Изводът е само един - македонизмът победи. Може би окончателно

Изводът е само един - македонизмът победи. Може би окончателно

Изводът е само един - македонизмът победи. Може би окончателно. Това каза директорът на Института за икономика и международни отношения, бивш дипломат от Кариерата Любомир Кючуков по БНТ.

Свидетели сме на огромно нарастване на антибългарските настроения в Северна Македония, като процентът на гражданите, които смятат България за враг.

Има натрупване и на актове на физическа агресия срещу български граждани и граждани с българско етническо самосъзнание в страната, както и срещу техни културни центрове.

За да се стигне до ситуация, когато полицията на двете държави трябва да бъде мобилизирана, за да предотвратява сблъсъци.

"Изводът е само един - македонизмът победи. Може би окончателно. И днес от целенасочено насаждана държавна доктрина той се превърна в национално верую, споделяно от голяма част от гражданите на РСМ. 

Като основната заслуга за това е на българските политици през последните години", смята Кючуков.

"Това, че в Скопие не са прави по отношение на историята, не означава, че ние в София действаме умно в политиката. Защото ние продължаваме да мислим за Македония като за територия, а не като за хора. А македонизмът е идеология, бореща се за съзнанието на хората и издигаща бариери между тях. И точно това се случва", посочи той.

Отношенията между двете страни винаги са били функция от вътрешнополитически процеси и амбиции в София и Скопие. Неслучайно в предизборни ситуации проблемите се усложняват - защото има политически партии, които профитират от конфронтацията.

Противопоставянето работи в полза на радикалните идеи.

По думите му всяко изостряне на отношенията по оста София-Скопие налива масло в огъня на македонския национализъм, което може да окаже сериозно влияние и върху управлението в РС Македония. България няма интерес двустранните отношения да се използват като предлог за изострянето на политическото противопоставяне в Северна Македония и вътрешна дестабилизация на страната.

Дипломатът припомни, че най-пострадали от напрежението между двете страни са българските граждани и гражданите с българско самосъзнание в РСМ, защото именно те са тези, които го усещат в своето ежедневие.

И наименуването на културни институции на македонски граждани в Северна Македония с имена на български исторически личности, свързани с участието на България през Втората световна война на страната на хитлеристка Германия, не спомага за развитието на позитивни двустранни отношения – точно обратното, това е повод за допълнително напрежение и атаки срещу българите в РСМ.

"Дипломацията е инструмент на политиката. А българската позиция стана заложник на решението на едно управление, чиято външна политика бе хаотична, непрофесионална. В резултат на неумелите си действия България проигра цялото си преимущество като страна-членка на ЕС, изпадайки в пълна изолация по този въпрос в рамките на съюза", изрази мнение Кючуков.

И подчерта: "Българската дипломация успя да извади българската политика от това неуютно състояние, но тя не може да надскочи заложените ѝ политически рамки", завърши дипломатът.

 

 

 

Коментари

 • Оклуци

  06 Фев 2023 10:33ч.

  Направихте така, че българите наричат собствената си държава "територия" и "кочина", сега правите изводи. Бездарници.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • >>>

  06 Фев 2023 10:42ч.

  Е, ако този наш дипломат е прав, значи не остава нищо друго освен една българска "специална военна операция" на територията на РСМ и да приключваме с тази простотия!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • MM93

  06 Фев 2023 10:49ч.

  С какво ? За това трябва армия с воля и съзнание ... а ние армия нямаме. Нашата "армия" е обслужващ персонал на НАТО (Вашингтон).

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • да,

  06 Фев 2023 10:51ч.

  в такъв случай, ако така продължава, един „украински вариант“ е напълно реален... Източната част на тази измислена държавица, населена с българско население, да се усвои от България, западната част, населена от албанци - да се погълне от Албания, а северната, населена със сърбеещи се макета да си ходи в Сърбия. Може нещичко да се даде и на гърците... Така, всеки съсед ще се "обогати" с още няколко квадратни километра и всякакви конфликти ще бъдат забравени ;-) Проблемът е, че САЩ няма да го позволят. На тях им трябват, колкото може повече тлеещи огнища в задния двор на Европа...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ...

  06 Фев 2023 10:52ч.

  е, споко де, бъдещето е пред нас!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • SIMO

  06 Фев 2023 21:01ч.

  Или на РоZZия????

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Логичен завършек на една инфантилна политика

  06 Фев 2023 10:48ч.

  Кой ни би по главата първи да признаваме по същество една втора българска държава? Това беше огромният грях на СДС и президента Желев. В политиката наивността се наказва!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Инфантили сър

  06 Фев 2023 10:51ч.

  На времето, когато Борисов дойде на власт, така инфантилно реагираха десните. Мартин Димитров беше безкрайно щастлив да ни уведоми, че те “държат ключа от бараката”. С една дума пожарникаря е тъпо парче, което не знае какво да прави и тях ще пита за всичко. Е, познаха само за “тъпото парче”.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Болгар, болгар!

  06 Фев 2023 10:53ч.

  Мислеха, че един ден ще се обединим като германците. Само, че ние не сме германци.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Айде няма нужда от чуждопоклонничество. Щото те германците са мноого умни, затуй сега ГФР ще се разпадне поне на три части

  06 Фев 2023 22:50ч.

  Няма нужда да се правим на нещо, което не сме - например германци, или на нещо, което всъщност не съществува - например европейци.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Живка Павлова

  06 Фев 2023 11:04ч.

  Дрън-дрън. На братчедите повече от век им промиват мозъците - кой ли не, а и съотношението с другите етноси при тях доста се е променило от едно време. Съчувствам на пострадалите българи на границата, но и очаквам от „Възраждане“ задълбочен и адекватен анализ на ситуацията, такава, засега поне, от властимащите липсва. Как можем да се предпазим от украински или подобен вариант? Дайте идеи. Нецензурирано /все още/ четиво по темата: https://ukraina.ru/20181101/1021497064.html

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да се руши е лесно

  06 Фев 2023 11:19ч.

  Македонската Православна Църква подаде ръка на Българската Православна Църква да й стане Майка! Уви "Българската" Православна Църква нема кураж да поеме подадената ръка... Видите ли все някой друг ни е виновен...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • SIMO

  06 Фев 2023 21:04ч.

  Ами директивата идва от патриарх Кирил от МоССква, за това НЯМА да има разбирателство.......

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  06 Фев 2023 12:54ч.

  Много категорично, господине! Разбирателството на Балканите няма да се постигне с чиновници от институти!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Господинът говори за последователна политика

  06 Фев 2023 14:18ч.

  а такава могат да вършат подготвени хора следващи национална доктрина. Гърците как се справиха с македонското вироглавие и си отвоюваха античността от тях, че даже от името си се отказаха? Ние за една национала доктрина не може да се разберем толкова десетилетия, а чакаме другите да ни уважават и разни спуснати от Посолството типове да я изпълняват. Не сме народ, затова така ни се случва, само население на територия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хайде спрете се!

  06 Фев 2023 15:18ч.

  с вашите определения "кочина", "територия", "Булгаристан" или там както сте си избрал/а да МИСЛИТЕ за България! Кому е важно колко сте самокритичен? Човек/държава който не уважава себе си, няма как да очаква респект и от другите. Някой го е отбелязал вече по-горе...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хайде приемете национална доктрина

  06 Фев 2023 15:46ч.

  щом трябва да се уважаваме поне колкото съседните ни народи. Ще се намерят ли партии в НС които да я поставят като собствен приоритет, не спуснат от чуждо посолство. Фактите говорят за нас, не нашата самокритичност, поне за тези които не се затварят очите за тях и не слагат розови очила предлагани от словоблудници.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Йордан

  06 Фев 2023 14:26ч.

  Македония на практика е сръбска провинция много отдавна, Това са посръбчени българи, еничари, не го ли знаехте? Първи ги признахме, танкове подарявахме , клекнахме за ЕС и колкото повече аванти, толкова повече ще ни мразят. Греховете и глупостите с Македония не са отсега, но защо продължаваме. Ако не знаете как се защитават национални интереси, просто се огледайте наоколо и вижте как го правят в Гърция, Турция, Сърбия и най накрая вървете и отглеждайте кокошки на село, белким някаква полза от вас.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хамалин

  06 Фев 2023 14:46ч.

  врява и безумие сме. руснаците не е трябвало да ни абортират. отъ брятя отдавна сме зли врагове. има колективна психологи и ако имахме " квалитетно уни " штяхме вече да сме мирясали. и проф Пантев преди време го каза,чи ? e приключил

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мимето

  06 Фев 2023 17:15ч.

  Аз също смятам, че не е разумно, нито пък умно, българите в Македония да кръщават организациите си с имена като "Цар Борис ІІІ", известен като Обединител. Кому е нужна тази провокация?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Минчо

  06 Фев 2023 19:55ч.

  Абе кой ти гледа разумното у нас... Натка дипломатка ли немахме ?? Ал Йо ли дипломатин не беше.. Или сугарефф - консул?? или колко други още!!!! Ше търпиме и пъшкаме...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • trassporter

  06 Фев 2023 20:02ч.

  Защото след промените съвокупният десен проект на Република България издигна Третото българско царсттво като идеал за следване, възвърна герба на царството с трите лъва, отрече че е имало фашизъм, възроди и приобщи ВМРО, кръсти големия софийски булевард на "Цар Борис |||), избра неговия син за министър-председател на Републиката. Защо и българи в РСМ да не изповядват и следват такава политика?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Иван

  06 Фев 2023 20:18ч.

  Как кому е нужно? Нали на власт в България отдавна е кликата на децата на фашистката буржоазия преди 09.09.1944 г. Вие не слушайте, какво Ви плямпат средствата за масова дезИнформация! Те само Ви набиват в главите, че руснаците и Путин са виновни за всички беди и че те управлявали в България! Поредната опашата лъжа в която за съжаление вярват мнозина! България на практика (в различна и все по-засилваща се степен) се управлява най-вече от американското посолство! Благодарение на натиска от това посолство е рпизнаването на турската партия ДПС, която фактически е противоконституционна! Така стана и последното предателство извършено от нашите еничари от ПП, ДБ, ГЕРБ, БВ, ДПС, че дори и БСП!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Майор Майор

  06 Фев 2023 21:20ч.

  Може би е бил прав Т.Икономов,който е предлагал първо да се анексира Македония,а после Тракия.Особено след сръбско-бълг. война.Силна армия,мотивиран народ.А то-нищо.Както казвал прочутия проф.Гълъбов:Даваха ни много,искахме всичко,накрая не взехме нищо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кога ще поканиме Зеленски

  06 Фев 2023 21:38ч.

  ха ха ха, откри топлата вода ! Кючуков, не обяснявай на евроатлантите ,няма да те разберат.Става дума да уникална българска простащина и тъпота. Не виждаш ли,че самите 80 процента, сами рушат и унищожават държавата си. Нека продължават по този начин и ще унищожат сами себе си.Самите българи се срамуват,ти искаш македонците да се наричан българи. Готови са По добре от маймуните, отколкото от бугарите да произхождат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  07 Фев 2023 0:45ч.

  И какво точно прави въпросния по-различен от останалите дермоеди във външно?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мила от Марс

  07 Фев 2023 17:45ч.

  Прав е за това, че бълг. политика постигна обратен ефект - засили антибългарските настроения и омразата, лъжите по отношение на историята се втвърдиха. Македонците имат ясна концепция за себе си , макар и лъжлива, от която не отстъпват. Ние обаче сме колебливи и не знаем какво правим, най вече със самите себе си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи