Илко Семерджиев в отговор на "Труд": Грозна клевета е твърдението, че имам интереси в "Пирогов"

Илко Семерджиев в отговор на "Труд": Грозна клевета е твърдението, че имам интереси в "Пирогов"

Автор: Илко Семерджиев, Фейсбук Следвайте "Гласове" в Телеграм

Право на отговор от Илко Семерджиев

Вчера 08.12.2023 г., „авторски“ Екип на Труд news помести на страниците на вестника и сайта си, грозна клевета по мой адрес в старанието си да отклони вниманието от разигралите се в последно време драми в управлението на „Пирогов“ и особено след заседанието на здравната комисия на 07.12.2023 г., където здравният министър Христо Хинков изнесе данни от доклада на звеното „Вътрешен одит“ в МЗ по повод констатираните законови нарушения и злоупотреби на директора Валентин Димитров. 

Естествено, материалът е „екипно анонимен“ защото вестникарите знаят, че за клевети и набеждаване водя клеветниците директно в съда, което не означава, че истинските автори не са ясни. Назовавам ги в прав текст – Валентин Димитров, който в желанието си да се оневини инсинуира пред повече от 30 души в здравната комисия на НС, че проверка на прокуратурата в Пирогов има, но тя не е за него, а за двама служители на министъра. 

Веднага с въпрос услужливо се включи народният представител Васил Пандов с цел идентификация на служителите в МЗ, които били някога на работа и в Пирогов, а именно – двамата зам.-директори на проф. Балтов, които около назначаването на проф. Поромански били освободени и дадени от него на прокурор.

Клевета и набеждаване №1 – проф. Поромански отдавна и писмено отрече да е давал някого от споменатите на прокурор. След това отрече и за изпратен уж от него мейл с нарушения, което показва, че атаката на Димитров и Пандов е целенасочено подготвяна и то чрез злоупотреба с името на проф. Поромански. Министър Хинков също публично потвърди пред БНТ, че прокуратурата е дала отговор, че двамата министерски служители не са разследвани, нещо повече – при проверката направена за тях с оглед на достъпа им до класифицирана информация не са открити никакви данни за проблеми около тях и такъв достъп им е даден.

Клевета №2 – с цел да убедят публиката, че Димитров и Пандов са чисти, а някой друг им е „нацапал гащите“ подхвърлят, че двамата министерски служители начело с министъра са работили с мен. 

Колко семпло! – аз съм работил за здравеопазването с хиляди хора вече десетки години, създал съм устройственото законодателство за здравната реформа и съм го изпълнил на практика, увличал съм с мен наистина хиляди хора както от БЛС, така и от администрацията на МЗ, и администрацията на НЗОК, която лично съм създал, вкл. и колеги от цялата здравна система. И това не е компромат, а комплимент – питайте всеки, който е работил с мен и ще получите отговор, който смущава само Пандов и Димитров.

Каква е действителната картина, обаче, това е истинският въпрос в този казус? – позовавам се на информацията изнесена от самият Валентин Димитров и от здравният министър:

1. По повод търг за храна, участвала фирма подава жалба в МЗ с твърдението, че търгът е опорочен. МЗ назначава одит;

2. Одитът разкрива редица нарушения на Закона за обществените поръчки и ограничаване на конкуренцията за търгове на стойност над 82 млн. лв. направени от директора Валентин Димитров (Пирогов и пироговци никой не атакува);

3. Одитът разкрива редица несъгласувани с МЗ обществени поръчки на стойност над 70 хил. лв.;

4. Одитът разкрива и злоупотреби направени от директора Димитров – закупуване на лекарства и консумативи на стойност над 1.142 млн. лв. без проведен търг, нещо повече – даже без сключен договор;

5. Одитът разкрива, че по време на управлението на директора Валентин Димитров задлъжнялостта на Пирогов е нараснала от около 24 млн. лв. на 31.4 млн. лв., а болницата е декапитализирана;

6. Одитът разкрива, че без обществена поръчка е взет кредит от Д Банк на стойност около 34 млн. лв., чийто гратисен период е 2 г., което дава основание на Димитров да манипулира публиката, че е на счетоводна печалба докато тече гратис, а всъщност болницата потъва във все по-голяма задлъжнялост – неговият личен принос за това потъване е в размер на около 7.4 млн. лв.;

7. В допълнение се разбра, че съвсем наскоро Валентин Димитров е направил опит чрез конкурси да отстрани няколко началници на клиники, които освен че са доценти и професори, са и национални консултанти към МЗ по специалността си – не били издържали конкурсите, получили ниски оценки и дори не били допуснати до събеседване!

И тук стигаме до „черешката на тортата“ – преди време предупредих какъв кръг от свързани лица е приклещил министър Хинков в МЗ и други държавни структури така, че той да не може да вземе нито едно решение като министър извън тези, които са му разпоредени (давам публикацията чрез линк в коментари). Предупредих, защото този кръг, начело на който е бившата министър на здравеопазването и изпълнителен директор на ИАЛ Асена Сербезова (някога в ИАЛ с фамилия Стоименова) предизвика чрез манипулиране на системата СЕСПА мащабни липси на лекарства в България посредством легален и криминален реекспорт. Валентин Димитров и Васил Пандов са от този кръг – първият е назначен от Асена Сербезова за директор на Пирогов, а вторият беше неин началник на кабинет в МЗ. Тя самата, е дадена на прокурор заради СЕСПА и то поради констатации на ДАНС по темата. Другите създадени от тях проблеми засега няма да изброявам.
Сега Сербезова, чрез своите аватари във властта, се бори да си запази позициите, набеждавайки други хора приписвайки им собствените си прегрешения.

Няма да пропусна да спомена и „онзи“, който им помага както за кредита от Д Банк, така и за медийните публикации, особено за тази в Труд news, светкавично препечатана в Блиц, Народ, Скандал и пр. Той е по-умен от тях и не се показва публично, но действайки чрез тях още веднъж демонстрира на внимателните наблюдатели, че дълбока държава у нас има и тя прави всичко необходимо, за да не носи публична вкл. политическа и наказателна отговорност. „Онзи“ си има име, презиме и фамилия, което засега няма да спомена, но то е отдавна известно.

Най-ироничното е, че зад него стои друг – прикрит от максимална публичност.

И както в предишната публикация пак ще повторя, не ме замесвайте в далаверите си, не съм нито неинформиран, нито беззащитен.

Накрая – бил съм имал „интереси“ в Пирогов. Не, нямам и ако не ви е известно г-жо Сербезова, г-н Пандов, г-н Димитров и г-н „онзи“, създадената от мен НЗОК до сега е разпределила над 60 млрд. лв. в здравната система, от които аз не съм взел дори ЕДНА стотинка. И това е съзнателно поведение защото моята мисия за здравната система, медицинските професионалисти и пациентите е да дам, а не да взема. Това съм правил през целият си живот досега, така ще бъде и занапред.

Вие, щом така сте решили – глозгайте, днес консумацията е на мода, но мен не замесвайте – аз не съм като вас.

ПС: Моля, правото ми на отговор да бъде публикувано във всички медии, които си позволиха да тиражират анонимния пасквил. Ако сте медии.

 

 

 

 

Коментари

 • Битката срещу държавните болници няма да спре

  09 Дек 2023 15:53ч.

  В САЩ и затворите са частни. Как така ние тук ще си позовляваме държавна собственост!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  10 Дек 2023 14:04ч.

  Грозна клевета беше и че Плевнелиев ще го кандидатират за Президент и Гешев за Гл Прокурор. Клеветите са сбъднаха !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  09 Дек 2023 17:02ч.

  Честно казано, не ме вълнува дефствеността на тоя.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Викт

  09 Дек 2023 17:29ч.

  Сербезова, онзи и другия ... много сербез таз компания. Ако нещо в българия работи добре и е на печалба, привлича интерес и се почва едно мачкане, изхвърляне, ритане по кокалчетата само и само да се вземе и даде на наще ора.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Одитен доклад за "Пирогов" - от МЗ е пратен в прокуратурата.

  09 Дек 2023 17:59ч.

  И. С. се позовава на данни, оповестени от директора на "Пирогов" и от министъра на здравеопазването. Е, потърсете ги, да видите има ли ги някъде.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Галя

  11 Дек 2023 16:17ч.

  Семерджиев - блестящ, както винаги.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бахой

  13 Дек 2023 8:59ч.

  Хихихилко Серсема джиев!С голям Отнес от здравеопазването!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи