ГЕРБ, "Възраждане" и ДПС си правят нова спецпрокуратура

ГЕРБ, "Възраждане" и ДПС си правят нова спецпрокуратура

ГЕРБ, "Възраждане" и ДПС, с чиито гласове вчера изненадващо следствието беше извадено от прокуратурата, на практика се опитват да възродят спецпрокуратурата. Това коментираха пред "Сега" магистрати. В момента следствието е под шапката на прокуратурата, а директорът на националното следствие е зам. главен прокурор, който дори се оказа, че формално не ръководи структурата.

С промени в Закона за съдебната власт, които не бяха минала на второ четене през правната комисия, но бяха приети на второ четене от пленарната зала, Националната следствена служба беше отделена от прокуратурата. Против гласуваха БСП и ПП-ДБ. Единствено бившият вътрешен министър и настоящ депутат от ПП Бойко Рашков се застъпи за идеята на "Възраждане" следствието да се отдели от прокуратурата. Според него не само съдиите и прокурорите, а и следователите трябва да бъдат независими. Той обаче изрази опасения, че, ако тези промени в Закона за съдебната власт се приемат, биха били противоконституционни. 

Радомир Чолаков от ГЕРБ пък даде абсурден аргумент за разделянето - "главният прокурор и шефът на следствието да се заплашват кой кого ще убива е абсолютно недопустимо. Законодателният орган е длъжен да разтърве тези хора". Чолаков визираше конфликта между Иван Гешев и директорът на следствието и негов заместник Борислав Сарафов.

Според магистратите, с които "Сега" разговаря, от направените вчера промени не следва абсолютно нищо освен разтурването на следствието, тъй като в закона не е уредено как точно ще се случи разделянето. Ясно е обаче, че се прави опит за създаване на едно ново звено, което да се капсулира. И това се случва броени часове, след като беше обнародван механизмът за разследване на главния прокурор, чрез който в прокуратурата беше въведен някакъв демократичен контрол.

Приетият вчера законопроект беше отхвърлен на първо четене. Затова и когато беше вкаран на второ четене в правната комисия, на практика никой не го е чел - всеки текст от проекта е бил с отметка, че не подлежи на разглеждане.

Затова, според юристите, с които "Сега" говори, законът не трябва да бъде "пускан" за обнародване, а трябва да бъде върнат от президента. 

Още от миналия парламент, когато "Възраждане" вкара този закон, той беше защитаван основно от двама души - Сарафов и Рашков. ГЕРБ също са привърженици на идеята и дори опитаха да я прокарат през питане до Конституционния съд, което беше отклонено.

"Действително следствието подлежи на реформа, за да има смисъл от него, защото с вкарването му в прокуратурата то беше обезсмислено. Но няма рационалност в изпълнението. Преследват се други цели, това е напълно очевидно", коментират магистрати.

"Начинът, по който е бил приет този закон, зад това има конюнктурни цели, свързани с битката по върховете на съдебната власт, прокуратура и следствие", коментира снощи в "Панорама" и служебният правосъден министър Крум Зарков. Според него този закон е недовършен и остават редица неизяснени и неуредени въпроси.

"Няма да проработи. Очевидно е, че имаме сблъсък между главния прокурор и неговия заместник. Такъв тип дълбоки реформи, направени по този начин, имат два пътя - по-маловажният е да останат само на хартия, другият е, че след като вече имаме механизъм на контрол, ние създаваме нещо паралелно и неясно, което може да се превърне в това, срещу което довчера се борихме", каза министърът.

Той прогнозира, че е напълно е възможно Гешев да бъде свален следващата седмица, това зависи от Висшия съдебен съвет и е реалистично. "Няма място за скатаване", посочи Зарков.

 

Коментари

 • Има ли поне една патриотична партия

  03 Юни 2023 15:01ч.

  в България зад която не наднича ухилената мутра на Ахмед Демир Доган?............................... Възраждане е поредната изгубена надежда......

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мария...

  03 Юни 2023 15:33ч.

  Тролската мерзост няма край! В, събота посолството не плаща. Касата не работи няма, да ти платят! "Костадин Костадинов в "Още от деня" (02.06.2023 г.)-https://www.youtube.com/watch?v=yMBzeH1-5gk

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Скромен притежател на 3 български дипломи

  03 Юни 2023 15:55ч.

  Марче, Марче, кой смесен клас караш?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мария, благодаря за клипа!

  03 Юни 2023 18:06ч.

  Ето и Костадинов с Карбовски: https://www.youtube.com/watch?v=lup575V_Nvw

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мария...

  03 Юни 2023 20:11ч.

  Благодаря!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Айде-е-е-е-е

  04 Юни 2023 6:00ч.

  "Сега" се е превърнал в допотопно агит-табло на евроатлантизма. Нима очаквате друго, освен нападки срещу "Възраждане"? Това е тяхна идея поне от преди три парламента и няма никакви конюктурни съображения. Щом някой подкрепи тяхно предложение, веднага започват кудкудякания, как се е сформирало ново мнозинство. Не, че чета "Сега", но нека някой ми каже, дали там са направили дълбок анализ от нощното заседание на промяната.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Антон Сираков

  04 Юни 2023 13:45ч.

  До "Скромен притежател на 3 български дипломи (03 Юни 2023 12:55ч.)": Моля Ви, не упреквайте "Мария" в недообразованост; под този ник вероятно работи трол„ затова не посочва пълно име, затова я (го) занимават "троловете". Ако "Мария" беше просто ентусиазиран, макар и глупав симпатизант на "Възраждане", би било нормално да забележи, че тази1 уж "антисистемна партия" се радва на изключителен медиен комфорт, както и на натрапваните "социологически" прогнози за нейното бляскаво бъдеще; на внезапното прекратяване на гръмогласното "преследване" от страна на Гешевата прокуратура; на замлъкването на сайта "Афера" по разобличенията на Костадинов; а знайно е, че "Афера" е на ДПС и неговата рожба - мутрите. "Възраждане" е поредната измама, представяна като националистическа партия, а всъщност създадена и подкрепяна от статуквото, с цел недопускане на политическата сцена на истински националисти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • smb

  04 Юни 2023 15:13ч.

  Някой може ли да ми каже от началото на присъствието на "Възраждане" в парламента какво точно са направили, освен тихо да гласуват с герб и ДПС, докато шумно се представят за антагонисти на съществуващият модел на реализиране на власт?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи