Гешев е юридически труп. Епохалната му акция е артистично-психиатрична

Гешев е юридически труп. Епохалната му акция е артистично-психиатрична

"Сега" потърси коментар на поредния епизод от прокурорско-мафиотската сага от известния адвокат и наблюдател на явленията в държавното обвинение Михаил Екимджиев.

Екимджиев определи изявата на Гешев като епохална и артистично-психиатрична. И започна с това, с което главният прокурор завърши - перифразиране на думите на Георги Бенковски, че "в сърцето на тирана аз отворих такава люта рана, която никога няма да заздравей". "Знаете ли какво е продължението на този цитат? "А Русия - нека заповяда!" Това е достатъчно и бихме могли и да спрем дотук", каза Екимджиев.

Все пак той определи поведението на Гешев като разширено самоубийство.

"Някои индивиди с хипертрофирало его, неуспявайки да обработят адекватно напрежението, повличат надолу не само себе си, но и близки, и познати, колкото се може повече", каза Екимджиев и допълни, че в специализираната литература подобни симпотими са описвани за някои шизофреници. Адвокатът се надява, че обществото все пак ще отработи адекватно случващото се и с това ще се сложи началото на катарзиса, на съдебната реформа, и дори на прехода.

"Видяхме един пропилян актьорски талант. Той е многостранно надарен артист и много го бива за сценарист.

Видяхме как контролирайки записа със Стоев, той умело напластяваше тезата си, че атентатът е бил зловещ, сериозен, смъртоносен. Тази теза ни беше за пореден път втълпена многократно през оценката на същия онзи митичен израелски експерт. Това може да ни даде представа как творчески Гешев се е отнасял със записите, с които периодично ни заливаше - на Бобокови и на президентски съветници. Виждаме редакторския хъс и творческия нагон, един запис да е в точен контекст, да е ясно кои са героите, кои са враговете и злодеите. Ако не стане лидер на партия, виждам попрището му в артистичния жанр", посочи Екимджиев.

Той допълни с ирония, че в изявлението на Гешев е имало и нещо в стил Ботев: "Личеше как след родината, прокуратурата и семейството, най-много го е грижа за Сийка (говорителката му Сийка Милева, б.а.), която също трябва да бъде защитена".

Eкимджиев обясни, че обществото e видяло истинското лице на българската мафия, която е овладяла всички държавни институции. "Гешев не си дава сметка, че публиката ще възприеме не само неговите героични пози, но и всичко, което излиза като бекграунд - всички зависимости от изпълнителната власт. Да, така се действа в мафиотските сюжети. Всички сме чели Марио Пузо".

Ако живеехме в нормална страна с независима прокуратура и разследващи органи, адвокатът вижда бъдещето на Гешев като защитен свидетел. "Но той очевидно няма намерение да престава да бъде главен прокурор. Въобразява си, че въпреки този скандал, някак си може да оцелее не само физически, но и като главен прокурор", посочи Екимджиев. "След днешното изявление - каза адвокатът - виждаме няколко политически и юридически трупа - на Бойко Борисов, на Борислав Сарафов, на Иван Гешев, на Ясен Тодоров, на Йордан Стоев. Може би както в "Хамлет" е време да влезе Фортинбрас и да разчисти труповете".

Екимджиев посочи, че трябва да се намери процедура нищожествата, "въшките" (по думите на Гешев) от Прокуроската колегия на Висшия съдебен съвет, незабавно да бъдат отстранени. Дори ако се наложи парламентът, като еманация на суверена, да въведе процедура ад хок. "Тези хора трябва незабавно да бъдат отстранени от все още действащия ВСС, поради очевидния факт, че не притежават нужните морални качества да заемат тези позиции. Така лъсна тяхната морална и професионална несъстоятелност, че една правова държава не може да търпи такива хора със зависимости да бъдат лицата на съдебната система", аргументира се адвокатът.

На въпрос кои са били разконспирирани в изявлението на Гешев, Екимджиев изреди представляващия Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев, както и председателя на Върховния административен съд Георги Чолаков, които Гешев спомена.

Също така от режисирания запис се разбра, че Гешев е в тежък конфликт с бившия главен прокурор Сотир Цацаров, чийто заместник беше. След като подаде оставка като председател на КПКОНПИ Цацаров се върна като редови прокурор във Върховната касационна прокуратура, където му беше направен специален отдел, който да оглави.

Сега обаче голямата Съдебна палата в София се оказва тясна, за да побере и двамата. "Можем само да предполагаме, че Цацаров като виртуоз на интригата има общо, но това е спекулация", коментира Екимджиев "заговора" срещу Гешев.

Според Екимджиев посланието на Гешев е - вдигнали сте ми мерника, ще падна от скалата, но ще повлека и вас.

Адвокатът не е сигурен, че в момента Гешев ръководи прокуратурата, за да може да разпореди ефективно разследване срещу Борисов и другите замесени. "Иначе би се случило още в петък, какъвто слух вървеше", посочи Екимджиев.

На въпрос кой тогава ръководи прокуратурата, той отговори, че изглежда в момента цари "безвластие и традиционно страхливите прокурори се ослушват и оглеждат откъде ще задуха вятърът". "Доволен съм, че се потвърди тезата, че първоначално замисълът е бил Сарафов да поеме ръководството, но той много бързо се изхаби и изкаля", каза Екимджиев и добави, че в прокуратурата "има доста лейтенанти, свързани с двете лобита - на Пеевски и на Борисов."

Попитан как си обяснява, че заместничките на Гешев и говорителката Сийка Милева така неотклонно го следват, Екимджиев коментира, че това е така заради негативния подбор, правен от Висшия съдебен съвет. Според него това са "послушни и безхарактерни" хора, които треперят за службицата си. Това е характерно за деспотични системи, за сатрапи и диктатори", посочи още Екимджиев и даде пример как и Сталин, и Хитлер, и Живков са били обградени от такива персони.

Проверките, за които прокуратурата съобщи час преди изявлението на Гешев, Екимджиев смята, че са "плашилки, психоатаки, за да се внуши на разколебаните, че Гешев още има контрол и да внимават на коя страна. Набързо скалъпено, изкуствено, по-скоро изглеждаше публицистично, отколкото юридически обосновано и сериозно". По думите му това е било кризисен пиар, а след това и Гешев "имплантира в дневния ни ред своята сценична изява".

"Той се опитваше едновременно да говори като главен прокурор и лидер на публична институция, но извън клишетата не му се получава, влизаше в уличния престъпен сленг, виждаме нивото и какво всъщност се случва. Най-обидното от всичко е простотията, която струеше от този разговор (записът Гешев-Стоев).

"Гешев се опитва да се изкара от добрите, но тук добри няма. Има банди, които се бият и прецакват една друга, и от време навреме симпатиите ни отиват към тази, която ни развеселява", смята Екимджиев. "Може би съм деформиран като правозащитник, но за момента сред злодеите Гешев ми е най-симпатичен", каза още адвокатът. Но подчерта, че не залага Гешев да оцелее. "Колкото по-бързо бъде изваден от сценария по терминален начин, толкова по-добре за нас", заключи той. 

 

 

Коментари

 • Веска

  22 Май 2023 19:59ч.

  Гешев може да е труп, но трупове ще бъдат и тези, които го туриха на този пост. А колко трупове има в съдебната ВЛАСТ!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • д-р Гилотен

  22 Май 2023 20:24ч.

  Това соросоидно грантаджийче, мора да е станало и психотерапевтче, призоваващо към терминация. Абе, това да призоваваш някой да бъде изваден по "терминален начин" от сценария, дали е законно или соросоидните "правозащитници" имат имунитет срещу здрав разум и наказателно преследване?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • old_beggar

  22 Май 2023 20:31ч.

  „Боже! Колко много индивиди има за затвора!“

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • д-р Гилотен

  22 Май 2023 20:38ч.

  За изграждане/поддържане на републиканската пътна мрежа на ръка с кирки и лопати!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • doro

  22 Май 2023 20:38ч.

  не се косете. Екимджиев отдавна обърна резбата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • дърт анонимър

  22 Май 2023 21:53ч.

  Екимът от както се изказа +за истамбул потопи плувката и отече в канализацията. И той още не оъзнава, че е обществен ъртвец!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бармалей

  22 Май 2023 21:59ч.

  Умно-красивите хиени,дето се въртят около Гешев са ми по-противни и от него самият.Не му стигна куража да подпука корумпираните политици,та да го дръпнат като Кьовеши в евро-прокуратурата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чезаре Ламброзо

  22 Май 2023 22:04ч.

  Не знам кой, по-по е психиатричен случай.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • доц. Карачибук

  22 Май 2023 23:44ч.

  В дописката непознатият за мен Екимджиев е представен като наблюдател на явленията в държавното обвинение. За първи път чувам, че има люде, прехранващи се с такова занимание. Как ли се практикува? От каква ли позиция наблюдателят следи наблюдаваните явления? Дали, покачен на стол, гледа през прозореца на обвинението. Или може би наднича и слухти през ключалката на вратата? А възможно е Екмиджиев да киризи явленията отвътре, скрит в трикрилния гардероб на обвинението. Представям си го ококорен, превъзбуден, ръката му трескаво стиска нещо в джоба, а цьлото му същество е обсебено от пъшканията на Гешев и Сийка върху прокурорския креват. Абе извратена работа е това, с което се е захванал Екимджиев, на воайорство намирисва! Инак той безспорно е голям красавец! По-хубав е от Леонардо ди Каприо и Гешев, взети заедно и умножени по числото Пи. А знаете ли, че "еким" на турски означава октомври? Ех ти, Миша, Миша, октомвриец млад!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Веска

  23 Май 2023 8:38ч.

  Ама как да не Ви е познато лицето екимджиев? / Нали сега се използва тази дума - лицето/. Та вижте кой води съдебни дела в т.н. европейски съд срещу България? Това е горното лице. А знаете кои обикновено водят дела: от определена част от "българското" население, от затворници, от бивши царе и те печелят и то огромни суми, които плащаме всички ние, българите. А адвокатът им си взима своя процент.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Досущ като самият

  23 Май 2023 6:22ч.

  Лепач на ЕТИКЕТИ

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Евроатлантически идиоти!

  23 Май 2023 7:00ч.

  Злобно зомбирамо соросоидче предизвикващо погнуса!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Haho

  23 Май 2023 8:41ч.

  “ Има банди, които се бият и прецакват една друга” казва убедения евроатлантик. Ама сега твоите хора се съюзиха с едната банда? Що бе? От Сега естествено не му задават този въпрос, щото и те станаха праведни евроатлантици и са на същата копанка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Толкова недостойни хорица са се навъдили

  23 Май 2023 12:44ч.

  Що за простотии! Авторът на тази чорба от това ли се храни?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Евроатлантически идиоти!

  23 Май 2023 13:31ч.

  Собственикът на Сега Сашо Дончев, който хвърли 500 000 лв на кировците и кокоровците за да изчегъртат мутрите на Боко, дали е доволен от сдушаването с тях?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иван

  23 Май 2023 14:06ч.

  Гешев е абсолютно прав, че е време да осветли помията в държавата включваща партии, политици, посолства на Горното ниво и подкупни анонимници като този идиот дето се изхожда на кучешкото ниво в разни високи държавни службички.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Знаещият

  23 Май 2023 14:53ч.

  "Лицето" Михаил Екимджиев е перде на юридическия тумор "Европейски съд по правата на човека": Срещу добри комисиони, под формата на адвокатски хонорари, Екимджиев внушава, че определени "простосмъртни" също могат да печелят дела в ЕСПЧ, който "съд" всъщност е създаден, за да защитава само човекоподобни като Андрей Луканов. Затова, макар и рядко, уговорената намеса на Екимджиев внушава, че ЕСПЧ решава и в полза на "обикновени хора"; което, разбира се не е вярно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гешко Гешев

  23 Май 2023 15:47ч.

  Статията има кокошкарски поглед и се занимава с дреболиите около Гешев. Това не е същинската игра, която се случва. Тука борбата на его и страховете на този или онзи не са на преден план, те са част от разигравания сюжет. А този сюжет още не е ясен, и се точи с бавно темпо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Глупости на търкалета

  23 Май 2023 17:38ч.

  Никъде по света, никога, не е имало независима съдебна власт. Няма и да има. Още повече пък, в условия на капитализъм. В такива условия абсолютно всичко е подчинено на капитала, чиято власт, обаче, е наистина независима. Самият капитализъм е система, която по същество си е мафиотска структура и понякога, според условията, може да допусне и появата на под-мафиотски такива. Така че бръщолевенията на подобни търтеи, като писалия горния текст, просто трябва да бъдат сто-процентово игнорирани, иначе са загуба на време. Четенето им е оправдано единствено от изследователско-научна гледна точка и нищо повече. А т.нар. "съдебна власт" не случайно се нарича власт, защото е инструмент за защита интересите на ограбващите /разбирайте - капиталисти/, пред тези на ограбваните. А ние, от народа си ги наричаме търтеи, защото са именно такива. Те не произвеждат никаква стойност. Светът, както и хората, спокойно биха могли да продължат да съществуват и без тях. Ако изобщо някога дойде Второто пришествие, това ще се почувства осезателно, тъй като ще трябва да изчезнат адвокатите, юристите, правото и закона. Това вече ще означава наистина качествено нов етап в развитието на човечеството. За сега, обаче, нищо подобно не се очертава. По-скоро - обратното. На правото и на закона им се приписват черти, сякаш те са независими обекти. Сякаш съществуват обективно и независимо в света извън нас - хората. А те, реално не съществуват. Те са човешка измислица и нищо повече. Някои дори се опитват да ги одушевяват. Няма да се учудя, ако в близко бъдеще разбера, че някъде /вероятно в САЩ или в Западна Европа/ са започнали да "водят преговори" със закона. Тогава ще настанат наистина интересни времена.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ретранслатора

  23 Май 2023 19:16ч.

  Не мога да се съглася с Вас. Десетте Му заповеди са в основата на съвременното законодателство! А едно от имената Му е Висш Разум!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Глупости на търкалета

  23 Май 2023 20:57ч.

  Аз обаче мога да се съглася. На този етап от развитие на човека, десетте Му заповеди са предадени на един, дето му викат Моисей. Но скоро след като ги е предал, Той е разбрал, че е настъпило изкривяване в разбирането. Видял е, че нищо не са разбрали от това, което им е предал или се е опитал да им предаде и от тогава прави опити да предаде смисъла по друг начин, но става все по-трудно, тъй като човекът се е хванал за думите, а не за смисъла им и за това вече няколко хиляди години регресира, а не прогресира. А причината за регреса е именно факта, че е решил тези десет заповеди да бъдат основа на някакво си законодателство. По принцип, закона и законодателството човекът ги разбира като начин да се освободи от отговорност. Щом нещо не е забранено изрично от някой друг, значи че може да бъде извършено. Въобще - регресът се състои в това, че не човекът сам определя кое би било полезно за него, обществото и изобщо за творението, наречено - "човек", а чака някой да му каже, да му покаже пътя, а той да си стои в къщи по чехли, да не полага никакво усилие за нищо, а нещата да се случват. Не! Не това е целта на играта! Не трябва да се забравя и друго - не можем да бъдем сигурни, че събития от древността са се случили точно така, както ни ги предават разни библии, църкви и пр. Аз поне - не.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Anonimen

  25 Май 2023 21:44ч.

  както се опасявах , вече стана. има трупове . може и у нас да има. но като се огласят флашките за всички мутри и шарлатани . друга песен ще запееш.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Точен

  26 Май 2023 1:57ч.

  Екимджиев, колкото и да раздава оценки, е част същата тази мафия, от нейния "сороски" клон.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  27 Май 2023 16:24ч.

  Още едно голямо разочарование от този адвокат, след като го слушах снощи при Сашо Диков, трябвало да се направи компромис и тези.... да съставят правителство. Добре че четем от малки и знаем почти всички поговорки: Никога не е късно да станеш за резил! Ех, Екимджиев!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи