ИТН се провали в ролята си на основен враг на ГЕРБ

ИТН се провали в ролята си на основен враг на ГЕРБ
ИТН се провали в опита си да създаде правителство, но това още не означава, че се е провалила като политическа сила. Колкото и да се опитват мнозина анализатори да поставят знак за равенство между двете неща, партията на Слави има шанс да удържи позицията си на електорален лидер.

 

И след предишните парламентарни избори, когато тя върна директно мандата, мнозина побързаха да я отпишат, а  в действителност се оказа, че между април и юни ГЕРБ са загубили 200 хил. гласа, а ИТН прибавиха 100 хиляди. Провокираната от ИТН тогава политическа нестабилност сработи в тяхна полза (и в полза на "Демократична България"). Днес, разбира се, изглежда малко вероятно, че номерът може да бъде повторен, но подобно нещо не е изключено.

 

Факт е обаче, че в момента неодобрението към на ИТН се разпростря в много по-широки среди. Те включват не само привържениците на ГЕРБ, но и тези на останалите политически играчи, които видяха в държанието на Слави неистов стремеж за власт и властване, демонстриран на фона на проявата на пълна политическа неграмотност.

 

Ключовият въпрос обаче е не дали се е променило отношението на избирателите като цяло към ИТН, а какво се случва при хората, гласували през юни за ИТН. Дали и каква част от тях са се разочаровали от партията на Слави, или напротив, те продължават да държат на своя избор. А може би кръгът на подкрепа за ИТН се разширява.

 

Отказът да се играе по правилата на нормалната политическа логика може да се тълкува като проява на непрофесионализъм и инфантилизъм, но за избирателите, търсещи неконвенционално приложение на своя вот, то може да бъде нещо крайно привлекателно. Стабилността, с която ГЕРБ ни облъчваше повече от едно десетилетие, придава на днешното състояние на политическа неопределеност доста позитивен ореол. Най-малкото заради наблюдаваното завръщане към парламентаризма и медийния плурализъм.

 

В този смисъл, сегашната неопределеност не се възприема с опасения от преобладаващата част от обществото ни, доколкото тя поне гарантира, че ГЕРБ ще бъде извън изпълнителната власт. Неприятният момент е, че тя оголва определени политически навици и амбиции, трудни за възприемане от обикновените хора.

 

Засега тази негативна тенденция се компенсира от усилията на служебното правителство, което продължава да вади кирливите ризи на ГЕРБ. Нещо повече, служебното правителство демонстрира потенциал да изчегъртва влиянието на ГЕРБ, който трудно може да бъде продължен от някой редовен кабинет.

 

Тук е ключова ролята на Бойко Рашков. С думите и действията си настоящият вътрешен министър се превърна в символ на това изчегъртване и неговото изваждане от изпълнителната власт ще създаде усещането, че се слага край и на водената от него политика. Която се ползва със значима обществена подкрепа.

 

Голяма част от българските избиратели се стремят вотът им да има максимална анти-ГЕРБ насоченост. На това впрочем се дължи и огромният електорален спад на БСП - тя загуби точно този сегмент от гласуващите, които припознаха в ИТН и "Изправи се. БГ" по-ярки противници на модела на Борисов, в сравнение със столетницата.

 

Точно този момент не отчетоха ИТН. И при двете им предложения за кабинет не бе даден знак на тази маса избиратели, че ще се работи за удоволетворяване на политическите им желания. Странно е, че самият създател на „термина“ за изчегъртването не се опита да му придаде необходимото кадрово обезпечение.

 

И ако ИТН загуби гласове на предстоящите избори, то това ще бъде заради провала им да изиграят ролята си на основен враг на ГЕРБ. С което отвориха ниша за ДБ и ИСНИ да привлекат гласовете на разочарованите избиратели на Слави. На това се дължи и решимостта на двете партии да отхвърлят категорично ултиматума на ИТН.

 

Възстановяването на разбирателството между трите партии на протеста ще бъде доста трудна задача. Между тях се насъбра огромна доза обида и подозрение. Но обективните процеси предопределят установяването на някаква форма на сътрудничество, закономерно изградена на анти-ГЕРБ основа. В това се заключава тяхната ценност за обществото. В противен случай те не само ще се превърнат в лесна жертва на герберската машина, но и ще постелят трасето за реабилитацията на ГЕРБ.

 

Това, което днес ни се струва като безизходица, не обозначава провала на обществото ни да конструира алтернатива на ГЕРБ, а е показател за тежките последици, нанесени от десетгодишното мафиотократично управление. Държавата ни бе превърната в крепостно имение на Борисов и е доста трудно в момента да се направи разграничение между демонтажа на предишния властови модел и руинирането на политическите ни институции. Важно е обаче да се запази разграничението между носителите на промяната и крепителите на рушащото се статукво. Ако това се случи, не е фатално и с години да ходим на избори на всеки четири месеца.

 

 

 

 

 

Коментари

 • избори до дупка

  20 Авг 2021 20:05ч.

  Сигурен признак, че нашата пол.система е неистинска, преправена, а резултатите се пипат: Лявото социално полит.крило продължава да го няма; няколко милиона избиратели там са политически непредставени. Всички се блъскат в тясното дясно либерално-реформаторско пространство, въпреки че сме световен еталон по бедност и социално разслоение. Държавата е изрязана от икономиката, въпреки това продължават да я държат виновна за всички икономически грехове. Недъзите на пазара лекуваме с още повече пазар. Реформаторските грешки на прехода лекуваме с още повече реформи. Трансформацията по отношение на индустрията и на земята трябва да признаем за съкрушителни провали на прехода. Тази ситуация изисква нови социални партии, които да разработят адекватни на времето ни концепции по отношение на индустрията и земята.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дачков

  20 Авг 2021 20:14ч.

  итн не протестна партия. тя е второ дпс.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • България

  20 Авг 2021 20:43ч.

  Провали се Христо Иванов и Мая Манолова .Когато обиждаш някой че бил дългата ръка на ДПС и ги наричаш чалгари няма как да търсиш подкрепа от тях когато ти самия си я отказал и оплюл тази партия Престанете да правите хората на идиоти след цялата медийна и партийна свинщина която сътворихте има само отвращение към ДБ и Изправи се лази и мърси

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мильо Лудия

  20 Авг 2021 21:09ч.

  не знам дали това е точната дума, особено като се сетя, че Учиндолските депутати бяха вече в парламента без да знаят от коя страна на барикадата са - с Герб или срещу тях.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Коментар /задължително/

  20 Авг 2021 21:28ч.

  Как враг бе?!?! Съзнателно или не, те ги реанимираха и ще ги върнат на "бял кон". Обяснявам. Първо: Разиграха такова политическо театро, че Баце направо изпадна от сцената. Второ: Поне половината от тези, които им се вързаха и гласуваха за тях, на следващите избори ще ги отсвирят - тоест вместо 21%, някъде 10-12%. При ГЕРБ точно обратното - всички, които гласуват за тях, са дълбоко обвързани с тях - по различни причини, Тоест, на следващите избори, пак ще гласуват за тях и ...ГЕРБ 1-ва политическа сила. БРАВО ИТН!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • По времето на Орешарски пак започна едно изчегъртване и след година се самоприключи

  20 Авг 2021 21:34ч.

  И сега трябват не повече от шест месеца някой друг да управлява, за да видят хората, че от пропаганда може да се храни само омразата, но не и народа. С политически пигмеи не се стига далеко напред и нагоре.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ехо

  20 Авг 2021 22:40ч.

  Трифонов и тези около него се оказаха политически инвалиди! Предадоха надеждите на българите! Партийните върхушки се занимават със себе си, вместо с проблемите на България! На следващите избори - последното квадратче: Не подкрепям никого!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Живка Павлова

  20 Авг 2021 23:14ч.

  Изчегъртващи и изчегъртвани са един голям отбор юнаци, голяма част от които фигурират в небезизвестния „списък на Бобокови“, нуждаещ се само от едно освежаване към днешна дата. Партиите и те са си техни, а зорът за машинно гласуване показа, че нямат нужда и от избиратели. Е, те са на ход - Родината-майка ги зове. Да се поставя акцент само върху последните 10 и дори 15 или 20 години не е особено коректно. Ясно е, че сегашната политическа суматоха се дължи на засилващия се натиск спрямо България да заеме категорична геополитическа позиция, което веднага препраща и към цивилизационния избор, и това е не по-малко важният, а може би и основният въпрос. Често и тук, в този форум, е коментирано, че съвременният империализъм, или неоколониализъм, се стреми да корумпира и подчини местните елити – което и виждаме, че става, с кохезионните и структурни фондове, с „Америка за България, с „Отворено общество“, с НПО-та, с комисионни, подкупи, с натиск за закупуване на военна техника на картинки и пр., а в случай че местните елити станат достатъчно силни или се опитат да играят самостоятелно – биват дискредитирани и на тяхно място се поставят верни протежета. Дотук добре. Редно е обаче и да си зададем въпроса защо тъкмо Делян Пеевски и Васил Божков попаднаха под ударите на Магнитски? И как така тъкмо тези, които създават условията за корупция, се и борят с нея? Ще съумее ли българският т.нар. икономически и финансов елит– олигархия, статукво или както и да се нарече, да отстои независимостта си – своята и на страната, или ще затъне в междуособици и накрая ще се подчини на натиска да изпълнява безропотно разпорежданията на господарите?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • чугун

  21 Авг 2021 0:13ч.

  Късата историческа памет води до къс исторически живот на нацията, май. Паметта и анализите стигат назад само до Боеко, още по назад е тъмнина и бездна. А всъщност мнозина помнят и "цивилизационния избор ", и приватизацията с мутрите, и последвалия Костов бай цар, и въобще тоталния провал на прехода, който роди Боеко и мутроподобните му. И логичния тотален разпад и деградация, които сега виждаме в Слави и чалгоподобните му. Но ние масово говорим за личности, а не за процеси или идеи...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • чугун

  21 Авг 2021 0:20ч.

  Избори до дупка от 20:05 - напълно подкрепям, но съм песимист за перспективата да се появят "нови социални партии, които да разработят адекватни концепции... " Не благословляется, ние сме на къса външна каишка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ИТН

  21 Авг 2021 6:10ч.

  в опозиция!Само така имат шанс да останат в парламента,защото изтърваха златната възможност да са в управлението.Пиленцето веднъж каца на рамото ,а те го прогониха с арогантното си поведение и високомерие.Следващите избори са аут защото се самоизчагъртаха.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Славе постоянна опозиция

  21 Авг 2021 8:09ч.

  Еееех Славче щом иска да е опозиция, щом е роден за опозиция да бъде сигурен, че народа (СУВЕРЕНА) ще го изтипоса в ново НС да бъде наистина малка опозиция пак заедно с байХ0я, а може и най добре ще да е СУВЕРЕНА да ги изрита и да гледат НС през крив макарон!!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Е нема такава държава

  21 Авг 2021 8:13ч.

  Глей ти ква опозиция... първата и втората партия спечелили изборите плюс ДПС (2/3 от НС) са опозиция... най после се сбраха ЯВНО... Славче, Доган и байХ0я!!! Славче се провали с гръм и трясък, И т. н. ОТТЕЧЕ У КАНАЛА... залезе преди да изгрее... предаде протеста и достойно изпълни заръката на задкулисието на ДПС и ГЕРП... за политик не ставаш Славе, ти си будалаааа... А иначе Славе е най важен в Бг...без него не може ни управа, ни опозиция... ТИ ДА ВИДИШ!!! А и гаргамелите да не се дуят кат пуяци, знаем как ни приватизираха с командира, а и как забатачиха ИЗБОРА на ново правителство....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Никога не е бил враг на ГЕРБ

  21 Авг 2021 8:53ч.

  Следвай парите! Опозиция и субсидия за тъпото му шоу.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • дясното е криптофашизъм

  21 Авг 2021 9:13ч.

  Гласуваш за ДБ, И З Р О Д ли си? В соросно НПО ли работиш грантаджия? Българите ли мразиш и родината им, и си предател? Или си егоистичен бизнесмен, жаден за неолиберализъм и фашизъм? Или си твърде незрял, и глуповат, и не знаеш на кой свят се намираш?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • консерватизмът фрисейският квас

  21 Авг 2021 9:14ч.

  Демокрацията е покрив над общество с незначителна бедност и незначителна неграмотност. Ако САЩ и другите богати общества обеднеят, те веднага ще се простят с демокрацията. Защо пробутват идиотизмът, че в бедно общество може да има демокрация. Древна Гърция е благоденствала. Матриархатите в полинезия също са благоденствали. Матриархатите са мека власт, направо си е демокрация, а патриархатът е твърда власт за твърди времена. .............. Богатите страни имат не само икономическа изгода да държат бедните страни да са бедни. В Руанда им казват, че кафето е отровно.... Ресурсите са ограничени, и бедността ограничава консумирането им, цената им, и евтиното им добиване да бъде. Но и бедните страни са зависими от заеми и пазари, визи, ограничения, МВФ, и така са под пълен политически и всякакъв контрол. Ето защо не е изгодно на НАТО украйна да не е бедна, Грузия, Мексикоо.. .......... Лъжaтa в пoлитикaтa, ЛЪЖAТA - ДEМOКРAЦИЯ!? Икoнoмичecкaтa влacт ли имa нaрoдът? Инфoрмaциoннaтa влacт ли имa нaрoдът, oбрaзoвaниe, мeдии, културa? A, кoйтo кoнтрoлирa тeзи влacти, кoнтрoлирa и зaкoнoвлacтиeтo, и вcички държaвни влacти. .. ......... Сега задкулисието се опитва да направи "ДА.БЪЛГАРИЯ" основна политическа сила, но няма да стане номерът им. В страни с беден народ не може да има демокрация, защото нямо политически потенциал - тоест достатъчно политизирани хора с политическа култура и самочувствие да се занимава с политика - вдъхващ доверие и идеи. Затова имаме толковаа нищожни партийки. И те ще си останат такива. Социализмът създаде 10 пъти повече такива хора. Тя и средната класа беше 10 пъти повече. Ето защо бедната държава няма демокрация, а това води и до лоша държава и лоша икономика. Където всички са десни, а дясното е престъпление срещу човечеството и логиката. Дясното е зло. примерно:Само държавното здравеопазване и добри пенсии и социални помощи, може да гарантира на вксинираният - че при развитие на имунно заболяване и инвалидизиране след години - дори, ще му се гарантира някакъв живот. Ако не е така ще се предпочете да не се ваксинират. То изобщо с медицината е така. Не развитието на технологиите и пазарната икономика спират болестите и войните, а социалната държава го прави.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хайде,, бе"

  21 Авг 2021 13:51ч.

  "Стабилността, с която ГЕРБ ни облъчваше..., придава на днешното състояние на политическа неопределеност доста позитивен ореол."?????????? Не вярвам нормален човек да счита, че скандалите, бездействието, липсата на отговорност и цирка в НС да придават "позитивен ореол" на некадърните и кресливи "лидери" на уж новите лидери на протестърските партии. Ама от платени социолози и журналисти...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Обаче

  21 Авг 2021 17:49ч.

  Без ИТН Борисов няма да изчезне.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Поради що ?

  23 Авг 2021 15:15ч.

  Ами развитието на ситуацията след вторите избори ясно и недвусмислено показва и продължава да показва,че основният врат на ИТН е.....Дай България. Някой социален инженер подведе под общ знаменател ИТН,Дай България и партията на МАята като партии на протеста,а всъщност ИТН е партия на Другото ,различното от конвенционалните партии - труженички от Бардака. Какво общо може да има между електората на Славчо и електората на умнокрасавците,реститути,червени буржоазчета,номенклатурчета и служители от скъпарските офиси на Бизнеспарка? Електоратът на Славчо са бившите бачкатори от Тошово време,както и техните наследници нъпъдени безжалостно на Запад поради съкращенията и затварянето на производствата в България . Подиграват им се,че били гъзомийници,берачи на ягоди,грозде,зеленчуци,цветя,гледачи на старци,чистачки,готвачи,бачкатори в кланници,тираджии......? Еее....тогава....,поради що да правят общо правителство с изклесавци и изтърсаци на реститутките ,номекклатурчетата и червените буржоа? Поради що ? В Бизнеспарка умнокросивите получават четири и пет цифрени заплати затова,че търкат скъпите си дрешки на столовете в офисте.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи