Какво следва сега в Италия

Какво следва сега в Италия

Последвайте ”Гласове" в Телеграм.

Италия гласува и направи своя избор. Десницата, включваща десноцентристките и крайнодесните партии, оправда социологическите очаквания и се класира на първо място. Какво следва оттук нататък.

Първата жена премиер в Италия

Предвид факта, че в рамките на десния предизборен блок партията „Италиански братя” спечели най-много проценти, това означава, че ще трябва да се спази едно предизборно обещание. А именно това, че лидерът на партията в десния блок с най-много гласове на изборите ще стане премиер. Това бе принципната договорка между лидерката на „Италиански братя” Джорджа Мелони и лидерите на другите две големи партии в блока – „Форца Италия” на Силвио Берлускони и „Лига” на Матео Салвини. Мелони неведнъж каза, че за нея ще бъде чест да стане премиер и че е готова да управлява. А Берлускони неведнъж каза, че вижда в Мелони неговото „идеологическо женско по-младо аз”, защото тя отстоява същите идеи като него. Само Салвини заяви, че първо трябва да се обявят резултатите, а после да се говори кой ще е премиер.

Колко ще продължат преговорите за съставяне на правителство?

Дълго, коментират редица водещи италиански, но и чужди медии. А дългите преговори ще произтекат от това, че още отсега партиите в предизборния блок имат разногласия по важни въпроси – връзките с Русия и антируските санкции, позицията спрямо Украйна, отношенията с Китай, държавния дълг и бюджетния дефицит. Мелони например подкрепя твърдата линия срещу Русия и антируските санкции. Тя подкрепя и военната помощ за Украйна. Мелони не иска задълбочаване на връзките с Китай заради политиката му спрямо Тайван и Тибет и защото възприема Китай като основна заплаха за световния ред. Салвини е против антируските санкции, които по думите му вредят на онези, които ги налагат, повече отколкото на санкционираните. Той говори за диалог, който да доведе до разрешаването на конфликта в Украйна. В миналото Салвини се възхищаваше открито на Путин, а от години името му се забърква в скандали с тайно руско финансиране на партията му, за което обаче конкретни доказателства не бяха представени. Берлускони, който беше приятел с руския президент, пък се опитва сега да си обясни действията на Путин в Украйна, което не се харесва на Киев. По отношение на държавния дълг и бюджетния дефицит Салвини настоява още сега да се отпуснат още 30 милиарда евро помощи за засегнатите от енергийната и инфлационната криза, докато Мелони и Берлускони са сдържани по този въпрос. Това са само някои от разногласията в дясната коалиция.

Колко време би се задържала на власт една дясна управляваща коалиция, начело с Мелони?

Преди около три седмици германското издание „Зюддойче цайтунг” се подигра грубо с италианците, че не престават да се влюбват в нови лица в италианската политика. През 2018 г. заради тази своя политическа влюбчивост те гласуваха голямо доверие на Движение „Пет звезди”, което дотогава не беше влизало в централната власт, а управляваше само на местно ниво – в Рим, Торино и в други населени места. След няколко месеца италианците вече не бяха доволни от управляващите. Сега те се влюбиха в Мелони и нейната партия, защото през последните години, когато Италия преживя миграционна, коронавирусна, енергийна и инфлационна криза, единствено Мелони остана извън властта и на нея недоволните от досегашните управляващи гледат сега като на най-добрата алтернатива на досегашните управници. Според „Зюддойче цайтунг” след пет месеца на власт на Мелони любовта към нея ще се изпари и италианците ще започнат да хвърлят влюбени погледи към друга политическа сила, която според тях би представлявала алтернативата. Това е спецификата на италианците, те нямат културата на политическата стабилност и не биха могли и да си представят, че някой би могъл да ги управлява 16 години, както например Меркел управляваше Германия, коментираха пред германското издание германският журналист Оливер Майлер и  италианските политолози Алдо Кацуло и Филипо Чекарели. Когато тази статия се появи, доста италианци се засегнаха, че германците имат такова пренебрежително мнение за тях.

С кого би обтегнала отношенията си Италия при управлението на правителство на Мелони?

Със сигурност с Китай. В навечерието на изборите Мелони каза, че иска да извади страната си от инициативата „Един пояс, един път” или „Нов път на коприната”, към която Рим се присъедини през 2019 г. Тогава Италия стана първата страна от Г-7, влязла в тази инициатива. В навечерието на изборите Мелони заяви, пред тайванската новинарска агенция Си Ен Ей също така, че при едно десноцентристко правителство Тайван ще бъде със сигурност фундаментален въпрос за Италия и определи като неприемливи китайските заплахи срещу острова. Но Италия се присъедини към инициативата „Един пояс, един път” по времето, когато Салвини беше във властта. Така, че тук може да се очертае сблъсък между Мелони и Салвини.

Още по-голямо обтягане на връзките може да има и с Русия.

Не е сигурно дали едно правителство, оглавено от Мелони, би избрало досегашната линия на Рим спрямо Русия заради Украйна. На първо време може Салвини и Берлускони да се придържат към тази линия, но предвид наскорошните изказвания и на Салвини, и на Берлускони, то тази линия една ли ще трае дълго. В четвъртък в програмата „Порта а порта” по „РАИ уно” Берлускони се опита да търси логическо обяснение на инвазията на Путин в Украйна, като каза, че Путин е бил принуден да действа така от народа си и от антуража си. Когато тези думи породиха полемика, Берлускони се оправда, че мнението му е било представено в опростена светлина и добави, че войната в Украйна не може да бъде оправдана. В началото на септември по време на икономическия форум „Амброзети” в Чернобио, в Италия, Салвини пък каза, че наказаните с антируските санкции са печеливши към този момент, докато онези, които въведоха санкциите, са губещи. Той все пак каза, че би подкрепил нови санкции, но предупреди, че те не трябва да вредят на санкциониращите вместо на санкционираните.

Именно заради такива мнения на Берлускони и Салвини, едно правителство, оглавено от Мелони може да се окаже в обтегнати връзки с Украйна. Още в петък украинският президент Володимр Зеленски реагира на опитите на Берлускони да търси аргументи за обяснение на действията на Путин, като каза:. „Наистина ли Берлускони се доверява на един убиец като Путин”. После той добави: „Нека италианците да изберат лидери с морални принципи”, припомня „Република”.

Италия може да обтегне до скъсване и отношенията с Брюксел и причините за това са няколко.

Миналия четвъртък дойде завоалирано предупреждение на председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, че ако десницата в Италия наруши европейските демократични принципи, то може да последват стъпки, каквито ЕК предприе срещу Унгария и Полша. Това породи веднага гневна реакция от страна на Салвини, който обвини Фон дер Лайен в намеса във вътрешните дела на страната и каза, че неговите депутати в Европейския парламент ще внесат искане за гласуване на недоверие на председателката на ЕК. Мелони засега не е коментирала толкова шумно думите на германката, но вероятно и тя не е била във възторг от тях. А Берлускони пък преди време заяви, че той е гарант в дясната коалиция на евроатлантическите ценности и ако останалите партньори се отклонят от тях, той ще я напусне. Което предвещава освен обтягане на отношенията с Брюксел и обтягане на коалиционните отношения заради Брюксел. Отношенията с Брюксел ще се обтегнат и заради Унгария и Полша, чиито подход в защита на националните интереси се нрави и на Мелони, и на Салвини. Обтягане ще има и по въпроса за миграцията, ако ЕС не се съгласи с идеите на Мелони, и Салвини да се работи за договорка с Либия за спиране на мигрантите още преди те да потеглят от либийските брегове с лодките на трафикантите през Средиземно море. Спор ще има и по всеки един въпрос, по който Италия реши, че нейните интереси са пренебрегнати в един прекалено налагащ мнението си ЕС. Спор с Брюксел ще възникне и когато Мелони поиска да предоговори италианския план за постпандемично възстановяване, по който Брюксел се съгласи да отпусне на Рим близо 200 милиарда евро.

Правителството на Мелони може да се окаже в обтегнати отношения дори с Вашингтон. Мелони вече  изрази мнение, че начинът по който САЩ на Байдън са се изтеглили от Афганистан е бил катастрофален и е направил Путин по-дързък. Това показва, че Мелони едва ли би премълчала и други критики спрямо САЩ на Байдън, което пък едва ли би се понравило на Вашингтон.

Има ли шанс Марио Драги да се върне на власт по някакъв начин?

Преди около 10 дни на пресконференция, на която Драги представи последните антикризисни мерки, приети от неговото правителство, този въпрос му бе зададен и той отвърна категорично: „Не”. В правителството на Драги влизаха "Напред, Италия" и "Лига", така че някои западни столици все пак се надяваха, че може да има ново правителство, оглавено от него. Но неотдавна лидерите на тези две партии казаха, че Италия достатъчно време е била управлявана от технократи и е дошло време начело й да застанат политици. А пък Мелони никога не е била част от кабинета на Драги, въпреки че го подкрепяше за политиката му спрямо Русия и Украйна.   

Някои мечтаеха за Белони, а получиха Мелони

Когато през януари италианският парламент избираше президент, се заговори, че ако тогавашният премиер Марио Драги бъде избран за президент, то на премиерския пост може да бъде избрана Елизабета Белони. Тя оглави преди година и половина Департамента за информации в областта на сигурността, който е на пряко подчинение на министерския съвет и отговаря за координацията на дейностите на Агенцията за информации и външна сигурност и на Агенцията за информации и вътрешна сигурност. На този пост де факто Елизабета Белони е разузнавач номер едно на Италия. В интерес на истината тогава се говореше, че Белони може да бъде избрана дори за президент.  Но накрая се стигна до неочакван обрат и някои партии предпочетоха да подкрепят идеята за преизбиране на Серджо Матарела за президент само и само, за да остане към онзи момент Драги премиер на Италия. По същото време група интелектуалки публикува отворено писмо, в което казваше, че Италия е заслужила да има жена на висш ръководен пост, тъй като е страна, в която жените имат много постижения в областта на науката и културата. Сега Италия е на път да сбъдне тази мечта, но според редица културни дейци и интелектуалци не с подходящата жена. Интелектуалците  и културните дейци, както и левицата, се опасяват, че с Мелони на власт Италия ще отстъпи от напредъка, постигнат в областта на многообразието във всички сфери на живота и ще се ориентира към крайнодесните идеи.

Коя ще бъде най-търсената книга за известно време?

Безспорно това ще е автобиографията на Джорджа Мелони, издадена преди година от издателство „Рицоли”. Тя съдържа 330 страници и е озаглавена „Аз съм Джорджа: Моите корени, моите идеи”. Вероятно сега книгата, в която Мелони говори не само за политика, но и споделя много лични неща, ще започне да се превежда усилено. В книжарниците в Италия досега тя не беше изложена на преден план, както са например биографиите на Путин или на Зеленски. Неотдавна в книжарница във Венеция, когато попитах продавачката - млада жена, на около 25 години – дали би ми препоръчала книгата на Мелони, тя ми отговори: „Честно казано, аз не бих си я купила". Мнозина също са мислели досега така, но нещата вероятно ще се променят.

Източник: БТА

 

 

Коментари

 • рукола Z

  26 Sep 2022 8:01ч.

  Питайте урсула... тя знае?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сашо

  26 Sep 2022 8:22ч.

  Следва набиването от страна на тримата от снимката (на онова нещо, което набива Бойко по разните му записи) на онази фръцла и антуража й в Брюксел. Това следва.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Какво следва сега в Италия

  26 Sep 2022 8:28ч.

  Урсула ще им спре парите. Нали така намекна корумпираната баба онзи ден.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • всичко, което се случва в Италия е многозначително

  26 Sep 2022 9:40ч.

  Всички пътища тръгват от Рим. Задействани са процеси, които стартират с Италия. Нещата на повърхността не изглеждат такива, каквито са в действителност. Италия ще си изиграе ролята. Да видим до къде ще докара Европа. Всичко е както винаги.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • всички си мислят, че Германия е определяща за Европа

  26 Sep 2022 9:42ч.

  Ама не е. Германия ще определи само дъното. Паралелно Италия ще определи цялостната съдба на Европа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Драго

  26 Sep 2022 11:03ч.

  Германия е обречена от САЩ и Англия, а с нея и ЕС. Англосаксите не търпят конкуренция, но и не проумяват, че светът е вече друг.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Паралелно Италия ще определи цялостната съдба на Европа.

  26 Sep 2022 12:13ч.

  Както винаги, и то от няколко хиляди години насам. Все пак железният трон е в Кралски чертог, а не отвъд вала ;-)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иванов

  26 Sep 2022 10:19ч.

  И тая няма да я бъде дълго време,но нищо - поне ще я запишат в дългия списък италиански премиери.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Италия ще фалира

  26 Sep 2022 11:18ч.

  А подир нея и цяла Европа..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  26 Sep 2022 13:05ч.

  Италия отдавна е фалирала... 2 г. преди ковида и отказаха помощ от ЕК и и казаха, че трябва да намери начин да намали пенсионерите си. Първата ковидясала държава в Европа, коя беше?... Италияяяяя ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Селянин

  26 Sep 2022 13:44ч.

  Съжалявам да ви разочаровам но нищо не следва, ще си продължат по пътя на либерастията. Ситуацията в Запада е подобна на тази у нас след 9ти , още три години късогледите буржуи са се успокоявали " какво ни плашехте с червен терор, премиер е Кимон Георгиев, размина се апокалипсиса". Да ама не

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban

  26 Sep 2022 14:47ч.

  ЕС доминиран от Германия е към края си!Или центъра на тежеста ще се премести или ЕС ще се разпадне.ЕС снасяше златни яйца за Германия.Вероятно други ще се опитат ЕС да снесе в полога им.Ако не ще последват Англия.Факт е че спойващите фактори отслабват.На тоя фон ЕК да се държи като преди е върховна глупост.Вероятно ще бъдат поискани реформи в институциите на ЕС

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban

  26 Sep 2022 14:51ч.

  1.Държави не фалират. 2.Италия ще опита да реши проблемите си за сметка на ЕС.Германия,Холандия,Белгия ще са пречка.Италия ще подкрепи санкции срещу Русия.Всичко което подкопава Германия за Италия е добро.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • еврозадругата

  26 Sep 2022 14:57ч.

  Италия гласува и направи своя избор…и брюкселска помия се изсипа в европейските медии.?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  26 Sep 2022 19:49ч.

  Германци да обвиняват италианци в липса на култура, а украинци пък да ги обвиняват в липса на морал - положението показва докъде е стигнала европейската цивилизация! Що се отнася до Мелони, предвиждам че ще бъде съставна част на тройката с Тръс и Лайен.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • През 2014 год.

  26 Sep 2022 21:31ч.

  Марио Драги, като президент на ЕЦБр спаси от фалит Италия за сметка на Германия... Сега ще стане същото чрез Крестин Лагардр, ... но ще бъдат " изядени" и германските пенсионни фондове!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • естествено ще се променят

  27 Sep 2022 1:07ч.

  От зелен талибанизъм към откровен фашизъм

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  27 Sep 2022 20:05ч.

  Бих добавил: "преоблякъл се илия, бетер ония..."

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи