Истинската история на колосалния геополитически провал на САЩ в Близкия изток е много далеч от захаросаните истории на Холивуд

Истинската история на колосалния геополитически провал на САЩ в Близкия изток е много далеч от захаросаните истории на Холивуд

Автор: Дахер Дахер, Фейсбук

Преди няколко дни мои приятели ме поканиха на гости и се загледахме в един филм - Арго, който печели Оскар за най-добър такъв за 2012. Разказва се за заложническата криза в американското посолство  (после се 6-ма се укриват в канадското) в Иран.  

Наложи се да им разказвам какво точно се е случило в онези бурни времена, защото за мен това е едно от най-интересните и събития и повратен момент в съвременната история. Ако ви е интересно ето накратко:

- През 1953 г. ЦРУ организира преврат в Иран, като сваля Мохамед Мосадък, в операция наречена "Аякс". Мосадък е образован в Париж и продължава линията на бащата на шах Пехлави, като изгонва Англо-персийската петролна компания (по-късно трансформирала се в Бритиш Петролиъм) и започва да инвестира в инфраструктурата на страната. За да го свалят, ЦРУ въоръжава и насъсква ислямистки групи.

- След премахването на "досадната пречка" Мосадък, шахът-марионетка Мохамед Реза Пехлави поема целия контрол и управлява с помощта на тайни милиции, които репресират населението, голяма част от което живее в бедност, докато приближените на Пехлави са потопени в лукс. Всичко това довежда до бунт на младежите през 1979 г., които са в сърцето на "Ислямската революция",  организирана от същите ислямисти свалили Мосадък. Бунтът се превръща в революция, а Пехлави, доста болен, бяга в САЩ, а те го приемат уж заради хуманни съображения. 

- През ноември 1979 г. младежите заповядват на служителите на американското посолство да напуснат страната, но те не го правят. Причината? Унищожават хиляди документи, сред които и доказателства за свалянето на Мосадък и организирането на дяла за различните петролни компании. Младежите се усещат за какво става въпрос и нахлуват в посолството с искания Пехлави да бъде върнат и съден, но там заварват 50-ина служители да прекарват документи през шредери, а подът на посолството бил пълен с нишки. Това са били и най-важните, тъй като винаги се унищожават първо те. 
Младежите ги събират и ги раздават на ученици в съседните училища, като им поставят задача да ги слепят и възстановят, и те го правят. Възстановените документи биват разпространени в целия свят, а това е било гигантски удар по интересите на САЩ. 

Оказало се е, че посолството в Техеран не е било просто център за управление страната, а е бил координационен център в цяла Азия. Така американците е трябвало да си изтеглят всички агенти и да препланират политиката си. Огромен дипломатически провал, тъй като Иран е бил техен най-приближен и сигурен съюзник, а се превръща в огромен враг. Доказателство за това са самолетите Ф-14, най-скъпите и модерни по онова време, които били дадени на Иран. Дотогава такива са имали само САЩ и Великобритания и не били допускани на други страни, дори на Израел. 

- След този провал и загуба върху контрола на петролните находища в Иран, САЩ активира друга карта- Саддам Хюсеин, който тъкмо се издига постепенно на власт в Ирак. Именно  американските служби му обещават помощ да завладее най-богатият на петрол район на Иран, т.е. Хузестан, в който са живели голям процент араби. Районът е бил известен по тази причина като "Арабистан". Саддам оправдава нахлуването с идеята, че населението е арабско там и те принадлежат на арабска страна, но в реалност петролните ресурси там биха го направил на равно значим като С.Арабия.

И въпреки, че Саддам нарушава всички международни закони и спогодби, САЩ и Европа го подкрепят с оръжие (включително и с ноу хау как да си направи химическо такова, като продуктите ги внася компания от ФРГ). Саддам бързо успява да завладее половината район, подпомогнат със стратегически данни и сателитни снимки от САЩ, наред с химически оръжия, които той ползва срещу иранци и кюрди. Близо 2/3 (някои казват 3/4) от загиналите 1 милион души във войната са иранци. Въпреки това иранците с голяма всеотдайност и саможертви успяват да оттласнат иракчаните и да предприемат контраатака. Саддам очаквал по-голяма помощ от САЩ, но не само не я получил, ами американците като видели на къде отиват нещата (към загуба), започнали да прекарват оръжия и на двете страни, с цел да си нанесат колкото се може повече поражения.  Напълно е унищожена например най-голямата рафинерия на Иран в Абадан. Всъщност, САЩ помагат на аятолаха Хомейни да се върне в Иран, след като дълги години е бил в Ирак и Европа, именно от страх да не поемат комунистите властта в страната, предпочитали си ислямистите, които по-късно екзекутирали и преследвали комунистите. 
Саддам съответно след войната се обърнал срещу американците в следващите десетилетия. Така, американците от два съюзника си спечелили два врага, което доведе и до кървавите им бани в Близкия изток. 
----
Този колосален геополитически провал Холивуд го захаросва като велика победа за американския дух, свобода и демокрация в скъп филм, макар в реалност да претърпяват огромни провали и да губят доста хора. 

Тъжното е, че в тази захаросана политическа пропаганда нанся щети и на истинското изкуство - силни филми, които излизат тогава, като номинираният "Любов" на Ханеке, чисто човешка история, не печелят награди, а ги печелят такива като нагласения "Арго". Аз си спомням как валяха позитивни ревюта и коментари по филма, а хора и "критици" се влияеха и възхваляваха филма като небесен шедьовър. 

Използвах случая хем да ви разкажа за филмите през 2012, хем да припомня за "забравени" факти от едно от най-ключовите събития в Близкия изток.

 

 

 

Коментари

 • MSA

  12 Апр 2024 9:15ч.

  Класическа "американска демокрация".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  12 Апр 2024 20:34ч.

  Все пак когато в Холивуд се снимаха " Звездни войни " и се рееха дронове, страните още инвестираха в танкове ................

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Палавият пор

  12 Апр 2024 9:42ч.

  Така се създават митовете и легендите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И "доказателствата"

  12 Апр 2024 10:55ч.

  Говориш си с някой, уж всичко му е наред, току изръси някоя глупост. Питаш откъде го знае това и ако изобщо се сети, защото тия "истории" действат на подсъзнателно ниво, ти каже, ами в тоя и тоя филм казаха, че...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мейкап

  12 Апр 2024 9:58ч.

  Пропагандата им от мравката прави слон.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • >>>

  12 Апр 2024 11:45ч.

  От край време Холивудската филмова индустрия (управлявана на 100% от еврейското лоби) е машина за пропаганда, а не за изкуство... При това доста успешна и добре смазана машина, трябва да се признае. Но, напоследък самите награди "Оскар" доказват недвусмислено в каква посока се движат нещата. Но всяко нещо си има начало, както и край... А упадъкът на Холивуд е факт и вече е само въпрос на време, кога ще му видим потъването на Титаник. ;-)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Виктор Самсонов

  12 Апр 2024 11:48ч.

  Известният холивудски предприемач Стивън Спилбърг също обслужва една от най-големите лъжи на ХХ век.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Лъжата е в основата на "колосалния геополитически провал на САЩ в Близкия изток"!

  12 Апр 2024 12:41ч.

  Това вече и от Космоса се вижда. Лъжата живее само на тъмно, при хаос и неграмотност. И когато Истината освети и най-малкото ъгълче на лъжата - лъжата се саморазпада. Жалкото е, че падат и много невинни жертви. А Истината е че хаосът и насилието в Близкия изток са по религиозни причини!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Същината на събитията в Близкия изток на фона на художественото творчество на Холивуд

  12 Апр 2024 12:45ч.

  "Много експерти, като правило, не вярват, че "религиозният мистицизъм" може да окаже влияние върху реалната политика. Съвременните политолози умишлено изместват ФАКТОРА на "религиозния мистицизъм" от редица други, светски фактори, които заедно осигуряват разбиране на същността на случващото се. ... Прави впечатление, че съвременната политическа наука като светска наука се опитва да не оперира с понятия като „мистицизъм“ или „религиозно пророчество“, класифицирайки ги почти като вярвания от каменната ера или „средновековно мракобесие“. Но ФАКТ е, че ортодоксалните евреи, които имат решаващо влияние върху израелските власти, действат именно в тези категории! И затова, както вече беше казано, ционистките планове за възстановяване на БИБЛЕЙСКИЯ храм са основната причина за сегашното изостряне на израелско-палестинския конфликт. Това е същината на събитията в Близкия изток." Ето тук целия анализ ..... https://pogled.info/svetoven/iztok/istinskata-tsel-za-raketata-e-posochena-dvoinoto-dano-na-udara-po-iranskoto-posolstvo.167972

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Шехеразада

  12 Апр 2024 13:55ч.

  Дачков, момчето ми, я вместо да разказваш приказки от 1001 Нощ на развален българо-арабски език /учителката ти по български от Врачанската езикова гимназия като вретено се върти в гроба от възмущение като чете синтаксиса и словоупотребата на горното писание!/, вземи да минеш един съкратен курс по политпросвета при Галя от Посолството! Пари ще спечелиш, ей, момче! Я го виж Пепи Волгин как, като се врътна сръчно и пристана на Хаитянина Мъртъв, сега и евродепутат ще го направят с по 12 000 /дванадесет хиляди/ евро на месец!... Ти с какво си по-лош от Пепи Волгин, та още ми разказваш арабско-персийски измишльотини, вместо парата да хванеш, парата-а-а-а!...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Рандемана

  12 Апр 2024 15:04ч.

  Рандемана е много лош за САЩ - първо Иран, после Ирак,после Саудитска Арабия и емирствата им отпаднаха като съюзници, а понастоящем и Турция не ги слуша.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи