Иван Кръстев и Марк Ленърд: Опасността сега е Путин да се представя като миротворец

Иван Кръстев и Марк Ленърд: Опасността сега е Путин да се представя като миротворец

Автори: Иван Кръстев, Марк Ленърд, ecfr.eu Следвайте "Гласове" в Телеграм

С наближаването на втората годишнина от войната на Русия срещу Украйна предстоят избори за Европейски парламент и президентски избори в САЩ. На този фон Владимир Путин разчита, че умората от войната на Запад ще помогне за постигането на руска победа.

Европейците са песимистично настроени за шансовете на Украйна да спечели войната и мнозинството от тях смятат, че тя ще завърши с някакво споразумение. Но повечето европейци не са настроени и за отстъпки.

Те ще са разочаровани, ако Доналд Тръмп спечели изборите за президент на САЩ, а мнозина смятат, че неговата победа може да бъде и победа за Путин. В повечето държави членки мнозинството би искало Европа да запази сегашната си подкрепа или да я увеличи, ако САЩ намалят помощта си.

Лидерите в Украйна и Европа трябва да коригират езика си и да дефинират значението на “траен мир”, за да попречат на Путин да се възползва от умората от войната.

Това пишат политолозите Иван Кръстев и Марк Ленърд като изводи от проучване на общественото мнение, поръчано от Европейския съвет за външна политика (ECFR) през януари 2024 г. в 12 европейски държави (Австрия, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Италия, Нидерландия, Полша, Португалия, Румъния, Испания и Швеция), в което са анкетирани около 17 000 души.

Войните се водят на бойното поле, но често завършват в избирателните урни. От френската кампания в Алжир до войната на САЩ във Виетнам - не само военните неуспехи, но и сривът на обществената подкрепа принуди участниците да се споразумеят.

С наближаването на втората годишнина от войната на Русия в Украйна се задават и два важни избора. Европейците ще участват само в единия от тях - изборите за Европарламент през юни; те нямат контрол върху другия - президентските избори в САЩ през ноември. И все пак резултатите от тях ще окажат решаващо въздействие върху геополитиката на Европа.

Владимир Путин разчита на умората от войната на Запад, за да постигне руска победа. Идеалният сценарий за него би бил втора администрация на Тръмп, която да прекрати подкрепата на САЩ за Киев, а интересът на Европа към войната да намалее. Това би било в негова полза, ако Украйна се превърне в още един елемент от европейските културни войни преди изборите през юни, като антиевропейците се противопоставят на продължаващата подкрепа за Киев, а проевропейците се стремят да я запазят, пишат Кръстев и Ленърд.

Според тях лидерите в Украйна и техните съюзници трябва да намерят нов начин да се аргументират, за да продължат обществената подкрепа за Украйна. Те трябва да стъпят на реалността, в която европейците не искат Русия да победи, но и не са в особено героично настроение.

В случай на победа на Тръмп през ноември за украинците и техните европейски съюзници ще бъде жизненоважно да разработят разказ, който да попречи на Тръмп - и на Путин - да се представят за “партията на мира” в един конфликт, чийто изход все още далеч не е решен. Затова битката за формулиране на значението на “траен мир” ще бъде от решаващо значение.

Европейците изглеждат песимистично настроени за изхода от войната. Средно само 10% от тях в 12 държави вярват, че Украйна ще победи. Два пъти повече са тези, които очакват руска победа. Най-оптимистично настроените страни са Полша, Португалия и Швеция. Но дори и там само 17% вярват, че Украйна ще победи, а в Швеция 19% смятат, че Русия ще победи.

Навсякъде с изключение на Полша и Португалия повече хора очакват руска победа, отколкото украинска, като в Унгария това очакват цели 31%, а в Гърция - 30%. Но преобладава мнението, че войната ще завърши със споразумение (средно 37%), като този отговор значително надделява над украинската победа дори в Полша.

Очакването на споразумение обаче не е равносилно на предпочитане на такъв изход от войната. Респондентите в три държави - Полша, Португалия и Швеция, изразяват ясно предпочитание да подкрепят Украйна да си върне територията. Но в пет държави - Австрия, Гърция, Унгария, Италия и Румъния, хората са склонни да искат техните правителства да подтикнат Киев да приеме споразумение. Във Франция, Германия, Нидерландия и Испания обществеността е по-разделена по този въпрос.

"Голямата опасност е Тръмп и Путин, който намекна, че е отворен за преговори, да се опитат да представят Украйна (и нейните поддръжници) като лагер на "вечната война", докато претендират за мантията на "мира" - изтъква Иван Кръстев. - Руската победа не е мир. Ако цената за прекратяване на войната превръща Украйна в ничия земя, това ще бъде поражение не само за Киев, но за Европа и нейната сигурност. Сега, когато Москва се застъпва за преговори, е важно както за украинската, така и за западната общественост да знаят какво не подлежи на преговори, когато става дума за бъдещето на Украйна. От западна гледна точка това, което не подлежи на преговори, е демократичният и прозападен избор на Украйна".

Източник: "24 часа"

 

 

 

Коментари

 • Белязания изрод нещо много са го активирали

  24 Фев 2024 10:07ч.

  Явно Русия е на път да победи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Путин е миротворец

  24 Фев 2024 10:13ч.

  Един милиард са гледали интервюто му с Такър, това да не е случайно?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Това, което не подлежи на преговори, е демократичният и прозападен избор на Украйна".

  24 Фев 2024 10:19ч.

  НАТО в старите граници и където искате си ходете!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Никакво НАТО, никакъв ЕС. Това са престъпни организации

  24 Фев 2024 10:22ч.

  ЕС вече се опита да избие гражданите си с "ваксините". НАТО всеки момент ще направи втори опит, този път с война.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • baba Pena

  24 Фев 2024 11:16ч.

  За сравнение с интервюто на Карлсън - вчера FoxNews са публикували интервю със Зеленски. За 8 часа страницата е била посетена около 25 хил. пъти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нормално!

  24 Фев 2024 12:04ч.

  Той ме млъква 24ч. какво ново да чуят хората от надрусан наркоман!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иван Кръстев и Марк Ленърд: Опасността сега е Путин да се представя като миротворец

  24 Фев 2024 15:01ч.

  ВВП: Опасността сега е Белязаният да се представя като путинист

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Веска

  24 Фев 2024 16:58ч.

  Белязаният го помня от детските му години, като пионерче. Умастваше в предавания за деца по телевизията. А такава физиономия не може да не се помни, въпреки че с годините се извършва някаква промяна. Но при него промяната е само вътре в главата, а външно не става по-добре.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • точно

  24 Фев 2024 20:45ч.

  И в същия момент фалшифицираха изборите в САЩ за да не спечели Тръмп и да избият и американско население с иРНК инуколати. Смърт за сатанюгите ! Европа на нациите ! Европа от Атлантика до Владивосток !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • антитрол

  25 Фев 2024 15:15ч.

  ...белязаният като малък се наврял под магарето на дядо си и искал да му прави сФ.и.р. к.а !!! ама то животинчето нали си е хетеро сексуално - такъв як ритник му отпрало в чутурата че едвам го свестили...пхахаха и те така... от тогава е такова мръсно злобно човече с крива мутра....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  24 Фев 2024 10:09ч.

  "В случай на победа на Тръмп през ноември за украинците и техните европейски съюзници ще бъде жизненоважно да разработят разказ, който да попречи на Тръмп - и на Путин" Тоя с разкази и гравитацията смята да обори.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ?????

  24 Фев 2024 10:10ч.

  Путин разчита на умората от войната ама като гледам Ванката Кръстев луд умора няма.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • клиширан тип от соцноменклатурен произход

  24 Фев 2024 10:11ч.

  Кой е тоя Иван Кръстев бе, защо с нищо не може да ни изненада?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На Кръстьо сина му

  24 Фев 2024 10:15ч.

  "Криворазбрана цивилизация" по Войников!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ретранслатора

  24 Фев 2024 10:15ч.

  Не някой друг, а Арестович го каза, че от Украйна, Русия и САЩ единствено Путин иска мир! Колкото до Тръмп, Путин си го каза, че предпочита Байдън, но не заради нефелността му. Тръмп е непредсказуем, каубой, който вижда връщането на величието на САЩ по по-различен начин от този на демократите. Но бъдете сигурни, ако се наложи Тръмп ще използва Ядрено оръжие, докато Байдън не!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И аз нямам доверие на Тръмп

  24 Фев 2024 10:22ч.

  Макар да успя да вдигне малко икономиката на САЩ за първия си мандат. Но че ще иска още и още пари от Европа, за да я охранява, е на 100% сигурно. ............... Еагти държавата, САЩ имат двама кандидати за президент, единият отявлен престъпник според обвиненията, другият с жълта книжка!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  24 Фев 2024 10:16ч.

  Иван Кръстев е разказвач. Но тъй като не му стига талант за да е Андерсен, Хофман или Ролингс се храни не с приказки за деца, а с такива за Възрастни. Руският му аналог са позабравените Кашпировски и Чумак.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Че какво му беше на Кашпировки, хората не пропускаха излъчванията

  24 Фев 2024 10:23ч.

  А тоя кой го гледа! бабите не се прибират от скамейките за него.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • MMN

  24 Фев 2024 10:17ч.

  Спрях да чета до там, където се казва на какво разчита Путин.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Г-н Иван Кръстев, моля коментирайте и другите военни конфликти!

  24 Фев 2024 10:17ч.

  Все пак имат значение за развитието на света

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Интересно ще е да чуем...

  24 Фев 2024 15:00ч.

  ...сложно мъдрите мисли на татин Ваньо за конфликта в Газа, не ли?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Г-н Иван Кръстев

  27 Фев 2024 21:12ч.

  Найш кво, аре само да не ме занимааш

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Това не е "опасност",

  24 Фев 2024 10:20ч.

  това е реалност. А вие сте войнолюбиви неотроцкистки отрепки. Блокирахте всички досегашни възможности за мирни преговори.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • агитпропът на цоц-а никога не е умирал, само смени господаря

  24 Фев 2024 10:21ч.

  Прочел нещо за големите разкази в контекста на Лиотар, и тръгнал да ни ги препоръчва за увековечаване на ултрамодернистичния неолиберален ред. Само че Лиотар призовава към деконструкция на големите разкази на класиката, а тоя ни призовава да продължим да лъжем с идеологеми и партенки, увековечавайки глобално-тоталитарното статукво. Обикновен пропагандист!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  24 Фев 2024 10:23ч.

  Според Кръстев Европа зависи от военното планиране на Путин и избирателните резултати в САЩ. На което може да противопостави единствено правилен разказ. Разказах го.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Виктор

  24 Фев 2024 10:24ч.

  Истинската война е срещу бялото хетеросексуално население на източна Европа, всичко друго е "СВО", докато цялото не мине през месомелачката, то ще се явява пречка пред пълното налагане новият световен ред на европейският континент! Нито Руснаците са дефинирали победа, нито украинците могат да водят преговори, тоест тази война е продължение на пландемията но с други средства, който не иска епидермална игла, да заповяда епидермален куршум или мина, и после на тяхно място ще се вкарат мургавелковци от цял свят, това е схемата! Някой да обърна внимание на проектът на Гугъл - джемини, и как е програмиран, така че дори и историята вече не е бяла, историческите личности не са бели, Е какво бъдеще може да се очаква, щом по този начин подменят миналото?! Черно бъдеще и най вече не християнско! Не се правя на по отворен от Квази, но просто му се чудя що ги пише тези мисли, като знае много добре каква е схемата, и че Путин е в нея!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • загубена кауза

  24 Фев 2024 10:44ч.

  Ми те няма как да са бели, като белият човек е изчерпан от сатанински консумеризъм и фактически именно чрез война Путин се опитва да спасява остатъка от все още фертилни бели хора в родината си от пълно разложение.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  24 Фев 2024 10:47ч.

  "Някой да обърна внимание на проектът на Гугъл - джемини". Да. Така е. Още, когато се казваше Bard, няколко пъти отказа да ми отговаря, защото контекстът можело да бъде обиден за някого. Наскоро го питах нещо от типа: "Кой всъщност победи Хитлер". Нали схващаш - не във II Световна война, а конкретно Хитлер. Отговорът беше - Съюзниците, с водещата роля на САЩ, Великобритания, Франция!? и СССР, и Китай. Това беше в основния вариант. В третия - каза, че основната роля е била на СССР.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • лонгър

  24 Фев 2024 10:53ч.

  Разказчето, така разказано, звучи по отношение на съдържанието като истинско постижение на изкуствения интелект. До верен отговор се добираш едва на третия опит. Зер, в първите два отговора се таи великата истина на всеки конюнктурно алтернативен разказ, ориентиран към запазване на статуквото.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • СиСи

  25 Фев 2024 15:42ч.

  Bard (Gemini) представяха информация, че услугата, която предоставят, е "езиков модел". По мое разбиране това не е истински ИИ. Но извън темата и спора за ИИ, реално се проявиха след началото на година значителни проблеми в "комуникацията" с Бард (Джемини). Например, когато поискам да ми направи списък с научни публикации и интернет-връзки към тях, изведнъж се оказва, че не може д апредостави връзки. Другият ми проблем с програмата е, че когато поискам справка за съдържанието на закон или съществуваща практика, изведнъж се появяват данни и информация за неща, които реално не съществуват - например, закон, свързан с ВЕИ, който би трябвало да е наличен, защото трябва да е резултат от приети на ЕС-ниво законодателство, което трябва да се приведе в съответствие в националното. Реално - не се е случило, дори не е обмисляно или предлагано, но "езиковият моде на Google" дава информация, че е налично и приложено. Разбира се, отговорите на така наречения ИИ зависят от моделите и механизмите, които са програмиране в него. И, отново, както винаги, е приложим въпросът Cui Bono.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  24 Фев 2024 10:35ч.

  То е ясно, че в такъв ден - годишнината, всички ще се дръвчат. Още оня ден, когато дадоха некви резултати от това изследване, най-напред се зачудих, а защо нас ни няма - България, а после и защо само 12 държави. Кво, пари ли нямат да направят едно по-представително изследване? Всеки, който претендира за повече обективност, е заинтересован да разполага с по-голяма фактологична основа. По-голяма основа - по-голяма валидност на изводите. Предполага се, че наш Иванчо е такъв. Да, но в основата си нещата не стоят добре и по-нататък, кво да гледаме? Както е казал Гьоте, когато закопчееш първото копче накриво, всички останали ще са накриво, поне с едно копче.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  24 Фев 2024 11:01ч.

  "да се опитат да представят Украйна (и нейните поддръжници) като лагер на "вечната война"" Няма нужда да се полагат усилия. И без тях нещата се виждат ясно. Може ли да ни се представи некъв факт, че някой фактор в ЕС и Америка, призовава за мир? Освен Орбан. После, защо не е направено проучване в самата Украйна? Този извод, представен в матряла, отговор на какъв въпрос е: "Каква е основната заплаха за Европа"? И как се получи този отговор? В кои държави се смята, че това е заплаха? Как ще противодействате? Трябва ли да противодействате?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Опак човек

  24 Фев 2024 10:41ч.

  Само вие, ястребите, може да го направите такъв. Миротворец. Пепел ми на езика, имаше такъв сайт .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • CMEXXX

  24 Фев 2024 10:48ч.

  Опасността е, такива мизантропи като вас, да имат власт!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Разказоубежище

  24 Фев 2024 11:29ч.

  Това с разказите на соросоидите е като лъжата на Гьобелс v. 2.0. Но по-лъскаво и пазарно опаковано.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "От западна гледна точка това, което не подлежи на преговори, е демократичният и прозападен избор на Украйна"

  24 Фев 2024 11:35ч.

  Като си пееш Пенке ле, кой ли ще те слуша.... Въпросът с преговорите е решен - преговори няма да има, мегдан остана само за прИговори.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  24 Фев 2024 11:41ч.

  Прави се на страшен - поставя условия. Демек, "ако не приемете западния избор на хохлите, никви преговори и кютек до Владивосток."

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Това пишат политолозите Иван Кръстев и Марк Ленърд като изводи от проучване на общественото мнение, поръчано от Европейския съвет за външна политика

  24 Фев 2024 12:29ч.

  Добре се продаваш Иване, няма що. Добре плащат нали! Но и ти ще трябва един ден да си платиш за всичко това, помни!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Веска

  24 Фев 2024 17:04ч.

  Бащата на ивкръстев, член на ЦК на БКП и завеждащ отдел „Средства за масова информация“ . Затова и този и...., въпреки неприятната външност, беше на екрана на единствената българска телевизия като пиоре.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Малък

  24 Фев 2024 19:34ч.

  Лакеите са виновни за всички беди на нормалните хора. Ако нямаше лакеи Адолф Хитлер нямаше да съществува. Щеше да е обявен за луд психар. За това лакеите трябва да носят по-голяма вина от т.н.лидери. Лакеят не се променя и превъзпитава, той се унищожава.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чичо Джо

  26 Фев 2024 18:59ч.

  Соросоидите са обзети от лека паника...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • >>>

  27 Фев 2024 16:01ч.

  Ех, Иванчо, пак ли лакърдии ръсиш момченце соросоидно! Не разбра ли, че на такива сополи, като теб, времето им свърши... Сцената вече не ви приляга! Айде, прибирай с уродливия си фейс в дупчицата на господаря ти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи