Издишате ГЕРБ, издишате. Солистът ви е (вече) слаб

Издишате ГЕРБ, издишате. Солистът ви е (вече) слаб
Колко стана модно да се говори за провала на ГЕРБ. Оказва се, че партията е допуснала „поредица от грешки”, които са предопределили избора на Радев. А всъщност тази теза е поредният опит на крепителите на борисовщината да манипулират обществото. Новият ни президент е продукт на естествения политически процес, а ако беше загубил, това щеше да бъде аномалия.

 

Снимка: тв BIT

 

 

Бягството от реалността, нейната постоянна подмяна е в сърцевината на управлението на Борисов. И то се основаваше на три фактора: първият е наличието на лесна за манипулиране общност от избиратели, които си въобразиха, че след като някой говори като тях, той и ще управлява в тяхна полза. Изборите показаха, че тази тяхна увереност е започнала да корозира. Вторият фактор е политическата клиентела, това са всички ония, назначени на служба или правещи бизнес с помощта на политическата протекция. Независимо дали става въпрос за заместник-министри, шефа на „Агромах” или чистач, назначен по програма за временна заетост. Общо взето, това е твърдият електорат на ГЕРБ.

 

Третият фактор е групата на герберските глашатаи. Платени и запленени. Които денонощно се опитват да вдъхнат живот на химерата за безалтернативността и ефективността на правителството на Борисов. Ако се състави медиен каталог на онези, които тръбяха каква гениалност се съдържа в хода на управляващите да не издигат до последно своя кандидат, това би дискредитирало цялата общност на т.нар. политически експерти. И на водещите в студиата, които невъзмутимо ги слушаха.

 

Ако изборът на Румен Радев просто обозначи първия електорален провал на ГЕРБ, това няма да се окаже достатъчно да излезем от устроения ни политически кошмар. Защото Борисов и през 2013 г. бе свален. Но благодарение на споменатите по-горе три сили той се завърна. Не на бял кон, по- скоро на реформаторско магаре, но се завърна. 

 

За целта бе сполучливо реализирана стратегия, при която образът на Орешарски бе демонизиран до степен, при която Бойко да влезе в ролята едва ли не на херувим. Все едно при него не се самозапалваха хора, не беше назначен Митко Каратиста, нямаше „Ало, Ваньо”, нямало е претенции към майката на едно удушено момиче да се извинява на властта. Всичко това и още много други факти бяха изринати от медийното пространство с помощта на фундаменталния въпрос за всеки воайор - КОЙ?

 

Същият подход ще се опитат да приложат и сега. Още в ноща на изборите се видя колко му се ще на Бойко да застане отново в ролята на народния трибун срещу бъдещата власт. Той я предложи неистово на опонентите си, приканвайки ги да съставят правителство в рамките на сегашния парламент; ако се откажат, намеква на Плевнелиев да назначи правителство, посочено от Радев, само и само да не се отиде на предсрочни избори с усещането за днешното му властване. Защото то явно се е разлагало отдавна и изборите обективизираха непоносимостта на вонята му за обществото. Което, за да се освободи от нея, пренебрегна всевъзможните заплахи, с които бе облъчвано от всевъзможни центрове. 

 

И всъщност това ще е борбата в следващите месеци. Дали ГЕРБ ще успее да „ароматизира” спомена за втория си кабинет, или ще бъде поставен във фокуса на общественото негодувание. Затова и Борисов ще разиграва картата с нестабилността. След оставката той стопира приемането на бюджета, най-вероятно ще саботира и дейността на администрацията. С надеждата, че хората няма да разпознаят в него виновника, а ще потърсят спасителя.

 

Това едва ли ще сработи. Не и до изборите. Стратегиите, които целяха да изградят образа на Бойко Борисов като национален лидер, се провалиха. Президентските избори показаха, че той е несъстоятелен за тази си роля. Дори когато е на власт. Той не уцели нито обществените настроения, нито избра подходящите личности, нито формулира визионерски послания. Реакциите му бяха като на разглезено дете. Този факт трудно може да се промени, колкото и да го показват по телевизионните екрани или да цитират задълбочените му мисли. Премината беше границата, отвъд която той стана не просто безинтересен за обществото, но и почва да го дразни.

 

Още повече че днес звездата е Румен Радев. Тепърва неговото присъствие ще се усеща на политическата сцена. И ако си изиграе правилно картите, на фона му Бойко може да добие карикатурни измерения. Когато сърбите през 1999 г. свалиха над небето си стелт бомбардировача F-117, те развяха лозунга „Извинете, не знаехме, че е невидим”. Днес Радев може да се обърне по същия начин към лидера на ГЕРБ: „Извинете, не знаех, че сте непобедим”.

 

Помръкването на Бойковата харизма не е обаче признак за изчерпване на ГЕРБ. Просто партията престана да бъде изключителна, превърна се в редови участник в политическия ни живот. Тя ще се опита максимално да отиграе новата ситуация. Още след първия тур на изборите Борисов влезе в ролята на яростен защитник на въпросите от референдума. 

 

Той едва ли е наясно и за себе си дали партията му ще се облагодетелства от мажоритарното гласуване, обкръжението му някак си е изключително семпло. Цецка не спечели дори в родното си село Драгана. Но важно е още в началото на предизборната борба да бъде яхнат един от векторите на общественото недоволство. От дивите години на прехода той знае, че срещу ръжен не се рита.

 

Ще влезе в ход и политическият инженеринг. Ако в миналото ГЕРБ „опитомяваше” носителите на протестен вот след изборите, да си спомним Яне Янев и Бареков, днес той го прави предварително. Симптоматично е как Валери Симеонов се оказа последният защитник за правителството. В което формално не участва. А и Борисов, когато правеше каталог с виновниците за неуспеха, където фигурираха дежурните ДПС и Радан Кънев, не включи фронта. Очевидно те и Марешки вече са разглеждани като бъдещи партньори. 

 

И ако от другата страна се групират БСП и ДПС, шансът за трети мандат на Бойко ще добие реални измерения. Който, разбира се, ще бъде пак непълен и неуспешен, но ще сме профукали още някоя година от собствения си живот, пребивавайки в химерата на Бойко.

 

 

http://glasove.com/komentari/49272-vlast-i-opoziciq-pod-kriloto-na-borisov

http://www.glasove.com/categories/komentari/news/na-borisov-ne-mu-e-do-smyah

http://www.glasove.com/categories/komentari/news/starata-i-novata-opozicionnost

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • 11111

  15 Ное 2016 7:42ч.

  Целия харем ,барабар с евнусите и господаря, ВЪН. Както каза една от срамната дружина, СТИГА ВЕЧЕ лигавене и извратени малоумни фокуси.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • помнещ

  15 Ное 2016 7:55ч.

  ...и водещите в студиата, да го слушат....и на бързо и старателни триещите плюнките по тиквоча от коментарийте в изданията си, в това число и настоящия сайт

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ленин

  15 Ное 2016 8:02ч.

  А бе, що Боко не подаде оставка и като председател на ГЕРБ??

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Никога

  15 Ное 2016 8:40ч.

  не забравяйте, че това е един примитивен и необразован човек, който успяваше въпреки това, всяко нещо си има край! А защо да сме сигурни, че инстинкта е бил победен?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Маги

  15 Ное 2016 8:51ч.

  Борисов няма а се откаже от стремежа си към властта. В противен случай го чака отмъщението на онеправданите и съд. Нужен му е имунитет, и не само. Той е от хората, които не могат да живеят без възхищението на околните към собствената им персона. Или така е възпитан, или това му е вродено. Затова никакво подценяване!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • троцки

  15 Ное 2016 10:08ч.

  интересна статия, авторът е намерил, според мен, част от проблемите около избора на президент. впечатляващ е факта, че цачева губи дори в родното си село и в плевенска област. очевидно впечатлението от нейната работа не е било в състояние да пребори дори местния патриотизъм. знаменателно е! и на пресконференцията ме впечатли следното - забелязахте ли многозначителната усмивчица на цачева, която направо казваше - сега ще видите вие, бате бойко ще ви разкатае майките, щом не ме избрахте. благодаря ти господи, че помогна на българия да се спаси от това печално недоразумение - мама цеца.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бай Янко

  15 Ное 2016 10:29ч.

  Видяхте ли в онази нощ първи излязоха хористките , подредиха се и после ТОЙ се появи мрачен и зъл. А хористките как ГО гледаха....После се сетих , че това са министри.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Българин

  15 Ное 2016 11:16ч.

  Мъжката ревност е много по-страшна от женската. И това е едно от основните обяснения за бесния Б.Б., който досега по върха на властта разперваше паунова опашка и обираше мокрите погледи на жените. Но Радев е неговият ужас! Защото се появява един по-красив мъж, по-млад, далеч по-интелигентен, с езици и още – истински генерал! Защото генералите в МВР са бутафория, книжни тигри: Борисов от майор първо стана полковник, след това генерал- майор и пищя, докато Първанов не му сложи още една звезда, за да задоволи патологичната му суетност. Генералите в МВР са пълен фалшификат! И ако някога ги мобилизират – тяхното генералстване не важи в армията. Бай Х. е в паника и ужас, защото фалшификатът най-добре си личи, когато до него застане оригиналът! Народът видя в Радев един уравновесен, умен и уверен мъж. А в седмицата на балотажа и в неделя Борисов се показа като „обидено квартално хулиганче, което вече не контролира бандата в съседната махала”. Така сполучливо тази сутрин го определи един професор. И е прав!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • смях

  15 Ное 2016 12:19ч.

  Тома Биков вярно ли е част от кабинета ? Да де, беше ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • OLD

  15 Ное 2016 13:05ч.

  Справедлив и навременен анализ !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Положението е заплетено...

  15 Ное 2016 13:31ч.

  ...или сме свидетели на вътрешен преврат или се е чуло, че парите свършват?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сив кардинал

  15 Ное 2016 13:49ч.

  Бойко е уникален играч! След изборите пак ще си говорим! Наистина е уникален, поне за мащабите на България.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Абе Мазарини

  15 Ное 2016 14:11ч.

  Баце е мошеник, успял да излъже генералите на столетницата, че не е криминално проявен. Другото вече е лош боливудски сериал.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Подкрепям лично Румен Радев

  15 Ное 2016 14:36ч.

  Да не излезе като защита на Борисов, но си мисля, тоя човечец да е толкова далеко от действителността, що за хора го осведомяват? Че не чете форумите, е ясно. Че слуша единствено и само български медии, също. Аз влизам и в арабски страници и с преводача на гугъл си копирам и превеждам. Руският на 80% е ясен, английският също, немския го позабравих, но също ползвам преводача. френския не го знам, но и за него си има гъуъл преводач. А тоя човек чака Митов и Ненчев да му подадат достоверна информация. Той да не се усеща като майката пчела, която я обслужват търтеите и я пазят пчеличките войни? Виждали ли сте, как когато една майка пчела напуска кошера, как я охраняват и как само за една нощ и правят някъде мини кошер, образно казано, да я съхранят, докато намерят хралупа и подходящо място. Имам снимки на такъв кошер, една педя голям, на стряхата на нашата къща. За една нощ и нямаше следа от тях на другата сутрин. Бяха си намерили явно по-добро място. Та и нашия Борисов. Да се разтури ГЕРБ! Структурите му трябва да изчезнат в забвението! И да се помни, най-голямата грешка на комунизма/ социализма, не беше системата обвързана с държавната собственост, това беше най-голямото и преимущество, а грешката и беше, самата партия, която събра от кол и въже всички кариеристи на държавата и малкото с чисто съзнание за равенство и братство бяха задушени от съпартийците си с мераци. _______________________Трябва да има начин за ограничаване на броя на членовете на партиите, да не се допуска срастване на която и да е партия с държавата или корпорациите, щото то държава вече няма! _____________ И искам да кажа, Радев не трябва да е сам! Да го поддържаме и в грешките, които неминуемо ще дойдат заради обстоятелствата. А сега да се съсредоточим да не допуснем Плевналиев като за последно на ни сложи същите играчи на масата! Искам да видя хора и като Вучков във временното правителство. Я най-добре, всички, които се опънаха на Борисов като министри в неговите правителства да съставят временното такова!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Подкрепям лично Румен Радев

  15 Ное 2016 14:44ч.

  И да питам, кое точно наричате харизма в тоя човечец Борисов? Аз ли нещо не съм наред? Освен неприязън при появата му и гняв, друго усещане нямам! И със Станишев усещането е същото, като при Борисов!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ошашавен

  15 Ное 2016 15:06ч.

  хора ,дайте да го махнем завинаги тоя тумор,не разбрахте ли че няма да има държава с тоя,помислете си до края на живота си да го гледате ,по-голямо наказание няма,не ми се мисли

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Лида

  15 Ное 2016 16:17ч.

  Напълно съм съгласна с написаното.Но не бива да се допусне трети мандат на ББ.Няма ли в цялата държава поне един или няколко по-умни хора от него и да го отсвирят.Хора които обичат народа на България.Стига вече.Той е проклятие .................

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Толерантност, толерантност и не на последно място, толерантност

  15 Ное 2016 16:34ч.

  Турция и Европа не могат да се разберат. Може да ни очаква изненада от изток/запад, за която Борисов да знае. Като доказан страхливец и информацията, която има много е възможно тази загуба да е планирана, да абдикира елегантно и да не бъде линчуван от народа. Няма как да държиш в краката си всички институции и да загубиш по този нелеп начин, а и кандидатът на ГЕРБ подсказва, че има нещо гнило....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • няма да допуснем!

  15 Ное 2016 18:37ч.

  Втори път "на бял кон" няма да му се получи на Борисов. Добре, че тоя път ги нямаше камионите с прасетата и циганките от чистотата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 1112

  16 Ное 2016 16:30ч.

  Тя корнелия ще ви оправи

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Методи

  18 Ное 2016 12:04ч.

  На мажоритарни избори кой ще избере неговите дерибеи по места???? В Плевен например кой ще избере Владислав Николов или Димитър Стойков????? Шанс има само Дарин Ангелов, доказал се като джентълмен в политиката!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нещо не сте разбрале всинца

  18 Ное 2016 20:37ч.

  И то е, че и борисов и радев и нинова, симеонов, каракачанов и сидеров и доган и местан и кунева и техните лакеи са един отбор. Отборът на диванетата загробил българите на 9ти септ. 1944 г. Плямпайте докато руските свини и българските им диванета ви пият кръвта с наслада.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи