Калина Андролова: В следващ парламент ДПС ще са втора сила, а ПП-ДБ няма да са част от парламентарното мнозинство

Калина Андролова: В следващ парламент ДПС ще са втора сила, а ПП-ДБ няма да са част от парламентарното мнозинство

Автор: Калина Андролова, БНР Следвайте "Гласове" в Телеграм

Има една древногръцка басня за лъва и магарето, в която се разказва как един ден лъвът и магарето станали добри приятели, отишли заедно да ловуват и хванали богата плячка. И тогава лъвът разделил плячката на три части и казал: „Едната част се пада на мен като цар на животните. Втората част ще я взема аз като съдружник. А третата част, ако някой я поиска, много зле ще си изпати!“ 

Поуката от тази басня е, че трябва да имаш обективна оценка за себе си и да не правиш съюзи с по-силните от теб. ПП/ДБ обаче никога не са имали обективна представа за себе си. Те обратно на действителността се мислят за царете на ситуацията и искат да разпределят политическата плячка така демократично и хармонично както лъвът от баснята. Драмата идва от сбърканите роли. ПП са просто неадекватни в самооценката, а ДБ считат, че техният морален авторитет е толкова голям, че могат да наложат на ГЕРБ и ДПС какво да правят. В баснята не е казано дали магарето е морално и е направило съдебна реформа в гората, но дори да е много морално и да иска справедливост за животните, лъвът няма да отстъпи позицията си на Зайо Байо, козата или маймуните. Просто такава е природата на живота.

В меморандума, който ПП/ДБ предлагат, има искане след ротацията нито един министър от евентуалния кабинет на Габриел да не може да бъде сменен от ГЕРБ, ако няма разрешение от пепейството. Настояват също така Денков да е външен министър, за да поддържат присъствие на евроатлантическия терен в противовес на ГЕРБ. Настояват и за реформа в службите до 1 юни тази година. Освен промяна в процедурата по назначаване на ръководствата на службите, ПП/ДБ говорят за засилване на сътрудничеството с чужди служби при положение, че нашите са максимално разградени. 

Забележете, че харвардските разбирачи предвиждат повишаване на прозрачността и включване на обществеността в диалога със службите. Първо, те затова се наричат навсякъде по света „тайни служби“, а не прозрачни служби. Не става да изкараме картотеките на площад „Александър Батенберг“ и който минава да може да ги чете и дава оценка за дейността на службите. 

И второ, задълбочаване на сътрудничеството с партньорски служби фактически означава нашите служби да бъдат в по-голяма степен на разпореждане, тъй като ние не можем да допринасяме с кой знае какво в подобен обмен. От 30 години насам нашите служби са подложени на постоянен натиск за реформиране с цел да се превърнат в удобно звено от веригата на претендента за глобално надмощие. Затова много внимателно трябва да се подхожда към подобни призиви и внушения. С тази формула големите партньорски служби задават оперативни задачи на нашите служби, които под етикета на сътрудничество изпълняват чужди стратегически цели и обслужват чужда геостратегия, докато България се разпада от неспособност да се самоуправлява.

В меморандума на ПП/ДБ има и следното безобразие: „Страните да не прибягват до договорки с други парламентарни сили“. Между ГЕРБ и ПП/ДБ няма истинска коалиция, има скандали и политическа война, затова ПП/ДБ се чувстват прецакани и в политическа изолация. ГЕРБ имат и други опции за управление, а ПП/ДБ имат само ГЕРБ. Затова би било много умно зебрите да не се правят на лъвове. 

Тази точка от меморандума е страшно обидна за всички останали партии, но най-много за ДПС, които бяха активни партньори в гласуването на съдебната реформа. 

Христо Иванов вкара Пеевски във властта, защото ДПС беше необходимо за промените в Конституцията. Христо не просто покани Пеевски, но направи исторически компромис за двойното гражданство. И ето, че сега ПП/ДБ решават вече да се освободят от Пеевски, като поставят ултиматум на ГЕРБ срещу договорките с други парламентарни сили. 

Те и германците искаха турците да дойдат сутринта, да им построят пътищата, да заведат децата им на училище, да изперат, да сготвят, да почистят, да изхвърлят боклуците и вечерта да се приберат в Истанбул, за да се наспят. И ако може сутринта пак да дойдат, да строят и почистват в Германия. Да, ама така не става. Когато вземаш, се налага и да даваш. 

В един следващ парламент ДПС ще са втора политическа сила, а ПП/ДБ най-вероятно няма да са част от парламентарното мнозинство. Затова е много жалко да виждаме как ПП/ДБ след като сляпо отвориха кутията на Пандора, сега блъфират за нови избори. А истината извън блъфовете е, че ДБ са в психологическа драма. 

Те искаха да осъществят съдебна реформа. Но тази реформа не е само нова структура. Тя е власт върху новата структура. И сега Христо Иванов, воден от амбицията да постигне много, е възможно да загуби всичко. А междувременно отключи и процеси, които могат да ликвидират държавата. Това е и причината за появата на този тъжен меморандум. Чрез него ПП/ДБ настояват да овладеят реформата, която съчиниха. 

За целта искат конкретна комисия да дава оценка за нравствените качества на кандидатите за позиции, избирани от парламента, тоест предлагат механизъм, с който да селектират по техен критерий кандидатите на ГЕРБ. През този механизъм ПП/ДБ си мислят, че ще контролират попълването на парламентарните квоти например за магистратските състави на Висшия съдебен съвет и Висшия прокурорски съвет. Толкова наивно, та чак смешно. 

Магарето от баснята ще е щастливо и цяло, но само ако лъвът му позволи. Именно страхът, че ПП/ДБ не могат да овладеят кадруването в новата структура, по която следва да се излъчат новите висши магистрати, доведе до кризисната наглост с меморандума. Или ще кадруваме, или ще ходим на избори! 

Но когато ГЕРБ казаха, че са готови за избори, наложи се ПП/ДБ да станат внезапно любезни и отстъпчиви, защото се поставиха сами в позицията на мат. 

Един нов парламент с ново управленско мнозинство ще стъпи в подредената от Христо Иванов схема и може да превземе цялата съдебна власт. Тогава реформата на Христо Иванов ще е била напълно безсмислена. Затова ПП/ДБ, виждайки възможностите за групираме и в този парламент, са в лека паника и опитват да решат страховете си чрез ултиматум. 

Меморандумът е нахалаен, няма да мине, но след скандала партиите започнаха да се подготвят за избори, а ГЕРБ получи психологическо надмощие. Съдебната реформа на Христо Иванов зависи изцяло от Бойко Борисов и тази истина трябва да се каже. 

Но ГЕРБ също се изправят пред дилема. С по-слабите ли да управляват, които могат да въртят на малкия си пръст, или с по-силните, в чието уж партньорство могат някога да се окажат и мишена. След време ГЕРБ ще получи едно твърде силно ДПС, което няма да може да бъде заобиколено. Точно затова започнах с баснята на Бабрий за лъва и магарето. Но искам алармиращо да завърша с фразата на Еврипид: „Наглостта е най-лошата от всички човешки болести“.

Източник: БНР

 

 

Още от Коментари

Коментари

 • Lindentown

  29 Фев 2024 10:09ч.

  Христо Иванов е политически плондир, пълен въздух под налягане, който носи след себе си само батаци. Той е даже много по-опасен от всякакви Кирчовци и Кокорчовци, защото те нямат амбициите да променят нищо, а само да се вместят в съществуващите далавераджийски схеми. ВНС през 1991 прие, че съдебната система се управлява от общ форум на съдиите, прокурорите и следователите, и че в него има паритет ( т.е. баланс) между парламентарно-избраната и магистратската квота ( от по 11 човека). Ако Конституционния съд бе наистина независим и обективен орган ( след поредицата скандални назначения на ГЕРБ, ДПС и сега на ППДБ той постепенно се политизира), щеше да разбие на пух и прах реформите на Хр.Иванов, чиито идеи винаги са били повърхностни, елементарни,водещи само до влошаване на работата на съдебната система. Те никога не са засягали същината на проблема- магистратската безотговорност и безотчетност, функционалния имунитет, както и несменяемостта. Промяната на балансите в квотите и премахването на общия форум (пленума на ВСС) например само засили позициите на Борисов и Пеевски в прокуратурата, от една страна, и капсулира безотговорността и неотчетността на съдиите, от друга. Проблемът с ДПС е не че ще бъдат втори на следващите избори и ще изпреварят ППДБ, а че в избирателната система е заложен демографски механизъм, който неименуемо ще ги направи един ден и първа политическа сила. А именно възможността не само децата, но и внуците на изселниците от 1989 да получават автоматично български гражданство. Колкото до ППДБ – да, те ще намаляват като тежест, но погромът вече е направен. И никой няма да им потърси никаква отговорност. В казармата имаше един лаф, който най-вече се отнасяше до излизащите в градска отпуска войници– „еби и бегай”. Горе-долу в това се изразява и сегашното политическо присъствие на ППДБ, и особено на ПП. „Кради и бегай”, ако можем да перефразираме.....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дяволска правота

  29 Фев 2024 10:54ч.

  Дяволски сте прав, колега! Хирургически точно забит скалпел в гниещата плът на болната политическа класа! Респект!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На шиш

  29 Фев 2024 10:18ч.

  Амиии при това положение ГЕРБ ще ги върти бавно на шиш тия глофърци.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  29 Фев 2024 11:52ч.

  При избори коалицията от коалоции ППДБ е съмнително да се запази. По-вероятно е да се надроби на 4-5 крила и перца. Единствено консумирането на властта ги държи заедно, а при очертаващо се редуциране на депутати няма място за всички пеликани и ще се изпокарат

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А след края на войната ти ще си в Русия при своите.

  29 Фев 2024 12:50ч.

  Където ти е мястото.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Жълтохубавец

  29 Фев 2024 17:53ч.

  Каква патетично глупава статия. Преразказва ми девойчето неща което във 3 клас се учеше да се преразказва по разказ. Опитите да разсъждава рухва от нефелното мислене на опорки и стереотипи. Истината е, че ДПС сега го играе с американския посланник, което се гледа с растящо недеволство и изпод вежди от Ердоган. Пеевски ще бъде използван и пратен при някой дебелариум. Лошото е че ПП ще продължат да бъдат в нашата политика поради идиотите които гласуват за тях и са от Бизнес парка в София...па макар и 3% да станат ще продължат да са Прокопиеви чеда. И как тихомълком се премълчава Възраждане от авторката ...сещате се защо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Lindentown

  01 Март 2024 1:02ч.

  И за какво авторката да споменава "Възраждане"? Това са същите тъпоъгълни триъгълници като жълтопаветниците от ППДБ. Хора, които бъкат от посредственост, но се имат за много важни. Кои са хората с някаква биография сред тях? Какви решения предлагат "Възраждане", освен общи приказки и заклинания?! Какво са предложили в парламента като законопроекти?! Помним нефелният им законопроект за Следствието, чийто консултант беше не друг, а компрометираният човек на Гешев Ясен Тодоров. Помним как използваха хора като Бойко Атанасов и Ат.Мангъров, а след което ги захвърлиха. Всичко се върти вожда Костадинов, който само плямпа популизми от сорта как щял да вкара в затвора "престъпниците в тоги"от КС и други подобни глупости. И тълпата празноглавци му верва....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ДПС получават изборните си резултати с измами и фалшификации

  01 Март 2024 19:49ч.

  Много ли е доволна К. Андролова?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Николай II

  01 Март 2024 23:18ч.

  Изводът от всичко това е, че България е несъстояла се държава и разпадането й следва да се очаква в най-скоро време.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Валя

  02 Март 2024 16:40ч.

  Не, не сте права 😉 Важно е Ники Сапуна да пътува 🤣🤣🤣 Вдъхнахте ни надежда, че поне едните мизерници може да ги няма👍 Дай боже и първите две скоро да ги няма също и да се отървем от цялата тази измет 🙏

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи