Имплозията на "Титан" и кризата на компетентността

Имплозията на "Титан" и кризата на компетентността

Автор: Владислав Апостолов Следвайте "Гласове" в Телеграм

Когато казваме, че доминиращата идеология на идентичностите трови и покварява всеки аспект на живота това не е просто преувеличение в търсене на бомбастичен сензационализъм. „Сглобката“, която понякога наричаме „модерен прогресивен либерализъм“, излива в обществения организъм токсичен коктейл от критическа расова теория и фанатични джендър фиксации, който разяжда сложните човешки отношения като киселина.

Тук не става дума само за мракобесните екстремистки есета в „Ню Йорк Таймс“, „Вашингтон Поуст“, „Гардиън“ или техните евтинки, някак наивно туземни и по кучешки лоялни български аналози.

Ирационалното, но институционално вманиачаване в пол, произход и цвят на кожата създава системна криза на компетентността и реорганизира обществото спрямо капризите на невротични активисти с фетиш за реваншизъм срещу цялата цивилизация, срещу всичко нормално и работещо.

Вирусът на съзнанието, както го определя Илон Мъск, поразява наред, но е особено заразен в средите на така наречените западни елити. Джордж Оруел бе рекъл преди много време - „Някои идеи са толкова глупави, че само интелектуалци могат да вярват в тях“.

За съжаление откриваме мутиралото ДНК на модерния либерализъм дори в трагедията с батискафа „Титан“, който така и не се завърна след туристическо спускане до останките на „Титаник“ на дъното на Атлантическия океан. Катастрофална имплозия под чудовищното налягане на безмилостната океанска маса най-вероятно е смачкала малкия подводен апарат за части от секундата. Внезапна гибел за петте човека в клаустрофобичното пространство на „Титан“. Сред тях и Стоктън Ръщ – основател и изпълнителен директор на компанията, която от няколко години организира тези опасни спускания - „ОушънГейт“.

В следващите дни и седмици експерти ще изследват намерените останки и ще предложат на публиката детайлни версии за причините. Неизправност, авария, пукнатина в батискафа, проблеми със сертифицирането и цялостния експериментален дизайн на подводния съд, пренебрегване на протоколи за сигурността... Ще се припомнят свидетелствата на бивш служител на компанията за нередности, ще се цитира критичното мнение за „ОушънГейт“ на режисьора на „Титаник“ Джеймс Камерън, спускал се над 30 пъти до останките на кораба.

Но има един основен разказ за кризата на компетентността, предизвикана от диктатите на либералната идеология. И този разказ несъзнавано звучи от устата на вече погребания при историческия „Титаник“ и собствения му „Титан“ основател на компанията „ОушънГейт“ Стоктън Ръш.

Ето неговите собствени думи в скорошно интервю: „Когато стартирах този бизнес, осъзнах, че много други подобни компании за подводници традиционно наемат бивши военни и това, което се вижда е сбирщина от 50-годишни бели мъже. Но аз исках нашия тим да бъде по-млад и вдъхновяващ... Ние може да тренираме всеки да управлява нашия батискаф, използваме джойстик за геймъри и всеки може да го прави.“

Ето я проказата, отровата, дълбоката идеологическа развала на съвремието. Един бял мъж с опит не иска да наема други бели мъже с опит, защото не били „вдъхновяващи“. Той съзнателно или несъзнателно рецитира екстремисткото евангелие на прогресивния либерализъм. На световния умнокрасивитет на идентичностите, призван да се спусне успешно до „Титаник“ веднага след поредния протест и новия грант.

Само дето няма да е успешно. Историята на либералната хегемония е история на провал и дисфункция. На ПР и маркетинг стратегии като заместител на истински качества.

Преди години един особено „невдъхновяващ“ бял мъж на около 50 години прикова вниманието на света като по чудо приземи аварирал самолет на река Хъдсън и спаси живота на всичките 155 човека на борда. Днес капитан Челси „Съли“ Салънбъргър не е желан. Той е заклеймен по раса, пол и възраст. В „Атлантик“ и „Ню Йоркър“ не одобряват неговата порода. Мразят се нещата, които не може да промени и не зависят от него. Ала които пленилият всички институции прогресивизъм е превърнал в бойни викове на своята революция на разложението.

Всеки ден от САЩ и Западна Европа достигат новини за проблеми в сложни системи, които драматично са променили своя начин на работа. Вече не се търсят най-способните и опитните, без значение от цвят, пол и произход. Вече всичко е въпрос на квоти, на сакралните за либерализма литургии за „разнообразие и равенство“. Но не е достатъчно да искаш повече различни на високи и важни позиции. Сега трябва активно да не искаш бели мъже на средна възраст. Прокажените на прогреса, прогонените от представлението. Затова трагично загиналия Стоктън Ръш не казва в онова интервю, че просто иска млади и различни хора. Не, това вече не е достатъчно. Той е програмиран да заяви, че не иска „сбирщина от 50-годишни бели мъже“.

Резултатите са налице. Когато бизнес моделът ти включва сложни машини и опасни операции, може би наемането на хора трябва да става по постижения и опит, а не по цвят на кожата и „усещане за вдъхновение“. Може би... Но пък тогава компанията ти няма да получи добри резултати по „дайвърсити“ индексите на неправителствените организации, стискащи цялата цивилизация в клетите си клещи. Е, клиентите ще са живи, ала режимът ще се мръщи. Ах, каква корпоративна дилема...

Разгулното разкачване на старите системи продължава. Очаквайте още много „вдъхновяващи“ примери за връхлитащата ни криза на компетентността.

Източник: БНР

 

 

 

Коментари

 • Отличен текст

  29 Юни 2023 12:14ч.

  Разбира се, може да се усложни с още примери и задълбаване в социалната патология на "идентичността", но и този пример е достатъчен за родния читател. Няколко практични извода за нас. Западната цивилизация е под въпрос. Не казвам "обречена" , защото тази токсична и разрушителна идеология все още не е проникнала в дълбочина на всяка обществена сфера на Запад. Слава Богу, но до кога ? Отрицателният обществен отбор е в ход. От двама кандидати се избира по-тъпия. От две манекенки се избира по-грозната и уродлива. Експертите стават все по-редки, бели врани, във всичко - от елподдръжка в дома ти до поддръжката на Ядрените Централи... Дори експертите по пътна регулировка на Запад вече са в историята. На власт е войнстващото малоумие, пример ! В момента в Западна Европа върви нова мощна кампания, нов знак на "Новото Нормално" ! /Не се заблуждавайте че ще подмине България/ ... Върви масово налагане по градове и села на т.н. "ЗОНИ 30 км/ч" . Установените от десетилетия правила за пътното двежение се изкореняват и се налага умишлен хаос и постоянни конфликти. Цели квартали и по-малки селища осъмват без международните знаци 1 и 36 - няма задължително спиране на излизащите ППС от малки улици на главна такава. Вместо това се слага една предупредителна табела за целия район - "Зона за задължително 30км/ч", разбира се с камери и капани за глоби... Но най идиотското е че вместо знаци, предимството се оставя на "правилото на дясностоящия" !!! Така например карате по шосе и влизате в градче или селище където шосето става главна улица. Не очаквайте че излизащите от пресечките ще се спрат ! Вече няма знаци 1 , или STOP , местните коли изскачат от вашето дясно с газ и вие трябва да биете спирачки ! Има дори места , където има крайпътни паркинги и от тях на скорост излитат ППС - засичат ви от дясно и вие трябва да биете спирачки , защото това е Новото Нормално ! "Измислено" от някакви екофашисти и зеленисти. Поставени в министерства и кметства на мястото на "50 годишни бели мъже" които са осигурявали до сега нормалното пътно движение... И още, и още, примери могат да се дават до безкрай. На нормалните хора е обявена война - от Новите /не/Нормалници.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Р.Р.

  29 Юни 2023 12:37ч.

  Отлична дисекция.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • критерология на причастността: да ти е голямо БВП-то

  29 Юни 2023 13:41ч.

  Браво на автора! Критерият да си цивилизован е присмехулно, т.е. правилно описан. Да не забравяме като постскриптум към казаното - трябва да се говори преди всичко английски (неумолимо важно е за кариерното израстване в неанглоговорящите резервати).

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Sinner

  29 Юни 2023 14:09ч.

  Много добро, господин Апостолов! Дали ще продължат да Ви дават трибуна по БНР с такива "упадъчни", но логични и наситени със здрав смисъл твърдения?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  29 Юни 2023 15:57ч.

  Отличен анализ. Пипето е важно, а с възрастта и очукването в борбата с проблемите, се ражда и опитът. Всичко друго е джендаристка пропаганда и опорки, не водещи до позитивен резултат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Експертизата на младите полу-идиоти...

  29 Юни 2023 16:29ч.

  ...натрупана в курсчета за по седмица-две, справка охранителните рабфак-обучения в Харвард..., замени онези митични 10000 часа работа в една област, за да се подплати теорията с практика и да бъде изграден истински специалист.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ако помислим...

  29 Юни 2023 19:04ч.

  Тези извратени тенденции много приличат на най-обикновена завист. Как така тези могат пък ние да не можем? Я да ги натириме и ние да се напънем и сигурно ще можем повече от тях. Обаче само истината съществува и затова...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Напълно сте прав

  29 Юни 2023 19:45ч.

  Спомням си, че още преди 10-на години или повече, прочетох много точна характеристика за такива екземпляри - "войнстваща посредственост". Те са убедени, че нещо от вън, а не в тях самите е причина за неуспехите им или липса на качества. Че нещо не е наред в тях самите - това, техните мозъци изобщо не го допускат. Виновни са им комунистите, фашистите, расистите, а сега и климата, дето разни лоши производители на дизелови автомобили и на месо и мляко развалят, пардон - променят! В Ирландия щели да унищожат 200 хиляди крави, защото екскрементите им отделяли метан и това било опасно за климата. Спомням си, че още през 80-те години в ГДР /социалистическа Германия/, един аграрно-промишлен комплекс беше разработил и внедрил система за производство на електричество от кравешката тор. В подземни резервоари се изсипва прясната тор. Отделящият се метан, след това се изолира и вкарва в употреба, като се подгрява вода и парата под налягане върти турбина, произвеждаща електричество, способно да осигури осветлението на комплекса. Нео-либералният елит днес счита, че е по-лесно да се унищожат кравите. Ето доказателство, че т.нар. "борба" с климатичните промени, всъщност е "борба" за намаляване на човешката популация.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Уважаема редакция на "Гласове",

  29 Юни 2023 19:29ч.

  За мен беше удоволствие да прочета горната статия. Ще се радвам, ако по-често публикувате материали от Владислав Апостолов. Благодаря! Бъдете здрави!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • badfinger

  29 Юни 2023 20:00ч.

  Парите главозамайват .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • русский "освободитель"

  02 Юли 2023 16:30ч.

  пак е свързано с парите, но по друг начин...естествен процес е по-младите да заменят по-възрастните в една фирма, но има разумни граници...когато новият по-млад собственик на фирма решава проблемите по неразумен начин, той приема за даденост, че и след неговата реформа работата ще се изпълнява по същия начин, но ако избута настрани или дори навън тези с по-високи доходи, ще има повече налични пари...когато обаче по-младият състав не е в състояние да върши работата си, тогава клиентите се отказват да работят с тази фирма, и парите намаляват още повече, по-кадърните се досещат навреме и напускат и така се оформя една спирала надолу, при която фирмата с много добри репутация се превръща в посредствена фирма или дори твърде лоша фирма.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • tri_chal

  30 Юни 2023 11:44ч.

  Поздравление за статията и за коментарите. Има надежда за България!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Интересно

  30 Юни 2023 13:10ч.

  каква хватка ще измисли Харвард, за да заобиколи решението на ВС на САЩ за отмяна на привилегиите по идентичностен признак?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи