“Граждани за европейско развитие” срещу Трети март

“Граждани за европейско развитие” срещу Трети март

На 25 май парламентарната група на ГЕРБ-СДС заяви, че ще предложи промяна в Кодекса на труда, за да се промени националният празник на България от 3 март на 24 май.

Противопоставянето на двата празника е изкуствено разделение, подклаждано отдавна от русофобските среди под предлог за “обединение” около “европейска принадлежност” за “пред целия свят”. Трети март не звучал “трансцендентно”, никак не е пацифистки, бил свързан “с кръвопролития, битки и противопоставяния”, докато 24 май е “триумф на духа и образованието”.

Пацифистите-обединители искат да избягат от спомена за пролятата кръв от българските опълченци и от руските войни за освобождаването на България, увенчано с 3 март, денят на възкресяването на българската държавност.

Кръв за свободна България се пролива не само по време на руско-турската освободителна война, но и през всичките тези пет века на османски гнет. Да забравим ли за кръвта на българските мъченици от Батак, от Ново село, опазили вярата си с цената на живота си, това е “триумф на духа”, постигнат с кръвна жертва за вяра и за България?

Най-големият празник за християните е Възкресение Христово, но той не обединява, и далеч не е пацифистки, защото е за Христовата победа във войната за безсмъртната душа, в която всеки избира от коя линия на фронта да бъде. Точно затова и Европейският Съюз се отказа от принадлежността си към християнската цивилизация, за да обедини необединимото, като забрави за Христа – “зимни празници” вместо “Рождество Христово”, трансхуманизъм вместо християнство, а резултатът от непомненето е агресивна инфантилизация на елита по ръба на бездната.

24 май е празник на българската просвета и на славянската азбука, която става реалност не благодарение на “Европа”, нито на папата, а благодарение на българската държава и на княз Борис-Михаил Покръстител, приютил учениците на светите братя, преследвани от латинското духовенство. 24 май се представя като “уникален принос” и като празник на “българската азбука”. Светите братя Кирил и Методий създават “глаголицата” на основата на етиопското и коптското писмо, а свети Климент Охридски, първият епископ на български език, създава “кирилицата” на основата на гръцкото писмо. Уникална е не азбуката като графика, а че е пригодена за средновековния български език, който е славянски, и че е призвана за богослужение. България е първата православна славянска държава със своя църква и своя книжнина.

24 май се е празнувал и от поробените българи преди Освобождението ни, “тъжовно робско време”, описано в химна на Светите братя: “балканский храбър син навеждаше лице под гнета на отоманский властелин…”.

Българите извън освободена България също са празнували 24 май, но като “жални еднородци от Македония, Тракия и Добруджа, остали извън границата на България, чеда разделени от любимата майка, плачеща за вас”, към които Иван Вазов се обръща в речта си от октомври 1920 г. "Мили, наскръбени братя, целувам ви мъченишкия венец. Твърдост, кураж! Неправдата не е трайна, триумфът на насилието е къс. Траен е само триумфът на разума, на съвестта, на справедливостта. И той ще настане!” “Триумфът” настава само за Южна Добруджа, която се връща към българската държава, за Македония виждате как северомакедонците празнуват 24 май – без дума за България, бъдещи европейци, с които трябва да се “обединяваме” според пацифистите. Истината не може да се обедини с лъжата в името на илюзорен мир.

Трети март е национален празник на национална държава, на всички, които помнят цената на Българското възкресение и са готови да воюват за него, защото войната няма да изчезне заради вдъхновението на безпаметен пацифист, чийто единствен страх е дали ще има “шопинг в Милано”.

За измамното миролюбие, когато “войната се лишава от нравствено-религиозна санкция” пише в началото на ХХ век руският философ Владимир Соловьов в “Три разговора”, защото “бодростта на духа се крепи на вярата в светостта на своето дело”. А когато военният е лишен от памет за цената на военната чест, той става наемник.

Преди да убиеш паметта за държавата, десакрализирай паметта за войната, за да няма дори мисъл, че можеш да се защитиш, защо ти е, нали имаш съюзници/партьори. Защо ти е да празнуваш възкресението на Третата българска държава, защо ти е да помниш границите на Санстефанска България?

Безпаметните не могат да воюват, паметта е бойно качество.

“Покой нам только снится.. и вечный бой, молись”, Александър Блок

 

 

 

 

Коментари

 • thenewone

  28 Май 2022 10:00ч.

  24-ти май е най-светлият български празник. Но той не е само български, това се вижда и от названието му - "ден на славянската просвета и духовност". Може да се посочат и други названия, но винаги ще фигурира "славянска". Няма как да обявиш за национален празник дата, която и други славянски народи отбелязват. А Трети март, е рождената дата на новата българска държава.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иванов

  28 Май 2022 10:06ч.

  Добре че е той,че се сещаме за азбуката и писмеността.През останалите дни в годината се чудиш в кой град и в коя държава си попаднал,ако гледаш надписите из градовете,че и по селата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иванов

  28 Май 2022 10:04ч.

  Херо има само едно сърце и битката за място в него е безмилостно жестока,никой не се интересува от "съпътстващите загуби".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  28 Май 2022 10:04ч.

  Виж, "Върви, народе възродени" би могло да стане национален химн.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Необичаен

  29 Май 2022 8:52ч.

  Айде, нема нужда !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стефан

  28 Май 2022 10:32ч.

  А аз вас ви обичам! Къде съм се разсейвал, че да не забележа чак толкова умно момиче? Благодаря за бисерните ви думи, от все сърце. И нека ви плюят. Предупредени сме, че няма как всички да ни харесват. Какво е общо между лъв и магаре, свободен и роб, богат и сиромах?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Герб винаги са били протурски

  28 Май 2022 11:15ч.

  провалиха всички големи икономически проекти защото бяха в ущърб на турските интереси, но експресно свързаха Турски поток с Европа. Затова и предлагат 24 май за национален празник, но кой друг да предложат? Съединението и Денят на независимостта също имат негативно отношение към Турция. Сложна е душевността на Кириак Стефчоф, защото русофобите в България по традиция са туркофили.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 24 май е СЛАВЯНСКИ празник.

  28 Май 2022 11:22ч.

  Отбелязва се във всяка славянска държава, защото славянската писменост дава идентичност на славянската общност в Европа. В Сърбия преди дни, на 24 май, във всяка църква беше поставена иконата на св.св. Кирил и Методий. На този фон българският принос на Климент Охридски и кирилицата се губи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Затова може би трябва да имаме собствен национален празник на просветата и културата - нашата, кирилска, която сме дали на света.

  28 Май 2022 11:26ч.

  Това може да е 25 ноември - Деня на св. Климент Охридски. Може и да е 1 ноември - Деня на народните будители, като се разшири от празник на възрожденските будители в празник на будителите ни от Средновековието до днес. И тогава да се организират национални манифестации.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стига размиване; стига глупости!

  28 Май 2022 18:28ч.

  24-и май е преди всичко празник на българската книжнина и култура, която след това става и словенска/славянска книжнина и култура, т.е., книжнина и култура на Словото на Бог - Отец, Син и Свети Дух - за всички народи, които са говорели на старобългарския език и не са били покварени от латинците!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Папа Адриан ІІ признава славянската писменост като такава през 867 г.1

  28 Май 2022 20:13ч.

  Учениците на Кирил и Методий идват в България през 886 г.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Което не е попречило на латинците да наложат латиницата във Велика Моравия и да съсипят делото на светите братя Кирил и Методий.

  29 Май 2022 14:48ч.

  Защо латинците не са успели в България? Защото св. княз Борис-Михаил приема Кирил-Методиевото дело и така Божието слово е разпръснато на старобългарския език (не на прототюркския пра-български) на Словото сред другите сродни племена, именувани по-късно като словенски/славянски племена.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Прекаляването

  28 Май 2022 11:26ч.

  В "партия" Герб има (само) един човек, който знае знач на трансцедентно, но дори и и той вече е е забравил, че има и Трансцедентално, а със сигурност не е той този, който е залепил думата за 3-ти март. Това изглежда толкова бутафорно, претенциозно, фалшиво, нелепо, псевдо, че мъчително напомня как тази примитивна сбирщина се упражняваше върху нас, докато измъчваха духа си с мераци за кражби!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 3 март е националният празник на Третата Българска държава, в която живеем,

  28 Май 2022 11:33ч.

  защото е кулминация на петвековната ни борба за свобода - като се започне от хайдутите, въстаническите сили от всички въстания в периода 15 - 19 век, всички доброволчески отряди, участвали във въстанията на съседите и в руско-турските войни от 18 - 19 в., емигрантските борби и бунтове, легиите, революционните чети и Опълчението.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • В това, че Русия е водила война за нашето освобождение няма нищо срамно.

  28 Май 2022 11:35ч.

  Все пак Русия освобождава Балканите, не само нас. Така се е сложила политиката тогава.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Съгласен

  28 Май 2022 18:36ч.

  Няма нищо срамно в това, че Русия освобождава българския народ от турско робство и му създава целокупната Сан Стефанска България, включваща Мизия, Южна Добруджа, Поморавието, Източна Румелия (Горна Тракия) и Западна Румелия (Македония), вкл. и Беломорието на Македония. Срамно е да си русофоб.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Схемата

  28 Май 2022 11:48ч.

  Разбира се, че трябва да е 3-ти март! Той символизира държавност и суверенитета на нацията върху определена територия. Алтернативата не може да е 24-ти., администр. нарочена дата. На теория би могло да е 22-ри септ., но при сравняване, особено практическо, преимущ. на 3-ти март е категор. Пък и лоша новина за русофобите - зад 22-ри пак изниква ролята и приноса на РИмперия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хамалин

  28 Май 2022 11:58ч.

  отново зъ пореден път ни се пробутвъ шизофриниъ: нямълу дъ ни имъ безъ Трети (както я каръми не дълечи хоризонтъ дъ "римонтиръми" гршкътъ. започнъли сми "приоритетно" съ уништожавънито нъ майчин език. (малък но много преост народ по мв):днезъ и утри съ уйкиндити

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • В 24 май има доза национализъм -

  28 Май 2022 12:04ч.

  И ний сме дали нещо на света! - културен център на славянството. Но дали може да е празник на национална държава?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Маги

  28 Май 2022 12:16ч.

  Много е явно, че по политически причини и вероятно по чуждо внушение трябва да си сменяме един достоен за държавата ни национален празник - 3 март! Докога ще слушаме други да ни нареждат, защото не харесват факта, че именно Русия ни е освободила?!? Ами къде са били, че не са ни освободили те?!?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 3 март е спорна дата за ония, които се срамуват, че са българи и Русия е наш кръвен брат

  28 Май 2022 12:24ч.

  Категорично за 3 март като Ден на независимостта на Третата българска държава, възкръснала с решаващата помощ на братска Русия. 24 май - официален празник, но все пак да не се подменя сакралната дата на нашето освобождение!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Помагали са 7400 опълченци и българският народ. Опълченците са част от Руската армия, с руски офицери!

  28 Май 2022 18:49ч.

  Категорично Русия ни е освободила от турско робство и ни е създала Сан Стефанска България, която беше разпокъсана на 1.7.1878г. от враждебниците на Русия и на България - Англия, Австроунгария, Франция, Италия, Германия, в полза на Османската империя. "Френци, немци, англичани наши са враждебници" (П.Р. Славейков).

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стефан Ив. Кисов

  28 Май 2022 20:55ч.

  Българското опълчение в Освободителната Руско-турска война (1877-1878) Възпоменания на запасния полковник Стефан Ив. Кисов

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пак Маги

  28 Май 2022 12:25ч.

  3 март е една достойна дата именно за национален празник, която и да е друга дата не може да се сравнява с нея! На 3 март България се възстановява като държава след 500 години чуждо робство и е безобразие да се подмазваме явно на някого. Имаме ли собствено достойнство? Заслужаваме ли си свободата?!?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не си мислете, че с такова явно натегачество ще спомогнете някой да ви уважава,

  28 Май 2022 12:37ч.

  няма такова нещо! Подлизурковците никой не ги смята за достойни партньори, ефектът ще е напълно обратен и убийствен не само за вас като управленци, но и за нас като народ! Ние ние сме съгласни!! Не ви разрешаваме да преименувате националния ни празник, той не е на което и да е правителство, а на народа!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А щеше ли да има 24 май,

  28 Май 2022 12:43ч.

  ако нямаше 3 март?!? И ако не беше ни освободила Русия? Щеше ли някоя друга държава да даде толкова жертви за нечие освобождение??

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Който иска да премахне 3 март, нека прочете

  28 Май 2022 12:54ч.

  Епопея на забравените от великия българин Иван Вазов и сигурно ще се осъзнае какво е за нас датата 3 март! За тези, които измислиха това предателско предложение важи с пълна сила зовът "О, неразумни и юроде, поради що се срамиш" от националния си празник, че искаш да му сменяш датата?!?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кой иска да премахне 3 март?

  29 Май 2022 23:23ч.

  https://article.wn.com/view/2022/05/26/In_the_meantime_in_Davos_they_paint_with_their_buttocks/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Омуртаг

  28 Май 2022 13:49ч.

  Колеги нима някой от нас е очаквал нещо разумно,достойно и полезно от гербавите нищожества.В безкрайната си глупост ,невежество и лакейщина,те нямат равни.ТРЕТИ МАРТ е дата която е заложена в гените ни по рождение.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Спорът в търсене на най-подходящия исторически репер за официален празник е зареден с толкова енергия, че ще продължи и след като България престане да съществува. Може дори да надживее края на света.

  28 Май 2022 13:50ч.

  За да се преодолеят тези безкрайни джафкания е нужен нов подход за избор национален празник. Ето няколко предложения. Първото е Черешова задушница. Тя е подвижна, винаги в съботният ден пред Петдесетница. Понеделникът след нея автоматично ще стане почивен ден и така националният празник винаги ще се отбелязва с три неработни дни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Второ предложение - 29 февруари

  28 Май 2022 13:52ч.

  Ще празнуваме само веднъж на четири години и все по-рядко ще има ненужни и безинтересни спорове. Трето предложение - датата на националния празник да се определя ежегодно по случаен начин. Например, на 2 юни 2022 чрез публично теглене се определя датата на националния празник за 2023 г.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дарина Григорова е...

  28 Май 2022 14:42ч.

  ...гениална! Сполай, ти, Дарина, за великолепната защита на 3-и март!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Схемата

  28 Май 2022 15:01ч.

  Спорно твърд. в текста. Кл. Охридски не е доказан съставител на кирилицата. Уч-те, Културен кръг - най-изявен е Горазд. Пристигат в Бг около 885-86. Престояват Белград, после Плиска. Седмочисленици, но има спор и се счита, че са 8. Периода 892-95 г. столицата се премества в Преслав - Преславската школа, после Златен век. Ръководена Наум?? Климент вече отдавна е пратен и служи в "Македония".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Схемата

  28 Май 2022 15:14ч.

  Кирилицата най-вероятно е колективно дело на хора от Преславската школа. Много е вероятно принос (някаква форма) към това дело да има и Симеон, който сяда на трона 893. Никъде в изворите няма посочен един съставител. Паметници на кирилица се откриват основно около Преслав, първият се отнася 921 г. Охридската школа е факт, но по това време там още няма кирилица.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus Отново същата лъжа, цитирам:

  28 Май 2022 16:22ч.

  „Светите братя Кирил и Методий създават “глаголицата” на основата на етиопското и коптското писмо, а свети Климент Охридски, създава “кирилицата” на основата на гръцкото писмо.“ ОБАЧЕ самите копти са християни, които спазват чужда, а не своя религиозна традиция, тя е българска - бог-арска. Те ползват езика като чужд, макар и свещен, затова и не се развива от тях.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus А самата гръцка азбука е изведена от тракийската, (финикийската)

  28 Май 2022 16:28ч.

  която я предшества, т.е. посоката на влияние е от нас към тях, а не обратно. И повече няма да позволим тази истина да потъне в измамите на комшийската българофобия. Иначе, народите празнуват наистина като национални празници дните на своето освобождение, като висша милост от Небето, Което е погледнало на мъките им. Целият цикъл християнски празници е нещо по-различно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Питащ

  28 Май 2022 18:30ч.

  Защо статията на Дарина Григорова е илюстрирана със снимка на Андролова?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Зла хлебарка

  28 Май 2022 18:41ч.

  Долу лапите от 3 март. Без 3 март нямаше да има нищо друго. Как не са се сетили нашите продажници да обявят за национален празник датата на берлинския конгрес когато се разпокъсва България? Тя ще е в тон с подгъзуването им точно на рези , които разпокъсаха страната.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И какво общо има цитираният Блок

  28 Май 2022 18:43ч.

  с българската история? Сещам се за Айседора Дънкан. И също за временния му възторг от Октомврийската революция, на която става жертва.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И какво общо има цитираният Блок с българската история? Според едно емпирично правило между всеки две събития може да се намери свързваща ги логическа верига, не по-дълга от пет звена.

  28 Май 2022 19:55ч.

  В случая тя е следната. Блок е съпруг на балерината Дънкан. Тя загива през 1927 г. по време на автомобилна разходка в Ница. Коприненият й шал волно се вее във ведрия септемврийски ден. Съдбата отрежда той да се заплете в спиците на спортния автомобил Amilcar CGSS. Айсидора е буквално е изтръгната от колата, а шалът чупи шията й.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Оказва се, че той е направен от коприна, произведена в Харманли.

  28 Май 2022 19:56ч.

  Апропо, Дънкан е пушила цигари с оринеталски тютюн,произведен също в Харманли.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • без имена

  28 Май 2022 21:24ч.

  Сергей Есенен е женен за Айседора Дънкан, не Блок.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Реплика

  29 Май 2022 21:58ч.

  Аман от неуки "историци" ! Какво общо има Айседора Дънкън с Алаксъндър Блок? Нищо!Американската балерина е била съпруга на Сергей Есенин!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Демони, вампири, караконджули и плътеници са обладали душите български. Щуреят в главите на народа, на въртоглав го правят. И двеста години да минат той няма да смирено да приеме коя да е дата за национален празник.

  28 Май 2022 19:24ч.

  Като злоядо дете народът се мръщи и на 3 март, и на 9 септемри, и на 24 май, и на 15 ноември, и на 2 февруари дори - ту му млякото горещо, ту му друго нещо. Най-добре е България да стане първата в света държава, чийто национален празник ще се определи след среща с извънземни. Или както е казал Блок: "Ночь, улица, фонарь, аптека, / Бессмысленный и тусклый свет".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Eisblock

  28 Май 2022 21:14ч.

  Силна статия за неща които просто не могат да бъдат обсъждани в негативен план, още по-малко да се врещи за "промени", за "отмени" и пр. мокри сънища на лицензирани идиоти! Благодарности на Дарина Григорова за труда 'и! Тези две дати са крайъгълни камъни в темелите, фундамента на Третата Българска държава! Извадите ли ги - всичко рухва!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ала_Бала

  28 Май 2022 22:28ч.

  Същото правят и спонсорите им от Америка - събарят паметници, пренаписват история - байдънисти, троцкисти и рани видове джендъри. Ега ти, просташката партия е ДСБ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 008

  29 Май 2022 16:21ч.

  Герб са на бунището на историята и само псевдоинтелектуаци като дачлето си мечтаят за коалиция между циганската партия дпс, потурнаците от гроб и партията на червените чорбаджии.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Европейско развитие

  29 Май 2022 23:21ч.

  https://article.wn.com/view/2022/05/26/In_the_meantime_in_Davos_they_paint_with_their_buttocks/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кой е срещу 3ти март

  29 Май 2022 23:22ч.

  https://article.wn.com/view/2022/05/26/In_the_meantime_in_Davos_they_paint_with_their_buttocks/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Прост народ - слаба държава

  31 Май 2022 0:09ч.

  Толкоз!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Историк

  31 Май 2022 7:36ч.

  Нито 3 март, още по-малко 24 май или според налудната идея на Пл. Павлов, 20 април (априлската тупортия) стават за национални празници. Ами това е истината, ние сме една умряла разпаднала нация, дори нямаме дата която да бъде нац.празник. Затова предлагам неутрален ден като Деня на независимостта!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • подлогите са смешни

  24 Окт 2022 17:42ч.

  Ама ако искат да си подлагат гъза, да си го подлагат. Само собствения и то извън държавата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи