Калина Андролова: САЩ се изтеглят и поръчват на Европа да води ненужна война с Русия

Калина Андролова: САЩ се изтеглят и поръчват на Европа да води ненужна война с Русия

Автор: Калина Андролова, БНР Следвайте "Гласове" в Телеграм

Френският президент Макрон взриви и без това взривените отношения между ЕС и Русия, като гръмко обяви, че не е изключено да се стигне и до изпращане на военен контингент в Украйна. Много от съюзниците в НАТО се дистанцираха от тази идея, а някои френски медии написаха за „гаф на Макрон“, който е провокирал „гнева на съюзниците“. В отговор Владимир Путин подчерта съдбата на всички, които някога са изпращали контингенти в руските земи.И добави, че увеличаването на военната подкрепа за Украйна създава риск от употреба на ядрено оръжие: „Те смятат, че това е някаква игра. Те са заслепени от собствения си комплекс за превъзходство“, каза Путин. И обясни, че САЩ се нуждаят от някакво зависимо, западащо, умиращо пространство, където могат да правят каквото си искат, и че искат да направят с Русия това, което „направиха в много региони на света, включително в Украйна“. Европейците възприемат предупрежденията на Путин като ядрен шантаж, чиято цел е да се въздържат от подкрепа за Украйна. Междувременно Москва реагира и оперативно на терен, като Приднестровието поиска защита от Русия, с което създаде допълнителен стрес в Европа за стратегическите намерения на Путин по-нататък във времето.

Наблюдаваме как Европа бавно прегръща идеята за война с Русия до пълно сломяване на руската страна. Всяка следваща стъпка на Запада се оповестява като стрес-тест първо в медиите, изпитва се реакцията на Русия за поносимост и се предприема. Западът се движи внимателно, напипвайки възможната дълбочина за участие във войната, но сякаш без да си дава сметка, че историята се повтаря. Страхът от нарастването на Русия води до действия по предизвикването й, което завършва със световна война и изпепеляване на Европа. Това не го ли живяхме вече през XX век?! Овладяването на Украйна от САЩ чрез преврата срещу Янукович и опитът на САЩ да милитаризират Украйна срещу Русия се оказа провален триумф на глобалния контрол, арогантност и неефективност на „добрите демократични“ намерения. И сега САЩ се изтеглят, както се изтеглиха от „демократизирането“ на Афганистан, на Ирак, на Сирия, на Либия. И поръчват на Европа да води една ненужна война с Русия. Само защото Русия не е съгласна Украйна да бъде контролирана от САЩ.

„Ако Украйна падне, НАТО ще се бие с Русия“, предупреждава министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин, като уточнява, че Путин няма да спре и балтийските държави ще са следващите. Провокацията на Макрон за военен контингент е всъщност подготовка. Самият Макрон поясни, че много хора, които сега казват „никога натовски войски в Украйна“, са същите хора, които преди две години казваха „никога танкове, никога ракети с голям обсег и пр.“ Бившият премиер на Франция Доминик дьо Вилпен обяснява, че целта на Макрон е да изпрати послание за твърдост към Путин след провала на украинската офанзива и надигащото се усещане за сила у руснаците. Само че изказването на Макрон създаде „жалко объркване“, казва Дьо Вилпен и обръща внимание, че Макрон се стреми да заеме водеща позиция при вече видимото изтегляне на САЩ от Европа. Макрон иска да бъде заместващото лидерство на американската липса.

Решението за изпращане на натовски войски в Украйна ще бъде трудно, ще отнеме време, отначало ще е колебливо и няма да е консенсусно. Ето защо европейските държави сключват споразумения за сигурност с Украйна поотделно. Това ще даде възможност за по-голяма гъвкавост относно решения, с които някои страни-членки е възможно да не са съгласни. „Да, подписах с министъра на отбраната на Украйна писмо за намерения“, каза българският министър на отбраната Тагарев при изслушване в парламента. Много умело бягство от въпроса какви ангажименти поема държавата ни по отношение на Украйна. Подписали сме намерения, обаче за какво? Напоследък това е стил на работа – да се скрива информация или да се изкривява истината за постигане на поносимост във възприятията на гражданите. Никой в България не вярва на разумни действия от страна на някакво марионетно правителство. Европейските държави имат различен потенциал за военни ресурси, различни взаимоотношения с Русия. Но най-вече европейските държави имат различна степен на съпротива при натиск отвън. САЩ се стремят към общо намерение на Европа, но когато става дума за война, технологията на мотивация ще се превърне във внимателно ветрило, ще се предприемат оперативни мероприятия, ще се търсят национални уязвимости. Най-малкото е поддържането на марионетки. А понякога дори марионетките могат да създадат обструкции с проява на разум.

Вече месеци подред Олаф Шолц отлага изпращането на германски ракети Taurus с обсег 500 км плюс, което би позволило на Украйна да поразява цели навътре в Русия. Великобритания и Франция изпратиха крилати ракети като Storm Shadow и SCALP-EG с обсег до 300 км. Именно тези ракети позволяват на Украйна да унищожава руския флот. Но Taurus имат по-голяма дълбочина в сравнение с британските и френските, и са с по-сложна технология, например за разбиване на бункери. Германските ракети могат да ударят Москва или Кримския мост, пояснява британският The Telegraph, който реагира със статия, озаглавена „Британски войници помагат при изстрелването на украински ракети, разкрива Олаф Шолц“.

Германският канцлер заяви, че Германия няма да направи това, което Великобритания и Франция правят, и че германци няма да бъдат изпращани в Украйна, тъй като това ще означава участие във войната. Британците веднага натиснаха Шолц, че грубо злоупотребява с разузнавателни данни, защото от изказването му става ясно, че има присъствие на британски и френски военни, които помагат на украинците да ползват доставените ракети срещу руски цели. Наложи се британското правителство да заяви, че има малък брой британски войници, разположени в Украйна, но те участвали предимно „в медицинско обучение“. В статията на Telegraph експерти напомнят, че ракетите Taurus имат опция за програмиране, с което би могло да се избегне насочването им от украинците към Москва. Напомнят назидателно на Германия, че САЩ са инсталирали геоблокиращ софтуер на своите ракетни установки Himars, изпратени в Украйна, като по този начин предотвратяват опцията силите на Киев да стрелят по руска земя. Така че ние можем да си представим как Шолц се съгласява в някакъв следващ момент да изпрати в Украйна ракети, които могат да ударят Москва, но са програмирани това да не се осъществява. Европа ще спи ли спокойно, ако Украйна има възможност да удари Москва с германска ракета? Но някакъв софтуер й пречи. 

Източник: БНР

 

 

Коментари

 • рукола Z

  03 Март 2024 9:13ч.

  Докато се плашим с измислени войни, ЕС одобри цифровото ID на Били Гей и никой в България не говори за това 😜 Честит празник!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ким Пут Ин

  03 Март 2024 9:41ч.

  Имаш ли си хабер какво е социалния рейтинг в Китай въведен официално през 2021 г. Или говориш колкото да не заспиш.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • @Ким Пут Ин 03 Март 2024 9:41ч.

  03 Март 2024 11:08ч.

  Смяташ ли, че ЕС трябва да следва светлия пример на Великия Китай? Или говориш колкото да не заспиш.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Унищожаването на ЕС и НАТО вече е наложително

  03 Март 2024 12:12ч.

  Наличието на Запада показва защо вселената мълчи и каква е природата на Великият филтър. Рано или късно във всяка цивилизация се появява финансовия капитал, който създава своите САЩ, ЕС и НАТО. И дотам с живота и цивилизацията на тази планета.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Въпрос

  03 Март 2024 9:50ч.

  А ние вече сключихме ли споразумение за сигурност с Украйна? Въпросът е към плъха - специалист по сапуните...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сигналиста

  03 Март 2024 10:38ч.

  Ха! Бях забравил, че Суворов е превземал и Милано. Ще вземат да проверят има ли го още паметникът му в Алпите...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ина

  03 Март 2024 11:13ч.

  не е чувство за превъзходство, а комплекс за малоценност, като започнем от Полша - сега е моментът да победим Русия, в момента затваря границата и не пропуска украински стоки, като разпилява украинското зърно на земята и първа се дистанцира, няма да изпраща войски в украйна, Румъния също, всички така, оставаме ние с прибалтика,

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Факти

  03 Март 2024 11:46ч.

  Всъщнот не Америка, а Великобритания води войната в Украйна, както и пропагандата. Америка само пере парите, предназначени за военните американски корпорации. Проблемът е, че европейските лидери, поради собственото си невежество, попаднаха в Кеч 22 и сега трудно могат да излязат от него. Не им остава нищо друго, освен да се правят на "мъже".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • западащо посмешище

  03 Март 2024 13:37ч.

  НАТО, преди да тръгне на война с Русия, да вземе да се върне в Афганистан и да си довърши работата срещу талибаните, а не да си плюе на петите и да бяга. Ние ще следим и ще гледаме, без излишни съмнения, разбира се, че всичкото им спектакъл ще е в сферата на великия хумор.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пенка

  03 Март 2024 14:32ч.

  Отcлaбвaнeтo бeз диeтa и глaдyване не е мeчтa тoва е pеалнocт. Найпpoдaвaният пpoдyкт за отcлабвaне в cвeта! Пoмoгна на мeн и cъпpyга ми и ще пoмогне на вaс, peзyлтaтът е видим слeд някoлкo дни. Cъвeтвaм всички с надноpмeнo тeглo да пpoбвaт---- http://gg.gg/ketoexpo

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Другарката

  03 Март 2024 16:29ч.

  доста се активизира напоследък. Но тезите и са големи балони.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Необичаен

  04 Март 2024 7:33ч.

  И не само това. Прави впечатление, че заедно с Веселина Томова ( този "безстрашен" журналист, който напоследък странно мълчи), застават на страната на ДПС. Сигурно имат своите вътрешни доводи за това, но остава неприятния вкус в устата. Който се е заиграл с агата (Доган), добро не е видял.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пък Веселина Томова

  04 Март 2024 13:38ч.

  плаши хората като професор Иво Христов, свидетелят на Апокалипсиса. Че ако загубят червените властта или парите, светът свършва или не си струва. Другият пророк е Вацев. Дърева вече не е на мода, или се успокои.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • БъгъИИ

  04 Март 2024 0:26ч.

  малий!? "Овладяването на Украйна от САЩ чрез преврата срещу Янукович и опитът на САЩ да милитаризират Украйна срещу Русия се оказа провален триумф на глобалния контрол, арогантност и неефективност на „добрите демократични“ намерения." ма, туй САЩ-ъ, бе, ми, що па си го причинява тоа провален триумф, ъ? мчи, ич не стаа ясно, бате, ни па момата мое да убясни тукъ, не ли?! сигур щот съ нооу лоши, другити па съ дубри! ми, то така си беше и преди.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • майска

  04 Март 2024 13:57ч.

  ЕК и ЕС отиват на бунището на историята. Велика Русия както и преди се мъчи да осъзнаят в Европа, че САЩ се стремят към унищожението им...Аз се надявам на консервативните сили, които да свалят на-сетне Урсулка и продажните и комисари... Време е , а с тях и нашите предатели!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Lindentown

  04 Март 2024 16:04ч.

  САЩ създадоха свои политически проксита - проамерикански управляващи елити, навсяъде из Европа, и вече не е необходимо видимо да се натрапват на европейската политическа сцена. Иначе присъствието им Европа никога не е било по-силно, отколкото през последните 10-15 години - факт че, че благодарение на своите политически наместници направиха от две традиционно неутрални страни като Финландия и Швеция членки на НАТО, е достатъчно красноречив. Това, че насъскаха два братски народа (руския и украинския) да се бияти, като ги превърнаха в непримирими врагове, е другото доказателство в тази посока. Иначе европейците нямат военен капацитет да се справят сами срещу Русия, независимо от значително по-голямата си численост и икономика. И все пак накъде ще тръгне Европа зависи единствено от САЩ, и изборите през ноември (не само президентски, но и за двете камари на Конгреса) ще дадат отговор. При силен успех на Тръмп и Републиканците всичките Макрони, Сунаци и Щулцове бързо ще се изпокрият по дупките.......

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи