Къде изчезнаха 13 млрд. лв. покрай "Промяната"?

Къде изчезнаха 13 млрд. лв. покрай "Промяната"?

Автор: Лъчезар Борисов

Последвайте ”Гласове" в Телеграм

Как се събират обществени пари от данъкоплатеца и къде изчезнаха покрай „вятъра на промяната“ 13 млрд. лв.?

Тъй като бях обещал пред Вас, приятели и читатели, да задам някои въпроси, свързани с публичните финанси, днес ще го направя (извинявам се за непълната точност на числата). 

С оглед на това, започвам от края на декември 2021 г. Тогава медиите говореха как правителството е изхарчило 9 млрд. лв. за 9 дни. За да бъдем честни тези 9 млрд. включваха и текущи разходи (за които не можем да се сърдим), но в същото време и БНБ, и останали институции показаха как над 4 млрд. лв. от тях бяха извънреден разход, похарчени в неясна посока, за което не получихме отговор. Всичко това ми дава основания да попитам, какво се случи преди и след това:

• Държавата прибра от специалната сметка в БНБ близо 500 млн. лв., предвидени за инфраструктура и магистрали, за които до ден днешен не знаем къде са.

• Държавата прибра от българската енергетика близо 1.2 млрд. лв., предоставен кредит на НЕК ЕАД, с мотива, че с тези средства ще бъде закупено зърно. Закупено зърно чрез държавата не видяхме, а средствата потънаха в неясна посока. 

• Държавата гласува прибирането от търговските дружества свръх дивидент, чрез който по мои сметки бюджетът може би събра още 200-500 млн. лв. непредвиден приход. Тук не включвам дори изтеглените средства за компенсации на бизнеса само от държавната енергетика, за цената на електроенергията. Не коментирам също, че мярката беше забавена и направена не при равни и европейски условия, а ощетяваше само държавната енергетика. 

• Държавата изтегли поне 1.5 млрд. лв. държавен дълг от вътрешния пазар през 2021 г.. 

• Само преди няколко дни държавата изтегли 2.25 млрд. евро държавен дълг от международните пазари и вече са в ход следващите действия с още 2 емисии на вътрешния пазар. 

•  Министерството на финанси обяви емисионен  календар за още 1.65 млрд. лв. дълг. 

С оглед на гореизложеното се питам и нямам отговори, къде изчезнаха и къде отиват над 13 млрд. лв., собственост на българския данъкоплатец. Кой ги похарчи? Единственото, което ми остава е да задавам въпроси, но въпросите и отговорите оставям на Вас….

 

 

 

 

Коментари

 • некои съображения

  20 Sep 2022 19:49ч.

  На Троянския кон му бяха наложени репарации, които отиват за финансиране на войната в Украйна, и не само. Афганистанската съкровищница се намира в САЩ, германската също. Що не пробват германците да си я вземат? А на тия въпроси трябва да отговаря Лорелай ню, на когото дебелото момченце е аватар ли, роднина ли, може би и двете.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  20 Sep 2022 19:54ч.

  Питай румбата радеф... той ни обира в полза на друга държава!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • тъпотията е сила

  20 Sep 2022 20:10ч.

  тримореца да пита и да каже

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • еха

  20 Sep 2022 20:16ч.

  Вероятно част от тези милиарди промениха някои от богати в много богати. В това вероятно се съсътои и самата промяна. И други има за такова променяне и го искат след съвсем законни и напълно честни избори...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • DuranDuran уебсайт за предстоящите избори в България

  20 Sep 2022 22:10ч.

  чуйте това видео @ 30:02 минута, Въпрос от Деница, в Q&A сесия: https://www.bitchute.com/video/RwmY7eavplI/ Ясно защо и най-якият пес от ПЕС е командирован в БГ с обещания, че няма да се кандидатира за главен пес, а ще се бори (след като елиминира Нинова) за приемане на еврото и за ратифициране на ИК...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Самолетчета

  21 Sep 2022 1:00ч.

  на рисунка, синергичен газ от другия край на света, пушки и бомби за едни "невинни" нацисти, и мнооого кинти в сметките на едни Our sons o' bitches. И хонорари за Лена парапета и пица с кристална глазура.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Забравих - издръжката на (официално само)

  21 Sep 2022 1:03ч.

  4 четири военни бази на краварите на свещената българска земя.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 13лв. с касов бон, 13 млрд. - без!

  21 Sep 2022 3:40ч.

  Ако са отишли в посока ЕС или САЩ, полза няма, защото не можем да им покрием дълговете. Ако са отишли към мафията, не можем да сторим нищо, защото се оказа че вече мафия няма. Ако са отишли в нечии нови джобове, ще се чуе... скоро...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гумичката пак играе, та да повторя

  21 Sep 2022 14:12ч.

  Кирчо го дефинираха сабахлян като продавач на мечти Явно бая скъпи са му мечтите, щом за нереализирането им се похарчиха таквиз пари..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бахой

  25 Sep 2022 11:05ч.

  Я гледай,проскубания канцеларски пфу пак се появи!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи