Институт към УНСС: Икономиката се забавя сериозно. Идват свръх дефицити 

Институт към УНСС: Икономиката се забавя сериозно. Идват свръх дефицити 

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Забавяне на икономическия растеж до 1% през тази година и краткосрочен спад на БВП прогнозира „Институт по икономика и политики“ към Университета за национално и световно стопанство. Годишният доклад на изследователското звено прогнозира ускоряване на растежа на БВП до 2.6% през 2024 година, но само при условие, че значителните външни рискове не се реализират. В същото време се очаква инфлацията да остане висока, но в рамките на едноцифрени темпове и от 13% през 2022 г. средногодишната й стойност през 2024 г. да е 7.5%

Сериозно внимание изискват структурните промени в икономиката, заради които тя рискува да губи все повече своята конкурентоспособност под натиска на ниската си ефективност. Освен високата енергоемкост и ресурсоемкост, демографската криза и свитото предлагане на труд водят до двуцифрен растеж при трудовите възнаграждения, а това заплашва българското производство да достигне ценови равнища, при които няма да е конкурентоспособно на международните пазари предупреждават от оранизацията. 

„Прогнозираме растежът на реалния БВП на България през 2023 г. да се забави до 1.0% (спрямо 3.3% през 2022 г.), което ще се определя от преустановяването на тенденцията към натрупване на запаси в икономиката и формирането на отрицателен принос на нетния износ, докато вътрешното търсене ще продължи да допринася положително. Фактори, които ще влияят в посока отслабване на стимулите за поддържане на високи наличности от запаси, са оскъпяването на кредитния ресурс, подобряването на функционирането на глобалните вериги за доставки и понижението на цените на основни суровини. Отрицателният принос на нетния износ ще се дължи на прогнозирания по-висок темп на растеж на вноса спрямо износа на стоки и услуги“, сочи един от изводите в документа. 

Други изводи на доклада са:

- Бюджетният дефицит да достигне 6.9% от БВП (при 3% максимално допустим праг за еврозоната) или близо 12 млрд. лв. ако не се вземат мерки за ограничаване на разходите;

- Грешки във фискалната политика на последното редовно правителство доведоха до по-скъпо финансиране на бюджетния дефицит;

- България не би могла да влезе в еврозоната през 2024 година, дори ако към нея се приложат същите компромиси, които се направиха спрямо Хърватия. Отклонението на инфлацията спрямо страните с най-добра ценова стабилност е много по-голямо.

На какво се основава прогнозата?

Институтът е изготвил прогностичен модел, който включва 5 високочестотни сезонно изгладени индикатора за навременна информация какво е състоянието на икономиката. Това са верижните темпове на изменение на индексите на производство в промишлеността, строителството и услугите; индикатора за икономическите нагласи в икономиката, съставян от ЕК; равнището на безработица по данни на агенцията по заетостта; и PMI индекс за еврозоната, която е основен търговски партньор на България. Тези индикатори се използват за обясняване и прогнозиране на развитието на верижния темп на изменение на реалния БВП. Точно на база на тяхната динамика и представянето им към края на месец януари 2023 г., се извежда прогнозата, за 50% вероятност икономиката да навлезе от фаза на “висок растеж” в такава на “нисък растеж”. Същевременно се отчита и повишение на вероятността реалният БВП да спадне през някое от тримесечията на тази година.

Тема на фокус: Пазарът на труда

Несигурност пред прогнозата произтича също от по-нататъшно задълбочаване на спиралата между заплатите и цените, което е предпоставка за повишена инертност на инфлацията, по-ниска покупателна способност на домакинствата и възможна загуба на ценова конкурентоспособност на експортно ориентираните фирми спрямо търговските партньори на България.

По-бързият растеж на компенсацията на един нает спрямо производителността на труда доведе до нарастване на разходите за труд на единица продукция с 14.9% на годишна база

През януари-септември 2022 г. компенсацията на един нает нарасна със 17.5% спрямо 11.3% през 2021 г., което отразяваше повишаването на недостига на персонал в някои сектори и индексирането на част от заплатите с темпа на нарастване на потребителските цени. Други фактори, които допринесоха за ускоряването на растежа на компенсацията на един нает бяха увеличаването на заплатите в бюджетния сектор и повишението на минималната работна заплата от април 2022 г.

 

Коментари

 • самоубийство

  15 Март 2023 18:04ч.

  Запътили сме се към бездната, сляпо следвайки откачената политика на ЕС.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • излезте от тая будна кома

  15 Март 2023 18:05ч.

  Хора, нямате ли чувство за самосъхранение?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • йосарян

  15 Март 2023 18:12ч.

  тепърва на популацията ще й обясняват, че тя е виновна за всички беди. не неграмотният, но за сметка на това - безумно алчен "национално отговорен капитал", не "пазарът пегулатор", не слугинската позиция по чужди конфликти. не, популацията е.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • извънземните са виновни

  15 Март 2023 18:21ч.

  Йосарянчо, ти кой предлагаш да е виновен освен “популацията”? Кой според теб ги избира тия, дето искат да участваме в чужди конфликти? Кой позволи на “национално отговорния капитал” да ни отмъкне и последния залък? Кой? Аааа, да, извънземните са виновни. Добре де, айде не са само те, редуват се със Путин.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Никой никого не е избирал. Изборните длъжности се назначават по едни или други скрити механизми

  15 Март 2023 18:40ч.

  Плямпането, че ние сме били избирали някого е част от техниката да се прехвърли вината върху хората. Няма никакви избори след майдана от 1997 г.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А, тогава пък хич нямахме избор. Събитията, предшестващи лумпеналията през 1997,

  15 Март 2023 18:44ч.

  бяха страхотна постановка на сорос и асоциатите му.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Преврата от 1997 г. беше първият фашистки преврат в т.нар. "Европа"

  15 Март 2023 18:47ч.

  Медицински факт.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Има истина

  15 Март 2023 19:03ч.

  че никой не избиран. При едно 65% негласуващи никой не е избиран в действителност.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Каква Еврозона, какви пет лева?

  15 Март 2023 18:15ч.

  Спрете с тези бълнувания! Не ни трябва никаква Еврозона, никакъв Шенген, никакъв ЕС, никакво НАТО. Те ни докараха до тоя батак, от който излизане няма. Вода газим, жадни ходим. Сами се лишихме от енергоресурси, произвеждаме жито, нашето на боклука, купуваме украинско, нямаме армия, но се готвим да воюваме с Русия, нямаме оръжие, но каквото имаме пращаме в Украйна. Оплакваме се, че политиците ни са боклуци и пак отиваме да гласуваме за същите. Хора, не ви ли е срам от себе си?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гласуването няма отношение към състава на парламента

  15 Март 2023 18:43ч.

  Изборните резултати вече не веднъж бяха обявявани и този път. Процентите от "проучванията" са това, което ще чуете след "изборите" от професионалната, работеща постоянно на щат, независимо има ли избори или не, изборна администрация.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Крокодила Гений

  15 Март 2023 18:28ч.

  ЕС майка! Хубаво поне, че разкараха руския газ да се диверсифицираме едно хубаво. Също с въглищата стана много готино: Купуваме руски въглища през турски пристанища с 40% отгоре. И Руски амоняк (на бат Валенберг) - само, че през Украйна - през Одеса. И евтино украинско зърно - без ДДС, без тол такси. Да го ду@ат БГ зърнопроизводители. Онези с мерцедесите. Нека и те да нямат. След 2 години минаваме на скакалци, децата сами си определят пола, социалните конфискуват децата на непослушните родители дето си карат децата да учат и им се месят в определянето на пола. Фантазия!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Крокодила Гений

  15 Март 2023 18:31ч.

  Нещата са много сериозни и съвсем предстоящи, но скотонаселението е превърнато в безмозъчни бройлери!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не ни трябва никаква Еврозона, никакъв Шенген, никакъв ЕС, никакво НАТО

  15 Март 2023 18:34ч.

  искаме в расия!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Искаме, да.

  15 Март 2023 18:38ч.

  Там поне са нормални.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нормални хора са в Русия

  15 Март 2023 18:45ч.

  За разлика от европостанците. Особено пък нашите жълтопаветничави евроатлантисти са голям сеир.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Копейкин

  15 Март 2023 20:08ч.

  Бегай натам, бе копейка докато още има полети през Белград.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • MarlboroMan

  15 Март 2023 18:49ч.

  ми тръгвайте натам бе, кво само врещите

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Имаме работа за мършини в България. Например да ви съберем за лечение от евроатлантизъм за лечение на един китен дунавски остров

  15 Март 2023 18:51ч.

  А сетне да организираме децата и внуците ви да учат руски от втори клас до дипломирането си. И никакви западноевропейски езици в училище или ВУЗ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пак повтаряте главната грешка на Първия Народен Съд.

  15 Март 2023 18:57ч.

  Цялата гмеж на острова, до девето коляно. Иначе няма изчистване.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Циганин

  15 Март 2023 20:43ч.

  Погледнете как технически формират прогнозата. Тези са пълни некъдърници.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • утре носи съответната сума

  15 Март 2023 21:54ч.

  Смисълът на един Институт по нещо си е не само да констатира, но и да изведе определени варианти за решения. Докладът на МФ може да се окаже манипулация.Будят съмнение: начинът на появяването му, вътрешния му характер, кои лица са подписани под изготвянето му!?Прибързани изводи, изведнъж като по команда, за нужда от ново обвързване на страната ни с МВФ подсказват за целта на предполагаемата манипулация - поредно заробване на България от пипалата на глобалния финансов октопод.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи