Изхвърлете и Менделеев! МОН забрани на преподавателите да се включат в официални събития за деня на Русия

Изхвърлете и Менделеев! МОН забрани на преподавателите да се включат в официални събития за деня на Русия

Велиана Христова за "Гласове": С писмо, подписано от зам.-министър Генка Петрова, Министерството на образованието и науката забрани на висшите училища и на преподавателите да се включват в официални събития, организирани от Русия или Беларус по случай Деня на Русия на 12 юни, както и да поздравяват своите руски колеги с националния празник на страната им.

 

Не позволиха на руския външен министър Лавров да прелети над България в посока Белград. Европа го била включила в един забранителен черен списък. То не е като преди 23 години, когато бяха въздушните удари на НАТО над Сърбия, а България пусна натовските самолети да прелетят над нея и да бомбардират същия Белград. Онова бяха благородни демократични бомби, а Лавров сега какво – тръгнал бил да води дипломатически беседи!

В същия ден украинският посланик с особеното име Москаленко, който преди това ни нареждаше как да наричаме улиците си, ни заповяда (с нота!) да му дадем оръжие, изреждайки пред целокупния наш народ искани под брой гаубици и ракетни системи. Никой не го попита откъде има информация за въоръженията ни, която е държавна тайна, никой не го обвини в шпионаж и не поиска той незабавно да бъде отзован.

Вместо това обаче ни спряха руските телевизии, щото така искала Европа. И толкова се престараха , че ликвидираха и руския Канал 1, който е извън списъка с европейските санкции. И когато възмутените българи строшиха телефоните на операторите, оттам им отговориха, че проблемът бил технически. Някой да им вярва? Добре дошли в министерството на Истината – спускат ти из телевизии, вестници, агенции и сайтове блъфовете на Зеленски и нищо друго! Мълчи и не разсъждавай! „Кой е казал, че Оруел е утопия“,  коментираха  в мрежата. Какво тук значат някакво си право на информираност, някаква демокрация и някаква свобода на словото.  САЩ и зомбираните европейските висши чиновници ги ликвидираха. Възседнали са земното кълбо и точат пелин за здравето на Пентагона, както би казал Ботев. Впрочем, памфлетите на Ботев отдавна ги изхвърлиха от учебните програми на българските училища. Големият брат не ги харесва. Макрон пък си каза направо: е, има бандеровци с фашистки прояви в Украйна, но ние трябва да защитаваме нашите ценности от Русия. Кои ценности?!

В това време вицето Асен Василев обяви, че никога, ама никога, няма да сключим оттук нататък какъвто и да било договор с Русия. Не знае човекът руската поговорка: Не казвай хоп, преди да скочиш. Няма как да „скочи“ България, защото всичко, в което ни въвличат с помощта на собствената ни марионетна власт – от чуждата за нас война на Запада срещу Русия през газа до еврото, е не просто в ущърб на България, то е пагубно за нея, за икономиката й, за населението и духовността й.   

И накрая (засега) поредицата истерични действия стигна до идиотизъм. С писмо, подписано от зам.-министър Генка Петрова, Министерството на образованието и науката забрани на висшите училища и на преподавателите да се включват в официални събития, организирани от Русия или Беларус по случай Деня на Русия на 12 юни, както и да поздравяват своите руски колеги с националния празник на страната им. Така заповядала Европа! Затова МОН моли все-още председателя на Съвета на ректорите проф. Атанас Герджиков да съдейства нареждането да стигне до всички вузове. Някои отначало решиха, че е виц, за да се посмеем.  Ала не е и затова не е смешно. То е същото като забраната на Чайковски. Науката не може да бъде слуга на политиците и на политиката им.  Утре ще обявят и таблицата на Менделеев за продукт на Путиновата инвазия. Едва ли някой е забравил, че още през март т.г. министър акад. Николай Денков „препоръча“ на висшите училища у нас да прекратят всякакви контакти и обща дейност с руските вузове! И по възможност да привличат… украински преподаватели. Какво общо има това с науката и преподаването?

 

Започват да надминават и Хитлер. По време на Втората световна война, след като ставаме съюзник  на нацистката ос Рим-Берлин-Токио,  дори фашистите в България не са забранявали контактите с Русия. Руският език и до 1944 г. се е изучавал в гимназиите като един от основните предмети. А хитлеристки военачалници са участвали в поднасянето на венци пред паметника на Царя освободител на 3 март. Вижте информацията на първа страница на в. „Зора“ от 5 март 1942 г. със снимка от честването на Празника на освобождението в София. Вторият отляво надясно преди министър-председателя Бодан Филов е адмиралът от хитлеристкия военен флот Карлгеорг Шустер. Така пише в текста към снимката.

Очевидно европейските ценности се гърчат под ботуша на САЩ и са сведени вече до пещерна русофобия и гей паради. Нали помните, че преди десетина дни в ЕС заплашиха с финансови санкции премиера на Унгария Виктор Орбан, понеже забрани в унгарските училищата ЛГТБ-изяви, лансиране на хомосексуализма и смяната на пола сред децата. Така че – напред с Истанбулската конвенция и изхвърлете Менделеев, този агент на Москва!

 

 

Коментари

 • Иванов

  08 Юни 2022 8:46ч.

  ...Земята на Ботев и Левски отново е робска земя...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • MM93

  08 Юни 2022 8:59ч.

  Велиана Христова, уважение за достойната ви позиция !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Николай Николов

  08 Юни 2022 9:01ч.

  Ваксината срещу този вирус се нарича Гилотина!С доказано действие.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • [email protected]

  08 Юни 2022 15:01ч.

  Г-н Николов, тази ваксина е много стара и неефективна. Сега има много модерни с доказан ефект. Най - добрите са "Сармат" и "Посейдон".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • nan

  08 Юни 2022 9:17ч.

  поздравления за написаното!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • smb

  08 Юни 2022 9:19ч.

  Колкото с ваксините успяха, толкова и с тази глупост ще успеят. С изненада ще установят, че българският народ не е толкова прост, колкото им се иска и беше заложено да стане...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • smb

  08 Юни 2022 9:26ч.

  200 години под византийско, 500 под турско, две национални катастрофи, половината от земята ни взеха и все още се наричаме българи. Тия недорасляци се бъркат нещо...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Жеко Иванов

  08 Юни 2022 17:32ч.

  Браво

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Браво

  08 Юни 2022 9:20ч.

  Браво!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Z T.M.

  08 Юни 2022 9:38ч.

  Поздравления за позицията! Тези от ес и нато и идея си нямат с какъв народ си имат работа- здравостъпил на земята. И колкото и да ни нареждат какво да правим, толкова повече народът ни ще отстоява позициите си. Умнокрасивитетът е добре да започне да си стага куфарите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Достойна позиция на Велиана Христова

  08 Юни 2022 9:45ч.

  Прекалено много станаха лакеите и мижитурките във властта.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • УФ!!!

  08 Юни 2022 10:43ч.

  Това е позицията на всеки уважаващ себе си българин! Да бяхте се присъединили към казаното, а не да се ограничавате само с пусти хвалби! Отново ни вкараха във Време разделно! И забележете! Отново насила!!! Определено търпението ни ще свърши с последния българин, населяващ тези ширини! Амин!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мнение

  08 Юни 2022 9:45ч.

  Срамно е такива като генка и николайчо да командорят науката и образованието в РБ.Интересно е как ще реагира на това г-н Петков-

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сигурно иронизираш

  08 Юни 2022 13:13ч.

  наричайки го "ГОСПОДИИИН ПЕтков". А пък и чакаш реакция точно от него за наука и образование?!!! Той си е Просто-То!! Каква реакция и какво мнение чакаш?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  08 Юни 2022 9:46ч.

  "В това време вицето Асен Василев обяви, че никога, ама никога, няма да сключим оттук нататък какъвто и да било договор с Русия. " Не е за вярване, че български министър може да издрънка нещо подобно....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Z T.M.

  08 Юни 2022 9:58ч.

  Защо? Напълно вярвам, че го е казал. Друг е въпросът, че само изключително глупав човек може да се изразява така от тази позиция, коят все още заема.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • тралала

  08 Юни 2022 9:57ч.

  Моето куче има руско име и лае на руски, да видим как ще му затворят устата. В интернет гледам много руски програми и филми, на за цензуристите си запазвам една от така наречените четирибуквени думи в английския.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • МОН забрани на преподавателите да се включат в официални събития за деня на Русия

  08 Юни 2022 10:22ч.

  Иначе какво? Две крачки пред строя и разстрел - като в братска Украйна, където ликвидират журналисти? Казвайте, да ги знаем тези неща.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ПШИБАЕВ

  08 Юни 2022 10:35ч.

  смърт за укропите,ПУТИН да ги приключва, че ми писна да ми ги навират всеки час

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Радвам се да чуя

  08 Юни 2022 10:38ч.

  гласа на Велиана Христова и на хората, коментиращи тук. Наистина ми става леко на душата. Поздравления за заявената позиция.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Весел Патиланчо

  09 Юни 2022 19:53ч.

  И на мен ми става леко на душата от коментариите тук. Четях и коментирах във Факти, но там избора на публикации е просто кошмар. Вече съм се болшивизирал до такава степен, че правя списък на продажниците журналя и собствениците на Факти. Надявам се един ден да лежат в затвора. Или по-правилно е фашизирал?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • топ 10

  08 Юни 2022 10:38ч.

  Точно на 12 юни планирам да наруша заповедта от писмото и да поздравя руските си академични приятелчета - преди всичко с дързостта на отечеството им да скъса с тоталитарната Болонска система за организация на висшето образование, оказала се убиец на образователните ни и културни традиции и причина за огромния спад в качеството на висшето образование.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "...Болонска система за организация на висшето образование, оказала се убиец на образователните ни и културни традиции и причина за огромния спад в качеството на висшето образование."

  08 Юни 2022 12:39ч.

  Нормално е да има някаква "система", която всъщност е създадена и внедрена, за да разруши образователната система. "Битката при Садова я спечели пруският прогимназиален учител." - Бисмарк. Войната за младите умове е война за бъдещето, който я спечели той ще пише дневния ред на бъдещата история.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ИНФОРМАЦИЯ

  08 Юни 2022 10:40ч.

  По непотвърдена информация Путин готви нова агресия спрямо демократичния свят - ще атакува и ще превземе таблицата на Менделеев и ще я постави в затвор с особено строг режим. Достъпа до нея ще бъде платен от неизучилите я навреме политически ръководители на България...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bobi

  08 Юни 2022 10:55ч.

  Затова е нужно да се мисли, когато се гласува. защото сега всички им духаме супата. И на нашите депутати и на тези в Европарламента

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • MarlboroMan

  08 Юни 2022 11:11ч.

  драскачката от "дума" се е оляла - нерде 3. март нерде некъф си ден на росия

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ташунко Сапа

  08 Юни 2022 21:29ч.

  Тъпак!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Весел Патиланчо

  09 Юни 2022 19:56ч.

  Надявам се си саркастичен. Ако ли не, пуши си малборото някъде другаде.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Денк-офф

  08 Юни 2022 11:16ч.

  Е за разстрел.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Поздравления за достойната позиция

  08 Юни 2022 11:26ч.

  на г-жа Велиана Христова! Не е за вярване, че МОН може да произведе такава потресаваща глупост. Смятам да поздравя руските си колеги и приятели с празника, и особено - за готовността им да се разделят с Болонската система.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Браво, Велиана!

  08 Юни 2022 12:06ч.

  "Започват да надминават и Хитлер. По време на Втората световна война, след като ставаме съюзник на нацистката ос Рим-Берлин-Токио, дори фашистите в България не са забранявали контактите с Русия. Руският език и до 1944 г. се е изучавал в гимназиите като един от основните предмети."

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Необичаен

  08 Юни 2022 12:14ч.

  Малкия лешояд,който вечер се облича със женски дрехи е доста опасен. Той е най-тихия от тримата (Киро , модерния ляв финансов министър и нейно височество Кралицата), и се радва на особена медийна "тишина" за нещата,които прави.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • почнете най-накрая да стопляте, че работата е дебела!

  08 Юни 2022 12:20ч.

  В допълнение на коментара ми под новината за 38-те организации - не аз съм ви изпреварил, а вие сте изостанали. Целта е пълно унищожение на "руския свят", както каза Моравецки. Какъв език на омразата, какъв Менделеев?! Това е фашизъм и расизъм и феодализъм, и - не може да се оспорва! В началото на 90-те имаше един лозунг, СДС (ПП) победи с малко, но завинаги!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Май

  08 Юни 2022 12:47ч.

  със забрани и санкции никой не е постигал целта си…та и тази забрана ще има точно обратния ефект ама няма кой от управляващите да го стопли… и интересно защо е подписано от зам министъра а не от министъра?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Опс

  08 Юни 2022 13:48ч.

  Предварително, с днешна дата искам да поздравя братушките с техния национален празник на 12.06. Живи и здрави бъдете братушки и знайте че 90 процента от българите са с вас. И споменаваме детеродните органи на майките на всички наши политици по няколко пъти дневно. Слава Россия - Слава Ахмата

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мария Петрова

  08 Юни 2022 20:38ч.

  Поздравления за Велина Христова!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Оле Отвори очички

  08 Юни 2022 20:39ч.

  Благодарим за свежия полъх! Не че това не си говорят всички по улиците. Хората са озлобени. Макс и Мориц и 40-те разбойника не си дават сметка, че ще операт пешкира. Ухае на Народен Съд! Боже пази България.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Оле Отвори очички

  08 Юни 2022 20:41ч.

  Ако не унищожим американските ротативки - "машини за гласуване" ?!? СМЕ ОБРЕЧЕНИ!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Изгонената от Дума Велиана в сайта на бившия седесарин

  09 Юни 2022 3:56ч.

  И фашизираните и дърти почитатели отдолу

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ти сигур си някой

  09 Юни 2022 9:11ч.

  млад антифашист

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Някакво смислено обяснение

  10 Юни 2022 2:48ч.

  защо преподавателите трябвало да се включат в честването на “деня на Русия”? Та уж имало и специална забрана за това. За нещо, за което май никой извън посолството на митрофанова, а и авторката, не подозира. Какъв е този ден, кога ли пък е бил честван, какво общо има с България?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мишел

  10 Юни 2022 21:17ч.

  Поздравления, Велиана, за смелата и достойна позиция!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Много вярно

  11 Юни 2022 10:44ч.

  Браво на авторката

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи