Голямата измама с доплащането: най-много даваме за лекарства, а не за здравеопазване

Голямата измама с доплащането: най-много даваме за лекарства, а не за здравеопазване
Голямата измама е, че фарма-секторът успява успешно да се скрие зад медицинската и денталната помощ, а населението безпомощно повтаря, че много се доплаща за здравеопазване. Доплаща се, да, но предимно за лекарства и цитираните числа показват реалния размер и апетита на фарма-играчите. През 2017 г. бръкнах в гнездото на осите и бях набеден от директора на ИАЛ, че упражнявам натиск – три години по-късно съм оправдан на три инстанции, но никой не си дава труда да си спомни, че атаката се инициира от шефката на специализираната институция за контрол над лекарствения сектор (ИАЛ), а се реализираше от прокуратурата и медиите.

 

 

За да е ясна голямата манипулация с частните разходи за здравеопазването давам числата за 2019 г., които говорят сами по себе си:

 

- 8.3% от БВП общо (публични и частни) са разходите за здравеопазване или 9.843 млрд.лв., което представлява по 1 425 лв. на човек за годината; 

 

 От тях:

 

- 4.4% от БВП са публичните разходи за здравеопазване – 5.256 млрд.лв. или по 760 лв. на човек;

 

- 3.9% от БВП са частните разходи за здравеопазване – 4.587 млрд.лв. или по 665 лв. на човек.

 

Видно е, че с публични средства за 2019 г. се покриват само 53.4% от здравните нужди, а с частни средства т.е. с доплащания – останалите 46.6% (данните са на Евростат и са публикувани в доклада на ЕС за здравеопазване през януари 2020 г.).

 

 

 

Разпределението на тези частни 46.6% или 4.587 млрд.лв. от общите разходи е следното:

 

- За извънболнична помощ – 229 млн.лв.;

 

- За болнична помощ – 188 млн.лв.;

 

- За дентална помощ – 73 млн.лв.;

 

- Други – 142 млн.лв.;

 

- За лекарства - 3.955 млрд.лв.

 

Голямата измама е, че фарма-секторът успява успешно да се скрие зад медицинската и денталната помощ, а населението безпомощно повтаря, че много се доплаща за здравеопазване. Доплаща се, да, но предимно за лекарства и по-горе цитираните числа показват реалния размер и апетита на фарма-играчите. През 2017 г. бръкнах в гнездото на осите и бях набеден от директора на ИАЛ, че упражнявам натиск – три години по-късно съм оправдан на три инстанции, но никой не си дава труда да си спомни, че атаката се инициира от шефката на специализираната институция за контрол над лекарствения сектор (ИАЛ), а се реализираше от прокуратурата и медиите.

 

Е, който нехае – плаща. За оплакванията няма да съчувствам.

 

Апропо, след като Асена Стоименова подаде оставка от ИАЛ поради конфликт и с парламента (дотам стигна нейното самозабравяне), лично министър Кирил Ананиев я прибра в МЗ като съветник в политическия си кабинет. И когато д-р Дечо Дечев сигнализира за проблем с лекарствата трябва ясно да се знае, че не НЗОК определя правилата на играта, а МЗ. И че 700% надценка на едно лекарство е само пример, разследването трябва да обхване цялата позитивна лекарствена листа, номенклатурата на която очевидно е с регистрирани пределни цени в пъти над себестойността на продаваните у нас лекарства. И това е отговорност на МЗ, а не на болниците и не на НЗОК, а контрола над лекарствения пазар е отговорност на ИАЛ. Както казва сентенцията: „Не е луд, който яде зелника...“.

 

Днес тази същата Асена Стоименова се готви да става председател на Българския фармацевтичен съюз – не се съмнявам, че нейните лобита ще я наградят за добрата работа в полза на фармацевтичните печалби и просперитет на гърба на всички останали.

 

Източник: Фейсбук

Свързани текстове: Фарма-мафията и нейните закрилници във властта

Илко Семерджиев: В здравеопазването има добре прикрита, но организирана фармацевтична мафия.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Пенсионерка

  26 Яну 2020 15:13ч.

  Аз лично всеки месец давам извън платените от НЗОК суми за лекарства над 30 лева с пенсия 260 лева! След 30 годишен стаж!Правете му сметка и вие, като се пенсионирате...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хехе

  26 Яну 2020 16:02ч.

  През 2017 г. се пробва да "назначи" свой търтей да измести осите от кошера с медец. И кой подава тези числа без наличието на електронна информационна система?! Стъкмистика, зависеща от субективни "фактори", които всячески се стремят да поддържат статуквото, заложените деформации още в началото и грабежа от публичните фондове. Има ли значение коя точно гилдия - фармацевти, лекари или стоматолози въртят търговийка с лекарства и са направили повече милиони върху гробовете на пациентите си?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Димитър

  26 Яну 2020 19:16ч.

  Целта на здравната каса е да лиши Българите от здравеопазване , за да се разчисти по-бързо територията за американските бази , насочени срещу Православните ни братя ! Няма пари за пенсии , за болнични , няма пари за болните деца , търкайте талончетата на късмета , за да им пълните джобовете ! Лекарствата са с 20 % ДДС , а хазарта с 8 % ! Това се нарича ГЕНОЦИД бавен и особено мъчителен ! НАРОДЕ ???

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пешо

  26 Яну 2020 22:41ч.

  Не знам що за конфликт е имал храбрият Семерджиев и нека не отклонява внимането към фармацевтиката, чиито обирджийство е баналност. Какво всъщност казва С.? Че Биг Фарма се била скрила зад медицинската и денталната помощ. Нищо скрито няма тук! Бърка си ни в джоба директно, пладнешки, в аптеката! Така благодарение на великите реформатори, начело със С. построената от нас фармацевтика бе продадена и превърната в кошмар за личните ни бюджети. Хем сме осигурени, хем, ако се разболеем, не делят 2-3 миесеца от дълговете и фалита. Този С. да обясни, как разбира думата "осигурен"? Като "записан за участие в гладиаторски игри? Но това съвсем не значи, че другият кърлеж остава назад - частните болници, клиники и прочие полета на смъртта. Здравата смучат от натрапени клинични пътеки, от изхвърляне на наистина болните хора да умират навън, от далаверите си с лекарствата. За сметка на това в истинските болници - държавните - няма санитари, гледачи, лекарите бягат в чужбина. Напразно ви изучи народната власт, без да ви направи човеци.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • . Напразно ви изучи народната власт

  27 Яну 2020 9:53ч.

  Народната власт беше пладнешки обир. Като не ви харесва булгария ходете в русия, корея , америка, европа, свят широк, спасение дебне отвсякъде. Едно време при комунизма и селск кенеф не можех да мия ако не ме "разпредели" партията в некое село.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Деян Денев, изпълнителен директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители (ArPharM)

  27 Яну 2020 22:19ч.

  "Общият пазар на лекарства в България - това, което плаща държавата и това, което идва от джоба на хората, е около 3.7 млрд. лева. Това включва лекарствени продукти без рецепта като витамини и т.н, и ако махнем тези неща, остават лекарства за 2.4 млрд. лева. Никой от държавните институции не може да каже колко точно хората плащат от джоба си - не е малко, но със сигурност не е 4 млрд. лева. Коментарите на д-р Семерджиев излизат извън рамките на експертността."

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Илко Семерджиев

  28 Яну 2020 12:21ч.

  Фарма-секторът „отвръща на удара“ :) Лобистът и председател на БФС Илко Гетов в безсилието си предпочита да не говори по същество, а да обвини ЕС, че всяка година „претопля манджата“ с доклади за доплащането, а Деян Денев от АрФарМ е предпочел да използва „argumentum ad hominem” или щом не можеш да опровергаеш фактите с доказателства оплюй опонента – според него не съм експерт. Така излиза, че и ЕС не е експерт, Евростат също. Безсилието също е вид доказателство :) Добре, така да бъде, щом не искате да давате отговори ще има продължение, скоро! А министър Ананиев бил направил "работна група", която до м. май ще предложи "политики"! Дано да не са като застрахователните му "реформи" :) Апропо, към момента Ананиев дължи отговори за липсата на лекарствени политики, а не за "политики" в необозримото бъдеще. Например, за начало, Ананиев следва да даде отговор защо директорът на Специализираната болница по онкология в София - д-р Стефан Константинов (бивш министър на ГЕРБ, който през 2012 г. децентрализира търга за онкомедикаменти от МЗ към 83 болници, при което цените им скочиха средно с 200%) миналата година е купувал Pemetrexed по 300 лв. за една опаковка, а друга такава държавна болница като УМБАЛ Плевен е плащала за същото само по 118 лв. или с близо 300% надценка? И още един въпрос - защо докато търга за онкомедикаменти се правеше в МЗ до 2011 г. това струваше на държавата около 100 млн.лв. а през 2020 г. ще струва на НЗОК 500 млн.лв.?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи