния у канала

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • rusnak

  13 Юни 2022 13:33ч.

  За тези неща трябва мислене, а не смятане, но ти вероятно не можеш и второто. Русия няма претенции за световно господство, като любимците ти от ФАЩ. Но няма против да ви ебава дружно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • очевидното

  13 Юни 2022 16:08ч.

  Капацитет за лидер има у Путин (в сравнение с останалите т.нар. лидери, и особено на "свободния свят") - и това не е ли огледало за капацитет и всякакви потенциали у Русия и руския народ?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • “историческо постижение”

  13 Юни 2022 16:19ч.

  Броят на безсмислено убитите украинци в една ненужна война е велико “историческо постижение”.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Dimitrov

  14 Юни 2022 5:15ч.

  Не само "украинци", ами повечето убити и ранени от двете страни са руснаци! Колко ли евреи има в това? И как така евреите Зелман и Хайнц А́льфред Ки́ссингер се отнасят с огромна любов към нацитата в Украйна с хитлеристка символика по телата???

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  13 Юни 2022 17:08ч.

  Я дядките от Сащ да си налягат парцалите, да не би Путин да реши да постигне, това за което предупреждаваше още от 2007 г., ама лиготилниците "не разбраха" .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Kubis

  13 Юни 2022 17:24ч.

  Зеленски със историческо постижение! Да успя да унищожи стотици хиляди украинци, но не достатъчно да има място при екстерни ситуации да се заселят от САЩ. Ако Путин позволи! Кисинджер е умен и мъдър, но е американец!? Критикува Путин, значи Русия е на прав път, в нея е надеждата!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Омуртаг

  13 Юни 2022 17:59ч.

  "Проблемът на Путин, казва Кисинджър, е, че „той е глава на една пропадаща страна и вече е загубил чувството си за мярка“.Когато някой не се страхува да защитава интересите на страната си той получава точно такива определения.Решението е просто тов. Кисинджър,накажете го,ама шубето е голям страх,по лесно е да словоблудствате.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • nam

  13 Юни 2022 18:48ч.

  смениха му плочата на Кисинджър. изтърваха го в Давос и нова пее нова песен. Зеленский с историческо постижение, съгласен съм - изгуби половин Украйна, другата подари на Полша.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Dimitrov

  14 Юни 2022 5:25ч.

  Да, така е. Дори Зелман се обърна вчера към Хамериканския Еврейски Комитет с молба да му дадат много оръжия и наложат нови санкции на Русия, внезапно забравяйки, че този Комитет има съвсем друго съдържание

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Оле Отвори очички

  13 Юни 2022 18:54ч.

  Хаха. На предното (давоско) предложение за сделка, да спрат военната операция руснаците се измяна и продължиха разгромяването. Сега съскат и злобеят. За нас е важно да се стегнем защото в тази буря има опасност за териториалната ни цялост и държавноста ни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • София

  14 Юни 2022 13:56ч.

  Победителят определя мярката, а не губещата страна, която в случая вие от ФАЩ подкрепяте!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Проф. Витанов

  14 Юни 2022 18:21ч.

  Ясно е какво ще стане - след Северодонецк, Лисичанск ще бъде сринат от тежката артилерия на руснаците. То затова украинския генерален щаб иска да махне тези войски оттам, но Зеленски не дава. Прилича ли ви на нещо? Кодова дума - Wolfschanze. И там е било така.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи