Иво Христов: Денят на победата и Денят на Европа са помрачени от войната

Иво Христов: Денят на победата и Денят на Европа са помрачени от войната

Евродепутатът Иво Христов коментира какво е посланието на 9 май. Той обърна внимание, че в соца е имало плакати “НЕ на войната!” “Струваха ни се кухо пожелание, защото самата мисъл за война в ядрената епоха изглеждаше самоубийствена. Сега живеем в света на Оруел: войната е мир. Така внушават онези, които настояват да доставяме оръжие. И двата лагера заявяват готовност да воюват до победен край.

За мен 9 май е Ден на победата и Ден на Европа, но и двата празника днес са помрачени от войната. Русия я започна, а Европа и САЩ не сториха нищо, за да я предотвратят. Напротив. Сега всички сме в плен на нейната динамика на ожесточението”, каза Христов. Евродепутатът отговори с въпрос на въпроса защо датата продължава да ни разделя като народ, като попита има ли тема, която да ни обединява?  “Търсим инстинктивно поводи да се разграничим един от друг. На тази дата хората заявяват своята идентичност чрез един от двата празника. А те са неразривно свързани. При тези български разломи решението за предоставяне на военно-техническа помощ пренася конфликта у нас. А застъпниците му твърдяха, че щяло да сдържа опасността по-далеч. Това е невежа безотговорност, която ляга върху депутатите, които я гласуваха”, коментира още Христов.

По думите му настоящето е рожба на историята. “Пагубно е, когато тя се “актуализира” за злободневна употреба. Експериментите с паметта отвориха пътя към тази нова трагедия Решаващият съветски принос в победата бе изличаван и релативизиран, което подхрани реваншистките настроения в Русия. Днес се гледаме през прицелите на оръжията и се давим в пропаганда, което е човешки и цивилизационен крах за всички участници. За съжаление войната приравнява човека към най-малкото общо кратно на оварваряването. Моят апел е да почитаме жертвите от миналото, сред тях и българските антифашисти и загинали по фронтовете на ВСВ, да помагаме на пострадалите днес и да сдържаме бесовете, които рискуват да ни завлекат във войната”, посочи още Иво Христов.

 

Източник: actualno.com

 

 

 

Коментари

 • bodar4uk

  09 Май 2022 17:06ч.

  Колко ли трябва да си исторически тъп и безпардонен, за да не различаваш Деня на Европа, от деня на Великата Отечествена Война ! За плужеците крадци на история, действителността можеше сега да е друга, но не е късно паметта да им се завърне !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  09 Май 2022 17:14ч.

  Къв ден на Европа бе... я бегай, кой празнува с нацистка Германия? Днес е ден на Победата над фашизма - Слава на Русия! /После, Русия като победи новите EU фашаги, ще станат два/ ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Николай II

  09 Май 2022 20:24ч.

  ''Русия започна войната''. След това изказване и след участието ви в това правителство да видим колко от вашия електорат ще гласуват за вас предатели-социалисти. 30 години се маскирате като русофили, а сте жалки западни подлоги.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ПОБЕДА

  10 Май 2022 10:00ч.

  Формата помпозна и уж много сериозна - евродепутат! А съдържанието като Празна, Куха и Ръждясала Лейка !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи