Гроздан Караджов: Kогато и да падне това правителство, все ще е късно

Гроздан Караджов: Kогато и да падне това правителство, все ще е късно

Със съжаление трябва да кажа, че тук, в парламента, съществува някаква изкривена и ограничена представа що е то национална сигурност.

Това не е само модерна и добре въоръжена армия с усвоени критични способности за отбрана на страната, каквато армия ние нямаме.

Това не е само реална и действена интеграция в структурите на партньорски организации като НАТО, каквато интеграция ние също нямаме.

Това не е само сигурна държавна граница, каквато ние нямаме.

Това не е само ясна и консенсусна позиция по геополитическите конфликти, които пряко ни засягат, каквато ние нямаме.

Националната сигурност зависи от много други фактори, които умишлено или не, се пренебрегват.

Тя пряко зависи от едно добре функциониращо правителство, което последователно работи за реализиране на националните приоритети, каквото ние нямаме. Ние имаме сглобка, която всекидневно е на ръба на разпадането. Ние имаме министри, които директно обвиняват лидер на мандатоносителите в натиск и корупция. И това не впечатлява премиера. За него вероятно корупцията е нещо обикновено, тя е ежедневие.

За каква национална сигурност може въобще да говорим след като ЛУКойл преработва и изнася руски петрол зад гърба на партньорите ни от ЕС и НАТО, които са установили режим на санкции над Руската федерация. А парите отиват директно в банковите сметки на Кремъл, неговите олигарси и техните колаборатори в българското правителство.

Националната сигурност зависи пряко от един работещ парламент, какъвто ние нямаме. Тук имаме кални борби между НЕкоалиционни партньори, които нямат единна позиция по нито един законопроект, които взаимно се саботират и манипулират. И въпреки че имат стабилно мнозинство на теория, имат и наглостта да обвиняват опозицията за това, че не се приемат качествени закони. И че всяка седмица правим ремонт на ремонта на ремонта на техните идиотски законодателни хрумки, които се налагат, въпреки че всички предупреждават за негативните последици от тях.

Националната сигурност зависи от един балансиран бюджет, какъвто ние нямаме. Ние имаме някакво ученическо съчинение с розови мечти на финансовия министър Асен Василев, в което няма нито една реалистична цифра – нито на приходите, нито на разходите.

Националната сигурност зависи от национален консенсус по приоритетите на страната, какъвто ние нямаме. Ние имаме няколко външни политики, които се сменят според това кой е начело на кабинета, кой ръководи външно министерство, кой е президент, кой е съветник на премиера...

Хайде да бъдем честни и откровени:

Няма как да твърдим, че страната ни е надеждно защитена, когато небето ни се пази от чужди държави. И ще продължи да бъде така, дори когато пристигне първият от митичните вече F-16, планиран за 2025 г. Просто защото един или осем F-16 пролет не правят. Когато армията ни страда от хроничен недостиг на кадри и липса на елементарни отбранителни способности. Когато няма качествени кадри, които не са завършили съветски университети и мисленето им не е спряло в 80-те години на миналия век. Когато и малкото въоръжение, с което разполагаме, е безнадеждно остаряло или негодно за употреба.

Няма защо да се чудим, че вратите на Шенген са трайно затворени за нас, когато всеки ден стотици нелегални мигранти пресичат безпрепятствено границата ни. А ние разбираме за тях случайно – когато те катастрофират по някоя магистрала или в центъра на София. Просто Австрия и Нидерландия на сълзи не вярват. И колкото по-бързо го разберем, толкова по-добре.

Няма как да бъдем равноправен член на НАТО и ЕС, ако изпълняваме техните изисквания само на хартия, разчитайки на някакви нищо незначещи декларации. Във времената на два непредвидими военни конфликта делата имат значение, не думите. А, делата ги няма защото армията ни не е усвоила базовите армейски способности присъщи на съвременните военни формирования от ЕС и НАТО.

Затова когато и да падне това правителство, все ще е късно. Провалът е във всички области и няма никакъв шанс нещата да се променят. И затова ние от ИТН подкрепяме и ще подкрепяме всеки вот на недоверие, независимо на каква тема е.

 

 

Коментари

 • Това "правителство" съкрати живота на петата българска държава поне с десетилетие

  15 Ное 2023 12:48ч.

  А шестата българска държава няма да е член на ЕС и НАТО.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • путиноидите не са българи

  15 Ное 2023 16:39ч.

  А къде ще е? Болгарская народная республика в россии? Това искат някои, ама няма да стане.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • не понасям нахални обструкции

  15 Ное 2023 17:32ч.

  Изчезни веднага с досадните си заклинания на циганска врачка ве, жълтопаветник некъпан!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • д-р Гилотен

  15 Ное 2023 18:09ч.

  Соросоидите, платени и безплатни, са обикновени човекомразци.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • тралала

  15 Ное 2023 13:21ч.

  Как едно управление е успешно при положение, че постоянно се взимат заеми и тези заеми не са за да се правят инвестиции, които да донесат приходи, а за разходи. Така и един пенсионер да поставим начело на държавата, той ще ни управлява като взима заеми, и дори може и да не краде.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Че ти Кирцата и Плъшока за по-кадърни ли ги мислиш от един произволен пенсионер?

  15 Ное 2023 14:16ч.

  ???????

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • български кучи син

  15 Ное 2023 14:59ч.

  Всичко в биографията и дейността на ГК сочи, че той си е техен "кучи син"! Е, прашасал е доста, не е актуален в момента. Тъкмо подходящ повод да напомни за себе си! Аргументацията му за същността на националната сигурност е добра, но започвайки да изброява конкретните проявления, човек остава с впечатление, че ще посочи най-важните. Пък той изведнъж спира насред нивата с иначе досадно изброяване. Пасажът за руския нефт е досадно, обидно и злепоставящо глупав, но ГК си е търсил зорлем някакъв повод, че да се изока в посока на козяк: Аз критикувам остро вашите актуални кучи синове, но го правя с любов, загриженост и евроатлантически плам, защото аз също съм ваш кучи син и мога дори да се справям по-добре от тези игноранти. Внушението, че ЛО привил нещо тайно в тъмна доба и зад гърба на отан е брутална и жалка глупория. Малко повече самоуважение няма да навреди. А пък звънтящите директно в банковите сметки на Кремъл пари ме разсмяха. Галя, моля ви, вземете мерки, злепоставят ви!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • един Кинжал

  15 Ное 2023 17:28ч.

  по заседанието на парламамента, когато и да падне, все ще е късно

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Алиса

  15 Ное 2023 19:00ч.

  Този бил казал това, другият бил казал онова... И кво? Уведомете ни кога понат да се стрелят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи