Как Америка печели от войната в Украйна

Как Америка печели от войната в Украйна

Говореше се, че е слабоумен, дори сенилен: най-после Джо Байдън се измъква от затрудненото положение в руско-украинския конфликт. Шистов газ, селско стопанство, продажба на оръжия: Вашингтон печели залога по всички показатели.

1. Продажба на по-скъп газ на Европа

Джо Байдън не е пътувал напразно. На 25 март в негово присъствие Европейската комисия се ангажира да купи допълнително 15 млрд. куб. м втечнен природен газ през 2022 г. Това е само началото. Крайната цел е да се заместят напълно 155 млрд. куб. м руски газ, които представляват около 30 на сто от потреблението на ЕС. Добиван чрез хидравлично разбиване (техника, забранена във Франция, тъй като се смята за много замърсяваща), този “шистов газ” ще бъде транспортиран с танкери за втечнен метан, преди да бъде превърнат отново в газ при пристигането му на континента. За да стане това, Германия (която заложи всичко на руския газопровод “Северен поток 2”) ще трябва да изгради два терминала, подходящи за тази операция. В САЩ производителите на втечнен природен газ потриват ръце и засилват натиска над правителството на Байдън, за да получат нови отстъпки. Техният икономически модел е мегаполето Golden Pass, което ще бъде експлоатирано от ExxonMobil и Qatar Energy в щата Тексас през 2024 г. Инвестиция от 10 млрд. долара, чиято рентабилност вече е гарантирана от… европейската клиентела.

2. Неочаквана печалба за оръжейната индустрия

Руско-украинската война убеди също европейците (основателно, но по спешност) да укрепят армиите си. Така канцлерът Олаф Шолц възнамерява да отдели 100 млрд. евро за модернизацията на Бундесвера. Първото му решение не е в полза на Европа на отбраната: Берлин ще купи 35 стелт-изтребителя F-35 от американския производител “Локхийд Мартин”, за да замени въздушния си флот от “Торнадо”. Толкова по-зле за европейския изтребител Scaf (въздушна бойна система на бъдещето), който Европа все пак разработва с Париж и Мадрид. Френската армия също се оказва в деликатно положение. Тя беше изцяло зависима от украинските транспортни самолети “Антонов 124”, чийто флот беше частично унищожен от руснаците. Тъй като “Ербюс А400М” има шест пъти по-малка товароносимост, вероятно тя ще се насочи към американския С-17 на “МакДонъл Дъглас”! Що се отнася до компанията “Ербюс”, ръководител на проекта “Евродрон” (европейски дрон със средна височина и дълга издръжливост), тя току-що обяви, че ще оборудва своя прототип с двигател, произведен от филиал на “Дженерал Електрик”!

3. Джакпот за фермерите от Средния Запад

Русия и Украйна, съответно първият и петият износител на пшеница, осигуряваха 25 на сто от световното търсене преди конфликта. Украинската пшеница гние в черноморските пристанища. Подложена на санкции, руската пшеница стана непродаваема, което води до покачване на цените, като един тон нарасна от 275 евро през януари на 350 евро през март. Американските земеделци, масово субсидирани от администрацията на Байдън (27 млрд. долара в рамките на Закона за американския спасителен план, планът на демократите за икономическо съживяване, приет през 2021 г., за да стимулира националната икономика), могат да бъдат само големите победители от това широкомащабно преразпределение на храните. 2021 г. вече беше особено благоприятна за тях, тъй като селскостопанският сектор би рекордите за износ: 177 млрд. хранителни продукти, продадени в чужбина, т.е. увеличение с 18 на сто спрямо 2020 г. и 14,6 на сто повече от предишния рекорд през 2014 г. Няма никакво съмнение, че ако военните действия продължат, Средният Запад ще отнеме от Русия и Украйна завидната титла “житницата” на планетата.

Превод от френски: Галя Дачкова

 

 

 

 

Коментари

 • Майна

  18 Апр 2022 18:48ч.

  То затова Светльо Терзиев написа статия, че др. Путин действа като американски агент. С тая война Путята, постигна неща, за които и най-големи врагове на Матушката не са си и мечтали.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ytdbmt

  12 Май 2022 12:10ч.

  sulfamethoxazole generic - <a href="https://xviagrpill.today/">generic sildenafil 50mg</a> sildenafil ca

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Pjkvtl

  28 Юни 2022 21:48ч.

  losartan 25mg pills - <a href="https://topamaxn.com/">order generic topiramate 200mg</a> buy promethazine pill

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Brfdww

  12 Юли 2022 12:44ч.

  order prednisone 40mg without prescription - <a href="https://damoxicillin.com/">amoxil 500mg pill</a> order generic prednisolone 5mg

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • helleborus

  18 Апр 2022 19:07ч.

  Сега остава да разберем какво печели Русия. Или ще си признаят, че направиха голяма грешка? Американците освен другото спечелиха затихване на протестите против ковид измамите и измамата с ваксините. Сега по-лесно ще налагат Новия световен ред. Ще има още по-голям натиск от този, който беше с насилствената генна терапия. Но и хората сега имат още по-голям „враг“.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мнеее

  18 Апр 2022 19:19ч.

  други протести вече започват. Анализът, макар и добър не е съвсем коректен. Протестите тепърва започват. Тези пари няма да дойдат веднага и накуп. В щатите цари най-голямата инфлация от много години. Русия нямаше избор. Беше поставена в тази позиция от щатите. Виж доклада на "Стратфор " мисля от 2015. Има го в тубата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • helleborus

  19 Апр 2022 15:33ч.

  Работата е там, че аз не вярвам на почти никакви анализи и статистики, защото са манипулирани и винаги са писани от заинтересована страна. Много информация остава скрита и бъдещето трудно се прогнозира. Но се предполага, че когато някой си направи план първи, той си е направил сметките и е една крачка пред другите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • helleborus

  19 Апр 2022 15:35ч.

  Освен това преди войната имаше засилена комуникация между Русия и САЩ и моята интуиция ми показва, че е възможно действително и двете страни да имат интерес от войната и да са си дали някакви уверения кой до къде ще стигне. По тази причина считам за най-глупавото човечеството да се ограничи до тяхна периферия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • helleborus

  19 Апр 2022 15:39ч.

  И Русия и САЩ печелят от обезличаването на различните от техните гледни точки, днес всеки повтаря или опорките на едните или на другите. Потърпевша ще се окаже Европа, която отдавна страда от тази болест, докато беше разделена в студената война. Възкръсването на старите врагове възкресява и старите зависимости.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не казвай хоп преди да си прескочил

  18 Апр 2022 19:17ч.

  добра реколта без торове не става, а те поскъпнаха няколко пъти, а Русия произвежда много торове. Ще внасят ли от нея? Отделно руснаците решиха да продават зърно на страни извън Европа за да не трупат запаси чрез несигурната си валута за сметка на глад по света. Отделно поради студеното време сеитбата закъсня, дано поне имаме за нас ако ни го оставят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • факсинатори

  18 Апр 2022 19:34ч.

  Няма повече да плащаме авантюрите на США. вече съм ги отсвирил. въпрос на време е да си получат онова, което заслужават!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Родни идиоти

  18 Апр 2022 20:13ч.

  Шаламанов и Тагарев: САЩ отлагат доставките на F-16 за България, защото персоналът в Граф Игнатиево пие водка с руснаци

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Anonimen

  18 Апр 2022 21:20ч.

  Че имаме руски самолети,имаме,но поне пилотите нали са българи.Или подръжката е от руснаци и тях имате предвид.Шаламановци затова ли са ядосани?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тоналд Дръмп

  18 Апр 2022 21:52ч.

  Американците са наивни благодетели и пазители на света, всички тези ползи им идват ненадейно. А Путин(като американски агент) освен, че започна тази война, помага на западните медии и НПО-та да сатанизират Русия и всичко руско.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бисмарк

  18 Апр 2022 23:57ч.

  Ами как няма да спечелят САЩ, като Русия за пореден път прояви безмерната си глупост. Бисмарк го е казал най-точно: "Никога не замисляйте нищо против Русия, защото на всяка ваша хитрост, те ще отвърнат със своя непредсказуема глупост".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анализът естествено е уишфул тинкинг, по френски

  19 Апр 2022 7:47ч.

  В обозримо бъдеще САЩ не могат да заместят липсващите 150 млрд.кубометра за Европа. Нито има терминали за това, нито флот от газовози.Нищо чудно САЩ да купува руска газ от трети страни, да я втечнява и да я продава на европейците в пъти по-скъпо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • уишфул тинкинг, по френски

  19 Апр 2022 7:51ч.

  Военната промишленост без съмнение прави милиарди от войната. Но за селскостопанската продукция авторът сериозно се е объркал. Русия има наложена забрана за износ само на Запад. Големите консуматори са Азия и Африка, те ще продължат да си внасят руско зърно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • уишфул тинкинг, по френски

  19 Апр 2022 7:55ч.

  Какво печели Русия ? По прогнози на Блумбърг / не руски прогнози !/ - само от повишените цени на енергоносителите, тази година Русия ще спечели от износ на нефт и газ 320 милиарда $ /еквивалент/ , което ще е абсолютен рекорд. Войната директно обогатява руския бюджет.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ... и накрая

  19 Апр 2022 7:58ч.

  Пълни наивници са тези , които не схващат че тази война е договорена между САЩ и Русия, така че и двете суперсили да са на печалба. Затова се води "странно" от руска страна, и целта е да се проточи максимално дълго. Войната е втора серия на "Ковди 19" по пътя на установяване на НСР.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  19 Апр 2022 9:59ч.

  Не казвай ХОП, преди да си скочил ! Завладяването на пазари на всяка цена е ясно, но после иде трудното - как икономиката ще работи при тия цени , кой ще купува безбожно скъпата продукция (изключвам милионерите и милиардерите) ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • задунајска уфсъ с евразијски манталитет

  19 Апр 2022 15:48ч.

  по-скъп газ-да, селското стопанство-да(без торове даже очаквам, че и ГМО семена ште се одобрјат в Европа), с оръжието не е точно така, това са кредити и заеми за Украјна, които никога нјама да се върнат, може оръжејните компании да печелјат, но като цјало Америка не печели от това.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи