Gazeta Wyborcza: Москва триумфира. Западът ще претърпи тежко фиаско заедно с Украйна

Gazeta Wyborcza: Москва триумфира. Западът ще претърпи тежко фиаско заедно с Украйна

Автор: Вацлав Радзивинович, Gazeta Wyborcza 

Русия триумфира, осъзнавайки, че победата е близо, пише Gazeta Wyborcza. От другата страна настроението е различно. САЩ свършват парите за Украйна и без тях Киев ще се предаде. В ЕС вървят непрекъснати кавги, спорове, колебания, страх. Западът не разбира, че сега губи не Украйна, а той самият. 

В Москва настроението е все по-триумфално. Там вече определят датата за близката пълна победа. Но не Украйна е изправена пред заплахата от поражение, а ние, тоест Западът, сме изправени пред жестоко фиаско. 

В календара на генерал-полковник Андрей Картополов, ръководител на парламентарната комисия по отбрана в руската Дума, както той сам наскоро призна, сега е "1944 г.". Когато Червената армия в победоносния си марш вече се приближава до предвоенните граници на Третия райх, за да продължи към Берлин. Картополов, както и неговите колеги с големи генералски звезди (и дори самият "главнокомандващ", въпреки че е само подполковник), виждат в украинско-руската трагедия великолепна, все по-успешна реконструкция на Великата отечествена война. Тоест конфронтацията между държавите на Сталин и Хитлер, която първоначално беше ужасно неуспешна за СССР, след това стана решителна и накрая триумфална. 

Владимир Путин - ако това все още е той, а не неговият двойник "Василич", както твърди проф. Валерий Соловей - отдавна не е бил в толкова добро настроение, не е изглеждал толкова ведър и самоуверен. Той е убеден, че неговите войски, подобно на Червената армия, след поражения на фронта и загуба на територии, вече са се научили да се бият, че имат много техника и хора, а украинската кръв изтича на потоци. Затова той повтаря лозунга на Сталин, който днес се чува навсякъде в Русия: "Победата ще бъде наша". 

А телевизията на Путин вече определи датата на триумфа. Това е 18 декември, когато на американците ще им свършат парите да помагат на Киев. Тогава Украйна ще се предаде. 

"Следобед ще има капитулация. Вечерта ще има Парад на победата на и фойерверки", радва се телевизионният пропагандист Олга Скабеева по канал Россия 1. 

Самата тя, нейните колеги, както и хора от Кремъл са много доволни от многобройните публикации, появили се напоследък в западните медии, които показват, че западните лидери след неуспешното украинско "контранастъпление" бързо губят желанието си да подкрепят Киев и призовават президента Владимир Зеленски да търси начини за постигане на споразумение с Москва. 

В неделя главният глашатай на Кремъл Дмитрий Кисельов в своето авторско журналистическо предаване "Новини на седмицата" (Россия 1) много дълго обсъждаше и цитираше редакционна статия от Wall Street Journal, радостно четейки пасажи за украински поражения, за това как Западът е раздразнен от порядките в Украйна и, разбира се, че Конгресът на САЩ няма да позволи на Джо Байдън да харчи пари за подпомагане на въоръжените сили на Украйна. 

С една дума, капитулацията и Парадът на победата на 18 декември в Киев стават наистина реални. 

Авторите на подобни черни прогнози, а те стават все повече, възприемат московския наратив, без да отчитат факта, че той до голяма степен се определя от руския изборен календар. Според него Путин ще има голям бенефис на 14 декември. Той ще говори както във формата "голяма годишна (миналата година нямаше) пресконференция", така и в годишна (нямаше такава преди година)"Пряка линия". 

Трудно е да си представим как да съчетаем в едно цяло диалога на политик с журналисти и разговора на милостивия цар с неговите поданици. Освен това по време на тази церемония се очаква лидерът тържествено да обяви, че на 17 март 2024 г. ще участва за пети път в "президентските избори". Така той ще трябва да действа с ролята и аурата на завоевателя на Украйна и целия Запад. За това събитие той се нуждае от определен пропаганден пакет - и днес той го има. 

Ще му трябват още осезаеми успехи на фронта. До 14 декември неговите генерали трябва да превземат Авдеевка на всяка цена, дори с цената на живота на десетки хиляди войници, за да може стопанинът на Кремъл да изпълни поне едно от обещанията, които даде при започване на военните действия - да отдалечи вражеската артилерия от Донецк, така че градът вече да не е в нейния обсег. 

Мащабна зимна офанзива на руските войски, която се прогнозира, включително и от полски експерти, обаче едва ли ще се състои. 

Владимир Путин в предизборна и военна кампания 

Вече е ясно, че "предизборната" кампания в Русия няма да бъде военна. Путин все повече се представя за добрия господар, велик мислител и държавник, който спасява целия свят, защитава го от морално разложение, несправедливост, както и хегемони, които налагат волята си на другите, като възстановява "традиционните ценности". 

И днес той не може да си позволи голяма военна операция, резултатите от която да украсят президентската му кампания. На първо място, той вече няма и няма да има (особено след кървавото превземане на Авдеевка) човешки резерви. 

Днес Кремъл изпитва все по-сериозни проблеми със съпругите на мобилизираните, останали на фронта от септември миналата година и загинали там. Жените настояват тези части да бъдат сменени. Но няма кой да замести тези изтощени войници, деморализирани от постоянен страх и психическо напрежение. Пропагандистите, крещящи на жените "да си затворят хубавите уста и да разберат, че съпрузите им защитават удобния им живот", само наливат масло в огъня на протестите. 

Путин не може и не трябва да бърза със зимната офанзива, защото тя би била рискована. И въпреки това той няма причина да бърза. Днес той е сглобил повече от 900 самонасочващи се ракети. До 17 март той може редовно да провежда масирани разрушителни обстрели на Украйна на седмична база (по-често безсмислени), показвайки, че непрекъснато постига военни успехи. 

И след изборите, вече без да се съобразява с обществените настроения, Путин ще обяви обща мобилизация, ще събере поне милион резервисти и ще им даде оборудване, което руската оръжейна индустрия активно произвежда днес, като все повече набира скорост. И тогава, вече уверен в способностите си, той може да продължи напред до победата. 

Триумфът му обаче съвсем не е неизбежен, както се страхува все по-голяма част от западната общественост. 

За Кремъл победа може да бъде само унищожаването на Украйна като независима от Москва държава. Ако оцелее, макар и в намален вид, тогава цялата тази кървава авантюра на Путин ще бъде загубена. Ако Украйна оцелее и постигне успех по пътя на мирното развитие, това ще бъде катастрофа за днешна Русия. 

Страховитият пример с Грузия 

Владимир Путин беше много загрижен за ситуацията в Грузия в първите години от управлението на Михаил Саакашвили. Той беше уплашен от факта, че значителна част от руската публика аплодира успехите на този грузинец в борбата с корупцията, престъпния ъндърграунд, в реформите на полицията и административния апарат, както и европеизацията на страната. Многобройни бяха твърденията, че успехите на тази постсъветска държава показват, че Русия също може да се промени. 

Грузия беше отклонена от този „опасен“ за Путин път в резултат на руската военна агресия и укрепването на позициите на проруския милиардер Бидзина Иванишвили в Тбилиси като благодетел и лидер на нацията. 

Западните политици не разбират, че конфликтът в Украйна е тяхна собствена война 

Но поражението на Русия – тоест спасяването на независимостта на Украйна – все още е реално. Това зависи преди всичко не от развитието на ситуацията на фронта, а от това какво ще се случи в кабинетите на западните политици. 

Въпреки това, в момент, когато обещаващата "1944" е на календарите в Москва, на Запад часовниците показват "шест и половина" - така е описано състоянието на импотентност в популярния филм "Същият този Мюнхаузен". Кавги, спорове, колебание, страх. 

От дълго време се говори много за прехвърлянето на изтребители F-16 на украинските въоръжени сили, което ще обезсили съкрушителното превъзходство на руснаците във въздуха и ще защити страната и войските на фронта от ракети и бомби. Все още ги няма. Междувременно руската армия вече успя да се подготви. Тя подобри своята система за управление на въздушното пространство, оборудва своите изтребители с ракети, способни да свалят F-16 от голямо разстояние, и интензивно обучава пилоти да се бият с американски самолети. 

Наистина ли беше необходимо да се забавя доставката на самолети, докато украинските пилоти не се научат да ги управляват? Не можеше ли – дори срещу много пари – да се вкарат в тях пилоти от други държави, които да вземат отпуск от частите си и доброволно да отидат да защитават Украйна? 

Руснаците спечелиха битките при Иловайск през 2014 г. и Дебалцево през 2015 г. с военни "отпускари", дошли в украинския Донбас с танковете си. 
Украинците – дори и в днешната трудна ситуация – доказват, че след като са получили модерно оръжие, отлично го използват. Те получиха ракети Storm Shadow и изгониха руския флот от базата в Севастопол, получиха ракети ATACAMS и изгониха руските хеликоптери от летищата на фронтовата линия. 

Генерал Валерий Залужни в неотдавнашното си прословуто интервю за британския седмичник The Economist говори не толкова за факта, че „конфликтът е стигнал до задънена улица“, а за това как да бъде измъкнат от тази задънена улица. Киев иска боеприпаси, самолети, ракетни системи, противовъздушна отбрана. 

И той ясно демонстрира колко добре може да използва цялата тази технология. 

Западът може да си го позволи 

Руският военен експерт Михаил Ходарьонок изчисли още през юли, че днес САЩ разполагат с 560 системи HIMARS, които не използват, но са дали на Украйна само 24 единици. Същото, както твърди експертът, е и с F-16, от които те биха могли да изпратят поне 200 в Киев. 

За съжаление, часовниците на западните политици все още показват "шест и половина", въпреки че би трябвало да е 12 без 5. Представят си мирни преговори с Путин. Те не разбират, че за него мирът е възможен само такъв, какъвто е бил през любимата му 1945 г. - след безусловното капитулиране на врага. Те не разбират, че днес това е тяхната собствена война. 

Защото след това поражение на Украйна, което Путин толкова желае, какъв ще бъде нашият великолепен демократичен свят с население шест пъти по-голямо от Русия и икономика 24 пъти по-силна от Русия? И цялата тази мощ не може да осигури на украинците дори обещаните за следващата година милион артилерийски снаряда. А диктаторът от Кремъл, подкрепян от гонените от икономически санкции джуджета от Техеран и Пхенян, май вече получи този милион, а сам ще произведе още два. 

Русия постави ултиматум не само на Украйна, но и на Запада 

След победата руснаците не само ще ни се подиграват. Те ще ни напомнят откъде започна всичко. 

И всичко започна не на 24 февруари 2022 г., когато тръгна руската спецоперация в Украйна, а два месеца по-рано, през декември 2021 г. От ултиматума, в който Москва поиска – не от Киев, а от колективния Запад – не само да се откаже от влизането на Украйна в НАТО, но и да изтегли Северноатлантическия пакт отвъд границите от 1997 г., тоест от териториите на бившия социалистически лагер. 

Ръководителят на московската дипломация Сергей Лавров тогава каза, че този ултиматум "не е меню в ресторант, от което можете да изберете каквото искате". Трябва да се приеме изцяло. И ако не, тогава ще има конфликт.

 

Превод и редакция: Епицентър.БГ

 

 

Коментари

 • Капитан Кук

  25 Ное 2023 11:22ч.

  ВСТАВАЙ, СТРАНА ОГРОМНАЯ! ПОБЕДА БУДЕТ ЗА НАМИ! Смърт на нацизма, свобода на народа!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Еех, мъко рубладжийска

  25 Ное 2023 13:53ч.

  Комунето на руски чак проговори. Проблемите на Матушката те не започват с вземането на Украйна, а след това.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пития от 13:53ч.

  25 Ное 2023 16:05ч.

  Довърши си последното изречение, че да започнем още отсега да се тревожим за "Матушката" си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Skylor

  26 Ное 2023 6:03ч.

  И за какво им е Украйна?Да направят кочина

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мдааа

  25 Ное 2023 11:50ч.

  На украинците им остана единствено тагарев!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гъзареф

  25 Ное 2023 23:36ч.

  И той им е много!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Механик водач от Момчилград

  26 Ное 2023 7:29ч.

  А защо тв студио тагарев напоследък е без говор и картина

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Неефективна реторика

  25 Ное 2023 11:51ч.

  Не става ясно защо авторът залага на това да твърди, че разбира нещо, което западният политически елит не проумява. Та до едни месец се скъсваха да повтарят, че Украйна е щит, който пази мирните европейци от възродилите се имперски амбиции на Путин. Измислянето на врагове е работеща, макар и остаряла стратегия за извършване на своеволия и създаване на контролиран хаос от 2001 г. насам. Да беше казал авторът, че САЩ/НАТО – всичките там – губят възможността да печелят от тази стратегия, но няма как да го каже, защото собствената му страна получи тежко финансиране по натовска линия, а пък й бяха обещали да стане регионален играч – все неща, дето не са за казване.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "а пък й бяха обещали да стане регионален играч"

  25 Ное 2023 12:15ч.

  Взели са желаното за възможно, четейки "Следващите сто години" на Джордж Фридман.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мда

  25 Ное 2023 21:37ч.

  това е началото на статията, втората част е друга, че и за агресия в Грузия говорят, не за агресия на грузия в Осетия и там имаше обещания, а военните действия на грузия бяха точно по време на олимпиадата и свършиха с крах, президентът им сега е в затвора, в армения подобно развитие, загуба на Горни Карабах и разчистване на района от арменци, не дай, Боже и ние да попаднем в капана с такива като пеевски, борисов и василев, които ни тласкат в пропастта заради пари, единият да си ги върне, другият да ги запази, третият да понатрупа за имоти и сметки в чужбина

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Gazeta Wyborcza е най-представителен вестник на Полша

  25 Ное 2023 11:53ч.

  Нещо както беше Работническо дело в България по времето на Т Живков. След като този вестник пише тези неща, нещата са сериозни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • baba Pena

  25 Ное 2023 11:57ч.

  Пропагандна статия от най-чист вид. През декември 2021 г. даже по нашите телевизии говореха, че Западът не желае да разговаря с Русия. Тук се питват да убедят читателя в обратното, без да го заявяват дирекно. Цялата статия е пропита от надменност, напр. : "А диктаторът от Кремъл, подкрепян от гонените от икономически санкции джуджета от Техеран и Пхенян ... "

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  25 Ное 2023 12:01ч.

  "И всичко започна не на 24 февруари 2022 г., когато тръгна руската спецоперация в Украйна, а два месеца по-рано, през декември 2021 г." Даже по-преди. А ся ситуацията е по-друга. И ще ви се смеят и ще ви напомнят, и ако с туй се разминете - удряйте си задниците в тавана. Че вий сте на дузпата най-напред. Сещам се за Чърчил - като оформяли границите на Полша, казал на Сталин - "Лвов никога не е бил руски", а Сталин кротко му отговорил - "А Варшава е била".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сещам се за Чърчил - като оформяли границите на Полша

  25 Ное 2023 14:06ч.

  Границата почти съвпада с линията на лорд Кързън/George Curzon. https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/8d/Curzon_line_en.svg/330px-Curzon_line_en.svg.png

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мда

  26 Ное 2023 3:57ч.

  и събитията в Палестина са последица от граници, очертани от тях и носещи страдания на стотици хиляди хора

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Лидия

  25 Ное 2023 12:12ч.

  Още от началото на СВО беше ясно, че никой няма да победи Русия! Нека сега западните управници-дрисльовци и нашите тагаревци да му мислят какво ги чака. Народите в цяла Европа са против тях и то се вижда вече в Словакия и Нидерландия. Кога ли и българите ще се събудят и ще осъзнаят реалността?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мда

  26 Ное 2023 4:00ч.

  в американския щат Ню Джърси са отменили антируските санкции, чехите са възобновили купуването на руски газ

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иванов

  26 Ное 2023 4:42ч.

  Ние не сме заспивали българите, но нямаме полезен ход.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • MMN

  25 Ное 2023 12:12ч.

  Статия, писана от болен мозък, пълна с прогнози, всички до една неверни, за да може когато не се сбъднат да се обяви победа. Много ми хареса също, че Русия ще е разгромена ако и едно парче от Украйна оцелее.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Писанията са сериозни наистина

  25 Ное 2023 12:29ч.

  Последните два месеца сме заливани все повече и все повече с тази риторика. Украйна губи войната. Украйна свърши живата сила. Руската победа е близко. ВСУ загуби 70 000 , 90 000 ... и т.н. Украинският фронт всеки момент ще се "посипе на парчета" ! През зимата ВСУ не може да настъпва, обратно - руснаците обожават зимните настъпления... Западът претърпя провал с подкрепата за Украйна, щото Украйна загуби ! ...... И така всяка сутрин отваряме сводките - западни и източни, пускаме блогерите, проукраински и про-руски, гледаме къде са били "боестолкновения"- та за деня. И вместо да видим дългоочакваното рухване на ВСУ /щото посмъртно не можем да държим за бандеровците !!/ - виждаме какво ? Виждаме едно ОГРОМНО НИЩО ! Фронтовете или не помръдват. Или помръдват - но в полза на укрите ! С изключение на Авдеевка, където се водят някакви епично-тегави руски атаки, навсякъде другаде по фронтовете ВСУ държи позиции или напредва ! Херсонско направление - трайно са се установили на източния бряг и разширяват плацдарма при Кринки. Това се признава от всички про-руски блогери. Запорожко направление - статус идем, или лек напредък на ВСУ. При Работино -взаимни атаки от двете страни без промяна на линията. Старомайорск - същото. При Авдеевка е безкрайна клизма и напредъка, ако има такъв за руснаците, се измерва в метри. Прогноза за завземане на това градче ? Не се знае кога. При Бахмут - Клещеевка все така в ръцете на ВСУ и стратегическите височини южно от Бахмут. На север Купянск, всякакви настъпления на руснаците запецнаха от много седмици и очакванията да достигнат река Оскол навсякъде и да си върнат Купянск - фантазия... Около Харков - НИЩО. На север - НИЩО . Крим и останалото руско крайбрежие, все така обстрелвано с ракети и морски дронове. ПИТА СЕ В ЗАДАЧАТА - КЪДЕ Е РУСКАТА ПОБЕДА ? Моля да не се повтаря втръсналата баналност , че Украйна изгуби 400 000 човека. Изгуби. Но Украйна има още 2-3 милиона минимум мобилизационен ресурс ! С тези темпове на "губене" на хора Украйна СЪЩО КАТО РФ може да продължи войната още години ! И ако от другата страна, руската ,няма политическа воля за ПОБЕДА , а такава няма и няма, по каква причина са говори за "РУСКИ ТРИУМФ" - днес, края на ноември 2023 ? Военната карта го показва сухо и безпристрастно. В момента няма никакъв руски триумф.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  25 Ное 2023 12:44ч.

  Къде загуби войната Хитлер? В Берлин? Не. Загуби я в Прохоровка. Едно селце до Курск. Къде загуби войната Наполеон? В Париж? Не, в Бородино. Къде загуби империята Наполеон? В Париж? Не, във Ватерло. Къде загуби султанът войната с Русия 1877-78? В Истамбул? Не - загуби я на Шипка. И което е интересно - и Курската битка, и Бородинската, нямат определен, категоричен изход. Сами по себе си. А като брънка от веригата - имат решаващо значение. Та така, с Артьомовск, Авдеевка и други малки и незначителни на картата селца.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  25 Ное 2023 13:07ч.

  Да допълня. И обсадата на Плевен, освен Шипка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Прохоровка - смях

  25 Ное 2023 16:05ч.

  Ти си много зле в историята бе... Прохоровка е един мит. Първо изобщо не е най-голямото танково сражение през ВОВ, а е едно объркано маневриране на руснаци, германци с бронетехника, при което руснаците губят два пъти повече танкове. Но понеже имат три пъти повече от германците, последните се отказват да настъпват и тръгват назад ! Най-голямото танково сражение, впрочем, през ВСВ е при Дубно 1941. Вземи и чети ! Или гледай https://www.youtube.com/watch?v=wKLvr12fR3s И второ, фиксацията на Прохоровка е обида за другите фронтове при Курската операция, защото не по-малко решителни са и сраженията на северната "арка" на дъгата към Обоян... Райха губи войната през ноември 1942 ! Това си го запиши да не пишеш алабализми. Оплетен в градски сражения в Сталинград, в мъгла и леден студ, германският Ген.Щаб пропуска съсредоточаването на ЧА по фланговете, операция "Уран" на Жуков и Василевски - това е обратът на ВОВ ! Там Германия загуби войната, а не при Прохоровка. При Прохоровка Германия вече БЕШЕ ЗАГУБИЛА войната ! Въпросът пред Ставката май-юни 1943 беше не дали войната е спечелена или загубена, а как да се разбият германците при Курск ? С директна атака , или с отбранителна операция, преминаваща в контранастъпление ? Избраха второто и улучиха. Ако бяха тръгнали в директно настъпление ПАК щяха да спечелят, но вероятно с повече жертви... А ако се гледа по-глобално, Германи загуби войната още на 22.06.1941 защото стартира един обречен гео-страгеически план, но това е друга по-обща тема.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ако се гледа най глобално

  25 Ное 2023 21:50ч.

  германците загубиха ВСВ при Ел Аламейн, а защо не още с въздушната битка над Англия през 40-те? Има дузина верни отговора.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ел Аламейн

  25 Ное 2023 23:37ч.

  Сравнен със Сталинград е като чаено парти пред сблъсъкът на две планети. Различни мащаби.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Рада

  26 Ное 2023 7:27ч.

  1. Свършва живата сила; 2.Скоро ще стопират мангизите; 3. Принципалът има други задачи и започна тихомълком да се изтегля; 4. Вътрешната опозиция си показа рогцата; Само гледай съдбата на Белия Клоун и ще си в час....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • За най-голямо мое съжеление

  26 Ное 2023 8:06ч.

  съм принуден да се съглася с констатацията на колегата от форума за положението на фронта!Докато в Россия вирее дивия руски капитализъм в лицето на Дерипаска,Абрамович,Фридман и &,докато там съществува 5-тата колино в лицето на част от управленческия апарат (вж.Песков и .н.),докато има чиновници като Наришкин който излъга военното ръководство за състоянието в украината,докато има псевдо военни като измисленият генерал Шойгу и згерадимов,победата ще се отдалечава непрекъснато!И най-важното че самият т.н.”главнокомандващ” го е страх да отпуши пълната бойна мощ на руската армия щото е един о тези които погребаха СЪВЕТСКА Россия!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • viva

  26 Ное 2023 12:39ч.

  Обсадата на Плевен поставя победата под съмнение! Защото Плевен става крепост благодарение глупостта на руските генерали, които са се "постарали" и при Стара Загора да я загубят онази война. И на Шипка Руската империя е спасена от разгром! Което позволява в последствие войната да бъде спечелена на ВТОРОСТЕПЕННОТО направление, Балканското, понеже Руската империя започва да губи катастрофално на ПЪРВОСТЕПЕННОТО - Кавказ. Поради което се налага Рамщайнското споразумение да бъде нарушено и руските войски да настъпят на юг от Балкана. Като това настъпление е било успешно отново благодарение на опълчението! В битката при Шипка-Шейново.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • viva

  26 Ное 2023 12:46ч.

  Да добавя за Прохоровка - Червената армия не губи два пъти по-вече техника. Съотношението е: за един германски танк/самоходно оръдие РККА губи пет! Пет към едно. Касапницата е била умопомрачителна. На някои места психиката на германските войници не издържала - да убиват беззащитни...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Констатация

  25 Ное 2023 12:38ч.

  Иво МОЧА-та, Оги Жабата, Генчо Миндята (ако е трезвен) и Ванко Кьоравото не харесват това...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  25 Ное 2023 12:40ч.

  Какъв поляк ще е подкрепящ Русия? Статията отразява национален "идентитет", другото са готови финтифлюшки за маскирането и като "анализ". Забравят и проблемите с Райха, и комплицираното им минало с Украйна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мда

  26 Ное 2023 4:02ч.

  това не е подкрепа, това е разочарование, мислеха за териториални придобивки, а украинците в полша са вече почти 10%

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Руският триумф ?

  25 Ное 2023 12:44ч.

  Друга мантра на безкритичните русофили. "Русия не воюва за територии, воюва да унищожи ВСУ" - а ? Сериозно ли? Значи руската армия стои на едно място, не завзема територии за които претендира че са руски, отстъпва такива които вече бяха завзети /северно от Киев, Херсон и двата бряга, Изюм, Лиман, Купянск .../ но това било "хитрий ход Путина" и всъщност отстъплението било "ТРИУМФ" ! Айде бе ? Нима ракетния терор над Крим не са засили неимоверно, когато ВСУ достигна Днепър при Херсон /ракетно разстояние за украинските ракети/ ? Нима диверсиите срещу Севастопол не зачестиха тогава ? Нима когато руският флот се скри в Севастопол и остави о-в Змийний на украинците не зачестиха нощните десанти по брега на Крим ? Нима когато ВС РФ свиха знамената около Харков не започнаха украински атаки по руската територия ? Нахлуване на въоръжени отряди десетки километри навътре в РФ ? Обстрел на Белгород и не само ? Кой е този "велик стратег" който твърди ,че колкото повече територия отстъпваш на врага, толкова по-добро става оперативното ти положение ? Събудете се. Тази война е договорена война и Кремъл я води НЕ ЗА ПОБЕДА. Не да си върне всички "руски земи" - Одеса, Полтава, Чернигов, Киев ... ! Тази война се води за далаверата. И като етап за установяването на НСР, желязната завеса между Концлагер Европа / Концлагер Русия-Китай ! Войната се води да се намаля населението , и на освободените терени да печели Блек Рок ! И всички страни са вплетени в тази сатанистка задача, няма добри и лоши. Няма да има и "руски триумф" , защото огромна част от исконно руските земи в Украйна, които изброих, ще останат извън РФ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хохол

  25 Ное 2023 12:50ч.

  Ех,бедни ми поляци,няма да има Жечпосполита!Путин се представял като бореца срещу злото (горе-долу това казват) - явно не могат да преживеят,че тази роля си я бяха присвоили Щатите и сега просто им е отнета.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  25 Ное 2023 12:51ч.

  Как се печели от пустиня? Всяка сила печели от присвояване от хората. Дори да търгуваш с парцели на Луната ти трябват балсами на Земята на които да ги продадеш.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • присвояване от хората

  25 Ное 2023 13:09ч.

  Как се "присвояват хора" като не контролираш земите, където тези хора живеят ? От дистанция ? С телепатия ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  25 Ное 2023 12:56ч.

  "Тази война е договорена война " С кого? Поименно. "Весь список, пожалуйста!". Какво точно е договорено? Обсаждане на Русия от всички страни, мислими и немислими санкци, ограничения, забрани и съдебни процеси? Въоръжаване на фронтмена Юкрейн, с всичко, което поиска и, с което може да стреля, да води и да лети? Всичко, до степен изпразване на складовете? И какви степени на свобода се предоставят на Русия в тази договорка? Дай да видим! Да продава и да подарява жито? Да продава тръбен и втечнен газ? Впрочем взривяването на газопроводите, в договорката ли е?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  25 Ное 2023 13:03ч.

  Отварям днес любимата газета, да видя кви мачове има днес, и докато сляза до "Футболна седмица", гледам заглавие "Европа има най-много 10 г., за да се подготви за война с Русия". Кво е това? Коя Европа ще се бие с Русия? Защо 10 години, дайте да набием руснаците тез дни и да се свършва. Защо толко много време? Русия кво ще прави през това време? Кви са тези стратези, кво са учили, кво знаят, кво могат?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • С кой ?

  25 Ное 2023 14:03ч.

  Ами много просто. Отваряш силно патриотичния "Царьград" на Малофеев. Там са обяснили много добре , в не една и две публикации - https://tsargrad.tv/news/klub-abramovicha-gotovit-predatelstvo-putina-rossii-i-russkih_915716 , и още https://tsargrad.tv/news/cb-na-grani-bezumija-nabiullina-gotovit-superzhjostkoe-reshenie_915647 , и още https://tsargrad.tv/shows/pronko-orujell-prav-totalnaja-cifrovizacija-vseobshhaja-slezhka_915557 ... чети бе русофиле ? Нали знаеш руски ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Темповете за достигане на "руския триумф"

  25 Ное 2023 13:07ч.

  Нека направим едно сравнение във военно отношение. То е коректно, защото се признава че войната в Украйна днес е най-голямата война в Европа след ВСВ . Така че нека сравним СВО с ВСВ ? Как се развиват във времето , с какви темпове ? Нещата са леко различни като цифри , но съпоставими като мащаби. "Барбароса" започва на 4000 км фронт и с по 5 милиона жива сила , грубо, от всяка страна. СВО в момента е на 1600 км фронт с по 1 милион жива сила, грубо от всяка страна. От началото на СВО изминаха почти две години / 1 година девет месеца и няколко дни/ . Къде са днес руските войски, всички виждаме на картата. Къде бяха руснаците през ВСВ 1 година и десет месеца след опустошителното за тях начало на "Барбароса" ? Ами попадаме в пролетта на 1943 година ! Могъщият РАЙХ вече е пречупен ! Ходът на войната е обърнат ! Краят е ясен ! Да, предстои още едно голямо сражение - Курск, но стратегическата картина след Сталинград е коренно обърната в полза на руснаците. Пролетта на 1943 те настъпват по всички фронтове, често с десетки километра дневно ! Осбодени са огромните степи на Северен Кавказ ! Червената армия наближава Азовско море и подстъпите към Крим /Керч/ , на централния фронт руснаците са пред Смоленск и Витебск. Премахната е опасността за Ленинград , за Москва не говорим вече. Т.е. Година и десет месеца след началото на невероятно мощното и мотивирано германско нахлуване в СССР , след като са загубили вече по няколко милиона пленени и убити, руснаците са обърнали войната и напредват ден след ден ! Червената армия вече е над 6 милиона войници. Вермахта се е спътъхнал до 3 милиона и половина... А днес в СВО година и десет месеца след началото - пълен застой на фронта. Числено равенство от двете страни и окопна война ? Нима Русия не може ? Нима Русия няма ВПК , хората , логистиката ? Нима на Кремъл му липсва "стратегическата дълбочина" , която се е изплъзвала на Сталин в края на 1941 ? Не и не ! Но липсва другото, липсва воля за победа ! И никакви бравурни статии нито на изток, нито на запад, могат да ни излъжат. Война - ДОГОВОРНЯК !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  25 Ное 2023 13:42ч.

  Непълно заглавие - "Темповете за достигане на "руския триумф". Трябва да се допълни: - "над обединения западен фашизъм и нацизъм". Тогава вече, сички тез сметки, дето са ти ги направили надзорниците ти, си губят смисъла. Има една такава песен "Мы за ценой не постоим".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • жорката

  25 Ное 2023 13:51ч.

  Не била напреднала Русия никак по фронтовете... И защо да напредва, когато води война на изтощение? Да си припомним че през I-вата световна война Германия капитулира в момент, когато връгът не бе пренесъл военните действия нейна територия. Просто ресурсите на Германия привършиха. Та така и сега... И да си припомним фон Молтке: "Като няма армия, която да защитава територията, територията заминава"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • " Нима на Кремъл му липсва "стратегическата дълбочина" , която се е изплъзвала на Сталин в края на 1941 ?"

  25 Ное 2023 14:01ч.

  Точно тук много, ама много грешиш! Да сравняваш актьорът в ролята на Путин със СТАЛИН е да сравняваш палец с мъжки полов орган!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • че точно така

  25 Ное 2023 14:06ч.

  Не се сравняват щото няма място за сравнение. Сталин е ПАТРИОТ /свиреп диктатор/ но милеещ за СССР. Путин или там каквото се крие зад образа МУ , е руската мафия в сговор с Глобалната Дълбока Държава .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 25 Ное 2023 14:06ч.

  25 Ное 2023 14:27ч.

  "Диктаторът" СТАЛИН е бил един от петимата секретари на ЦК на ВКП (б) и става премиер (председател на Совнаркома СНК СССР - 4 май 1941 г) едва в навечерието на 22 юни по понятни причини

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нека сравним СВО с ПСВ

  25 Ное 2023 22:00ч.

  по-приляга - три години в окопите, накрая революция в Русия, в Европа идват американците - мехлем за душата на ХУИ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Par excellence

  25 Ное 2023 13:41ч.

  par excellence пропаганда, криво огледало, ей затова ще загубят войната, все едно четеш работническо дело

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • жорката

  25 Ное 2023 13:45ч.

  През погледа на специалиста: Четирите етапа на СВО: https://mikle1.livejournal.com/14599370.html

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ПРЕПОРЪЧВАМ!

  25 Ное 2023 13:53ч.

  КОЙ ПРИТЕЖАВА "ЛУКОЙЛ НЕФТОХИМ" АД - РОТШИЛД ИЛИ БЛЕКРОК? https://www.youtube.com/watch?v=FhtOzJJDk8k

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Sin

  25 Ное 2023 15:09ч.

  Това вестникът на полските комунисти ли е ? По-добре ще звучи мнението на фюрера на Хамас. Той знае най-добре.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ?????

  25 Ное 2023 15:43ч.

  Не очаквах че Син е толкова елементарен. Газета Виборча е вестника на Солидарност с главен редактор навремето Адам Михник.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Жкжихихугугу

  25 Ное 2023 15:29ч.

  Нещата са прости! Русия няма интерес да завладее цяла Украйна, защото ще получи една територия в руини и ще трябва да плати колосални суми за възстановяването на тези земи. Русия ще превземе само териториите които са населени с хора с руско самосъзнание и ще представи това като окончателна победа. Западът съответно ще го представи като поражение за Русия и всички ще са доволни, без разбира се загиналите и почернените им семейства!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Русия няма интерес да завладее цяла Украйна

  25 Ное 2023 17:41ч.

  Ами тя и половината не е завладяла. Че дори 1/4 от Украйна не е завладяла. Дори към момента Русия контролира само 18-19 % от територията на бивша Украйна. Русия дори няма контрол над областите, които с указ на Путин са обявени за части от РФ !!! Какви "интереси" , какви пет лева, пет рубли или пет гривни ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • двойникът Е оригиналът

  25 Ное 2023 16:14ч.

  Някаква си полска жидовка пак се е упражнявала в журналистика... А непознаването на личността и характера на Путин е убийствено комично. Ако американците не познават Путин, донякъде бих ги разбрал, ала съседна на Русия страна, при това бивша социалистическа и до днес консумираща подаръците на Сталин, да допуска такива елементарни манипулативни фалшификати относно личността на Путин, това вече ни идва в повече. Достоевски неслучайно не си е спестявал насмешките над тая полска болест, наречена русофобия. само дето в едно художествено произведение осмиването се е оказало по-индиректно/ иносказателно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • есхатолог

  25 Ное 2023 16:40ч.

  Le Monde diplomatique, Франция: Във Франция обявиха обратно броене до рухването на либералния свят

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Gazeta Wyborcza: Москва триумфира. Западът ще претърпи тежко фиаско заедно с Украйна

  25 Ное 2023 17:12ч.

  Светъл лъч на надежда в душите на БГЖвРМ

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Историческа непреходност

  25 Ное 2023 17:13ч.

  Някои оприличават тази война с ВСВ. Дори показват познания за разни исторически събития и места! Хващам се за главата и усещам, че гърлото ми си свива, невъзможно да издаде звук. Уважаеми "знещи", в огромна грешка сте и очевидно още не сте разбрали смисъла и същността на тази операция, война ... няма да спорим за думата, вие изберете. Някакви прилики с ВСВ биха се намерили, но тук реч иде основно за разликите. Те са огромно количество и много пъстри. Няма време и сили за трактати, но поне си запишете това: Зад тази война стоят коренно различни Идеология и Доктрина! Провежда се в коренно различни условия! Никой няма да ходи ни във Варшава, ни в Берлин, ни на Атлантика! Споменаването на Варшава ми напомня, че поляците открай време са много ларж и евтини на ... руските животи. Те очевидно не могат и не искат да си представят свят, в който руските генерали не пращат момчетата си на "месни" щурмове! Те са гневни, че руските майки вече не честват тържествено гибелта на синовете си за свободата на Родината :(((! Те отказват все още да простят, че след изнурителен и безумен марш, далеч от резерви, снабдителни линии, руснаците спират на брега на Висла и вместо да си дадат с готовност живота заради поляците, "бездейно" наблюдават смачкването на Варшавското въстание! Обстоятелството, че за освобождаването на Полша по разни оценки загиват 200 хил (признават поляците), а руснаците викат, че са били 600 хил. войници на ЧА, днес удобно се прескача! Полякът харесва само един руснак - мъртвия руснак! Много странна естетика, апропо! Колко пъти поляците освобождаваха Русия и СССР от шведи, татри, монголци, османци и литовци :))? Били са се стотици години и гарантирано в тези битки са загинали повече руснаци, но последните и до днес гледат на поляците с лека досада, нищо повече. Имам само едно предложение - помислете критично и отговорно, какво се крие за горните редове на статията?! Не си крийте главата в пясъка, после пак ще бъдете изненадани!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • какво се крие за горните редове на статията

  25 Ное 2023 17:47ч.

  Крие се съвпадение на интереси по някои въпроси между Москва и Варшава. Колкото и да е невероятно. Украйна е болник който може да умре и да се разкости от две страни, от изток и от запад. А може /най-вероятно/ и направо отвъд океана. Всеки ще дърпа към себе си, не мислете че Полша ще мисли винаги еднакво със САЩ. Когато става въпрос за национални интереси, поляците са безупречни ! ТОП ! Достойни за възхищение от такива смушканяци като нас ! Това се крие зад редовете.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ?????

  25 Ное 2023 17:58ч.

  Ъхъ. Поляците са безупречни. Само където историята от 17 век насам говори друго. А и сегашната Полша е подарък на Сталин, колкото и да им е неприятно на пановете и да не го признават.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Gazeta Wyborcza: Москва триумфира. Западът ще претърпи тежко фиаско заедно с Украйна

  25 Ное 2023 17:17ч.

  Светъл лъч на надежда в душите на БГЖвРМ . ( Български Граждани Живеещи в Русский Мир ).

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • БГЖвРМ

  25 Ное 2023 17:46ч.

  Иска ти се да кажеш нещо, но всеки път в началото се чува само нечленораздело мучене, а вместо мисъл, накрая избухва мощно оригване! Вие, радетелите на ... онези ценности, не разбрахте ли най-накрая, че не сте в състояние да заявите и аргументирате теза?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Освен това се вижда че

  25 Ное 2023 17:52ч.

  Самият полски наратив в статията НЕ разглежда Полша като част от Запада. Западът се разглежда като отделна сила /която ще претърпи провал/, а Полша се разглежда като самостоятелен играч /който очевидно ще извлече ползи/. Поляците нито са Русский мир, нито са Западът. Те са си ПОЛЯЦИ, "хиена" !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • БПФ

  25 Ное 2023 18:23ч.

  Хахахах, гнъсен пропаганден пасквил. Много се смях особено на някои места като например: "Путин не може и не трябва да бърза със зимната офанзива, защото тя би била рискована. И въпреки това той няма причина да бърза. Днес той е сглобил повече от 900 самонасочващи се ракети" - Явно Вова Путин е някакъв свръхчовек - не само ръководи велика сила, ами и лично сглобява ракети - и то по 900 на ден. Добре е след като приключи с укропия, руската армия да се поразходи и по на запад - че шляхтичите нещо много насериозно се вземат напоследък. И не - никакви Химарси или летящи таралясници модел 1970 година не могат да променят нищо. Руснаците още водят минималистическа война, но това лесно може да се промени. Как ще стигнат Химарсите до фронта, ако руснаците унищожат мостовете на Днепър? Къде ще кацат и излитат таралясниците, ако унищожат окончателно летищата в цялата 404?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 404

  25 Ное 2023 18:27ч.

  И Русия не е поставяла ултиматуми през 21-ва година. Предложи план за ОБЩА сигурност, така че никой държава да не се чувства заплашена. На което хомосeксуалистът столтенберг отговори, че "Щом Русия не иска НАТО, ще получи повече НАТО". Ето ТОВА беше ултиматум. Нищо - вече се усещат докъде се стига, когато поставят ултиматуми на Русия.... да му мислят балтийските микроби, финландия, а и шляхтичката гнъс. Защото руснаците ще им свият сармите и на тях - ако не догодина, то след 10 години.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • viva

  26 Ное 2023 12:51ч.

  И къде може да се види този план за обща сигурност? От 2021 г.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • KitCat

  25 Ное 2023 19:02ч.

  Русия владеела била "много малка" част от Украйна. И не се напъва да я превземе. Те и Азовстал се отказаха да атакуват - ония от Азов сами излязоха да се предадат. За какво да се напъва Русия след като Украйна сама ще се спльохне, въпрос на време е. Колкото и оръжия и пари да се наливат, това само удължава агонията на Украйна. И не че не могат, но не желаят да изравнят тази рускоезична страна със земята. Защото някой да е чувал украинците в България да говорят на друг език освен руски?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  25 Ное 2023 23:35ч.

  Щото Полска няма нищо общо със Запада?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban

  26 Ное 2023 0:54ч.

  Освен всичко друго Русия погребва и мита за обединена следвоенна Европа като същностна анти военна конструкция.Напротив.Пак виждаме обедина Европа с обединени ресурси срещу Русия.А Путин да иде и да се поклони на гроба на Сталин.Пъво защото Сталин предупреди наследниците си.Второ че им остави такъва военен ресурс.Бомбите ФАБ 500,1500 и т.н са СТАЛИНОВИ!А се оказаха най ефективното оръжие.След 70+ години.А де са ''плодовете'' на неолиберална Русия?А да емигрираха.Военните им техники се оказаха негодни точно както и неолибералната им икономика.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Феликс Едмундович

  26 Ное 2023 9:01ч.

  Необразованите западняци сами си вярват на глупостите, а после се чудят как да обяснят реалността.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Реалността показва

  26 Ное 2023 9:38ч.

  Необразовани западняци, натъпкани със стереотипи и предубеждения към Русия и руснаците. Вярно е. Същата тази реалност показва и чудовищно затъпяло младо руско население. Младите руснаци са отчайващо невежи и не познават не само чуждата, но собствената си история. Те повтарят като папагали пропагандата на Кремъл, например как "Българите са предатели към Русия !" , "България е воювала във всички войни срещу Русия!" , "Дано Турция да завземе отново България, та да може Русия да гледа сеир !" и т.н. и т.н. зловонни гадости. Не подценявайте масово ширещото се руско малоумие ! Изобщо не отстъпва на западното малоумие !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • обкомът в Нашингтон какво подаде тая сутрин

  26 Ное 2023 9:48ч.

  Стига повтаря едни и същи лъжливи опорки бе, жълтопаветниче некъпано! Западът никой не може да го бие по дебилизъм, така както и по джендъризъм. Бегом марш навън, ще има гей-прайд на сняг. Тебе ще те правим снежен човек под дъгата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мислещ

  26 Ное 2023 12:00ч.

  Съгласен съм , че тази война не може да бъде сравнявана с никоя друга. Тя е глобална и се води на много фронтове. Най малко още Близкия изток и Тайван , но също част от Африка, Латинска Америка. Тя е и икономическа , изключително изострена в енергетиката. Тя е идеологическа- хедонистичната, заппадаща идеология на Запада , срещу традиционната култура на религиозна основа на останалия свят. Тече сблъсък на цивилизациите и преобразуване на световния ред - както го предвиди Хънтигтън преди повече от 25 години и този процес ще продължи дълго . Според Сун Дзъ войната е изкуство на измамата и още -продължителната война е най лошия вариант, защото изтощава ресурсите, както собствените така и на врага. От тази гледна точка печели този, който има повече ресурси и по добре изтощава чуждите. Не надценявам Путин. Той допусна много грешки, включително изпусна ситуацията в Украйна рез 2014. Но той е истински лидер, избран от собствения си народ и упражнява реална власт, за разлика от овечето западни лидери, никой не му дъра конците. Умен , спокоен, аналитичен, търпелив , с огромен опит. Никой лидер от Заада не притежава неговите качества. Но това не означава че е безгрешен. Той се подготви добре за тази война, а Заадът не . Големият му успех е, че успя да въвлече целия Запад или по- скоро той сам се въвлече във война, която няма никакъв шанс да спечели . Как ще завърши Украинския конфликт в момента никой не може да каже, дори и Путин и затова е безсмислено да се правят всякакви прогнози. Глобалната война едва е започнала . Сблъсъкът е налице , а преброзуването на световния ред още не .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • viva

  26 Ное 2023 12:43ч.

  Всякакви журналисти от всякакви "земни кълбета" се надпреварват да коментират хода на войната без да са наясно за най важното! Как Запада определя "победа на Украйна". В който Запад също имат разногласия по точната формулировка. След срещата на Байдън със Си нещата започнаха да се очератават, май. До единомислие по формолировката ще е така - усилията ще са Украйна да не загуби.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ураа

  01 Дек 2023 16:23ч.

  Браво Русия, долу Запада и Хамерика

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи