Каримански: В чий интерес управляващите премахват контрола върху пренасянето на благородни метали и ценноости през границите ни

Каримански: В чий интерес управляващите премахват контрола върху пренасянето на благородни метали и ценноости през границите ни

Автор: Любомир Каримански, Фейсбук  Следвайте "Гласове" в Телеграм

Благородни метали и ценности и пренасянето им през граница?!

Министерският съвет (МС) е предложил на депутатите от Народното събрание - Закон за изменение и допълнение (ЗИД) на Валутния закон, който беше приет на първо гласуване в пленарна зала. Аргументите за промяната са изцяло структурирани в частта на паричните средства. Този закон се представя като един от наложителните закони, които трябва да се променят, за да постъпят парите от Националния план за възстановяване и устойчивост.

До тук добре.

Важно е да се напомни, че Регламент (ЕС) No 2018/1672 е трябвало да бъде въведен в българското законодателство още през 2019 година. Защо не е направено? От тогава до сега не е започната никаква наказателна процедура срещу България. Има само разменени писма и препоръки в доклади.

Кое налага още в член 1, т.4 на ЗИД на Валутния закон да бъде премахнато изискването за „пренасяне през границата на страната“ на благородни метали и ценности? По-долу представям оригналия текст в сега действащия закон, както и новото предложение:

„4. (изм. - ДВ, бр. 60 от 2003 г., бр. 96 от 2011 г.) сделките с благородни метали и скъпоценни камъни и изделия с и от тях по занятие, тяхното пренасяне през границата на страната и преработката им;“
„4. сделките с благородни метали и скъпоценни камъни и изделия със и от тях по занятие и преработката им;“.

В мотивите на МС е написано, че „Със заключителните разпоредби се предвижда промяна в Наказателния кодекс и Закона за мерките срещу изпирането на пари, тъй като отпада контрола върху благородните метали, скъпоценните камини и изделията със или от тях от Валутния закон. Същите остават в регулацията на митническите нарушения и престъпления по Закона за митниците и квалифицираната митническа контрабанда по Наказателния кодекс.“ От информацията, с която се запознах, бих искал да разбера следното:

1. В коя препоръка и в кой доклад на ЕК, както и на Комитета на експертите за оценка на мерките срещу изпирането на пари към Съвета на Европа, е предложено да отпадне от Валутния закон като предмет пренасянето през граница на благородните метали и ценности, както и всички останали норми, които се предвижда да бъдат заличени в тази връзка?

2. В Заключителните разпоредби на предложения от МС ЗИД на Валутния закон се предвижда промяна и в Закона за митниците „В чл. 2, ал. 2 думите „и на благородни метали и скъпоценни камъни и изделия със и от тях“ се заличават.“ Щом се заличават в Закона за митниците, как точно „същите остават в регулацията на митническите нарушения…. „ Точно член 2, ал.2 урежда митническия контрол на благородните метали и ценности, а в същото време се премахва конкретния текст в член 2 и ал.2 ? Щом няма да има митнически контрол за благородните метали и ценности, какво става с досегашните декларации на митница? Как точно ще се прилага и Закона за мерките срещу изпирането на пари? Обменът на информация за прането на пари между отделните служби? Благородните метали и ценности се заличават и в чл.251, ал.1 от Наказателния кодекс. Може би забравяме, че сме външна граница за ЕС?

3. Ако се предвижда пренасянето на благородните метали и ценности през граница да се квалифицира като митническа контрабанда по Наказателния кодекс, то не е ли необходимо контрабандата да се установи чрез митническия контрол?

4. Изобщо защо е било необходимо да се премахне изискването за пренасяне на благородни метали и ценности, след като препоръките в доклада на Комитета MONEYVAL са изцяло за т.нар. „парични средства“? Те не се отнасят до благородните метали и ценности!

5. Каква е целта да се орежат нормите за благородните метали и ценности и тяхното пренасяне през граница? Има ли някой интерес от това?

Да не стане така, че с една поправка на закон, с цел да получим по-бързо парите по Националния план за възстановяване и устойчивост, ще отворим вратите спокойно да се пренасят през граница благородни метали и ценности с нетърговски характер? Например - пръстен, гривна и брошка с диаманти може да не е с търговска цел и да не се декларира на митница.

 

 

 

 

 

Коментари

 • Eisblock

  11 Sep 2023 13:23ч.

  Е, как да се контролират разните лъскави неща, когато награбилите ги хукнат да бягат висящи по колесниците на самолетите?! ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Същото се отнася

  11 Sep 2023 14:56ч.

  както за бягащите от страната, така и за нахлуващите в България! Знае ли се какво добро са ни замислили, като гледаме пълния разпад на националната българска държава и националната българска идентичност.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Василева

  11 Sep 2023 15:39ч.

  Този нов валутен закон е под диктат и волята на прословутата ЕК. Т.е. за какво е този парламент и още повече правителство на подлогите с Денков щом те правят какво им се диктува от вън? Да закрият парламента направо. А тези изменения във валутния закон са още едно посегателство срещу свободата. И затова този ЕС става все по комунистически ! Само пълно разпадане на ЕС и бщрократите му ! Пълен бойкот на всяка левичарска приумица!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Госпожо,

  11 Sep 2023 16:00ч.

  обяснете каква е разликата, според Вас, между "комунистически" и капиталистически? По какво се различават капиталистическите производствени отношения от комунистическите, които така и не се състояха в световната история? Имате ли реална представа за съдържанието на думата "комунистически" или просто така си плямпате, по течението на анти-комунистическата мода, диктувана от децата на дявола - стопаните на планетата?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кой има интерес?

  11 Sep 2023 15:51ч.

  Този, който има кюлчета злато в България и иска безпрепятствено да ги изнесе изън ЕС. Този (турски търговци), който иска да узакони контрабандния внос на злато от Турция в ЕС. Легализиране на откраднатите пари (кюлчета злато) в България и на конрабандата на злато от Турция. Накратко - легализиране на мафията в сглобката.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ясно е

  11 Sep 2023 17:34ч.

  ЕС си връща обратно парите, които са дадени на България за европроекти и които са осреберени от когото трябва в кюлчета. Ако вие сте се награбили с кюлчета злато и искате да избягате от собственото си правосъдие в ЕС, това е точно вашия закон. И вие печелите, печели и ЕС. Е, губи България, но при сглобката е все така - важното е да се вее украинското знаме навсякъде.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Cicero

  11 Sep 2023 17:35ч.

  Как в чий интерес? Да не мислите, че онзи с чекмеджето, който го изпраха, ще държи кюлчетата там завинаги...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Читател

  11 Sep 2023 20:45ч.

  То е ясно в чии интерес. Не на българския народ!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи